Топ крипто

Цена на Ripple XRP

1 час промяна
0.57 %
XRP / USD - 1h change
24 час промяна
1.31 %
XRP / USD - 1d change
1 н. промяна
2.47 %
XRP / USD - 1w change
Крипто Конвертор
XRP
XRP (XRP)
USD

Текуща цена и обем

Цената на XRP в реално време е $0.583 USD, а текущият 24-часов обем на търговия е $1246015145.99 USD. Цената на XRP към USD се актуализира в реално време.

Историческа цена на Ripple

2012-2013

XRP е пусната на пазара през 2012 г. от Ripple Labs. Първоначално цената на Ripple беше много ниска – около 0,005 USD.

2014-2016

XRP остана сравнително стабилна с малки колебания, обикновено между 0,005 и 0,01 USD.

2017

XRP отбеляза ръст. До април 2017 г. тя достигна 0,05 USD; до май 2017 г. се повиши до около 0,30 USD. През декември 2017 г. XRP достигна своя исторически връх от около 3,84 USD, задвижван от цялостния бум на пазара на криптовалути.

2018

След достигането на най-високата си стойност цената на Ripple постоянно намаляваше, като завърши годината с около 0,30-0,40 USD.

2019-2020

Цената на XRP продължи да изпитва колебания. Тя се колебаеше около 0,20 до 0,50 щатски долара, като в края на 2020 г. имаше някои скокове и достигна около 0,70 щатски долара.

2021

През април 2021 г. XRP отбеляза още едно голямо повишение, достигайки около 1,96 USD. Въпреки това, тя се сблъска с волатилност и регулаторни предизвикателства, особено съдебното дело на SEC срещу Ripple Labs, което повлия на цената ѝ. Към края на 2021 г. XRP се търгуваше на нива от около 0,80 до 1,00 USD.

2022

Цената на Ripple се колебаеше през цялата година, повлияна от пазарните тенденции и продължаващите правни проблеми. Като цяло тя се търгуваше в диапазона от 0,30 до 0,90 щатски долара.

2023

Цената на XRP остана волатилна, но показа признаци на възстановяване, с положително развитие в правната си битка. През по-голямата част от годината тя варираше между 0,30 и 0,60 USD.

За Ripple

Какво е Ripple (XRP)?

Стартирала през 2012 г., XRP Ledger (XRPL) е иновативна платформа с отворен код, която е едновременно без разрешения и децентрализирана. XRPL се отличава с впечатляващите си характеристики, включително свръхниски разходи за транзакции (0,0002 USD на транзакция), светкавично бързо време за сетълмент (3-5 секунди) и изключителна мащабируемост (обработва до 1500 транзакции в секунда).

Освен това тя е екологично чиста, въглеродно неутрална и високо енергийно ефективна. Забележително е, че XRP Ledger интегрира първата децентрализирана борса (DEX) и предлага усъвършенствана персонализирана токенизация директно в своя протокол. С доказан опит XRP Ledger е обработил надеждно над 70 милиона счетоводни книги.

Какво представлява XRP Ledger?

XRP Ledger е блокчейн технология с отворен код, разработена от Ripple. Тя функционира като децентрализирана система, която обработва и урежда транзакции бързо и ефективно. Главната книга проверява трансакциите с помощта на уникален консенсусен алгоритъм, като осигурява бързина и надеждност.

Кой е основател на Ripple?

Ripple е основана от Крис Ларсен и Джед Маккалеб през 2012 г. Те създават Ripple Labs– компанията, която стои зад платежния протокол Ripple и криптовалутата XRP.

За какво се използва XRP?

Трансгранични плащания

XRP позволява бързи и евтини международни парични преводи, като действа като мостова валута между различни фиатни валути и други криптовалути.

Осигуряване на ликвидност

В услугата On-Demand Liquidity (ODL) на Ripple XRP осигурява ликвидност за финансовите институции, като улеснява извършването на трансгранични трансакции без необходимост от предварително захранване на сметки.

Микроплащания и парични преводи

Ниските разходи за трансакции и бързият сетълмент правят XRP подходящ за микроплащания и парични преводи, като осигуряват рентабилно решение за преводи на малки стойности.

Сигурност на мрежата на Ripple

Сигурността на мрежата на Ripple е ключов аспект от нейния дизайн. Тя обхваща няколко функции и механизми за гарантиране на целостта, надеждността и сигурността на трансакциите.

Уникален протокол за консенсус

За разлика от Биткойн, който използва доказателство за работа, Ripple използва алгоритъм за консенсус, наречен Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA). Този протокол не разчита на добив (добивът работи чрез решаване на сложни математически задачи за потвърждаване на трансакциите и добавянето им в блокчейна). Вместо това той използва мрежа от валидиращи сървъри, които се договарят за реда и резултата от трансакциите XRP на всеки няколко секунди.

Валидиращи възли

Мрежата се състои от надеждни валидатори, които валидират и проверяват трансакциите. Тези валидатори постигат консенсус за състоянието на счетоводната книга, което прави изключително трудно за всеки отделен субект да манипулира мрежата.

Децентрализирана мрежа

Въпреки че има критики по отношение на централизацията, Ripple се опита да увеличи броя на независимите валидатори, за да подобри децентрализацията. Колкото по-разнообразни и независими са валидаторите, толкова по-сигурна става мрежата.

Такси за транзакции

За да се предотвратят спам атаки, всяка транзакция в мрежата на Ripple води до малка такса, платена в XRP. Тази такса не се изплаща на никоя страна, а се унищожава, като на практика се изважда от обращение. Разходите, свързани с разпространяването на спам в мрежата, стават непосилни, като по този начин мрежата се предпазва от потенциални спам атаки.

Ripple и SEC

От декември 2020 г. Ripple води голямо съдебно дело с Комисията по ценните книжа и борсите на правителството на САЩ. От SEC твърдят, че Ripple е нарушила правилата, като е продала XRP, без да ги уведоми предварително, както е трябвало да направи, ако XRP е вид инвестиция.

Ripple твърди, че това не е вярно. Те казват, че XRP не е инвестиция, а вид пари, като Биткойн или Етериум, които помагат за движението на други пари по света.

Тази битка е голям проблем за всички криптовалути, а не само за XRP. Решението на съда може да промени начина, по който САЩ се отнасят към криптовалутите.

Въпреки че е в съда, Ripple продължава да работи и да се развива. Но им е трудно, защото не са сигурни какво ще се случи по-нататък. Съдът заяви, че Ripple са направили някои неща погрешно, когато са продавали XRP на големи играчи, но не всичко, от което се оплаква SEC. Ripple не е съгласна с това, че SEC иска от тях да платят почти 2 млрд. долара.

Плюсове и минуси на Ripple

Плюсове:

  • Транзакциите с Ripple са изключително бързи, уреждат се за секунди и носят минимални такси, което ги прави един от най-рентабилните варианти за трансгранични плащания.
  • За разлика от Биткойн и други криптовалути, които използват доказателство за работа или доказателство за залог, XRP Ledger използва консенсусен алгоритъм, който повишава скоростта на транзакциите и енергийната ефективност.
  • Ripple е установила множество партньорства с банки и финансови институции, за да рационализира и намали разходите за международни парични преводи.
  • Услугата „Ликвидност при поискване“ (ODL) на Ripple използва XRP за осигуряване на ликвидност за трансгранични трансакции, като премахва необходимостта от предварително финансирани сметки.

Съгласие:

  • Криптовалутите, включително XRP, са известни с високата си волатилност. Цената на Ripple може да се колебае значително за кратък период от време, което води до потенциални загуби.
  • Продължаващото съдебно дело между Ripple Labs и Комисията по ценните книжа и борсите относно класификацията на XRP като ценна книга създава несигурност. Негативен резултат може да повлияе на стойността и използването на XRP.
  • Пазарът на криптовалути е пренаселен с утвърдени играчи като Биткойн и Етериум и нови проекти, които се борят за доминация. XRP е изправена пред конкуренция в областта на трансграничните плащания.
  • Въпреки че счетоводната книга на XRP е децентрализирана, Ripple Labs държи много XRP. Това поражда опасения относно истинската децентрализация на монетата и потенциалната ѝ манипулация.

Често задавани въпроси относно Ripple

Децентрализиран ли е Ripple (XRP)?

Книгата XRP Ledger функционира на базата на частично децентрализирана система.

Добра инвестиция ли е XRP?

Както всяка криптовалута, XRP е волатилна инвестиция с присъщи рискове.

По какво Ripple (XRP) се различава от Ethereum (ETH)?

Основният фокус на Етериум е да осигури децентрализирана платформа за изпълнение на интелигентни договори и децентрализирани приложения (dApps), като също така има за цел да улесни трансакциите между равнопоставени партньори и създаването на нови цифрови активи чрез своята блокчейн технология.

Какви са рисковете при инвестиране в XRP?

Рисковете включват пазарна волатилност, регулаторна несигурност, конкуренция, ограничени случаи на използване, опасения за централизация, рискове за сигурността и технологичен напредък.

Какво е бъдещето на Ripple (XRP)?

Бъдещето е несигурно и зависи от фактори като правния резултат от съдебното дело на SEC, приемането на RippleNet, технологичния напредък, общите тенденции на криптопазара и регулациите.

Къде можете да си купите XRP?

Можете да закупите XRP на най-големите борси за криптовалути, като Binance, Coinbase и Kraken.

Кой притежава най-много XRP?

Най-много XRP притежават Ripple Labs.

В какъв портфейл мога да съхранявам XRP?

Можете да съхранявате XRP в хардуерни портфейли като Ledger и Trezor или в софтуерни портфейли като Trust Wallet и Exodus.

  • Актуализирано 2024-08-18 20:12:24