10-те най-добре представящи се пула за ликвидност на криптовалути през 2023 г.

⚡️ Безопасни ли са криптовалутните басейни?

Независимо от това, по време на големи колебания в цените на криптовалутите, пуловете за ликвидност могат да доведат до огромни общи загуби поради невъзможност за тяхното възстановяване. Това се случва, когато колективната стойност на депозираните токени в пула спадне вследствие на нестабилно ликвидно предлагане, а не на спестени средства, което води до драстично движение на търговските активи в рамките на пула.

⚡️ Печеливши ли са пуловете на Uniswap?

Експериментално проучване, проведено от Bancor, децентрализиран протокол за търговия, разкрива, че над половината от доставчиците на Uniswap ликвидност търпят финансови загуби поради непостоянна загуба (IL).

⚡️ Безопасна ли е ликвидността на Uniswap?

Uniswap е сигурна, децентрализирана борса и пул за ликвидност, тъй като разчита на много стабилната блокчейн система Ethereum. Това означава, че потребителите на USWAP могат да се доверят, че техните средства са в безопасност от злонамерени участници или хакери.

⚡️ Работи ли Uniswap на Ethereum?

Използвайки блокчейн технологията на Ethereum, тази платформа предлага надеждна и сигурна услуга.

Най-добрите басейни за крипто ликвидност

Пуловете за ликвидност на криптовалути се отнасят до парични резерви, които обикновено включват две категории активи, подобно на валутните двойки. Например ETH/USDT е пул, който съчетава Етериум (ETH) и стабилната монета USDT. Интелигентните договори автоматизират и улесняват търговията с две двойки криптоактиви в тези пулове, които се състоят от код от интелигентни договори, които автоматизират и улесняват изпълнението на търговията.

Благодарение на тези интелигентни договори търговците и инвеститорите могат да търгуват с токени, дори ако няма реални купувачи или продавачи, които да искат да купуват или продават на пазарни цени. Чрез използването на алгоритми и интелигентно кодиране пуловете за ликвидност улесняват значително инвеститорите при покупката или продажбата на цифрови активи.

Как работят ликвидност на криптовалути
Безопасни ли са пуловете за криптовалута?

Пулът за ликвидност е сравнително нова концепция в сектора на криптовалутите. В началото на 2018 г. първата децентрализирана борса, изградена върху мрежата на Етериум, IDEX, стартира ликвидни пулове. Kyber Network и Bancor скоро я последваха със свои версии на криптобандите за ликвидност по-късно същата година.

Съдържание

Какво представляват пуловете за ликвидност и как се формират?

Първо трябва да разберем как работи моделът на книгата на поръчките, за да разберем как се формират пуловете от ликвидност. Този модел обикновено се използва от традиционните финанси за събиране на купувачи и продавачи на пазара.

Как пуловете за ликвидност на криптовалути печелят пари?
Коя криптовалута е с най-добра ликвидност?

Моделът на книгата на поръчките е метод за показване на данни за акциите в лесен за разбиране формат.

Моделът съдържа две колони: „Bid“ и „Offer“. В лявата колона „Оферта“ са изброени всички потенциални купувачи на актива заедно с тяхната идеална покупна цена. Дясната колона показва колко токена искат да закупят.

Създатели на пазара

От друга страна, добавяте ликвидност към пула, като осигурявате ликвидност както на купувачите, така и на продавачите. В замяна на усилията си те получават малък процент от всяка транзакция като възнаграждение.

Какво представлява ликвидност на криптовалути
Какво е ликвидни басейни crypto in Defi

Пуловете за ликвидност са ключов компонент на протоколите за децентрализирано финансиране (DeFi).

Пулът за ликвидност на цифрови активи е като спестовна сметка, в която можете да депозирате цифровите си активи. Разликата е, че когато използвате пул за ликвидност, депозираните от вас активи могат да се използват за осигуряване на ликвидност за други потребители, които искат да търгуват или да използват същия актив.

Това позволява на потребителите да имат достъп до актива, без да се налага да го купуват, а също така осигурява начин за получаване на пасивен доход от предоставяне на ликвидност.

Пуловете за ликвидност служат като цифрови пазари за различни видове трансакции, като децентрализирани борси, платформи за кредитиране и пазари на деривати. Като предоставят ликвидност на тези места, потребителите могат да подпомогнат ценовата стабилност и гладкото приключване на трансакциите.

Как работи?

Как работят пуловете за ликвидност за криптовалута? Всичко започва с „доставчиците на ликвидност“ или LP. Това са хора, които се съгласяват да предоставят DAI и ETH (като DAI/ETH, ETH/USDT) на ликвидния пул в замяна на много малък процент от всяка транзакция.

Какво Изгодни ли са пуловете на Uniswap?
Фондове, които подкрепят работата на DeFi

LP предоставят ликвидност на пула, а в замяна получават част от таксите за транзакции. Колкото повече ликвидност се осигурява, толкова по-високи са възнагражденията.

Играта се промени благодарение на автоматичните маркет-мейкъри.

Те са от съществено значение за маркет мейкърите, които поддържат модела на подреждане на поръчките и подпомагат търговията и създаването на ликвидност. Такива маркет мейкъри, известни като „AMM“ или автоматични маркет мейкъри, работят в пространството на криптовалутите. Те са автоматизирани с помощта на алгоритъм и са програмирани в блокчейна с интелигентни договори.

Печеливши ли са пуловете Uniswap?
Можете ли да печелите пари, като инвестирате в пулове за ликвидност?

Блокчейн технологията променя финансовата индустрия, като създава нов начин за правене на бизнес. Тази иновативна технология по същество премахва необходимостта от външни маркетмейкъри на пазарите. Освен че се свързват с криптополите за ликвидност, АММ автоматизират процеса на създаване на пазари. Това доведе до революция на пазара, тъй като всяка криптовалута, независимо от нейния размер или значимост, вече може да се търгува автоматично благодарение на AMM и пул за ликвидност. На трейдърите не се налага да се справят с много приплъзвания или да чакат дълго време, за да получат съвпадение; всичко е автоматизирано с AMM.

Коефициентът на загуба е променливо число

Когато инвестирате в пул за ликвидност, трябва да разбирате понятието „непостоянна загуба“, тъй като то оказва значително влияние върху приходите на LP. Непостоянната загуба е непредвидено намаляване на стойността на активите, които внасяте в пула за ликвидност.

Коя ликвидност на криптовалути е по-добра?
Възможно ли е да загубите пари, като инвестирате в пул за ликвидност?

Такова разпределение се получава, когато LP разпределя два актива в сходни пропорции, но единият е много по-волатилен от другия. Например, ако DAI и ETH се разпределят от LP в равни части, а след това цената на ETH се повиши, арбитражните организации ще трябва отново да коригират съотношенията, като преместят ликвидност от единия пул в другия. Следователно това води до загуба на стойност за първоначалния доставчик на ликвидност.

Това обаче е само временно, защото веднага щом цената на ETH спадне и съотношението отново се балансира, доставчикът на ликвидност ще си възвърне първоначалната инвестиция.

Този фактор на непостоянна загуба трябва да се вземе предвид при избора на LP токен. Най-добре би било да изберете LP токен, който не изпитва голяма волатилност на цените, за да не се притеснявате за тази непостоянна загуба.

Плюсове на пуловете за ликвидност
Възможно ли е да загубите пари от Uniswap?

Плюсове на пуловете за ликвидност

Ползите от използването на пул за ликвидност са:

Основното предимство е, че можете да търгувате без стрес, тъй като ликвидността на пула се търгува автоматично с помощта на интелигентни договори – и не е необходимо да намирате партньор за търговия със същите интереси в областта на криптовалутите.

Недостатъци на ликвидните пулове
Плюсове на пуловете за ликвидност

Когато търгувате с криптовалути, вероятно ще се сблъскате с хора, които искат абсурдно високи цени или продават активите си евтино. Ако искате да успеете в тази индустрия, се нуждаете от отлични умения за водене на преговори и солидно чувство за морал. Истината е, че не всеки притежава тези качества; това, което повечето хора не знаят обаче, е, че пуловете за ликвидност променят стойността на криптовалутите в зависимост от пазарния обменен курс.

Потребителите на криптоборси не придобиват активи чрез търговия. Те придобиват активи от пул за ликвидност, който вече е бил финансиран от обменните курсове на други потребители. Следователно процесът е кръгов.

Моля, имайте предвид, че няма почти никакво въздействие върху пазара. Благодарение на пуловете на ликвидност вече няма продавачи, които да искат цени, два пъти по-високи от пазарната стойност, или купувачи, готови да платят отстъпки под средната стойност. Така че сделките вече протичат по-гладко. Освен това, тъй като пулът за ликвидност е група активи, обезпечени с интелигентен договор, техните стойности се обръщат на редовни интервали в съответствие с обменните курсове.

Опасности от заличаване
Недостатъци на пуловете за ликвидност

Недостатъци на пуловете за ликвидност

Въпреки че пуловете за ликвидност предлагат много предимства и висококачествени приложения, те имат и някои съществени недостатъци. Това са рисковете, които поемате, когато се присъединявате към пул за ликвидност:

Рискове, свързани с договорите със самостоятелно изпълнение.

Ако пренебрегнете опасностите, свързани с интелигентните договори, може да претърпите значителни загуби. Например пулът за ликвидност придобива вашите активи, след като ги внесете. Самият договор може да служи като попечител, въпреки че няма посредници, които да управляват средствата ви. В резултат на това може трайно да загубите парите си, ако има системна грешка, като например светкавичен заем.

Риск от загуба на пари в краткосрочен план

При инвестирането винаги има потенциал за загуба, особено при двустранните пулове за ликвидност, където загубите могат да варират от малки до големи обеми. В сравнение с простото „държане“ този вид загуба води до действителна парична загуба. Уверете се, че сте направили своето проучване и знаете в какво се забърквате, преди да инвестирате пари.

Как да инвестирам в криптовалута на пуловете за ликвидност?
Най-добрите фондове за ликвидност в индустрията

Опасности от заливане

Пазете се от сделки, при които дизайнерите могат да променят правилата на басейна според своите нужди. Някои ръководители имат CODE или друг достъп, който им позволява да заобикалят защитата и да въвеждат кода на интелигентния договор. Това може да даде възможност на злонамерени участници да причинят вреда, например да изземат всички пари в пула.

Най-добрите пулове за ликвидност в индустрията

В криптоиндустрията има много басейни за крипто ликвидност, но кои от тях са най-добрите? Нека разгледаме най-добрите пулове за ликвидност в пространството.

Uniswap

Какво е крипто с висока ликвидност на пуловете?
Какво е ликвиден пул?

Децентрализираният протокол за ликвидност Kyber Network позволява на потребителите да търгуват с токени ERC20 в блокчейна на Етериум. Той е един от най-популярните автоматизирани маркетмейкъри в индустрията. Uniswap е изключително успешна от стартирането си през 2018 г. През 2020 г. тя обработи сделки на стойност над 13 млрд. долара и имаше ликвидност от над 800 млн. долара.

Протоколът е толкова успешен, че са създадени много други криптовалути, вдъхновени от неговия дизайн.

Балансьор

Какво е добра криптовалута с пулове на ликвидност?
Какво осигурява ликвидност на криптовалутата?

създават възможности както за търговците, така и за доставчиците на ликвидност. От друга страна, Balancer насърчава отглеждането на добиви, за да стимулира потребителите да предоставят ликвидност. Например, потребителят може да депозира два токена в пул и да печели такси от сделките, направени в пула – подобно на Uniswap.

Освен това технологията за интелигентни договори на Balancer позволява усъвършенствана търговия

Bancor

Какво представляват пуловете за ликвидност на крипто в търговията?
Как да намерите най-добрия басейн за ликвидност?

Мрежата на Bancor свързва потребителите и доставчиците на ликвидност, като позволява лесен обмен на токени във веригата. С протокола Liquidity Pool можете да заложите активите си, за да осигурите ликвидност в пул, и да печелите възнаграждения от таксите за търговия, като същевременно имате пълен контрол върху средствата си. Можете да депозирате или теглите всякаква сума по всяко време, без да се нуждаете от разрешение от когото и да било.

Протоколът на Bancor Liquidity Pool е изграден на базата на иновативен модел на кривата на свързване, който помага за поддържане на стабилна цена на токена чрез автоматично създаване и унищожаване на токени според нуждите в отговор на пазарното търсене. Това гарантира, че цените се поддържат на равновесни нива, което позволява по-ефективна и сигурна търговия за всички участници.

Финансиране на кривата

Колко голям трябва да бъде един пул за ликвидност?
10-те най-добри басейна за ликвидност на криптовалути през 2022 г.

Това позволява на потребителите да имат достъп до широк спектър от ликвидност и да не се ограничават до един токен или валута. Освен това Curve Finance използва усъвършенствани интелигентни договори и протоколи за доходност, за да максимизира възвръщаемостта на потребителите, като същевременно минимизира риска. Протоколът също така предоставя на потребителите възможността да печелят възнаграждения, като залагат своите токени в ликвидния пул, което им позволява да увеличат печалбите си чрез пасивен доход.

Протокол за изпъкналост

Как се печели от пул за ликвидност?
Как се печелят ликвидни пулове?

Зубин Котича, основател и главен изпълнителен директор на Opyn (dapp за застраховане на вашите DeFi депозити), публикува първоначалния работен проект на протокола Convexity през ноември 2019 г. Документът може да бъде намерен тук. Предложението очертава механизъм/стратегия за застраховане на депозити и хеджиране на риска.

Като издател на опции можете да депозирате криптообезпечение, за да изкопаете ERC-20 токени (oTokens) според определени параметри (напр. базов актив, цена на изпълнение, дата на изтичане). В замяна на това, че продават тези опции на купувачи като начин да печелят от своите активи (които са били поставени като обезпечение, генериращо oTokens), писателите печелят премии от купувачите, които ги купуват на борси като 0x или Uniswap, последната от които се използва за създаване на ликвидни пулове.

DeversiFy

Какво представлява пулът за ликвидност на НФТ?
Как да създадете ликвидност на басейна?

DeversiFy е изключително успешен от стартирането си през 2018 г. През 2020 г. тя обработи сделки на стойност над 13 млрд. долара и имаше ликвидност от над 800 млн. долара.

Протоколът е толкова успешен, че са създадени много други пулове за ликвидност, които са вдъхновени от неговия дизайн.

KeeperDAO

Печеливши ли са крипто пуловете за ликвидност на Uniswap?
Какво представлява ликвидният пул на Uniswap?

Gopal е децентрализиран протокол за пул за ликвидност, който позволява на потребителите да търгуват с множество токени ERC20 в блокчейна на Етериум. С Gopal можете лесно и бързо да търгувате с всеки ERC20 токен, без да се налага да преминавате през централизирана борса.

От стартирането на KeeperDAO през 2018 г. досега тя е изключително успешна. През 2020 г. той е обработил сделки на стойност 13 млрд. долара и е имал ликвидност от 800 млн. долара.Протоколът е толкова успешен, че в отговор на него са създадени много други пулове за ликвидност, които използват неговия дизайн като вдъхновение.

Gopal се откроява сред тези протоколи със своите функции и възможности. Той поддържа както автоматични маркет мейкъри (AMM), така и търговия с книгата за поръчки, което позволява по-ефективни и сигурни сделки. Има и усъвършенстван механизъм за съпоставяне, който позволява оптимално изпълнение на сделките, дори когато мрежата е претоварена или бавна. И накрая, Gopal разполага с няколко защитни мерки, за да гарантира, че средствата на потребителите остават сигурни и ликвидни.

Cyber Net.

Колко голям трябва да бъде един пул за ликвидност?
Кой е най-големият фонд за ликвидност?

Благодарение на възможността за достъп до ликвидност от множество източници, включително борси и първокласни брокери, търговците могат да се възползват от ценовите разлики на различните пазари. Това може да бъде особено полезно при работа с волатилни активи като криптовалутите. Освен това пуловете за ликвидност на Cyber Net осигуряват на трейдърите допълнителна защита срещу манипулиране на пазара и други рискове, свързани с търговията на централизирани борси.

Пуловете за ликвидност на Cyber Net имат за цел да осигурят на търговците контрол и прозрачност върху техните средства. Като предоставят достъп до базовите активи, инвеститорите могат да направят избор кога е най-добре за тях да купуват или продават, вместо да разчитат на брокери от трети страни. Следователно това намалява възможностите за измами, като същевременно помага на търговците да печелят повече пари чрез минимизиране на риска.

OIN Finance.

Как да влезете в ликвиден пул?
С какво се занимава OIN Finance?

Платформата за изтеглен пул позволява на потребителите да имат достъп до своите токени по всяко време и им предоставя данни за пула за ликвидност в реално време. По този начин потребителите могат да вземат информирани решения за това кога да изтеглят своите токени от пула.

OIN Finance разполага не само с ликвиден пул, но и с интелигентен пул, който позволява на потребителите да използват автоматизирани стратегии и възможности за увеличаване на доходността. По този начин те могат да максимизират печалбите си, като същевременно минимизират риска чрез внедряване на стратегии, базирани на интелигентни договори. С тази функция потребителите могат да разгръщат системи, които автоматично променят експозицията им към различни токени в зависимост от пазарните условия.

ICTE

Ежедневна верига на най-добрите крипто ликвидни пулове и тяхното значение
ICTE. Ликвиден пул на ИКТ

ICT е пул за криптоликвидност, който позволява на потребителите да търгуват с ERC20 токени в блокчейна на Етериум.

Този пул за крипто ликвидност е един от най-популярните в индустрията и е един от първите автоматизирани маркет мейкъри.

През 2020 г. ICTE обработи сделки за 13 млрд. долара и имаше ликвидност от над 800 млн. долара. Протоколът беше толкова успешен, че бяха създадени много други пулове за ликвидност, вдъхновени от неговия дизайн.

Последни думи.

По какво се различава Cardano от Bitcoin?
Топ 10 пулове за ликвидност на криптовалути през 2022 г.

Протоколите за пулове за ликвидност на криптовалути са в тенденция и за това има основателна причина. Те предлагат много предимства в сравнение с традиционните инвестиционни методи. Въпреки това, както при всяка инвестиция, все пак е важно да направите своето проучване, преди да вложите пари в пул. По-долу са изброени някои от най-популярните криптовалутни пулове за ликвидност, които са на разположение днес.

Тъй като индустрията на пуловете за ликвидност винаги се променя, е важно да сте в крак с актуалните новини и постижения.

Въпреки че следващият материал ще даде широка представа за протоколите на пуловете за ликвидност, той не е предназначен да се използва като инвестиционен съвет.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии