Рискове при залагане на криптовалути Рискове при залагане на криптовалути

Залагането на рискове в криптовалутата е начин да получавате пасивен доход, като блокирате криптовалутата си и помагате за сигурността на мрежата. При залагането на криптовалути обаче има рискове, които ще разгледаме в тази статия.

Съдържание

Рискът от залагането на криптовалута

Съществуват някои рискове при залагането на криптовалути, но като цяло те са по-малки от рисковете, свързани с други видове инвестиции в криптовалути, като например търговията. Най-често срещаните рискове са обяснени по-долу.

Търговски риск

Търговският риск е рискът стойността на заложената от вас криптовалута да спадне. Това се дължи на факта, че пазарът на криптовалути е нестабилен и цените могат да се колебаят рязко. Ако цената на заложената от вас криптовалута се понижи, ще загубите пари от инвестицията си.

За да елиминирате пазарния риск, трябва да залагате само криптовалута, която ви е удобно да държите в дългосрочен план. Също така трябва да диверсифицирате портфейла си, като залагате различни криптовалути.

Продължителност на блокирането

Продължителността на блокирането се отнася до периода, през който нямате достъп до или не можете да търгувате със заложената от вас криптовалута. Това е често срещана практика сред блокчейн веригите Proof-of-Stake (PoS), тъй като включва дългосрочен ангажимент към мрежата и спомага за поддържането на нейната стабилност.

Този период варира в зависимост от конкретната криптовалута и платформата за залагане. При някои платформи периодът на блокиране може да е само няколко дни, а при други – няколко месеца или дори години.

Съществен недостатък на този период на блокиране е за криптотърговците, които искат да имат достъп до средствата си по всяко време. Ако ви се наложи да продадете заложената криптовалута преди изтичането на периода на блокиране, може да се наложи да платите неустойка.

Загуба или кражба на активи

Изгубването или кражбата на активи е основен проблем за търговците на криптовалути. Криптовалутите могат да бъдат откраднати чрез различни методи, включително хакерски атаки, фишинг измами и социално инженерство.

Има няколко неща, които можете да направите, за да защитите криптовалутата си от загуба или кражба. Първо, изберете реномиран обмен на криптовалута или портфейл. Второ, уверете се, че криптовалутата ви се съхранява на сигурно място. Трето, внимавайте върху какви уебсайтове и връзки кликвате и каква информация споделяте онлайн.

При все още съществува риск криптовалутата ви да бъде изгубена или открадната, дори и да вземете всички необходими предпазни мерки. Ето защо е важно да инвестирате само пари, които можете да си позволите да загубите.

Продължителност на наградата

Продължителността на наградата се отнася до времето, което е необходимо за получаване на награди за залагане. Продължителността на възнаграждението за залагане може да варира в зависимост от криптовалутата и платформата. Някои платформи разпределят награди ежедневно, докато други разпределят награди седмично или месечно.

Има няколко причини, поради които продължителността на наградите е важна. Първо, тя може да помогне за създаването на постоянен поток от доходи за създателите на стекове. Ако наградите се разпределят често, стакерите могат по-лесно да планират финансите си и да вземат информирани инвестиционни решения.

Второ, продължителността на наградите може да помогне за привличането на повече стакери към платформата. Ако наградите се разпределят често, по-вероятно е стейкърите да залагат своята криптовалута в платформата. Това може да помогне за повишаване на сигурността на мрежата и да я направи по-изгодна за стакерите.

Риск за валидатора

Рискът от валидатора се отнася до рисковете, пред които са изправени стожерите, когато делегират своята криптовалута на валидатор. Валидаторите отговарят за валидирането на трансакциите и добавянето на блокове към блокчейна. Ако валидатор се държи лошо, той може да бъде отрязан, което означава, че ще загуби част от заложената криптовалута.

Разходи за валидиране

Разходите за валидатор са допълнителни разходи, които може да се наложи да заплатят залагащите, когато залагат своята криптовалута. Обикновено валидаторът получава заплащане за предоставяните от него услуги, като например валидиране на трансакции и добавяне на блокове в блокчейна. Размерът на разходите на валидатора може да варира в зависимост от криптовалутата и платформата.

Има няколко причини, поради които разходите за валидатори са важни:

  • Първо, те могат да помогнат за покриване на разходите за работа на възел за валидиране. Валидаторните възли се нуждаят от хардуерна и софтуерна инфраструктура, както и от електричество и честотна лента. Разходите за валидатори могат да помогнат да се гарантира, че валидаторите разполагат с ресурсите, от които се нуждаят, за да поддържат нормалното функциониране на мрежата.
  • На второ място, разходите за валидатори могат да помогнат на валидаторите да действат отговорно. Като начисляват такси за услугите си, валидаторите имат финансов стимул да поддържат мрежата сигурна и ефективна. Това е така, защото ако даден валидатор се държи лошо, той може да загуби своите стакери, което би означавало, че вече няма да получава такси за валидиране.

Какво е криптозалогът?

Стейкингът е процесът на блокиране на криптовалута в портфейл или платформа, за да участвате в сигурността на мрежата и да печелите награди. Това става чрез делегиране на вашата заложена криптовалута на валидатор, който отговаря за потвърждаването на транзакциите и за осигуряването на целостта на мрежата.

Залагането на залог е нова идея в света на криптовалутите, но тя набира популярност сред инвеститорите, които искат да получават пасивен доход от своите авоари.

Възнагражденията за залагане могат да варират в зависимост от криптовалутата и платформата, но обикновено варират от 2% до 10% годишно.

Как работи залагането на криптовалути?“

Процесът на залагане е подобен на получаването на лихва по банкова сметка, но вместо да печелите пари от финансова институция, печелите криптовалута от блокчейн мрежата.

Залагането е възможно благодарение на механизма за консенсус доказателство за залог (PoS). Това е консенсусен механизъм, използван в блокчейн мрежите, при който участниците (често наричани валидатори или заинтересовани страни) се избират да създават и валидират нови блокове и да осигуряват сигурността на мрежата въз основа на броя на монетите, които притежават и са готови да „заложат“ като обезпечение.

PoS е по-енергийно ефективна алтернатива на механизма за консенсус „доказателство за работа“ (proof-of-work, PoW), използван от повечето криптовалути. При PoS валидаторите се избират на случаен принцип, за да валидират трансакциите и да добавят блокове в блокчейна. Колкото повече криптовалута заложите, толкова по-вероятно е да бъдете избран за валидатор.

Когато залагате своята криптовалута, вие по същество я предоставяте на валидаторите – участници в блокчейн мрежата, които отговарят за проверката и валидирането на трансакциите, за да защитят мрежата и да поддържат нейната цялост. В замяна те ще ви платят възнаграждение за това, че помагате за сигурността на мрежата. Възнагражденията за залагане могат да варират в зависимост от криптовалутата и платформата.

Стъпки за залагане на криптовалута.

Ето какви са стъпките, свързани със залагането на крипто:

  1. Изберете криптовалута, която поддържа залагане на залог. Все по-голям брой криптовалути поддържат залагане, включително Cardano, Tezos, Cosmos и Solana.
  2. Създаване на портфейл за криптовалута. Ще ви е необходим портфейл за криптовалута, в който да съхранявате заложената криптовалута. Предлагат се много различни портфейли, включително софтуерни портфейли, хардуерни портфейли и портфейли за обмен.
  3. Прехвърляне на вашата криптовалута в портфейла ви. След като сте създали портфейл, ще трябва да прехвърлите криптовалутата си в него. Това може да стане чрез обмен или директно от друг портфейл.
  4. Изберете валидатор. След като криптовалутата ви е в портфейла ви, ще трябва да изберете валидатор, на когото да делегирате заложената криптовалута. Валидаторите отговарят за валидирането на транзакциите и добавянето на блокове в блокчейна. Можете да изберете валидатор въз основа на неговата репутация, опит и такси.
  5. Започнете да печелите награди. След като делегирате заложената от вас криптовалута на валидатор, ще започнете да печелите награди. Възнагражденията ще се изплащат в портфейла ви редовно, например всяка седмица или месец.

Залагането на залози е сравнително прост процес, но е важно да направите своето проучване и да разберете свързаните с него рискове, преди да започнете да залагате.

Заключение за рисковете при залаганията

Въпреки че разбирането на рисковете е жизненоважно, също толкова важно е първо да разберете какво е залагането на криптовалути. Пазарните колебания могат значително да повлияят на стойността на заложените активи, а периодът на блокиране може да ограничи достъпа до Вашите средства. Залагането на залог чрез борси излага инвеститорите на потенциални уязвимости, като например хакерски атаки. Техническите проблеми в рамките на процеса на залагане на залози също могат да доведат до финансови загуби, а поддържането на валидиращ възел е свързано с допълнителни разходи.

Ефективното преодоляване на тези рискове изисква задълбочено разбиране на процеса на залагане на криптовалути.

Запитване за рисковете при залагане на криптовалути

Има ли недостатък залагането на криптовалута?

Не, не можете да загубите криптовалутата си, ако я заложите, но може да нямате достъп до нея за определен период от време.

Може ли криптовалутата Ви да бъде открадната, докато я залагате?

Да, криптовалутата Ви може да бъде открадната по време на залагането, ако платформата бъде хакната.

По-добре ли е да държите или да залагате криптовалута?

По принцип е по-добре да държите криптовалута, отколкото да я залагате, тъй като дългосрочните стратегии за държане обикновено превъзхождат възвръщаемостта от залагането.

Колко време отнема залагането на криптовалута?

Залагането на криптовалута може да отнеме от няколко дни до няколко седмици, в зависимост от платформата и монетата, която залагате.

Мога ли да загубя криптовалутата си, ако я заложа?

Не, не можете да загубите криптовалутата си, ако я заложите, но е възможно да нямате достъп до нея за определен период от време.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии