Залагане на криптовалути: Какво е и как работи

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

Какво е залагането?

Крипто залагането е начин за извличане на възнаграждения чрез задържане на определени криптовалути. Това е процес, при който заключвате монетите си за определен период от време, за да помогнете за сигурността на блокчейн мрежата. В тази статия ще разгледаме подробно крипто залагането.

Как работи залагането на криптовалути?

Залагането е фундаментална концепция в много блокчейн мрежи, особено в тези, които използват консенсусния механизъм Proof of Stake (PoS) или някой от неговите варианти. Това е процес, който позволява на участниците в мрежата да блокират в портфейл определено количество от собствената криптовалута на мрежата, за да участват в операциите на блокчейна, включително валидиране на трансакции, защита на мрежата и създаване на нови блокове.

Ето едно опростено обяснение на начина на функциониране на залагането:

1. Разбиране на доказателството за залог

 • Доказателство за залог (PoS): За разлика от доказателството за работа (PoW), което изисква миньорите да решават сложни математически задачи, за да потвърждават транзакции и да създават нови блокове, PoS разчита на участници, известни като валидатори или говорители, които блокират част от своите криптовалути като дял в мрежата.
 • Избор за валидиране: Алгоритъмът на PoS избира валидатори за създаване на нов блок въз основа на размера на техния дял и други фактори, които могат да включват продължителността на периода, през който те са държали дела, случайността и други специфични за мрежата критерии.

2. Процесът на залагане

 1. Изберете криптовалута, която поддържа залагане. Много различни криптовалути поддържат залагане, така че трябва да изберете тази, която искате. Някои популярни криптовалути за залагане включват Ethereum, Cardano, Tezos и Cosmos.
 2. Създайте акаунт в платформа за залагане. Налични са много различни платформи за залагане, така че ще трябва да изберете такава, на която имате доверие. Някои популярни платформи за залагане включват Coinbase, Kraken и Binance.
 3. Прехвърляне на криптовалутата в акаунта ви в платформата за залагане. След като сте създали акаунт в платформа за залагане, трябва да прехвърлите криптовалутата си в акаунта си. Това ще ви позволи да залагате монетите си.
 4. Започнете да залагате криптовалутата си. След като криптовалутата ви е в сметката ви в платформата, можете да започнете да я залагате. Това ще включва блокиране на вашите монети за определен период от време. Точното време ще варира в зависимост от криптовалутата и платформата за залагане.
 5. Придобиване на награди. В замяна на залагането на вашите монети ще получите награди, обикновено под формата на допълнителни монети или токени. Точните награди ще варират в зависимост от криптовалутата и платформата за залагане.

Стейкингът е чудесен начин да получавате пасивен доход от притежаваните от вас криптовалути. Това е и начин да помогнете за поддържането на блокчейн мрежата, в която сте инвестирали. От съществено значение обаче е да направите проучване, преди да започнете да залагате монетите си. Съществуват рискове, като например да загубите монетите си, ако платформата за залагане фалира или бъде хакната.

Начини за залагане на криптовалута

В света на дигиталните финанси има много начини за залагане на криптовалута, за да печелите награди. Залагането включва блокиране на част от вашите цифрови монети, за да се подпомогне гладкото функциониране на блокчейн мрежата. В замяна на това получавате допълнителни монети като награди. Тук ще разгледаме всеки метод за залагане, като покажем как работят и какво предлагат на участниците в тях.

Делегиране (делегиран залог)

При делегираното залагане притежателите на криптовалута делегират своите токени на валидатор (възел, който участва в механизма за консенсус). Това позволява на притежателите на токени да печелят награди за залагане, без да се налага те самите да управляват възел. Това е популярен вариант за тези, които искат да участват в залагания с минимално техническо участие.

Предимства на делегирането:

 • Лесно използване: Опростен процес на залагане, без да е необходимо да се управляват възли или да се поддържа софтуер.
 • Достъпност: Достъпно за тези, които нямат технически познания или ангажимент за време за директно залагане на колове.
 • Диверсификация на риска: Разпределя риска между множество валидатори, като потенциално намалява излагането на проблеми с отделни възли.

Как работи делегирането?

 1. Изберете валидатор: Изберете реномиран валидатор с добра репутация и история на надеждно представяне.
 2. Делегирайте монетите си: Прехвърлете заложените от вас монети на избрания валидатор, който ги включва в общия си залог.
 3. Придобиване на пропорционални възнаграждения: Получете възнаграждения за залозите в зависимост от количеството делегирани монети и резултатите на валидатора.

Фактори, които трябва да вземете предвид:

 • Репутацията на валидатора: Изберете валидатор с доказани резултати по отношение на времето за работа, надеждността и сигурността.
 • Стойности на комисионите: Сравнете ставките на комисионите в различните валидатори, за да намерите този, който най-добре отговаря на вашите предпочитания.
 • Участие в мрежата: Проверете активността на валидатора и неговия принос към механизма за постигане на консенсус.
 • Поддръжка на платформа или борса: Уверете се, че платформата или борсата, която използвате, поддържа делегиране на права на избрания валидатор.

Събиране на залози

Пооледното залагане включва комбиниране на ресурси с други притежатели на токени, за да се увеличат шансовете да бъдат избрани за валидиране на транзакции и получаване на награди. Той е идеален за тези, които може да не разполагат с достатъчно токени, за да изпълнят минималните изисквания за залагане, или желаят да намалят риска чрез диверсификация.

Предимства на обединеното залагане:

 • Достъпност и опростеност: Осигурява прост процес на залагане за лица без технически познания или ангажираност с време.
 • Намалени минимални изисквания за залагане: Дава възможност за участие с по-малки количества заложени монети, което намалява бариерата за влизане.
 • Повишени шансове за награди:Вероятността за получаване на награди се повишава чрез обединяване на ресурсите с по-голяма група.
 • Диверсификация на риска: Разпределя риска между множество участници, като свежда до минимум въздействието на проблемите на отделните възли.

Как работи обединеното залагане?

 1. Присъединете се към пул за залози: Изберете реномиран пул за залози, който се придържа към най-добрите практики и стандарти за сигурност.
 2. Прехвърляне на заложени монети: Мигрирайте избраната от вас криптовалута от борса или външен портфейл към пула за залагане.
 1. Споделете наградите: Получавате пропорционални награди за залагане в зависимост от приноса си към залога на пула.

Фактори, които трябва да вземете предвид:

 • Репутацията на басейна: Изберете басейн с доказани резултати по отношение на времето за работа, надеждността и сигурността.
 • Стойности на комисионите: Сравнете ставките на комисионите в различните пулове, за да откриете такъв, който съответства на вашите предпочитания.
 • Изпълнение на басейна: Оценете историческите резултати на пула при печеленето на награди и поддържането на работно време.
 • Структура на таксите:Познайте таксите, начислявани от пула, като например такси за изтегляне или за управление.

Залагане на течности

Този метод позволява на участниците да залагат своите токени и да получават в замяна ликвиден токен, представляващ заложената от тях инвестиция. Тези ликвидни токени могат да се използват в рамките на екосистемата DeFi, като осигуряват ликвидност и същевременно носят възнаграждение за залагане. Така се решава проблемът с ликвидността, присъщ на традиционното залагане.

Предимства на ликвидното залагане:

 • Повишена ликвидност: Потребителите могат да получат достъп до стойността на заложените от тях активи, без да ги отменят, което улеснява участието в DeFi.
 • Намален риск от непостоянна загуба: LST могат да се хеджират срещу временни колебания в цените на базовия актив, намалявайки риска от непостоянна загуба.
 • Потенциал за диверсификация: Потребителите могат да разпределят своите LST между различни DeFi протоколи и стратегии.
 • Достъпност за по-малък дял:Ликвидното залагане позволява участие с по-малки суми на заложените активи, което намалява бариерата за влизане.

Как работи залагането на ликвидни активи?

 1. Заключване на токени: Потребителите заключват своите заложени токени при доставчик на ликвидни залози.
 2. Издаване на токени за залагане: Доставчикът издава ликвидни токени (LST), представляващи заложените от потребителя активи и награди за залагане.
 3. Използване на ликвидността: Потребителите могат да използват своите LST в DeFi дейности, докато доставчикът залага базовите активи.
 4. Възнаграждения за залагане: Потребителите печелят награди за залагане на своите блокирани токени, които се отразяват в LST.

Фактори, които трябва да се вземат предвид:

 • Репутацията на доставчика: Изберете реномиран доставчик на ликвидни залози с доказан опит в областта на сигурността и прозрачността.
 • Използване на токените: Разберете възможностите за ликвидност на LST и свързаните с тях рискове.
 • Структура на таксите:Запознайте се с таксите, начислявани от доставчика на ликвидни залози, като например такси за теглене или управление.

Възли на валидатора

Управлението на валидационен възел включва пряко участие в механизма за консенсус на блокчейна. Валидаторите потвърждават транзакции и създават нови блокове. Тази опция изисква значителни технически познания, хардуер и често значителен минимален залог. Подходяща е за силно ангажирани участници, които са ангажирани със сигурността и производителността на мрежата.

Валидаторният възел е от решаващо значение за блокчейн мрежите за доказване на залога (PoS). Той е компютър, който отговаря за проверката и обработката на трансакциите, поддържа механизма за консенсус на мрежата и получава възнаграждения за участие.

Ролята на утвърждаващите възли в мрежите на PoS:

 • Сигурност: Велидаторните възли играят жизненоважна роля за сигурността на мрежата, като проверяват транзакциите и поддържат механизма на консенсус.
 • Децентрализация: Верификационните възли допринасят за децентрализацията на мрежата, като разпределят отговорността за консенсуса между множество участници.
 • Пропускателна способност на мрежата: Верификационните възли помагат за поддържане на пропускателната способност на мрежата, като проверяват и обработват транзакциите ефективно.
 • Икономически стимул: Валидаторските възли са мотивирани да участват с перспективата за получаване на възнаграждения, което ги стимулира да поддържат здравето на мрежата.

Запитване за залагането на криптовалути

Колко средно мога да спечеля, като залагам криптовалута?

Средната годишна възвръщаемост при залагане на криптовалута е между 5 и 15 %.

Безопасно ли е залагането на криптовалута?

Залагането на криптовалута като цяло се счита за безопасно, но има някои рискове, като например неликвидност и риск от валидиране.

По-добре ли е залагането на крипто от държането?

Залагането на крипто може да бъде по-доходоносен начин за инвестиране от държането, но също така е свързано с по-голям риск.

Как работи залагането на криптовалута?

Залагането може да носи пасивен доход, като блокирате криптовалутата си, за да поддържате блокчейн мрежата.

Колко време трае залагането на криптовалута?

Staking crypto може да продължи няколко дни или до няколко години, в зависимост от конкретната криптовалута и платформа за залагане.

Как се изчисляват възнагражденията за залози?

Изчисляването на възнагражденията за залагане зависи от конкретната блокчейн мрежа и нейния механизъм за консенсус.

Годишна процентна доходност (APY)

Възнагражденията за залагане обикновено се изразяват като годишна процентна доходност (APY). APY е общият процент на възнагражденията, които можете да очаквате да спечелите от вашата заложена криптовалута за една година. При него се вземат предвид както основният лихвен процент, така и всяко възникнало натрупване.

Базов лихвен процент

Базовият лихвен процент е начинът, по който печелите възнаграждения върху заложената криптовалута. Този лихвен процент се определя от блокчейн мрежата и нейния консенсусен механизъм. Например базовият лихвен процент за Ethereum 2.0 в момента е около 4,6%.

Компенсиране

Компаундирането е, когато наградите ви се добавят към заложената от вас криптовалута и започвате да печелите награди върху наградите си. Това може значително да увеличи вашата APY с течение на времето.Например, ако имате APY от 10% и комбинирате наградите си ежедневно, ще спечелите около 31% повече за една година, отколкото ако не го направите.

Приод на блокиране

Много блокчейн мрежи изискват от вас да заключите криптовалутата си за определен период, преди да можете да я отблокирате. Това се прави, за да се попречи на хората да се възползват от системата, като залагат и отлагат криптовалутата си често. Периодът на блокиране може да варира в зависимост от блокчейн мрежата и избрания от вас доставчик на залози.

Общи награди

Общите ви възнаграждения зависят от заложената криптовалута, основния лихвен процент, честотата на натрупване и периода на заключване. Можете да използвате калкулатор за залагане, за да прецените колко ще спечелите под формата на награди.

Ето пример за това как се изчисляват наградите за залагане:

Предположения:

Възнаградителна лихва за залог: 5% годишно (APY)

Начална сума на заложените ETH: 1 ETH

Изчисление:

 • 30 дни:
  • Възнаграждения за залагане = (1 ETH * 0,05 * 30) / 365
  • Награди за стартиране = 0,0041096 ETH
 • 60 дни:
  • Възнаграждения за залагане = (1 ETH * 0,05 * 60) / 365
  • Награди за стартиране = 0,00821917808 ETH
 • 90 дни:
  • Възнаграждения за залагане = (1 ETH * 0,05 * 90) / 365
  • Награди за стартиране = 0,01232876712 ETH
 • 120 дни:
  • Възнаграждение за залагане = (1 ETH * 0,05 * 120) / 365
  • Награди за стартиране = 0,01643835616 ETH

Както виждате, колкото по-дълго залагате своите ETH, толкова повече награди ще спечелите. Това е така, защото процентът на възнаграждението за залагане се увеличава с течение на времето. При внимателно планиране и обмисляне залагането може да бъде чудесен начин да получавате пасивен доход от притежаваните от вас криптовалути и да подкрепяте блокчейн мрежите, за които ви е грижа.

*Важно е да се отбележи, че това са само приблизителни стойности и действителният размер на наградите за залагане, които печелите, ще варира в зависимост от конкретния пул за залагане, който използвате, и от общите пазарни условия.

Най-добрите 5 монети за залагане

Да се потопим в “ТОП 5 монети за залагане”, като подчертаем най-добрите криптовалути за залагане. Тези монети са избрани заради добрите им възнаграждения, стабилността и начина, по който подобряват света на блокчейн. Тук ще разгледаме защо тези монети си заслужава да бъдат разгледани от всеки, който се интересува от залози.

Ethereum

Ethereum (ETH) е най-популярната криптовалута в света и има една от най-активните общности за залози. Залагането на ETH ви позволява да печелите награди, като същевременно помагате за сигурността на мрежата.

Binance

Binance (BNB) е местният токен на борсата Binance, най-голямата борса за криптовалути в света. Залагането на BNB ви позволява да печелите награди, като същевременно помагате за сигурността на мрежата Binance Chain.

Полкадот

Polkadot (DOT) е многоверижна мрежа, която свързва различни блокчейн вериги. Залагането на DOT ви позволява да печелите награди, като същевременно помагате за сигурността на мрежата и участвате в решенията за управление.

Солана

Solana (SOL) е високопроизводителна блокчейн система, която има за цел да съперничи на Ethereum по отношение на мащабируемостта и скоростта. Залагането на SOL ви позволява да печелите награди, като същевременно помагате за сигурността на мрежата.

Кардано

Cardano (ADA) е криптовалута, проектирана да бъде по-скалируема и ефективна от Ethereum. Залагането на ADA ви позволява да печелите награди, като същевременно помагате за сигурността на мрежата.

Защо не можете да залагате на всички криптовалути?

Не всички криптовалути могат да бъдат залагани, защото залагането работи само за определени блокчейн, които използват консенсусен механизъм Proof-of-Stake (PoS). В PoS мрежата валидаторите, които са участници, залагащи своите наличности от криптовалути, отговарят за валидирането на трансакциите и за осигуряването на сигурността на мрежата. Те се избират на случаен принцип, за да валидират блокове с трансакции, и се възнаграждават с допълнителна криптовалута за участието си.

За да бъде възможно залагането на залог, блокчейн мрежата трябва да има специфични характеристики, включително:

 • Децентрализация: ПоС изисква децентрализирана мрежа с много участници, за да се гарантира нейната сигурност и ефективност.
 • Токеномика: Криптовалутата трябва да има достатъчно предлагане и пазарна капитализация, за да поддържа залагане и стабилност на мрежата.
 • Техническа инфраструктура: Мрежата от блокчейн трябва да разполага с инфраструктура, която да се справя с процеса на залагане, включително механизми за избор на валидатори, валидиране на транзакции и разпределяне на награди.
 • Подкрепа на общността: Проектът за криптовалута трябва да има силна общност, която подкрепя залагането и допринася за управлението на мрежата.

Ако тези условия не са изпълнени, залагането на залог може да не е осъществимо или устойчиво за блокчейн мрежата. Освен това някои криптовалути могат да изберат да не прилагат залагане, като предпочетат други механизми за консенсус като Proof-of-Work (PoW) или делегирано Proof-of-Stake (dPoS).

Поблести на криптографските залози

Пасивен доход: Залагането на крипто предлага начин за получаване на пасивен доход, като възнаграждава участниците с допълнителни токени за подкрепа на мрежата.

Сигурност на мрежата: Стакерите повишават сигурността и целостта на блокчейн, като помагат за предотвратяване на атаки и осигуряват безпроблемна работа.

Енергийна ефективност: В сравнение с добива чрез Proof of Work (PoW), Proof of Stake (PoS) и стейкването са по-енергийно ефективни и щадящи околната среда.

Права на управление: Някои мрежи предлагат на стакерите права на управление, които им позволяват да гласуват по важни решения, засягащи бъдещето на протокола, като например подобрения и промени в политиката. Това дава възможност на потребителите, които са заинтересовани от успеха на мрежата, да влияят върху нейната посока.

Намалена волатилност: Залагането на залог може потенциално да намали волатилността на дадена криптовалута. Когато токените се блокират за залагане, това намалява циркулиращото предлагане, което може да доведе до по-стабилни цени, особено за токени със значително участие на залагания.

Ангажираност на общността: Участието в залагането често насърчава по-дълбока ангажираност с общността на проекта. Залагащите на акции са склонни да инвестират повече в успеха на проекта и могат да участват по-активно в дискусии, предложения за развитие и събития на общността.

Интензивно участие в мрежата: Механизмите за залагане на залози насърчават по-широко участие в блокчейн мрежата, демократизирайки достъпа до процеса на валидиране. Това може да доведе до по-стабилна и децентрализирана мрежа.

Рискът от залагането на криптовалута

Ликвидност: Когато залагате своята криптовалута, тя се заключва или се ангажира в механизма за консенсус. Това означава, че за известно време нямате достъп до заложените средства и не можете да ги търгувате. Конкретният период на развързване варира в зависимост от криптовалутата и платформата за залагане. През това време не можете да продавате монетите си, за да се възползвате от пазарните колебания, което може да се отрази негативно на възвръщаемостта ви.

Пременливост на пазара: Стойността на заложените от Вас монети също може да се колебае, което потенциално може да повлияе на общата Ви възвръщаемост. Ако цената на криптовалутата спадне, стойността на вашите заложени награди също ще намалее. Това е подобно на всяка друга инвестиция, която правите на пазара на криптовалути.

Риск за валидатора: Ако делегирате залога си на валидатор, вие му се доверявате, че ще осигури сигурността на мрежата и ще разпредели правилно вашите награди. Ако валидаторът е злонамерен или некомпетентен, може да загубите заложените от вас монети. Важно е да направите проучване и да изберете валидатор с добра репутация.

Промените в протокола: Протоколът за залагане на криптовалута може да се промени в бъдеще, което ще се отрази на възможността да залагате монетите си или на наградите, които печелите. Важно е да сте в течение на последните промени и да адаптирате стратегията си за залагане по съответния начин.

Регулаторни рискове: Пространството на криптовалутите е бързо развиваща се и все по-регулирана индустрия. Възможно е да бъдат въведени нови регулации, които да повлияят на рентабилността или законността на залаганията.

Данъци: Възнагражденията за залагане може да подлежат на данъчно облагане в някои юрисдикции. Важно е да се консултирате с данъчен консултант, за да разберете данъчните си задължения.

Въпреки тези рискове, залагането може да бъде печеливш и доходоносен начин за инвестиране в криптовалута. Важно е обаче да разбирате свързаните с тях рискове и да вземате информирани решения, преди да ангажирате средствата си.

Заключение

Стейкингът представлява блокиране на активи в криптовалута, за да се включите в механизма за консенсус на блокчейн мрежата, като печелите награди като допълнителни монети. Той предлага пасивен доход, допринася за сигурността на мрежата и може да бъде печеливша инвестиция със свързаните с нея рискове.

Стакингът е характерен изключително за криптовалутите с консенсусен механизъм Proof-of-Stake (PoS), като изисква внимателно проучване поради своята сложност. Преди да участвате, от решаващо значение е да оцените конкретните процеси на залагане, да прецените рисковете и ползите, за да вземете информирани решения, които подкрепят желаните блокчейн мрежи, като същевременно печелите пасивен доход от притежаваните криптовалути.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти