10 въпроса, които да си зададете, преди да купуване на криптовалута

⚡️ Безопасно ли е да купувате криптовалута?

Инвестирането в криптоактиви е високорисково, но потенциално много доходоносно начинание. Ако искате бърз достъп до търсенето на цифрова валута, криптовалутата е отлична инвестиция. Закупуването на акции на фирми, които се занимават с криптовалути, е по-сигурен залог, но може да не е толкова печеливш.

⚡️ Как новодошлите да си купят биткойни?

Въпреки че все още не можете да закупите биткойн чрез вашата банка или инвестиционна компания, някои фирми в момента работят по този въпрос. Засега ще трябва да използвате платформа за търговия с биткойни, за да конвертирате щатски долари в биткойни или други цифрови валути.

⚡️ Колко време трябва да държа криптовалута?

Спекулативна инвестиция е тази, при която инвеститорът очаква цената да се повиши с течение на времето – обикновено това е позиция, която трябва да се поддържа поне от шест месеца до една година. Известно е, че дългосрочните инвеститори в криптовалута запазват инвестициите си в продължение на десетилетия.

⚡️ Кога трябва да продам своята криптовалута?

Те купуват, когато криптовалутата е на върха, продават, когато тя рязко спадне, и след това пропускат всяка възможност, ако цената се възстанови. Ако цената е спаднала и вече не вярвате в криптовалутите като инвестиция, трябва да ги продадете. От друга страна, намаляването на стойността никога не бива да се използва като претекст за излизане.

Купуване на криптовалута

Криптовалутите за начинаещи, които някога бяха маргинален аспект на финансите, стават все по-популярни.

Първият ETF за биткойн дебютира на Нюйоркската фондова борса на 19 октомври 2017 г. под символа ProShares, свързан с фючърсите за биткойн. Художниците печелят милиони, като продават „токенизирани“ цифрови произведения. Борсите за криптовалути се рекламират и по време на телевизионни програми в праймтайма, заедно с банките и застрахователните компании.

Кой е най-добрият начин за купуване на криптовалута
Колко криптовалути за начинаещи трябва да купя?

Когато хора, които никога преди не са инвестирали, се запознаят с криптовалутата, може да се изненадат колко различна е тя от типичните финанси. Например, цените на цифровите активи могат да се променят много за кратък период от време, тъй като няма физически продукт, който да ги подкрепя.

Въпреки сложността, професионалистите, които се занимават с тази област, смятат, че инвестирането в криптовалута не е толкова различно от другите високорискови инвестиции, колкото някои хора си мислят: не инвестирайте пари, които не можете да си позволите да загубите, уверете се, че сте покрили другите си финансови задължения, и бъдете търпеливи.

Мога ли да купя криптовалута за начинаещи директно?
Как да купя криптовалута

Повечето от материалите, с които потребителите се сблъскват, са посветени на търговията с криптовалути. Всичко се състои в това да откриете коя е следващата гореща криптовалута. Всичко е свързано с прогнозирането на това коя монета ще се издигне, за да се превърне в бъдеща звезда. „Стив Ларсен, сертифициран финансов плановик от щата Вашингтон, казва, че инвестирането в криптовалути е различно от инвестирането в акции. „Става въпрос за придобиване на елемент, който според вас ще стане по-популярен и полезен с течение на времето“, обяснява той.

Данах, който ръководи проект за блокчейн за инвестиционни консултанти, смята, че основната технология, известна като блокчейн, е обещаваща. Компютрите работят заедно, за да удостоверяват транзакциите без помощта (и значителните разходи) на централни органи като банки или правителствени регулатори в блокчейн мрежа.

как да купя криптовалута
Как да купя биткойн
Съдържание

Колко криптовалути има?

С нарастването на броя на криптовалутите за начинаещите може да е трудно да се ориентират в него. Въпреки че има много такива, които имат само малка група последователи, Биткойн и Етер се нареждат сред най-известните със стотици хиляди потребители и инвеститори, които се доверяват на тяхната валута.

Какво представлява добивът на биткойн и как работи?

Процесът, при който мрежата на биткойн постига съгласие за следващия блок от трансакции, който да бъде включен във веригата на биткойн, е известен като добив. За да открият решение на криптографския пъзел, уверени в себе си лица, известни като миньори, се състезават помежду си за всеки нов блок.

Как да купя биткойн и други криптовалути
Има ли смисъл да се инвестира в биткойн?

Първият, който открие решението, ще създаде нов блок на транзакция и ще го предостави на мрежата. Успешният блок миньор се възнаграждава с прясно изсечен биткойн като награда. По този начин добивът е и методът, чрез който в системата се добавят допълнителни биткойни.

Каква точно е разликата между биткойните и НФТ?

Необменяемите токени (NFT) са активи на блокчейн, които трудно се обменят. Биткойнът, от друга страна, е конвертируем токен, което означава, че може лесно да се обмени за друг биткойн или канадски долар.

Алтернативни начини за закупуване на биткойн
Купуване и продаване на криптовалути за начинаещи

Кой контролира софтуера на биткойн?

Биткойн е проект с отворен код, който съществува без централен орган. Това означава, че всеки може да предложи промени в кода, стига да има разрешение от всички останали, които биха били засегнати от тези промени. Съществуват множество версии на софтуер, съвместими с мрежата на Биткойн, но „Bitcoin Core“ се отнася за дистрибуцията, която включва целия останал софтуер.

Коя криптовалута за начинаещи ще се взриви?
Коя криптовалута ще преживее бум през 2022 г.?

Може ли да се проследява криптовалута?

Когато извършвате транзакция с криптовалута, независимо дали става дума за покупка или продажба, записът се съхранява постоянно в публична счетоводна книга, наречена блокчейн. Всяка криптовалута има свой собствен блокчейн, който проследява всички трансакции, свързани с тази монета. По този начин, когато купувате и продавате цифрова валута, историята на покупките ви винаги може да бъде проследена до вас чрез този отворен източник на записи в интернет.

Какво е портфейл за криптовалута и как да го използвам?

В портфейлите за криптовалути се съхраняват потребителски ключове и пароли, които ви дават достъп до вашите криптовалути. Портфейлите за криптовалути могат да бъдат горещи или студени. Горещите портфейли са по-податливи на хакерски атаки от студените, така че е препоръчително да съхранявате биткойните си в студен портфейл за по-дългосрочно съхранение.

Ще поскъпне ли отново криптовалутата за начинаещи през?
Колко трябва да диверсифицирате криптовалутата?

Къде инвеститорите могат да купят биткойн?

Инвеститорите, които се ориентират в криптовалутния пейзаж, разполагат с множество възможности, всяка от които има уникални плюсове и минуси. Търговията с биткойни на цифрова борса или инвестирането в ETF са два от най-популярните методи. Например, при закупуване на биткойни можете да изберете да ги съхранявате в регистрирана сметка като TFSA или RRSP!

Коя е добрата инвестиционна стратегия за криптовалута?
Какъв е най-добрият начин за диверсифициране на инвестициите?

експозиция на инвеститорите към цената на биткойн, без да се налага да притежават криптовалутата директно.

Имате ли възможност да купувате криптовалути?

Ако сте нови в света на криптовалутите, е добре да обмислите добавянето на само малка част от общия си портфейл – обикновено не повече от 5-10% – тъй като криптовалутите могат да се считат за сравнително високорискови.

Как да си направя добре балансиран крипто портфейл?
Можете ли да направите проучване за криптовалутата?

Въз основа на над 20-годишния си опит като сертифициран финансов плановик Джон Ларсен настоява, че начинаещите инвеститори не трябва да навлизат в криптосферата, докато не постигнат краткосрочните и дългосрочните си икономически цели. По-конкретно, преди да се инвестира в криптовалута, трябва да се погрижат за всички потребителски дългове. Освен това начинаещите трябва да дадат приоритет на внасянето на максимални средства в съответстващите сметки на работодателите, като например 401(к), преди всичко останало.

Инвестирането в криптовалута не е ограничено до големи суми пари. Чрез някои онлайн борси клиентите могат да закупят криптовалута само за един долар и дори по-малко! Това я прави фантастична възможност за тези, които не разполагат с големи средства, но все пак искат да се възползват от предимствата, свързани с криптовалутите.

Имате ли собствено проучване за криптовалутата?
Как проучвате криптовалутите?

Според Мати Грийнспан, изпълнителен директор на изследователската компания Quantum Economics, можете да влезете в криптовалута, като отделяте по няколко допълнителни долара всяка седмица.

Направихте ли проучване?

През последните години купуването, съхраняването и продажбата на криптовалути станаха много по-прости. Въпреки това, освен ако не желаете да поверите сигурността на активите си на операторите на борси, ще трябва да разберете как работят цифровите портфейли и кой от тях е най-подходящ за вас.

Струва ли си да се изследва криптовалутата?
Знаете ли как да си купите криптовалута?

Той също така помага да се разбере какво представлява блокчейн технологията, как различните продукти я използват и кои от тях имат шанс за успех. В момента около криптовалутите за начинаещи има и много шум, така че инвеститорите трябва да внимават за предупредителни знамена.

„Този сектор е пълен с монети, които нямат реална употреба и в много случаи са откровени измами, което означава, че те са просто хора, които искат да получат парите ви“, казва Грийнспан, който се намира в Тел Авив, Израел. Ключът, добавя той, е да се намерят истински новатори.

Защо не можете да купувате криптовалута?
Може ли всеки да влезе в криптовалута?

Въпреки че не е необходимо да имате познания по програмиране, е полезно да се научите да използвате криптовалута. Един от най-добрите източници за придобиване на това разбиране е четенето на бяла книга; тези документи обикновено предоставят задълбочено обяснение на функционирането на мрежата.

Биткойн е най-известната криптовалута, която може да се използва за закупуване на стоки и услуги като истинска цифрова валута. За разлика от тях, алтернативните криптоактиви, като например Етериум, са по-скоро инвестиционно средство; те са разработени за решаване на конкретни задачи и дори могат да бъдат приети за плащане на стоки или услуги в бъдеще.

Как да започна да купувам криптовалути?
Могат ли инвеститорите да купуват биткойн?

Потребителите, които предоставят услуги на мрежата Ethereum, могат да получават заплащане в етери, които са втората по стойност криптовалута. Мрежата Етериум е проектирана да изпълнява „интелигентни договори“, които могат да бъдат автоматизирани, ако са изпълнени определени критерии.

Каква е разликата между криптоактивите и традиционните инвестиции?

Понастоящем криптовалутите не се регулират от повечето правителства, което ги прави спекулативни инвестиции. Освен това те са обект на големи колебания в цените, тъй като няма централен орган, който да определя цените.

Къде мога да си купя директно биткойни?
Как се използва портфейл за криптовалута?

Според Грийнспан разпределението на предлагането на криптовалута е друг важен фактор.

Той казва, че подобни въпроси може да отнемат много време, но „със сигурност ще хвърлят светлина върху цената на монетата и нейната стойност във времето“.

Как ще диверсифицирате?

Криптовалутите са възпрепятствани от един основен проблем: блокчейн технологията, от която зависят, все още е в начален етап на развитие. Никой не може да предвиди дали тя ще достигне възвишените икономически висоти, обещани от нейните поддръжници.

Какво всъщност прави един портфейл за криптовалута?
Какво е портфейл за криптовалута и защо ми е необходим такъв?

Шон Стайн Смит, доцент от Lehman College в Ню Йорк, предупреждава: „Инвестирането в криптовалута по своята същност носи значителен риск. Това е така, защото няма гаранции, че бъдещите транзакции и данни ще бъдат съхранявани и предавани по сигурен начин чрез блокчейн.

Дори блокчейн да реализира високите си амбиции, все още може да има цифрови валути, които да не оправдаят очакванията. За да защитите инвестициите си, Грийнспан препоръчва да инвестирате в няколко избрани актива с обещаващи дългосрочни перспективи.

За разлика от инвестиционни инструменти като взаимните фондове, малко от алтернативите на криптовалути предлагат на инвеститорите достъп до разнообразни активи.

Имате ли нужда от портфейл за криптовалута?
Как да купя криптовалута

Няколко борсово търгувани фонда включват блокчейн проекти в портфейлите си, в допълнение към новия ETF, свързан с биткойн (тикър: BITO). Други предложени ETF-и несъмнено ще включват криптовалута, но те все още не са разрешени. Акциите на фирми от криптоиндустрията, като Coinbase, също заслужават внимание от страна на инвеститорите.

Диверсификацията е от решаващо значение за целия ви портфейл, а алтернативните инвестиции обикновено трябва да съставляват само малък процент от него, независимо от начина, по който инвестирате в криптовалута.

Авторът е закупил BTC по време на публикуването. Въпреки това NerdWallet не съветва своите читатели да правят същото.

Други методи за инвестиране в криптовалута
Други методи за инвестиране в криптовалута включват:

Въпреки че купуването на криптовалута е най-широко известният метод, има и други начини за участие на търговците, някои от които са по-непосредствени от други. Те включват:

  • Фючърсите са начин за залагане на бъдещата цена на биткойн и тъй като при тях можете да използвате ливъридж, те имат потенциала да генерират невероятно висока възвръщаемост (или загуби). Пазарът на фючърси е много динамичен, което само засилва колко волатилна е вече криптовалутата.
  • Ако искате да спекулирате с цената на криптовалутите, има няколко криптофонда (включително Grayscale Bitcoin Trust), които ви позволяват да залагате на биткойн, етериум и други алткойни. Това могат да бъдат лесни начини за закупуване на криптовалути, без да се налага да купувате директно токени.
Какви въпроси купуване на криптовалута
Други методи за инвестиране в криптовалута
  • Друга интригуваща възможност е да инвестирате в акции на компания, която ще се възползва от възхода на криптовалутите, независимо от това коя цифрова валута ще заеме първо място. Тук влизат в действие компании като Coinbase или Robinhood – голям процент от продажбите им се генерират чрез търговия с криптовалути.
  • Когато инвестирате в блокчейн ETF, вие инвестирате в компании, които могат да се възползват от прилагането на блокчейн технологията. Най-добрите блокчейн ETF-и ще ви дадат експозиция към някои от по-големите, публично търгувани компании, които навлизат в криптовалутата. Струва си обаче да се отбележи, че повечето от тези корпорации имат и други бизнес интереси извън крипто. Това намалява потенциалните ви плюсове и минуси при инвестиране.

Трябва да разберете какво купувате и дали то отговаря на нуждите ви, преди да се възползвате от някой от тези методи – всички те са свързани с различни нива на риск, когато включват криптовалути.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии