Топ 7 децентрализирани борси (DEX)

⚡️ Децентрализиран ли е XRP?

Казано по-просто, XRP Ledger се основава на децентрализиран по своята същност, демократичен механизъм за консенсус, който не може да бъде доминиран от нито един субект.

⚡️ Ако търсите най-сигурната платформа за обмен на криптовалута, към кого да се обърнете?

Coinbase Pro се е доказала като една от най-надеждните и сигурни налични борси благодарение на солидната си основа, създадена от Coinbase. Да не говорим, че тя е призната и за една от най-добрите налични днес борси за криптовалута.

⚡️ Възможно ли е да забогатеете от криптовалута?

Криптовалутата крие потенциал за огромно богатство; тя обаче може да бъде и изключително рискова. Дори при малка първоначална инвестиция и кратък период на държане няма гаранция, че ще последва успех. Въпреки това, с надлежно усърдие и разумни финансови решения, бихте могли да реализирате изключителни печалби чрез инвестиране в криптовалута.

⚡️ Коя криптовалута ще избухне?

✅ Етериум
Ако през 2022 г. Етериум преживее още един експоненциален скок на растежа, това може да бъде монументално събитие. Понастоящем Биткойн заема лъвския пай от пазара на криптовалути с над 90% според CoinMarketCap, но въпреки това Етериум бързо се превръща в една от най-обещаващите налични криптовалути.

За разлика от централизираните борси, които поемат пълен контрол върху транзакциите, децентрализираните борси позволяват на купувачите и продавачите да обменят криптовалути без външна намеса. Тези peer-to-peer пазари или децентрализирани пазари на криптовалути дават възможност на потребителите да преговарят директно помежду си по сигурен начин.

Децентрализираните пазари стават все по-популярни в различни отрасли, като например недвижими имоти, търговия с акции и чуждестранна валута. Тези уникални пазари осигуряват по-голяма прозрачност и подобрена ефективност за всички участници.

При разпределените борси за криптовалути или DEX купувачите и продавачите обединяват усилията си чрез сложни цифрови мрежи, за да търгуват. В реално време тези платформи показват и актуални цени за покупка и продажба, до които потребителите имат лесен достъп.

Съществуват ли децентрализирани борси?
Кой е най-добрият децентрализиран обмен?

В резултат на това две лица, които купуват и продават, могат да се намират на различни места, за да извършат продажбата.

DEX използва блокчейн технология, за да осигури прозрачност, поверителност и автономност между страните. Освен това, поради липсата на посредници в тези отрасли, разходите са много по-ниски.

Съдържание

Кратка история на децентрализираните борси

Какво представлява DEX?
Най-добрите децентрализирани борси на DEX

През 2018 г. се появи нова вълна от децентрализирани обмени. На тях се използват автоматизирани маркет-мейкъри, като ценообразуването на активите се управлява от незаконни алгоритми и ликвидни пулове, а не от купувачи и продавачи. Бързо напред към 2023 г., когато децентрализираните борси са станали доста популярни.

Представените тук 7 най-големи децентрализирани борси са избрани най-вече заради големия им пазарен обем, което е до голяма степен обективен критерий. Bisq беше избрана заради стойността, която предоставя на децентрализацията. С изключение на Bisq, тези борси са изброени от най-голям до най-малък пазарен обем към момента на изготвяне на статията. Това трябва да ви даде представа как изглеждат съвременните децентрализирани борси.

Най-добрите борси DEX по обем на търговията
Децентрализирани борси: какво трябва да знаете

Агрегатори на DEX

Агрегаторите на DEX използват различни протоколи и механизми за решаване на проблеми, свързани с ликвидността. Тези платформи обединяват ликвидността от множество DEX, за да намалят пропадането на големи поръчки, да оптимизират суаповите такси и цените на токените и да предложат на търговците възможно най-добрата цена за най-кратко време.

Освен че предпазват потребителите от ефекта на ценообразуването и неуспешните транзакции, агрегаторите на DEX използват и ликвидност от централизирани платформи, за да подобрят потребителското изживяване, без да нарушават сигурността. Това е възможно, тъй като агрегаторите на DEX не са депозитарни и се интегрират с конкретни централизирани борси.

По-долу са изброени 7-те най-големи децентрализирани борси.

Uniswap

Когато Uniswap дебютира през 2018 г., това не беше нищо друго освен революция. Фактът, че потребителите можеха да конвертират ERC20 токени в блокчейна на Етериум без търговска книга, е истинско постижение. Използвайки интелигентни договори вместо книги за поръчки, Uniswap позволи децентрализирана и равнопоставена търговия.

Uniswap и растежът на децентрализирания обмен
Uniswap е уникален обмен

USI-Tech създаде активите, необходими за извършване на суапове, като използва иновативни пулове за ликвидност. Потребителите, като вас, могат да добавят двойки монети ETH/DAI към пула. В замяна на това потребителите ще бъдат възнаградени с малка такса, когато използват ресурси от този пул. Цената се определя в зависимост от това колко от актива остава в пула за ликвидност.

Потребителският интерфейс на Uniswap е още една от силните страни на платформата. Можете бързо да свържете Uniswap с вашата MetaMask и да започнете да търгувате с токени. Това е просто, бързо и – което е по-съществено за някои ентусиасти на криптовалути – децентрализирано. Uniswap продължава да бъде в челните редици на децентрализираните финанси.

Надежден обмен ли е Uniswap?
Uniswap: децентрализирана борса с отворен код (DEX)

Основната цел на Uniswap е да позволи на потребители като вас да управляват обмена. Ако притежават токени Uniswap, инвеститорите могат да определят бъдещето на тази борса, като гласуват. Децентрализираните борси набират скорост и DEX е водеща в тази мания. Тъй като не се нуждае от книга за поръчки, тя е идеална за тези, които предпочитат децентрализирана борса.

Наскоро беше пуснат Uniswap V3, който подобрява капиталовата ефективност, изпълнението и инфраструктурата на Uniswap. Протоколът Uniswap винаги се адаптира към обратната връзка с потребителите, така че да остане най-добрият вариант в морето от сравними алтернативи.

Централизирана или децентрализирана е Uniswap?
Децентрализирано приложение ли е Uniswap?

криптовалута Mdex

С намаляването на таксата за блокчейн газ на Ethereum MDEX ще остане лидер по пазарна капитализация и няма да бъде възпрепятстван от други екосистеми на Defi, които се надяват да заемат мястото му на „най-голям“. Няма нужда от никакви опасения – MDEX ще продължи да постига успехи!

През април 2021 г. MDEX вероятно ще оглави класацията за най-голямата децентрализирана борса в света, тъй като нейните блокчейн вериги имат обща пазарна капитализация от над 1 милиард долара. Това постижение превръща MDEX в най-голямата DeFi борса, когато става въпрос за пазарна капитализация – изстрелвайки я в почетна собствена лига!

Преглед и описание на Mdex
Какво представлява обменът на индекси?

Нашият избор за най-добър обмен, базиран на Етериум, е Uniswap, чийто бърз растеж е поразителен. Някои потребители може да се притесняват, че MDEX, която се управлява от Huobi, е централизирана, докато Uniswap е напълно децентрализирана.

Началната страница на MDEX, която включва графики и данни като централизирана борса, е опростена и позволява на потребителите да бъдат напълно ангажирани. Ако намирате интерфейса на Uniswap за непривлекателен, бъдете сигурни, че числата в MDEX ще изглеждат по-привлекателни. Функцията за суап е лесна за използване, както винаги, а от книгата за поръчки можете също така да купувате или продавате директно.

MDEX е чудесна възможност за всеки, който търси децентрализиран обмен. Този уебсайт е популярен, защото е лесен за използване и има някои страхотни функции. Той позволява на потребителите бързо и сигурно да обменят цифрови активи, като същевременно предоставя набор от функции, които го правят чудесен избор за всички видове търговци.

Какво представлява Uniswap?
Децентрализиран обмен ли е Uniswap?

В MDEX разполагаме с обширен набор от инструменти, които въоръжават търговците и им дават по-голяма власт над техните сделки. Те включват усъвършенствани типове поръчки, висока ликвидност, високоскоростно съгласуване на поръчки и др. Платформата не само предлага различни видове търговия, като спот, маржин, фючърси и безсрочни договори – но и предоставя на търговците възможност да търгуват на много пазари едновременно. За всеки тип пазар могат да се използват различни стратегии.

MDEX използва технологията блокчейн, за да се увери, че данните са непробиваеми и транзакциите вървят гладко. С тази платформа потребителите имат достъп до нея от всяко място, за да търгуват с разнообразен избор от цифрови активи. Тези образци включват криптовалути като Биткойн и Етериум, както и други акции и индекси.

Sushiswap е децентрализиран верижен протокол за обмен на токени

SushiSwap е първият децентрализиран обмен с кулинарна насоченост в списъка. Ако предпочитате сушито пред еднорозите, това може да е по-скоро вашето решение. SushiSwap, подобно на Uniswap, е разклонение на Uniswap, така че има много общи черти с него.

Какво е SushiSwap?
Добра инвестиция ли е SushiSwap?

Изглежда, че „вампирската атака“ на SushiSwap срещу Uniswap е била успешна – само за два дни са прехвърлени повече от 1 милиард долара в криптовалута.

Въпреки това SushiSwap все още е една от най-ефективните децентрализирани борси. Пропорцията, която заинтересованите страни печелят от поддържането на ликвидния пул, е регулирана така, че тези с по-малки активи да бъдат адекватно възнаградени, а не само тези с огромни залози. Налични са и забавни бонуси на тема суши.

Как се използва SushiSwap?
Как мога да печеля пари от SushiSwap?

SushiSwap е също толкова лесна за използване, колкото и Uniswap, с добавени модерни функции. В допълнение към обичайните заподозрени като басейни и добиви, SushiSwap предлага и анализ на данни. Ако искате място, където можете да печелите награди без стрес, не търсете повече от SushiSwap.

Какво е BurgerSwap?

Какво е BurgerSwap?
Какво е доброто в SushiSwap?

Това, което отличава BurgerSwap от Uniswap и SushiSwap, е неговата такса за управление. Ако гласувате за това протоколите да продължат в бъдеще, ще бъдете възнаградени с БУРГЕРИ (а не с истински хамбургери).

Най-голямото предимство на BurgerSwap е, че е достъпна за нас

Какво е размяна на палачинки?
Какво е доброто в SushiSwap?

Размяна на палачинки 

Накрая, но не на последно място, PancakeSwap е най-забавната от всички борси в този списък. На началната страница ще откриете опции като фермерство, залагане и томболи на фона на блясък и палачинки.

Как мога да поръчам размяна на палачинки?
Какво мога да използвам вместо палачинки?

Логото им – жива палачинка с уши – е едновременно симпатично и необичайно. В много от сайтовете се използва тиган, който обръща седем палачинки в чиния за вас. Изображението е създадено, за да ви успокои и да ви накара да се чувствате спокойни.

Макар че DEX за 10 милиона долара, осигурени от Binance, може да се хареса на ентусиастите на децентрализацията, всички разработчици на PancakeSwap са анонимни, което може да ви накара да се усъмните или да предизвика спомени за Сатоши. Тя е проверена от Certik, така че протоколът е одитиран от трета страна. PancakeSwap използва и същия дизайн като Uniswap, което го прави лесен за използване, ако сте запознати с тази платформа.

Какво е размяна на палачинки?
Добра инвестиция ли е PancakeSwap?

JustSwap е децентрализиран обмен.

След като забавлението и фантазията са вече зад гърба ни, нека бързо се потопим в това, което е наистина важно. Ако не сте почитатели на митичните същества или сутрешните закуски, това е напълно нормално; това е просто въпрос на предпочитание! JustSwap работи с блокчейн технологията TRON, като токените TRC-20 захранват Defi обмена, за да могат потребителите да обменят различни TRC-20, TRC-100 и други TRON-базирани токени в уебсайта.

Нашата децентрализирана платформа елиминира нуждата от посредник, като дава възможност на потребителите да имат повече власт над своите средства и решения за търговия. Системата се предлага и с широк набор от функции, които улесняват сделките – от възможности за книгата за поръчки до усъвършенствани инструменти за графики. С тези ресурси, с които разполагате, можете да увеличите печалбите си и да контролирате изцяло финансовата си съдба!

Как работи Just token? децентрализиран обмен
Как се извършва размяна в JustSwap?

JustSwap е децентрализирано приложение, което улеснява обмена на токени, подобно на своите колеги от типа „еднорог“ и „бисквитка“. За разлика от други приложения JustSwap не разполага с толкова много функции. Тъй като протоколът е млад, в него липсват възможностите за залагания и награди, които имат някои други децентрализирани приложения. Въпреки че това вреди на популярността на JustSwap в сравнение с колегите му от традиционните финансови протоколи като Uni Swap или Cookie Swap – и двата предлагат тези допълнителни звънци и свирки – JustSwap остава най-популярното място за обмен на TRC-20 и други TRON-базирани токени по обем.

Ако имате много токени TRC-20 или просто искате да изпробвате търговия на платформа, различна от Ethereum, JustSwap може да ви помогне.

Обмен на BISQ

Има ли бъдеще обменът BISQ? децентрализиран обмен
Защо борсата BISQ е толкова популярна?

Вместо да разчита на съвет на директорите или друг централизиран орган, Bisq се управлява от своя софтуерен код – действайки като децентрализирана автономна организация (DAO). Правилата са програмирани в самата технология, което улеснява разбирането и спазването им от потребителите.

CBDC е peer-to-peer обмен на криптовалути, който ви позволява да търгувате с биткойн (BTC), биткойн (LTC) и етер (ETH) с различни фиатни валути, като австралийски долар (AUD), щатски долар (USD), евро (EU) и много други. Bisq не е толкова добре финансирана, колкото другите децентрализирани борси в този списък, така че разработчиците е трябвало да възприемат подхода „направи си сам“.

Какво е BISQ? децентрализиран обмен
Какви са последните новини за криптовалутата BISQ exchange?

Тя е лесна за използване, но може да отнеме известно време за свикване. За да започнете, трябва да изтеглите софтуера. Когато го потърсите в Google, той не се появява просто в браузъра ви. След това обаче настройката не е трудна. Ако се затрудните, Bisq има на разположение много видеоклипове с инструкции, които можете да изучавате.

Ако се интересувате от децентрализирана, частна търговия с биткойни, която също така е съобразена с изискванията, Bisq трябва да е на първо място в списъка ви.

Децентрализиран обмен на криптовалути
Какво е децентрализиран обмен?

Окончателни мисли.

Въпреки че е възможно да се започне работа с тези платформи, индустрията на децентрализирания обмен все още е сравнително нова. Имайки предвид това, знайте, че има много борси, от които да избирате, всяка със своето уникално предназначение. Тъй като много от тях са с отворен код, потребителите могат да се доверят на peer-to-peer протоколите, а творческите умове могат да ги оценяват и модифицират според нуждите. Тъй като всеки ден се появяват все повече проекти и все повече хора се присъединяват към философията на децентрализацията, е само въпрос на време възможностите на платформата да станат още по-добри.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии