Какво е DeFi и какво означава това за моя бизнес?

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

⚡️ Какво е DeFi bitcoin?

DeFi (di-fi) е термин за криптовалута, който означава децентрализирани финанси. Това е обща фраза, която се отнася до усилията на криптосектора да разработи нова интернет финансова система, използваща дефи блокчейн вместо конвенционалните посредници и механизми за доверие.

⚡️ Сигурна ли е DeFi?

Въпреки че DeFi изглежда утопична, тя не е такава. Въпреки че проектите DeFi невинаги осигуряват сигурността (прочетете: застрахователното покритие), която осигуряват конвенционалните такива, те невинаги изключват посредниците от традиционните финансови услуги. През 2021 г. в резултат на измами с DeFi са загубени средства в размер на 1,3 млрд. долара.

⚡️ Как може DeFi да плаща толкова високи лихвени проценти?

Търсенето на ливъридж.
DeFi отваря финансови възможности и предлага на клиентите множество начини за печалба. Това води до необходимостта от ливъридж – потребителите на DeFi заемат активи с цел да спечелят повече от дължимата лихва.

⚡️ Облагат ли се с данък лихвите по криптовалути?

IRS класифицира криптовалутата като собственост, което означава, че всеки път, когато я купувате, продавате или разменяте, имате облагаемо събитие. То се облага с данък като обикновен доход, когато получавате приходи от дейност с криптовалута.

Дефи блокчейн

Децентрализираните финанси, или “дефи”, се отнасят до система за финансови транзакции, която използва криптовалута и блокчейн технология. Децентрализирайки финансите – т.е. заменяйки централизирани институции като банките с връзки от типа “peer-to-peer” – defi има за цел да направи финансовите услуги достъпни за всички. Тези услуги могат да включват всичко – от основни банкови функции до заеми и ипотеки, както и сложни договорни споразумения.

Какво е DeFi и как работи
Какъв е примерът DeFi?

Финансите сега са по-централизирани, отколкото някога са били.

Днес почти всички елементи на банковото дело, заемите и търговията се управляват от централизирани системи, администрирани от държавни органи и пазачи. Клиентите трябва да преговарят с няколко финансови посредника, за да получат достъп до разнообразни услуги – от автомобилни заеми до ипотеки и търговия с акции и облигации.

Какво означава DeFi
Защо Bitcoin не е Defi?

Правителството на САЩ например създава и изменя финансовите разпоредби за света на централизираните финансови организации и брокерски къщи. Регулаторни органи като Федералния резерв и Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) в САЩ създават и коригират тези правила с течение на времето.

Етериум монета ли е DeFi
Как да науча DeFi?

Поради това потребителите имат малко възможности за пряк достъп до кредитни и финансови услуги. Те не могат да заобиколят посредниците като банки, борси и кредитори, които печелят от всяка финансова и банкова транзакция. Всички ние трябва да плащаме своите вноски, за да играем в играта.

Какво прави децентрализираното финансиране
Дефилира ли Coinbase?

Децентрализирано финансиране: Бъдещето на парите е тук.

Децентрализираното финансиране поставя под въпрос тази централизирана финансова система, като лишава от правомощия посредниците и пазачите.

Според Рафаел Косман, главен изпълнителен директор и съосновател на TrustToken, “DeFi се занимава с ежедневните задачи, които понастоящем се изпълняват от финансови институции като банки, борси и застрахователи – като отпускане на заеми, заемане на средства и търговия – и ги поставя в ръцете на обикновените хора.”

Защо DeFi е толкова важна
Какво се разбира под децентрализирано финансиране?

Ето как може да се случи това. Сега можете да внесете парите си в спестовна сметка в интернет и да получите възвръщаемост от 0,50 % върху инвестицията си. След това банката отпуска тези пари на друг клиент срещу 3% лихва, като генерира 2,5% печалба за себе си. Хората отпускат средствата си директно един на друг, като по този начин елиминират загубата от 2,5% за банката.

Може би си мислите, че вече правите това, когато изпращате пари на приятели чрез PayPal, Venmo или CashApp. Но грешите – за да изпращате пари в брой с тези приложения, ви е необходима дебитна карта или банкова сметка, свързана с тях. Така че тези peer-to-peer транзакции все още разчитат на централизирани финансови посредници.

Какви са ползите от децентрализираното финансиране
Какъв е смисълът на DeFi?

Блокчейн се използва за управление на Defi

Децентрализираното финансиране става възможно благодарение на блокчейн и криптовалутните технологии, които са важни иновации в областта на финансирането.

Когато правите транзакция по обикновената си разплащателна сметка, тя се записва в частна счетоводна книга – историята на банковите ви транзакции – която се контролира и поддържа от голяма финансова институция. Блокчейн е децентрализирана, разпределена публична счетоводна книга, която записва финансовите транзакции в компютърен код.

Защо Bitcoin не е DeFi
Какво представляват Дефи и какви примери?

Когато казваме, че блокчейн е децентрализиран, имаме предвид факта, че всички потребители на приложението Defi имат достъп до точно копие на публичната счетоводна книга, която документира всяка транзакция в криптиран код. Това спомага за защитата на системата, като позволява на клиентите анонимност и проверка на трансакциите и записите за собствеността на активите, които е (почти) трудно да бъдат подправени.

Какво е DeFi и примери
Етериум ли е DeFi?

Когато твърдим, че блокчейн е децентрализиран, това означава, че в системата няма посредник или пазач. Транзакциите се проверяват и записват двойно от страните, използващи една и съща блокчейн, по време на което те решават трудни математически уравнения и добавят нови блокове с транзакции към веригата.

Поддръжниците на Defi твърдят, че децентрализираната блокчейн технология прави финансовите транзакции по-сигурни и прозрачни от конвенционалните частни, непрозрачни системи, използвани в централизираните финанси.

Дали DeFi е бъдещето на финансите?
Как Defi печели пари?

Как се представя DeFi сега?

Defi се използва в различни прости и сложни финансови транзакции. Той работи върху децентрализирани приложения, известни като “dApps”, или други програми, наречени “протоколи”. Defi се занимава с транзакции с Биткойн (BTC) и Етериум (ETH) чрез децентрализирани приложения и протоколи.

Как банките могат да използват DeFi?

предложение е по-привлекателно от това на Биткойн, тъй като е по-подходящо за широк спектър от приложения, поради което по-голямата част от пазара на децентрализирани приложения и протоколи работи с базиран на Етериум софтуер.

Ето някои от начините, по които децентрализираните приложения и протоколи вече се използват:

Криптовалута ли е DeFi
Мога ли да купя акции на Defi?
 • Традиционните финансови транзакции вече се осъществяват. Дефи включват всичко – от плащания и търговия с деривати до застраховане и кредитиране, наред с други неща.
 • Повечето търговци на криптовалути вече използват централизирани борси като Coinbase или Gemini, които са собственост на големи компании. DEX-овете позволяват на потребителите да запазят контрола върху средствата си и улесняват финансовите транзакции между равнопоставени партньори.
Как мога да инвестирам в DeFi?
Мога ли да загубя пари в Defi?
 • Електронните портфейли са друг вид портфейл за криптовалута. Разработчиците на цифрови портфейли за децентрализирани финанси (Defi) изграждат такива, които могат да функционират независимо от големите борси за криптовалути и осигуряват на инвеститорите достъп до различни продукти, включително крипто и блокчейн базирани игри.
 • Стабилните монети са криптовалути, които имат за цел да запазят стойността си постоянна, като я обвържат с други финансови активи като щатския долар. Докато криптовалутите са признати заради своята непредсказуемост, стабилните монети се стремят да поддържат постоянна стойност, като я свързват с некриптовалути като щатския долар.
Колко струва една монета DeFi
Къде мога да купя индексни фондове Defi?
 • Defi е терминът, използван за описание на различни услуги, които позволяват на хората да заемат криптовалута и да печелят, като я дават назаем. Това е събирателен термин за повечето от доставчиците на услуги, които ще срещнете в тази книга. Повечето от тях обаче не се промотират като брокери или партньори за решения, а по-скоро като “мрежови посредници”, които просто помагат на потребителите да заемат
 • Необменяемите токени (известни също като нетъргуеми токени или NFT) са вид криптовалута, чиято стойност се определя от стойността на други криптовалути. Те се създават от активи, които обикновено не могат да се търгуват, като например видеоклипове с шлемове или първия туит в Twitter. NFT превръщат това, което преди е било
Как мога да купя криптовалутата DeFi
Кой е най-добрият блокчейн за Defi?
 • Идеята за напълно безплатно злато е привлекателна. Ако доведете концепцията до логичния й завършек, можете да си представите свят, в който никой няма непогасени дългове, а цялата валута се генерира мигновено с помощта на битове и магии. Това дори може да е осъществимо в някои случаи (макар че е малко вероятно). Можете да мислите за криптокредитите като за виртуални кредитни карти, които не са свързани с конкретна банка или финансова институция.

Концепция за блокчейн технология с абстрактен фон, 3D визуализация, концептуално изображение

Пазарът на DeFi следи растежа, като отчита блокираната стойност, която представлява сумата, която в момента преминава през различните технологии на Defi. Общата блокирана стойност на протоколите Defi в момента е около 43 милиарда долара.

Привлекателността на DeFi се дължи на глобалната достъпност на блокчейн: след като децентрализирано приложение бъде съхранено в блокчейн, то е незабавно достъпно за всеки по света. Докато повечето централизирани финансови инструменти и технологии се въвеждат постепенно с течение на времето и се регулират от местните закони, децентрализираните приложения съществуват извън тези ограничения, предлагайки по-голяма потенциална възвръщаемост, както и опасности.

Използва ли DeFi блокчейн?
Какво е Defi bitcoin?

Какво е интелигентен договор?

Можете да използвате интелигентни договори за различни неща, като например автоматично изпращане на средства към определена сметка в определен ден. Интелигентните договори по същество са самоизпълняващи се договори, които използват прости кодови изявления, работещи върху блокчейн. Не е необходим централен орган или посредник, тъй като всяка страна по договора въвежда условия за изпълнение.

Традиционните системи за транзакции между страните често се разглеждат като по-скъпи и неефективни в сравнение с интелигентните договори. Интелигентните договори имат и допълнителните предимства, че са по-сигурни и прозрачни, както и че намаляват разходите чрез премахване на бюрокрацията.

Предимствата и недостатъците на Defi

DeFi, макар и нов, крие много опасности, които не бива да се пренебрегват. Тъй като децентрализираното финансиране е толкова нова разработка, то все още не е преминало през задълбочени тестове както в дългосрочен план, така и при обща употреба. Освен това правителствата започват да проучват системите, които стоят зад Дефи, с оглед на тяхното регулиране. Някои от другите потенциални проблеми на Дефи включват:

Каква е връзката между DeFi и блокчейн?
Какво е мрежа Defi?
 • Няма защита на потребителите. Дефи процъфтява при липсата на правила и ограничения. Това обаче означава също, че потребителите имат ограничени възможности, ако дадена сделка се обърка. При централизираните финанси например Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) възстановява на притежателите на депозитни сметки до 250 000 долара за сметка на институция, ако банката фалира.
 • Хакерите са проблем. Макар че блокчейн е доста труден за промяна, други аспекти на Defi са уязвими за хакерски атаки, което може да доведе до загуба на пари или кражба. Хакерите имат потенциалната възможност да експлоатират софтуерни системи, които се използват във всички възможни приложения на децентрализираните финанси.
За какво се използва предимно блокчейн?
Колко децентрализирана е най-добрата цена на криптовалутата defi?
 • Обезпечението е важен елемент, който помага за обезпечаването на кредита. Обезпечението е важна вещ, която може да се използва за гарантиране на заем. Когато получавате ипотечен кредит например, къщата, която купувате, служи като обезпечение на кредита. Почти всеки заем Defi изисква обезпечение, което се равнява на поне 100% от стойността на дълга, ако не и повече. Това означава, че ако стойността на обезпечението спадне, може да се наложи да предоставите повече пари или да се наложи да изискате връщане на заема.

Безопасна ли е криптовалутата Defi?

 • Изисквания към частните ключове. Трябва да пазите портфейлите си с криптовалути, защитени с Defi crypto. Частните ключове са от решаващо значение за сигурността на портфейла, тъй като те представляват дълги, неспецифични кодове, до които има достъп само собственикът на портфейла. Ако изгубите частния си ключ, няма да можете да получите достъп до парите си; изгубеният частен ключ е невъзстановим.
На какво се основава DeFi
Колко ще нарасне best defi crypto?
 • Няма обслужване на клиенти. При Defi няма на кого да се обадите, ако нещо се обърка с транзакцията ви или имате въпроси за това как работи даден продукт. При централизираните финанси има отдели за обслужване на клиенти, които могат да ви помогнат с вашия проблем или въпрос.

Как мога да се присъединя към движението?

Ако искате да започнете с defi crypto price, има няколко възможности:

Какви са платформите на децентрализираните финанси
Колко бързо се разраства defi crypto?

Създаване на портфейл с цифрова валута

Започнете със създаването на портфейл за Етериум, като например Metamask, и го напълнете с Етериум. “Самостоятелните портфейли са вашият вход към света на децентрализираните приложения, но внимавайте да опазите както публичните, така и частните си ключове”, предупреждава Косман. “Няма да можете да получите достъп до портфейла си, ако ги загубите”.

Може ли да се хакне най-добрата криптовалута на децентрализираните финанси
Мога ли да получа ипотечен кредит от DeFi?

Възможно е да търгувате с криптовалути лично или в интернет.

“Предлагам да търгувате с малък брой от два актива на децентрализирана борса като Uniswap”, казва Дъг Швенк, основател на Digital Asset Research. “Извършването на това упражнение ще помогне на криптоентусиастите да разберат настоящата ситуация, но бъдете готови да загубите всичко, докато разберете кои активи и платформи са най-добри и как да управлявате

Разгледайте Stablecoins.

Косман. предлага използването на TrueFi за по-стабилен начин за експериментиране с Defi, без да сте изложени на волатилността на актива.

Как се търгува с best defi crypto?
За какво хората използват криптовалутата Defi?

Ключът към всяко навлизане в новия финансов свят е да започнете с малки стъпки, да останете скромни и да не очаквате твърде много. Имайте предвид, че цифровите активи, които се обменят на борсите за криптовалути и платформите DeFi, се развиват бързо и може да са силно волатилни.

Бъдещето на Defi в блокчейн индустрията

Бъдещето на Defi изглежда светло – от елиминирането на посредниците до превръщането на баскетболните клипове в цифрови активи с парична стойност. Ето защо Дан Симерман, главен изпълнителен директор на финансовия отдел на фондация IOTA, смята, че перспективите и потенциалът на криптовалутата defi са едновременно широки, въпреки нейната начална фаза.

Кое е най-доброто dдецентрализираните финанси
Защо Defi е високорисков залог?

В бъдеще инвеститорите ще имат повече свобода да ” вземат решения, основани на емоции, а не на логика”, заявява Цимерман. Според Симерман разрастването на DeFi има значителни последици и за индустрията на големите данни, тъй като тя се стреми да намери нови начини да превърне данните в продукт.

За разлика от тях defi крипто все още има да постига голям напредък. Въпреки че притежава потенциал, тя е далеч от мястото, където трябва да бъде по отношение на общественото мнение.

Цимерман казва: “Потенциалът все още е налице.” “Трябва да продължим да информираме хората за тази перспектива”, добавя той.

Рискове на Defi за инвеститорите

Възможно ли е да се правят пари от defi crypto
Рискове на Defi за инвеститорите

Въпреки че Defi предоставя възможности за работещите в сферата на финансите, тя е свързана и с различни рискове, които трябва да се обмислят преди участие.

 • Дефи не е толкова просто, колкото да получите пари от местна банка – има доста объркващи стъпки, като например да прехвърлите валутата си в портфейла на MetaMask. Малка казва, че “[п]роцесът на включване може да бъде объркващ за някои хора, защото трябва да преместите пари от борса като Coinbase в портфейл, който не е за сметка на клиента”.
 • Открити измами: За съжаление има много измамници, които смятат новите инвеститори в криптовалути за лесни мишени. Те обещават скандално висока доходност, която значително надвишава това, което предлагат традиционните финансови институции. Ако нещо звучи твърде добре, за да е истина, то вероятно е.
Високорисково ли е defi crypto
Криптовалутата може лесно да загуби годишната си доходност и повече
 • Според Луцкевич от CEX.IO потребителите на dApp могат да бъдат откраднати техните криптомонети чрез експлойти. Тези измами могат да доведат до загуба на средства и отговорността за това дали/как ще бъдат компенсирани участниците, се пада на екипа, който стои зад проекта Defi.
 • От една страна, физическите лица трябва да плащат такса за газ, за да използват интелигентни договори – това е като токен, който кара машините да работят. От друга страна, многобройните стъпки, свързани с този процес, могат да се окажат скъпи за тези, които разполагат с по-малко пари. Луцкевич казва: “Не е необичайно, че едно “пътуване в двете посоки” може да струва доста над 200 долара под формата на такси за бензин.”
децентрализираните финанси
Преди да използвате DeFi, разберете рисковете.
 • Волатилност:  Светът на криптовалутите е известен с това, че е волатилен, а отглеждането на доходност може да ви помогне да намалите негативните си последици в тази среда. Въпреки това, все пак ще трябва да понесете зашеметяващи колебания, за да получите това, което може да бъде скромна доходност. За един ден криптовалутата може лесно да загуби годишната си доходност и повече.
 • Участниците в Defi не само трябва да се притесняват от волатилността на криптовалутите, но и от колебанията в доходността. Доходността може да намалее, когато е налична повече валута за поддръжка на дадено приложение.
 • Луцкевич казва, че някои dApps могат да бъдат забравени и оставени да умрат, ако екипът, който ги разработва, започне работа по други проекти. “Ако някога решат да спрат, протоколът все още ще работи както е, но няма да има нови подобрения.”

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти