Как работи добивът на криптовалута?

⚡️ Колко време отнема добивът на 1 биткойн?

Около 10 минути
За създаването на един биткойн е необходимо време, което средно възлиза на около 10 минути при силни машини. Скоростта на добива се определя от вида на хардуера за добив на биткойни, който използвате.

⚡️ Изгодно ли е да се добиват криптовалути?

Освен ако не сте били един от първите, които са добивали биткойни, добивът на процесор никога не е бил печеливш . Имаше време, когато можехте да добивате биткойни изгодно с помощта на графични процесори, но от друга страна… днес наистина трябва да имате ASIC и сделка с енергийна компания, за да печелите пари от добив на биткойни през 2020 г.

⚡️ Колко струва да се добие 1 биткойн?

Начинаещите миньори трябва да спестят между 7000 и 11 000 долара за първото си начинание за добив на биткойни. Един ASIC миньор може да струва до 19 000 USD през целия си живот, ако всичко върви добре, като обменният курс на BTC е приблизително 56 USD за монета; това го прави жизнеспособна инвестиционна възможност, ако искате да добивате биткойни.

⚡️ Искате ли да се занимавате с добив на криптовалути? Ако да, коя цифрова валута е най-лесна и достъпна за начинаещите?

Биткойн (BTC) е криптовалута от типа „peer-to-peer“, която може да се добива с вашия компютър. Тя е една от най-популярните цифрови валути и нейната простота я прави изключително привлекателна за потребителите, които предпочитат „самостоятелно добиване“. Добиването на биткойн на домашен компютър се оказа изключително просто; това, в съчетание с признанието му във финансовата индустрия, дава на миньорите предимство пред останалите, търсещи алтернативни криптовалути.

⚡️ Възможно ли е да добивам криптовалута с помощта на моя компютър?

Windows е най-популярната операционна система и е подходяща за добив на криптовалути както на настолни компютри, така и на лаптопи. Ако се използва среда на Mac OS, тогава е малко вероятно да успеете с добива. Потребителите на Linux обаче имат предимство, тъй като се открояват като по-добри миньори от тези от нас, които използват системи с Windows или Mac OS.

Когато добивът на криптовалути беше популярен, участниците в надпреварата купуваха много графични процесори (GPU) от компании като AMD. В резултат на това, по време на пиковете на производителността на AMD, отчетите им за приходите и печалбите бяха силни. Въпреки нарастващата нужда от графични процесори, златната треска за добив на криптовалути скоро приключи, тъй като трудностите при добива на популярните криптовалути нараснаха също толкова бързо.

Как начинаещите да инвестират в биткойни?
Как работи добивът на криптовалута

Нека се запознаем с добива на криптовалута и да разберем какво представлява, как да се възползваме от него, както и какви са правните последици. За да научите повече по тази тема, разгледайте нашата страница с ресурси за блокчейн и криптовалута, където ще намерите богата свързана информация и провокиращи размисъл прозрения.

Съдържание

Какво представлява добивът на криптовалута?

Когато хората мислят за добив на криптовалута, те често го разглеждат само като метод за производство на свежа валута. Добивът на криптовалута обаче е много повече от това – той не само обработва трансакциите в блокчейн мрежата и ги записва в споделената счетоводна книга, но и предотвратява двойното харчене в глобалната мрежа, като удостоверява и включва тези трансакции. По този начин добивът на криптовалута играе съществена роля за гарантиране на финансовата стабилност в мрежата.

Безопасен ли е добивът на криптовалута
Кой има най-много биткойни?

Когато някой използва криптовалута, цифровата счетоводна книга трябва да се актуализира, като се отнема от една сметка и се добавя към друга. Това е подобно на физическите валути. Най-големият недостатък на цифровата валута е, че цифровите платформи са лесни за фалшифициране. Поради това само надеждни миньори могат да променят записите в главната книга на биткойн. А тази счетоводна книга е разположена на много компютри. Миньорите трябва да поемат отговорност за защитата на мрежата от хора, които се опитват да харчат пари два пъти.

Междувременно се създават нови монети, за да се благодари на миньорите за усилията им за опазване на мрежата. Тъй като в децентрализираните регистри липсва централна власт, добивът е от решаващо значение за валидирането на трансакциите. В резултат на това миньорите имат стимул да защитават мрежата, като участват в проверката на трансакциите, което подобрява шансовете им да получат прясно изсечени пари.

Коя блокчейн е PoW?
По-добър ли е PoS от PoW?

Методът за консенсус Proof-of-Work (PoW) е разработен, за да гарантира, че само сертифицирани миньори на криптовалути могат да добиват и валидират транзакции. PoW също така предпазва мрежата от външни атаки.

Защо е необходимо PoW?

Добивът на криптовалути е процес на създаване на нови монети в замяна на решаване на сложни математически задачи, подобно на начина, по който миньорите добиват злато, сребро и диаманти. И в двата случая наградите отиват при тези, които са положили най-много труд (или разполагат с най-добрата технология).

Какво е доказателство за работа на криптографски блокчейн?
Доказателство за работа (PoW) е форма на криптовалутно графично доказателство

Хешът е съкратена форма на цифров подпис за данни. Миньорите се състезават помежду си, за да определят хеш стойността, получена от транзакция с криптовалута, а първият миньор, който го направи, добавя блок в счетоводната книга и получава награда.

Блоковете са свързани помежду си чрез хеш функции, които създават верига от блокове, водеща до първия блок. В резултат на това мрежовите peer-to-peer възли могат просто да проверят дали определени блокове са валидни и дали миньорите, които са проверили всеки блок, са решили правилно хеша за наградата.

Компютърната мощност, необходима за обработката на PoW, се е увеличила с усъвършенстването на технологиите на миньорите. Освен това, тъй като миньорите искат монетите за себе си, те стават по-оскъдни.

Как да започнете да добивът на криптовалута
Как да започнете да добивате криптовалути

Как да започнете да добивате криптовалути

За да се добиват криптовалути, са необходими компютри със специализиран софтуер, които да решават сложни криптовалутиграфски математически задачи. В началото на компютърната техника биткойн и други криптовалути можеха да се добиват с помощта на основен процесорен чип на домашен компютър. С течение на времето обаче нарастващите нива на сложност направиха процесорните чипове неефективни за добив на повечето криптовалути поради напредъка на технологиите им.

Как се извършва добивът на криптовалута
Как работи добивът на криптовалута

Ако искате да се присъедините към света на добива на криптовалути, е необходимо да оборудвате системата си със специален графичен процесор или ASIC миньор. Освен това тези графични процесори трябва да бъдат постоянно свързани с интернет връзка и присъединени към онлайн пул за добив на криптовалути за по-голям успех на вашия процес на добив. Предприемането на всички тези стъпки ще гарантира, че пътуването ви в областта на добива на криптовалута ще протече възможно най-гладко.

Съществуват няколко начина за добив на криптовалута.

Времето, необходимо за добив на криптовалута, варира в зависимост от подхода. В миналото добивът с CPU е бил популярен сред миньорите, тъй като е бил по-бърз от добива с GPU. Днес обаче много хора смятат CPU mining за твърде бавен и неудобен поради дългото време, необходимо за реализиране на дори малка печалба, предвид високите разходи за захранване и охлаждане и повишената сложност във всички аспекти.

Доходоносен ли е добивът на криптовалута
По колко начина можете да добивате криптовалута?

Добивът с графичен процесор е още една техника за добив на криптовалути, при която се използва колектив от графични процесори за увеличаване на енергията за обработка. За да функционира ефективно, е необходимо да се изгради платформа с необходимите компоненти като дънна платка и охладителна система.

ASIC добивът е допълнителна, по-ефективна техника в сферата на добива на криптовалути. За разлика от GPU миньорите, ASIC са специално проектирани за тази цел и генерират по-високи добиви на криптовалута. Независимо от това, те идват с висока цена, която ги прави неактуални, тъй като нивото на трудност се повишава с течение на времето.

Тъй като разходите за добив на графични процесори и ASIC стават все по-скъпи, добивът в облак се превърна в популярна алтернатива. Тя позволява на частни лица да се възползват от ресурсите, които обикновено са запазени за големи компании и специализирани операции за добив на криптовалути.

Колко време отнема добиването на 1 етериум?
Кой е най-добрият начин за добив на криптовалута?

В интернет могат да бъдат намерени както безплатни, така и платени хостове за добив на облаци, които наемат съоръжение за добив за определен период от време. добивът на криптовалута се осъществява най-лесно чрез използването на този метод.

Какво представляват пуловете за добив? 

Басейните за добив се създават, когато хората обединяват изчислителната си мощ, за да увеличат шансовете си за успех в добива на блокчейн. Ако басейнът е успешен, средствата се разпределят между членовете въз основа на това колко е допринесъл всеки човек. Заслужават ли си пуловете за добив?

Кой пул е най-добър за добив?
Заслужават ли си минните басейни?

Минният пул е приложение за добив на криптовалута, което се предлага с минно отделение; въпреки това ентусиастите на криптовалута вече също създават свои онлайн минни пулове. Миньорите са свободни да сменят пуловете, когато пожелаят, тъй като някои пулове осигуряват по-големи награди от други.

Официалните басейни за добив на криптовалута са по-надеждни, тъй като осигуряват честа комуникация и техническа помощ от своите организации домакини. Най-доброто място за търсене на пулове за добив е cryptocurrencyCompare, където миньорите могат да сравняват различни пулове за добив въз основа на тяхната надеждност, рентабилност и монетата, която искат да добиват.

Трябва ли да се занимавам с добив на криптовалута?

Когато решавате да добивате криптовалута, е важно да вземете предвид множество аспекти, които ще повлияят на успеха на добива, включително скоростта на хеширане на вашата машина, колко енергия консумира и общите разходи. Много хора не осъзнават, че машините за добив на криптовалута изискват много електроенергия и произвеждат топлина при работата си. Как работи добивът на криптовалута

Коя криптовалута е най-добра за добив?
Как работи добивът на криптовалута

Един ASIC миньор, например, консумира около 72 теравата енергия, за да създаде един биткойн за десет минути. С усъвършенстването на технологиите и усложняването на процеса на добив тези цифри се променят непрекъснато.

Въпреки че цената на оборудването е от решаващо значение, важно е също така да вземете предвид консумацията на енергия, разходите за енергия във вашия регион и разходите за охлаждане, особено при платформите за добив с GPU и ASIC.

Преди да започнете да добивате криптовалута, е важно да вземете предвид нивото на сложност, изисквано от криптовалутата, която искате да добивате.

КУРЕНЦИИТЕ СА ЗАБРАНЕНИ И СЕ СЧИТАТ ЗА НЕЗАКОННИ В ТЕЗИ СТРАНИ

Данъчни странични ефекти от добива на криптовалута

добивът на криптовалута
Данъчно облагане на добива на криптовалута

Данъчното облагане на добива на криптовалути все още е основна тема.

При получаването на възнаграждения в криптовалута за извършването на минни операции миньорите са обект на данъчни последици както когато получават средствата, така и когато продават или търгуват с наградни токени. IRS издаде Известие 2014-21 за изясняване на данъчните последици от добива на криптовалута (1) и в него пряко се разглеждат тези въпроси. Когато миньорът получи наградни токени в размер, равен на справедливата пазарна стойност на монетите в момента на получаването им, той признава брутен доход.

Плащане в криптовалута за възнаграждение за токени/плащания във виртуална валута подлежи на облагане с данък върху самостоятелна заетост, ако дейността на данъкоплатеца по добив на полезни изкопаеми е търговска дейност или стопанска дейност и се извършва като независим изпълнител.

Безплатна ли е работата по криптодобива?
Колко време отнема добиването на 1 биткойн?

Данъчната служба постанови, че плащанията в криптовалута на миньор, който работи като служител, се облагат с данък, както и обикновените заплати. Агенцията също така заяви, че ако данъкоплатецът се занимава с минна дейност като изпълнител, доходът подлежи на удържане на федерални данъци върху заплатите и социалното осигуряване/медицинската помощ, както и на данъци върху безработицата.

За по-задълбочен анализ на данъчните последици от добива на биткойн вижте „Данъчно облагане на добива на криптовалута“. За информация относно данъчното планиране на криптовалутата вижте „Charitable Remainder Unit Trusts (CRUTs) and cryptocurrencycurrencies“, „Taxation of cryptocurrency Margin Trading“ и „Estate and cryptocurrency Planning“. А за най-актуална информация относно данъчното третиране на виртуалните валути, моля, посетете нашия Данъчен център.

Законно ли е да се добивът на криптовалута
Законно ли е да се добиват криптовалути?

Данъците върху добива на биткойни могат да бъдат доста значителни.

При добива на биткойни е важно да се има предвид ефектът, който могат да имат данъците. Данъчните служби се стремят да ограничат търговците и собствениците на криптовалути, тъй като цените на активите се повишиха през последните години. Ето няколко ключови данъчни съображения, свързани с добива на биткойн, които трябва да запомните.

  • Ако печелите биткойни чрез добив като част от бизнеса си, може да успеете да приспаднете разходите, свързани с тази дейност, по време на данъчното облагане. Ако обаче добивът на криптовалута е нещо, което правите само от време на време или за забавление, малко вероятно е да ви бъдат разрешени каквито и да било приспадания.
  • Ако можете да добивате биткойн или други криптовалути, справедливата пазарна стойност на валутите в момента на получаването им ще се облага като доход.
  • Ако продадете своите биткойни на цена, по-висока от тази, която сте платили за тях, това се счита за капиталова печалба. Тя се облага с данък по същия начин, както традиционните активи като акции или облигации.

Законно ли е да се добиват криптовалути?

Законно ли е как добивът на криптовалута
Печеливш ли е начинът, по който работи добивът на криптовалута?

Поради тази причина повечето юрисдикции и органи все още не са приели специфично за криптовалутата законодателство, което оставя законността на добива на криптовалута под въпрос за повечето държави.

Хората, на които се плаща в биткойни за проверка на информационни блокове или за решаване на сложни математически задачи, се наричат „миньори на биткойни“. Според Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN) тези лица могат да бъдат обект на разпоредби за борба с изпирането на пари (AML). В Израел добивът на биткойни се счита за бизнес и се облага като такъв; в Индия и други държави обаче все още съществува регулаторна несигурност. Въпреки това, докато няколко държави са забранили изцяло дейностите, свързани с криптовалута, малко държави забраняват добива на биткойни.

Страницата ни за криптовалутите на Freeman's Law обобщава правния статут на криптовалутите във всяка държава по света, включително регулаторните и законодателните разпоредби, които регулират криптовалутите.

Завършете, като посочите дали криптодобивът е устойчив или не.
Завършете, като посочите дали добивът на криптовалута е устойчив или не.

Рисковете, свързани с добива на биткойни.

  • Волатилност на цените. Цената на биткойна варира в широки граници от въвеждането му през 2009 г. насам, което затруднява миньорите да разберат дали възнаграждението им ще надхвърли високите разходи за добив. Само през последната година биткойнът се търгуваше в диапазона от по-малко от 20 000 долара до почти 69 000 долара.
  • Много правителства са предпазливи по отношение на криптовалути като биткойн, тъй като те съществуват извън правителствения контрол. Например през 2021 г. Китай силно ограничи търговията с криптовалути, след като ПРЕДОСТАВИ на гражданите си 1 млрд. долара за двегодишно приложение за виртуални домашни любимци, което внезапно стана популярно. Винаги съществува риск други държави да последват примера и да се опитат да регулират или да забранят изцяло добива на криптовалути.

Завършете, като посочите дали добивът на криптовалута е устойчив или не.

Рисковете, свързани с добивът на криптовалута
Какво представлява криптодобивът?

От криптоминьорите се изисква любопитство и силно желание за учене. С появата на нови технологии секторът за добив на криптовалути се променя бързо. Професионалните миньори, които получават най-големите печалби, винаги се запознават с пространството и подобряват техниките си за добив, за да увеличат рентабилността си.

От друга страна, защитниците на изменението на климата са обезпокоени, че по време на минните дейности ще се изгарят все повече изкопаеми горива.

Опасенията относно дългосрочната стабилност на системите PoW накараха някои общности на криптовалути, като Ethereum, да обмислят преминаване от платформи PoW към по-екологични подходи за доказване на залог.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии