Топ крипто

  Какво представляват крипто борсите и как работят

  Тази статия е просто ръководство за криптоборсите, където можете да търгувате с цифрови валути като Биткойн. Обясняваме как да използвате тези платформи, включително как да започнете да търгувате, какви са техните функции за сигурност и кои са най-добрите платформи за обмен. Също така обсъждаме как тези борси печелят пари и описваме накратко различните видове: Централизирани, децентрализирани и хибридни борси. 

  Съдържание

  Ключови изводи

  • Какво представляват криптоборсите: Те са онлайн платформи, където можете да купувате или продавате цифрови валути като Биткойн и Етериум.
  • Особености: Тези борси предлагат различни възможности за търговия, осигуряват бързи сделки и имат силна защита, за да предпазят парите ви.
  • Използване на борса: За да започнете да търгувате, трябва да се регистрирате, да депозирате пари и след това можете да купувате или продавате криптовалути.
  • Изработване на пари: Борсите печелят пари главно като начисляват такси за всяка сключена от вас сделка.
  • Видове обмени: Съществуват три вида: Централизирани борси (лесни за използване и подходящи за големи сделки), децентрализирани борси (по-сигурни и частни, но могат да бъдат по-трудни за използване) и хибридни борси (смесени характеристики на централизирани и децентрализирани борси).

  Как функционират криптоборсите?

  Тези борси служат като посредник между купувачите и продавачите. Те са от съществено значение за ликвидността и достъпността на различните криптовалути.

  Ключови характеристики на криптоборсите
  Криптоборсите разполагат с различни функции, включително:

  • Търговски двойки: Браншовете предлагат разнообразни търговски двойки, като BTC/USD или ETH/BTC, които позволяват на потребителите да търгуват една криптовалута за друга или за фиатна валута.
  • Типове поръчки: Потребителите могат да поставят различни поръчки – пазарни, лимитирани и стоп поръчки, за да изпълняват сделки в съответствие със своите стратегии.
  • Ликвидност: Висока ликвидност означава достатъчно купувачи и продавачи на платформата, за да се изпълняват поръчките бързо и на текущи цени.
  • Мерки за сигурност: Реномираните борси прилагат надеждни мерки за сигурност, като двуфакторна автентикация (2FA), студено съхранение на средства и криптиране, за да защитят активите и данните на потребителите.
  Как работи криптообменът

  Как да използваме криптообмен

  Лицата използват онлайн платформи, за да купуват цифрови валути като Биткойн и Етериум, като ги разглеждат като инвестиции за бъдещето. Тъй като цените на криптовалутите се променят много, някои хора също така ги търгуват често, за да реализират бързи печалби, като купуват, когато цените са ниски, и продават, когато са високи. 

  Освен инвестирането и търговията, някои хора използват криптовалутите и за плащане на неща, където те са приети, което ги прави по-разпространени в ежедневието. Някои криптоборси дават на потребителите физическа платежна карта, която може да се използва за плащане на стоки и услуги. Това е популярен начин за използване на печалба от търговия и инвестиране.

  За целта ви е необходима криптоборса, а за да използвате такава платформа, следвайте следните общи стъпки:

  1. Създаване на акаунт: Потвърдете самоличността си, както се изисква от правилата на борсата „Познай клиента си“.
  2: Депозирайте криптовалута или фиатни пари в сметката си в борсата, като използвате предоставените методи.
  3. Търговия: Навигирайте в интерфейса за търговия, за да купувате или продавате криптовалути. Можете да анализирате ценовите графики и да използвате различни инструменти, за да вземате информирани решения.
  4. Такава търговия: след търговия можете да изтеглите средства в портфейла си или в банкова сметка.

  Как борсите печелят пари?

  Познаването на криптоборсите и начина им на работа е от решаващо значение за всеки, който иска да се включи в пазара на цифрови валути. Сега нека разгледаме различните потоци от приходи, които позволяват на тези борси да печелят пари.

  Търговски такси
  Един от основните начини, по които криптоборсите печелят пари, е чрез търговски такси. Това са малки проценти, които се вземат от всяка сделка, извършена на тяхната платформа. Ето как става това:

  • Плащане на таксите на създателя и приемателя: Борсите често използват модел на таксите на създателя и приемателя, при който създателят (лицето, което осигурява ликвидност на пазара, като подава лимитирана поръчка) плаща по-ниска такса от приемателя (лицето, което отнема ликвидност, като изпълнява поръчки).
  • Обемни отстъпки: За да мотивират търговията с големи обеми, много борси предлагат по-ниски такси за потребители, които търгуват с големи количества криптовалута.
  • Плащане за теглене и депозиране на средства: В допълнение към таксите за търговия, борсите могат да начисляват такси за депозиране и теглене на средства. Това са фиксирани такси – фиксирани такси за теглене и депозиране, независимо от сумата. Също така, таксите на процентна основа – процент от сумата на транзакцията – могат да бъдат по-рентабилни за по-малки транзакции.
  • Такси за листване: Новите криптовалути често се стремят да бъдат регистрирани на популярни борси, за да увеличат своята видимост и надеждност. Борсите могат да начисляват еднократни такси за вписване (фиксирани такси за разглеждане и потенциално вписване на нова криптовалута) или текущи разходи (допълнителни такси за поддържане на вписването и осигуряване на поддръжка).
  • Спред: Спредът е разликата между цената на покупка и продажба на дадена криптовалута. Борсите могат да печелят от този спред, като купуват на ниска цена и продават на висока. Те могат да определят цена купува малко по-ниска и цена продава малко по-висока от средната за пазара, като печелят от разликата.
  • Попечителски услуги и такси за портфейли: Някои борси предлагат попечителски услуги, като държат криптовалути от името на потребителите. Те могат да начисляват такси за съхранение (за осигуряване на сигурно съхранение на цифрови активи) или застраховка (незадължително застрахователно покритие за активите, държани на отговорно пазене).
  • Други източници на приходи: Борсите могат да имат допълнителни източници на приходи, като например:

  – Залагане: Позволява на потребителите да печелят награди, като заключват определени криптовалути, като борсата взема дял от наградите за залагане.

  – Криптозаемане: Криптозаемането на борсите позволява на потребителите да заемат своите криптовалути на други срещу лихва, а борсите печелят пари, като начисляват такси за тези транзакции.

  – Пазарни данни и достъп до API: Продажба на пазарни данни или достъп до техния търговски API на институционални или алгоритмични търговци.

  Бързите и техните такси
  За илюстрация, ето няколко реални примера:

  • Binance: Известен със сравнително ниските си такси за търговия, които могат да бъдат допълнително намалени с помощта на неговия собствен токен BNB.
  • Coinbase: За транзакциите се начислява такса, базирана на процент, и има по-удобен за ползване интерфейс, който може да привлече начинаещи потребители, готови да платят премия за лекота на използване.

  Запитване за крипто борсите

  Какво правят криптоборсите?

  Криптоборсата е платформа, на която потребителите могат да купуват, продават или търгуват с криптовалути. Потребителите създават акаунти, депозират средства (фиатна валута като щатски долари или криптовалути) и подават поръчки за покупка или продажба.

  Какви са 3-те основни вида криптоборси?“

  Един субект притежава централизирани борси (CEX) и дава възможност за търговия с криптовалути. Децентрализираните борси (DEXs) са peer-to-peer, като улесняват директните транзакции на потребителите без посредници. Хибридните борси съчетават ефективността на CEX със сигурността и поверителността на DEX.

  Сигурни ли са криптоборсите?

  Криптоборсите се различават по отношение на сигурността; някои прилагат силни мерки за сигурност, докато други може да са по-уязвими за хакерски атаки. Важно е да проучвате и да използвате реномирани борси с добра репутация и да активирате допълнителни функции за сигурност като двуфакторна автентикация.

  Каква е най-безопасната криптоборса?

  Трудно е да се каже коя криптоборса е най-безопасна, тъй като сигурността може да бъде субективна и зависи от различни фактори. Въпреки това, Kraken е широко считана за една от най-безопасните опции в индустрията, известна със своите стабилни мерки за сигурност и добра репутация.

  Може ли да обменяте криптовалута за реални пари?

  Да, можете да обменяте криптовалута за реални пари чрез онлайн борси, peer-to-peer транзакции или банкомати за криптовалута.

  Видове борси за криптовалута

  Познаването на различните видове борси за криптовалути е от решаващо значение за инвеститорите и търговците, които искат да се включат в криптопазара.

  Видове борси за криптовалута

  Централизирани криптоборси (CEX)

  Централизираните борси са най-разпространеният тип криптоборси, които работят като посредници между купувачи и продавачи. Те се управляват от централизирана организация, която контролира операциите на борсата. Примери за централизирани борси са Binance, Coinbase и Kraken.

  Предимства

  • Подходящ за потребителя интерфейс: Много ЦЕХ-ове предлагат интуитивни платформи, които са лесни за навигация за начинаещи.
  • Висока ликвидност: Централизираните борси обикновено имат по-големи обеми на търговия, което осигурява ликвидност и позволява на потребителите да извършват големи сделки с минимално въздействие върху пазарната цена.
  • Разширени функции: Те често предоставят допълнителни услуги като маржин търговия, фючърси и опции.
  • Поддръжка на клиенти: CEX обикновено разполагат със специални екипи за поддръжка, които помагат на потребителите при запитвания или проблеми.

  Недостатъци

  • Риск за сигурността: Тъй като са централизирани, те са по-податливи на хакерски атаки и пробиви в сигурността.
  • Регулаторен надзор: ЕКЦ са обект на правителствени регулации, които засягат техните операции и могат да доведат до събиране на лични данни.
  • Ограничения на тегленията: Може да има ограничения върху криптовалутата, която можете да изтеглите в рамките на определен период от време.

  Децентрализирани борси за криптовалути (DEX)

  Децентрализираните борси работят без централен орган, като улесняват преките транзакции между равнопоставени участници в блокчейн. Примери за децентрализирани борси са Uniswap, SushiSwap и PancakeSwap.

  Предимства

  • Сигурност: Без централна точка на отказ, DEX-ите са по-малко уязвими към хакерски атаки.
  • Приватност: Потребителите запазват контрола върху своите частни ключове и лична информация.
  • Устойчивост на цензура: Транзакциите са сложни за цензуриране или намеса поради децентрализирания характер на блокчейн.

  Недостатъци

  • Ниска ликвидност: DEX-ите често имат по-ниски обеми на търговия от CEX-ите, което води до по-голямо приплъзване на цените.
  • Сложност: Те могат да бъдат по-малко удобни за потребителите, особено за тези, които са нови в областта на криптовалутите.
  • Ограничени функции: DEX-овете обикновено не предоставят разширени възможности за търговия, като например маржин търговия.

  Хибридни борси за криптовалути

  Хибридните борси съчетават най-добрите характеристики на CEX и DEX, като предлагат баланс между сигурност, поверителност и функционалност.

  Предимства

  • Усъвършенствана сигурност: Хибридните борси могат да осигурят предимствата на DEX в областта на сигурността, като същевременно предлагат клиентската поддръжка и потребителския опит на CEX.
  • Съответствие с нормативната уредба: Те могат да предлагат определена степен на регулаторно съответствие, като същевременно предоставят функции за защита на личните данни.
  • Вариативност: Потребителите могат да се възползват от разширени функции за търговия в по-сигурна среда.

  Недостатъци

  • Сложност на работата: Сливането на централизирани и децентрализирани елементи може да направи платформата по-сложна за управление и използване.
  • Напредваща технология: Като сравнително нова концепция, на пазара може да има по-малко примери и технологията може да не е толкова изпитана, колкото тази на по-утвърдените борси.

  Топ 10 борси за криптовалути, класирани по обем (2024 г.)

  Обемът на сделките на дадена борса е един от ключовите показатели за нейната ликвидност и цялостно състояние. През 2024 г. пейзажът на водещите борси по обем продължава да се развива, отразявайки динамичния характер на пазара.


  Надолу е представен списък на 10-те водещи борси за криптовалути, класирани по обем през 2024 г. Моля, имайте предвид, че обемът на търговията може да варира ежедневно и съответно класацията може да се промени.

  Топ 10 борси за криптовалута

  1. Binance

  • Ключови характеристики: Предлага различни монети, фючърси и маржин търговия с конкурентни такси.
  • Индикатор на обема: Постоянно заема челно място по обем на търговията, което показва висока ликвидност и доверие на потребителите.

  2. Coinbase 

  • Ключови характеристики: Известна е с удобния си интерфейс и спазването на нормативните изисквания, което я прави любима сред американските търговци.
  • Индикатор на обема: Поддържа силни позиции на пазара със значителен обем на търговията с двойки в щатски долари.

  3. Bybit

  • Ключови характеристики: Предлага лесна за използване платформа за търговия с бърз двигател, отлично обслужване на клиенти и поддръжка на много езици за всички нива на криптотрейдъри.
  • Индикатор на обема: Bybit предлага търговия с 536 криптовалути, 6 традиционни валути и има 775 пазарни двойки. Най-търгуваната двойка в Bybit е ETH/USDC.

  4. Kraken

  • Ключови характеристики: Известен със солидните мерки за сигурност и широкия избор на двойки фиат-крипто.
  • Индикатор на обема: Поддържа стабилен обем с лоялна потребителска база, особено в Европа.

  5. Bitfinex

  • Ключови характеристики: Предоставя усъвършенствани функции за търговия и инструменти за графики за професионални търговци.
  • Индикатор за обем: Голям обем, особено при търговските двойки BTC/USD и ETH/USD.

  6. HTX Global

  • Ключови характеристики: Предлага изчерпателен списък с криптовалути и специален токен, HT, който може да се използва за отстъпки от таксите за търговия.
  • Индикатор на обема: Поддържа висок обем, особено на азиатския пазар.

  7. Bithumb

  • Ключови характеристики: Това е една от най-големите южнокорейски борси, известна със своите двойки за търговия с корейски вонове (KRW).
  • Индикатор за обем: Значителен обем, до голяма степен обусловен от местния южнокорейски пазар.

  8. OKEx

  • Ключови характеристики: Предоставя различни услуги, включително спот и търговия с деривати.
  • Индикатор на обема: Отличава се с голям обем със силно присъствие на азиатските пазари.

  9. Битов печат

  • Ключови характеристики: Една от най-старите борси, тя е известна със своята надеждност и лесен за използване интерфейс.
  • Индикатор на обема: Последователен обем с фокус върху основните криптовалути като Биткойн и Етериум.

  10. KuCoin

  • Ключови характеристики: Предлага различни алткойни и лесни за ползване услуги за търговия.
  • Индикатор на обема: Известен с конкурентните си такси за търговия и промоциите, които увеличават обема му.

  Заключителни думи за това какво представлява криптоборсата

  Криптоборсите са жизненоважни платформи за работа с цифрови валути, които предлагат различни услуги – от покупко-продажба до комплексна търговия. Те съчетават удобни за ползване функции със солидни мерки за сигурност, за да осигурят безопасни и ефективни транзакции.

  Независимо дали ще изберете централизирана, децентрализирана или хибридна борса, всеки тип предлага уникални предимства, съобразени с различните търговски нужди. Разбирането на тези платформи е от съществено значение за всеки, който иска да купува или търгува с криптовалути.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии