Топ крипто

  Какво е Liquid Staking?

  Когато залагате токени, не можете да ги използвате за други неща като търговия или получаване на повече приходи в DeFi. Но някои услуги ви позволяват да залагате токените си и да ви дадат различен токен в замяна. Този нов токен показва, че все още притежавате заложените токени, и можете да го търгувате или да го използвате в блокчейн приложения. 

  В тази статия анализираме подробно този процес и отговаряме на въпроса как работи ликвидното залагане, какви са неговите предимства и ограничения, какви са популярните токени и много други.

  Съдържание

  Какво е залагането на ликвидни активи?

  Стейкингът е като да отделите част от криптовалутата си, за да помогнете за управлението на блокчейн мрежата; за това получавате награди.

  Това е като да сложите парите си в специална онлайн спестовна сметка. Заключването на вашите цифрови монети в блокчейна – цифрова счетоводна книга – помага за поддържането на мрежата в безопасност и гладкото ѝ функциониране. В замяна на това, че помагате, получавате допълнителни монети като награда, подобно на начина, по който получавате лихва от банка.

  Събирането на залог е важно за някои блокчейн вериги, които използват система, наречена Proof of Stake (PoS), или подобни методи. Вместо да използва много електроенергия за създаване на нови блокове, както прави Proof of Work (PoW), PoS използва монетите, които хората притежават, за да изберат кой да създава нови блокове и да поддържа работата на блокчейна.

  Активите, които са блокирани или „заложени“, насърчават хората, които потвърждават транзакции, да спазват правилата. Ако се опитат да нарушат правилата или направят нещо лошо, те могат да загубят част от вложените пари. Тази настройка помага за безопасността на системата и гарантира, че транзакциите се обработват правилно. 

  Какво е Liquid Staking?

  Ликвидното залагане в криптовалутите ви позволява да извлечете максимална полза от вашите заложени активи, като ви позволява да ги използвате в света на DeFi. 

  Ето как работи: 

  Ликвидното залагане в криптовалутата дава възможност на потребителите да залагат своите токени в подкрепа на мрежовата сигурност и консенсус, като в замяна получават ликвиден, търгуем токен. Този процес поддържа ликвидността, като позволява на потребителите да участват в други инвестиции или дейности, без да блокират активи.

  Тази иновация позволява на участниците да се включат в различни децентрализирани финансови приложения – от платформи за заеми до пазари за залагания, без да е необходимо специализирано оборудване или техническо ноу-хау. 

  Процесът не само отключва ликвидност, позволявайки използването на заложените активи в цялата екосистема на DeFi, но и открива възможност за допълнителни приходи чрез участие в различни услуги на DeFi, в допълнение към възнагражденията от самото залагане.

  Традиционни залози срещу течни залози

  Традиционно залагане срещу течно залагане

  Залагането на криптовалути може да носи награди, но двата метода имат различни стилове. Традиционните токени за залагане помагат директно на мрежата, като печелят потенциално по-високи награди. Недостатък? Вашите токени са блокирани до края на периода на залагане.

  Ликвидното залагане ви позволява да получите токени, представляващи заложените от вас активи, което ви позволява да ги търгувате или да ги използвате в DeFi, като все още печелите (малко по-ниски) награди. Така че разчитате на трета страна, което добавя известен риск.

  Лицата избират традиционните залози за по-високи награди и пряко участие или ликвидните залози за гъвкавост и достъп до DeFi. 

  ОсобеностТрадиционно залаганеЛиквидно залагане
  Заключване на активиАктивите се заключват за определен период („заключени“)Потребителите получават ликвидни токени, представляващи заложените от тях активи
  ЛиквидностАктивите не могат да се търгуват или използват другадеЛиквидните токени могат да се търгуват или използват в DeFi, и др.
  НаградиОбикновено по-високи потенциални награди поради ролята на валидаторМоже да има малко по-ниски награди поради таксите за протокола
  КомпозируемостОграничен достъп до възможностите на DeFi, докато е заложенОсигурява възможност за участие в различни DeFi протоколи със заложени активи
  РискНисък технически рискВисок риск от контрагента (разчита на доставчика на залози)
  ДецентрализацияУпотребителите участват пряко във валидирането на мрежатаПо-централизирана, разчита на доставчик на залози
  ПримериКосмос, Polkadot, CardanoЛидо, Rocket Pool

  Предимства на течните залози

  Може би се чудите какви са предимствата на токените за ликвидно залагане, те предлагат няколко от тях:

  • Освобождаване на блокирани средства: В Етериум и подобни мрежи, когато залагате токени, не можете да ги търгувате или да ги използвате като обезпечение за заеми. Но с ликвидното залагане все още можете да използвате стойността на тези токени за търговия или като обезпечение в приложенията на DeFi, въпреки че те са заложени. 
  • Усъвършенстване на интеграцията на DeFi: Когато залагате цифрови активи, можете да получите специални токени като разписка. Тези токени могат да се използват в различни онлайн финансови услуги, като например заемане на пари или залагане на бъдещи събития. 
  • Разширяващ се потенциал за печелене: Традиционните залози плащат на потребителите за това, че помагат при транзакции. Ликвидните залози позволяват на потребителите да печелят повече, като използват различни финансови услуги. 
  • Опростяване на участието: Услугите за ликвидни залози позволяват на хората лесно да печелят пари от блокчейн награди, без да е необходимо да създават сложни системи или да разполагат с много ETH, както правят соловите валидатори в мрежата на Етериум. 

  Риск и ограничения

  Залагането на ликвидни средства също е свързано с рискове и ограничения. Важно е да сте наясно с тях, преди да решите да участвате в ликвидно залагане:

  • Ликвидни залози: В мрежата за доказване на залози, ако избраният от вас валидатор направи нещо лошо или не си върши работата както трябва, той може да бъде наказан. Ако това се случи, може да загубите част от парите, които сте вложили при него. Ето защо е важно да избирате надеждни валидатори, когато залагате активите си по начин, който ви позволява все пак да ги използвате.
  • Експлойти: Платформите и протоколите, които позволяват ликвидно залагане, могат да бъдат атакувани от хакери. Това може да накара хората да загубят заложените си пари или да направи токените, които получават за залагане, по-малко ценни. Много е важно да проверите колко сигурна е дадена услуга за ликвидно залагане и да видите дали има добра история на безопасност, преди да я използвате.
  • Вторична нестабилност на пазара: Когато правите ликвидни залози, получавате специални жетони, които означават парите, които сте вложили. Можете да купувате и продавате тези жетони. Но цената им може да се промени много заради това как хората се чувстват на пазара, колко лесно е да ги купувате и продавате и как се справя криптопазарът. Това може да повлияе на стойността на вашата инвестиция и тя невинаги може да съвпада с това колко добре се справят действителните активи.

  Протоколи за залагане на ликвидни активи

  Протоколите за залагане на ликвидни средства като Lido и Rocket Pool променят начина, по който хората използват залагането в Етериум, като предлагат нови начини за решаване на проблеми като невъзможността да използвате заложените средства и нуждата от много пари, за да започнете да залагате. Те го правят по-лесно и по-достъпно. 

  Какво е залагането на Лидо?

  Лидо е децентрализиран финансов протокол, който предлага ликвидни залози за Етериум, наред с други блокчейн вериги. Когато потребителите залагат своя Ethereum (ETH) чрез Lido, те получават в замяна stETH (заложен ETH), който представлява техния заложен ETH плюс спечелени награди. 

  Този ETH може да бъде използван в различни протоколи на DeFi, което позволява на потребителите да получават допълнителни доходи от своите заложени активи. 

  Основното предимство на Лидо е способността му да осигурява незабавна ликвидност на заложените активи, което го прави привлекателен вариант за инвеститорите, които не искат да блокират капитала си.

  Служба „Рокет пул“

  Rocket Pool е популярна услуга в мрежата Ethereum, която позволява на хората да залагат криптовалута или да управляват компютърни сървъри за мрежата. Като залагат ETH в Rocket Pool, потребителите получават rETH – токен, който представлява заложените от тях ETH и натрупаните награди за залагане. 

  Rocket Pool се отличава с децентрализирана мрежа от оператори, като осигурява висока степен на децентрализация и сигурност. Той понижава входния праг за залагане на Етериум, като позволява участие с едва 0,01 ETH, което го прави достъпен за по-широка аудитория.

  Жетони, които поддържат ликвидно залагане

  Популярни токени, които поддържат Liquid Staking

  При участието си в ликвидно залагане получавате токени за ликвидно залагане (LST), които представляват заложените от вас активи и могат да се използват за различни цели на DeFi, като например отпускане на заеми или търговия.

  Ето някои от най-популярните токени, които поддържат ликвидни залози:

  Ethereum (ETH)

  • Lido Staked Ether (stETH): Най-популярният LST, предлагащ експозиция към заложени ETH и представляващ най-голям пазарен дял.
  • Rocket Pool ETH (rETH): Децентрализирана алтернатива на Lido, предлагаща управляван от общността подход за ликвидно залагане на ETH.
  • Други опции: Етер на Frax (frxETH), Етер на мантията (METH) и др.

  Солана (SOL):

  • Marinade Staked SOL (mSOL): Водещ доставчик на ликвидни решения за залагане на SOL, предлагащ mSOL токени, представляващи заложени SOL.
  • Lido Staked SOL (stSOL): Предложението на Лидо за течен стейк СОЛ, представлява алтернатива на Марината.

  Космос (АТОМ)

  • Космос със залог на АТОМ (stATOM): Популярно решение за течен стейк АТОМ, което позволява участие в екосистемата на Космоса.
  • Други опции: Течни залози (LQST), Агорик (AGT) и др.

  Други токени

  • Различни други токени, като Polygon (MATIC), Polkadot (DOT), Avalanche (AVAX) и Cardano (ADA), също имат различни опции за залагане на ликвидност.

  Заключение за залагане на течности

  Ликвидното залагане позволява на хората да печелят награди чрез залагане, без да се отказват от контрола върху активите си. Това означава, че все още можете да използвате криптовалутата, за да печелите повече пари или да вземате заеми срещу нея, което прави всичко по-гъвкаво и достъпно. 

  Въпреки че предлага много предимства като по-лесен достъп до DeFi и потенциал за допълнителни приходи, потребителите все пак трябва да внимават за рискове като проблеми със сигурността или промени в цените. 

  Общо казано, ликвидните залози правят залозите по-прости и по-полезни за всички, като по този начин увеличават силата на DeFi.

  Запитване за течно залагане

  Как работи ликвидното залагане?

  Ликвидното залагане ви позволява да заложите криптовалута и да получите в замяна търгуем токен. Този токен представлява вашите заложени активи и може да се използва в платформите на DeFi.

  Каква е разликата между liquid staking и staking?

  Liquid staking предоставя токен, представляващ вашите заложени активи, за използване в DeFi, като предлага ликвидност. Традиционното залагане блокира активите ви, ограничавайки използването им извън получаването на награди за залагане.

  Рискът от ликвидно залагане?

  Да, то включва рискове като уязвимости в сигурността на платформата за залагане, възможност за загуба поради санкции на валидатора (slashing) и волатилност на цената на издадените токени.

  Кои токени поддържат ликвидно залагане?

  Популярните токени, поддържащи ликвидно залагане, включват Ethereum (ETH), Solana (SOL) и Cosmos (ATOM), като платформите издават свои версии на заложените токени (напр, stETH за Ethereum).

  Какви са най-популярните протоколи за ликвидно залагане?

  Lido и Rocket Pool са сред най-популярните, като предлагат решения за ликвидно залагане за Ethereum и други криптовалути.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии