Етапи на търговия с криптовалути

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

Table of Contents

⚡️ Колко етапа има в криптовалутата?

Световният икономически ред е голямо предизвикателство, но криптовалути като биткойн се опитват да го постигнат. Пол Виня и Майкъл Кейси описват петте етапа на приемане на криптовалутите и какво може да означава това за бъдещите финанси.

⚡️ Какво представлява цикълът на биткойн?

Какво представляват 4-годишните цикли на биткойн и защо са важни? На всеки 210 000 блока наградата за биткойн се увеличава. Това отнема около четири години. Следващото намаляване наполовина е планирано да се случи в началото на 2024 г.

⚡️ Какви са етапите на криптобалона?

През последното десетилетие криптопазарът премина през няколко цикъла на подем и спад. Всеки път пазарът е следвал подобен модел: бърз растеж, последван от рязка корекция. Този цикъл често се нарича криптобалон.

⚡️ Какъв е процесът на търговия с криптовалута?

Търговията с криптовалути е процесът на купуване и продаване на криптоактиви в опит да се реализира печалба. Криптовалутите са волатилни, така че търговците трябва да бъдат внимателни, когато влизат и излизат от сделките.

Макар че пазарът на криптовалути може да е зашеметяващ, ние го опростихме, като го разделихме на шест стъпки. Това ще помогне на начинаещи и опитни търговци да разберат процесите и термините, свързани с търговията с криптовалути:

Какви са етапите на криптовалутата?
Какъв е процесът на търговия с криптовалути?
 • Решете как искате да търгувате с криптовалути.
 • Научете как функционира бизнесът с криптовалути.
 • Създайте акаунт.
 • Изгответе стратегия за търговия.
 • Направете своя избор на платформа за търговия с криптовалути.
 • Първата ви позиция ще бъде отворена, наблюдавана и затворена.
 • Преди да започнете, определете как искате да търгувате с криптовалути.
Коя е най-добрата стратегия за търговия с криптовалута?
Печеливша ли е търговията с криптовалути?

Можете да търгувате с криптовалути по един от двата начина: като спекулирате със стойностите им с помощта на CFD-та или като ги купувате, за да ги продадете по-късно с печалба.

Търговията с криптовалути чрез CFD-та е високорискова и спекулативна стратегия.

Договорът за разлика е вид договор, при който се съгласявате да търгувате разликата в стойността на криптовалута от момента, в който за първи път отворите позицията си, до момента, в който я затворите. Вие не купувате криптовалути; вместо това спекулирате с пазарните цени. Реализирате печалба, ако стойността на криптовалутата се повиши, но губите пари, ако стойността ѝ намалее – обратното е вярно за късата позиция.

Колко дълго продължава криптоцикълът?
Какво е суперцикъл при криптовалутите?

Закупуване на криптовалути чрез обмен

Като алтернатива може да изберете да придобиете криптовалута, което означава, че веднага ще станете собственик на част от цифровата валута, за да я съхранявате във виртуален портфейл и да печелите пари, ако стойността ѝ се повиши.

Преди да започнете, трябва да създадете портфейл с криптовалута и да откриете сметка в борса за криптовалути. Този процес може да има няколко етапа и може да се наложи да се включите в списък на чакащите за сметка.

Какво представлява 4-годишният криптоцикъл?
В коя криптовалута да инвестирам 2022 г.?

Открийте как работи пазарът на криптовалути и какво трябва да знаете

Преди да започнете да търгувате, е важно да разберете как работят криптовалутите и какви термини се използват за тяхното описание.

Криптовалутите са цифрови монети, които използват децентрализирана счетоводна книга за записване на всички транзакции. Биткойнът, първата и най-известна криптовалута, е създаден през 2009 г. Криптовалутите често се търгуват на водещи криптоборси и могат да се купуват с други валути или токени.

Какви са етапите на пазарния цикъл?
Стратегии за крипто търговия

Как мога да печеля пари от търговия с криптовалути?

Ако сте имали късмета да реализирате печалба от търговия с криптовалути, може би искате да знаете как да изтеглите печалбата си.

Ако държите криптовалута в портфейл, можете да я продадете в замяна на фиатна валута (например долари или евро) или други криптовалути.

Можете също така да конвертирате криптовалута във фиат чрез брокер, който предлага услуги за конвертиране на криптовалута във фиат, като Coinbase или Bitstamp.

Има ли криптовалута часове за търговия?
Най-добрите крипто борси

След като продадете криптовалутата си и я конвертирате във фиат, можете да изтеглите парите в банковата си сметка.

За какво трябва да внимавам, когато търгувам с криптовалути?

Преди да започнете да търгувате с криптовалути, трябва да знаете няколко неща:

Възможно ли е да се търгува със CFD върху криптовалута?
Как да търгуваме със CFD върху биткойн?

Пазарът на криптовалути, подобно на повечето други видове пазари, представлява децентрализирана мрежа от купувачи и продавачи, които работят чрез система за проверка от типа “peer-to-peer”, а не чрез централен сървър. Когато се купуват и продават криптовалути, трансакциите се записват във верига от блокове – споделена цифрова счетоводна книга, която проследява нещата – чрез процеса на “добиване”.

Криптовалутите се отличават и със своята волатилност, така че е изключително важно да разберете какво може да повлияе на пазара – от първоначалните предлагания на монети и блокчейн разклоненията до най-актуалните новини и правителственото законодателство.

Използва ли Coinbase CFD-та?
Как да търгуваме със CFD върху криптовалути

Създайте акаунт.

Ако търгувате с криптовалути, а не ги купувате, можете да сте готови да отворите позиция по-рано. Не е необходимо да имате цифров портфейл или сметка в борса. Всъщност всичко, от което се нуждаете, за да търгувате със CFD-та, е сметка на доставчика на услуги за търговия с ливъридж.

За разлика от други борси за криптовалути, IG ви позволява да регистрирате сметка само с няколко минути чакане. Не е необходимо да внасяте пари в сметката, докато не пожелаете да извършите сделка.

Възможно ли е да се купи криптовалута на борса?
Как става купуването на криптовалута на борсата?

Направете стратегия за търговия

Наличието на стратегия за търговия е от решаващо значение за успеха на всеки търговец, но особено за търговците на криптовалути, тъй като пазарът може да бъде изключително волатилен. Това е нож с две остриета: волатилността прави пазара привлекателен, но същевременно труден за търговия. Поради тази причина Вашият план за търговия трябва да съдържа техники за управление на риска, както и описание на Вашите цели, криптовалутата, която желаете да търгувате, и метод за влизане и излизане от сделките, известен като стратегия за търговия.

Необходимо ли е да се купува криптовалута чрез борса?
На коя борса да купя криптовалута?

Анализ на пазара на криптовалути: искате да използвате технически или фундаментален анализ? Техническият анализ се занимава с промените в цените на криптовалутите и историческите модели, докато фундаменталният анализ се отнася до външните променливи и макроикономическите данни. Какъвто и стил да изберете, бъдете в крак с всички новини, свързани с пазара, тъй като криптовалутите са особено уязвими от пазарните настроения.

Изграждане на план за търговия

Тъй като пазарите на криптовалути могат да бъдат толкова волатилни, за търговците е още по-важно да имат план. Високата волатилност обаче е и това, което прави криптовалутите привлекателни на първо място. Добрият план за търговия ще ви помогне да управлявате риска, като същевременно ви даде възможност да преследвате целите си. Той трябва да обхваща неща като това с коя валута искате да търгувате и как ще влизате и излизате от сделките (т.е. Вашата стратегия за търговия).

Как мога да проуча пазара на криптовалута?
Печеливша ли е търговията с криптовалути?

Когато правите плановете си, трябва да разберете как ще анализирате пазара на криптовалути – чрез технически или фундаментален анализ. Техническият анализ се концентрира върху движението на цената на дадена криптовалута и нейните исторически модели, докато фундаменталният анализ се фокусира върху външните фактори и макроикономическите данни, които влияят върху цифровия актив. Трябва да сте в крак с всички новини, които биха могли да променят посоката на пазара, независимо от метода, който изберете, защото криптовалутите са изключително чувствителни към промените в общественото мнение.

Направете своя избор, като изберете платформа за търговия с криптовалути

С нашите платформи за търговия можете да получите по-интелигентен и по-бърз начин за търговия със CFD върху криптовалути – с персонализирани предупреждения, динамични графики и вградени инструменти за управление на риска. Можете да търгувате в платформата на IG, като използвате:

Какви криптовалути трябва да познават начинаещите?
Какво трябва да знам за криптовалутата?
 • Вашият уеб браузър
 • Едно от нашите мобилни приложения
 • Усъвършенствани платформи на трети страни, като MT4
 • Откриване, наблюдение и закриване на първата позиция
 • В резултат на това можете да започнете да търгувате с криптовалути веднага след като отворите сметката си в IG и изберете платформата си.

Всичко, което трябва да направите, е да създадете търговски билет за избрания от вас пазар и ще видите цените за покупка и продажба на биткойн, етер, литекоин или каквато и да е криптовалута, която сте избрали да търгувате. Ще можете да изберете колко голяма да бъде позицията ви, преди да преминете на дълга или къса позиция. Не забравяйте, че можете да добавите стопове или лимити, за да затворите сделката си, когато тя достигне определено ниво, и да се предпазите от ненужни рискове.

Как да печелим пари от криптовалута
Какво знаете за криптовалутата Как работи тя?

В частта “Отворени позиции” на платформата за търговия можете да проследите печалбата/загубата на позицията си. А когато дойде време да затворите позицията си, всичко, което трябва да направите, е да поставите идентична сделка в противоположната посока.

Търговията с криптовалути е добър пример

Събрахме два примера за сделки с криптовалути и техните потенциални резултати, за да ви помогнем да разберете как да извършвате търговия с криптовалути.

Нека разгледаме пример за продажба на етер в контекста на търговията със CFD:

Кои са най-популярните грешки в търговията с криптовалути?
Как да печелим пари от криптовалута ” Guide 2022

Решавате да откриете къса позиция, като продадете Етериум срещу щатски долар ( Ethereum/US dollar ), защото смятате, че цената на Етериум, токена на мрежата, ще спадне.

Продавате 5 договора (всеки на стойност 1 ETH), за да създадете позиция на текущата пазарна цена от 200.

Ако прогнозата ви се сбъдне

Ако сте били прави и стойността на етера е спаднала спрямо щатския долар, сделката ви е била успешна. Може да загубите позицията си и да реализирате печалба, като закупите 5 пина, за да я затворите на цена на покупка 155, която е по-висока от пазарната цена поради спреда.

Коя е най-печелившата търгуване с криптовалути
Топ крипто борси

Тъй като пазарът се е променил с 45 пипса във ваша полза, печалбата ви от сделката ще бъде изчислена по следния начин: 5 x 45 = $225.

Ако не сте в час, прогнозата ви ще е грешна

Ако обаче цената на етера беше поскъпнала спрямо щатския долар, позицията ви щеше да бъде затворена на загуба, тъй като сте я купили на по-ниска цена. Да предположим, че излизате от сделката, след като пазарът поскъпне с 15 пипса до 215, така че изкупувате обратно 5 договора за 217 USD всеки. Това показва, че позицията ви ще претърпи загуба от 30 USD.

Не забравяйте, че можете да използвате стоп лос и лимитирани поръчки за автоматично затваряне на сделката при определено ценово ниво, ако пазарът се движи срещу вас, което може да ви помогне да управлявате риска.

Как да разбера дали дадена криптовалута ще се разрасне?
Как да направите 100-дневна търговия с криптовалути?

След като разгледахме пример за търговия с криптовалути чрез CFD-та, нека разгледаме как да го направим чрез борса.

Какво да търсите

Търговията с криптовалути е свързана със същите общи рискове и уникални трудности, както и на други финансови пазари.

Криптовалутите са нестабилни, което е риск, но също така и привлекателно за трейдърите.Промените от 10 процентни пункта през деня не са рядкост, а малките промени могат да се случат само за няколко минути.

Как се прави ежедневна печалба от криптовалута?
Можете ли да си изкарвате прехраната с дневна търгуване с криптовалути?

При липсата на достатъчно регулации не е необичайно измамите и пазарните манипулации да остават неразкрити в сферата на криптовалутите. Също така, поради ниската ликвидност, големите инвеститори (“китовете”) могат да контролират цените чрез решения като принудителна ликвидация.

Липса на защита на инвеститорите. За разлика от други пазари, където има закони и разпоредби за защита на инвеститорите, най-добрите криптоборси не разполагат със същата защита. Така че, ако дадена борса бъде хакната или фалира, може да не успеете да си върнете парите.

Неточни модели. Пазарите често следват модели, но те не винаги са такива. Това е опасност при търговията с каквото и да било, но особеностите на пазара на криптовалути го правят особена опасност.

Как се създава стратегия за търгуване с криптовалути?
Как да създадете стратегия за търгуване с криптовалути?

Не слагайте всичките си яйца в една кошница. Диверсифицирайки рисковете, можете да избегнете значителни загуби, ако пазарът неочаквано се срине. Използване на прекомерен ливъридж. Много борси за криптовалути предоставят ливъридж до 100 пъти, което значително повишава залозите. Екстремната волатилност при криптовалутите и търговията с висок ливъридж могат да доведат до бързо ликвидиране на позиции.

Да не знаете кога да се откажете може да струва много скъпо. Независимо дали сте във възход или спад, от решаващо значение е да знаете кога да затворите позицията и да фиксирате печалбите си или да намалите загубите.

Дневна търговия и скалпиране

Стратегията за дневна търговия с криптовалути позволява на търговеца да се възползва от волатилността на цените на криптовалутните активи. Както вече споменахме, понастоящем виртуалните активи са силно волатилни, което е благоприятно за дневния трейдър.

търговия с криптовалути за начинаещи
Дневна търговия и скалпиране

Стратегията за дневна търговия е игра на числа. Търговецът на дневна търговия прави няколко сделки в рамките на един ден, като обикновено купува, когато акциите са на ниско ниво, и продава, когато са на високо, за да получи малки печалби, които в края на деня се увеличават. Въпреки че това може да се прави ръчно, трудно е да се следи за постоянните промени на пазара, необходими за успех в този вид търговия в рамките на деня. По тази причина за постигане на успех може да се наложи автоматизиране на сделките с помощта на бот за крипто търговия като Coinrule

Ако искате да скалпирате (стратегия за търговия, при която търговците се възползват от малки ценови промени), трябва да сте готови да търгувате бързо, тъй като скалпирането обикновено включва по-кратки периоди на търговия от дневната търговия. Скалперите се стремят към няколко бързи печалби, вместо да задържат позицията си дълго време като търговците на дневна търговия. Много сделки ще доведат както до печалби, така и до загуби, но целта е да имате повече печалби, така че съотношението печалби/загуби да е благоприятно.

Суинг търговия

Времевата рамка на суинг търговията е по-дълга от дневната търговия или скалпирането, които обикновено включват многократно отваряне и затваряне на позиции в рамките на един ден. За разлика от тях суинг трейдърите могат да задържат позицията си от няколко дни до няколко месеца.

Дневна търговия и скалпиране (търговия с криптовалути за начинаещи)
Какво да търсите

Суинг трейдърът на криптовалути се стреми да се възползва от предстояща или текуща тенденция. В света на криптовалутите този подход понякога се нарича BTFD (“buying the fun dip”). BTFD означава да купувате, когато цените са ниски, и да продавате, когато са високи. Честото използване на подходите FA и TA е от решаващо значение при прилагането на тази стратегия.

Суинг търговия

HODLing или търговия с позиции

Тази стратегия, наричана още търговия с тенденции или следване на тенденцията, включва инвестиране в активи за дълъг период от време. Търговецът/инвеститорът обикновено купува актив, когато цената е ниска, и го продава, когато цената е висока. Единствената разлика между тази стратегия и другите е продължителността на периода между откриването и закриването на позицията.

Сделките по този метод могат да отнемат известно време – дори месеци или години. За инвеститорите, които искат просто да оставят парите да се трупат, този метод е идеален! Понякога в средите на трейдърите на криптовалути това се нарича HODL (“Hold On for Dear Life”). Името произлиза от начина, по който човек “държи” инвестициите си – купува и търпеливо изчаква, докато цените отново се повишат. Търговец на криптовалути, който прави това, ще бъде известен като “Ходлър”.

HODLing или търговия с позиции
Етапи на търговия с криптовалути за начинаещи

Маржин търговията е вид търговия, която позволява на инвеститорите да търгуват с ливъридж или пари назаем.

Маржин търговията не е стратегия, а по-скоро метод, който е възприет от фондовия пазар. Той включва използването на пари назаем за финансиране на сделки в дадена платформа. Маржин търговията дава възможност за засилване на резултатите в двете посоки на търговията. Това може да бъде от полза, ако търговията е успешна, но също така означава, че всички загуби ще бъдат увеличени.

Разгледайте различните платформи за търговия с криптовалути.

Коя е най-добрата стратегия за дневна търговия с криптовалути за начинаещи
Можете ли да печелите от търговия с криптовалути за начинаещи

Помислете за фактори като деривати или ливъридж, видовете поръчки, които приема, и колко лесно може да бъде свързана с ботове за търговия с криптовалути, докато избирате платформа за търговия с криптовалути.

След като сте избрали платформа, отворете демо сметка, за да се запознаете с начина на работа и функциите, които тя предлага.

Когато сте готови, захранете сметката си с криптовалута или фиатна валута и започнете да търгувате.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да разберете по-добре търговията с криптовалути и нейното функциониране.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти