Всичко, което искахте да знаете за криптоактивите и регулациите

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

⚡️ Каква е екосистемата на криптовалутите?

Въз основа на опита ни с множество блокчейн платформи съставихме списък на 20-те най-добри протокола за екосистема в блокчейн.
✔️ Мрежата XDC.
✔️ Етериум.
✔️ Stellar.
✔️ Тезей.
✔️ Tron.
✔️ Hedera Heshgraf.
✔️ EOS.
✔️ Binance Smart Chain (BSC).

⚡️ Какво представлява блокчейн системата?

Блокчейн е вид разпределена база данни, която затруднява или прави невъзможно подправянето, хакването или измамата на системата. Блокчейн е цифров регистър на трансакциите, който се дублира и разпространява в мрежа от компютърни системи, използващи блокчейн технология.

⚡️ Какво представлява добивът на полезни изкопаеми с прости думи?

Създаването на криптовалута в резултат на компютърна технология. Централните банки отговарят за производството и разпространението на традиционната валута. В света на криптовалутите няма централни банки. Добивът е единственият начин за създаване на криптовалута, който се основава на компютри, решаващи математически задачи.

⚡️ Къде се използват токените?

В блокчейна те могат да се използват за проследяване на активи от игри, дигитално изкуство, движимо и недвижимо имущество.

⚡️ Каква е разликата между токен и криптовалута?

Най-основното разграничение е между токени и монети. Когато някой говори за “монета”, той обикновено има предвид собствена монета в собствена блокчейн верига, като например Биткойн или Етериум, тъй като и двете монети имат собствена блокчейн верига. В този случай говорим за токен, който е криптовалута, базирана на блокчейн на друг човек.

Криптоактивите са цифрови или виртуални токени, които използват криптография за защита на трансакциите и за контрол на създаването на нови единици. Наименованието “криптоактиви” се използва за описване на широк спектър от активи, включително криптовалути, платформени токени, токени за комунални услуги и токени за трансакции. Криптоактивите се генерират чрез процес, наречен добив, чрез който се създават нови биткойни и етериум.

Защо се използва наименованието "криптоактиви"?
Крипто индексен фонд

Криптовалута срещу криптоактиви

Криптовалутите са вид криптоактиви и представляват цифрови или виртуални токени, които използват криптография за защита на своите трансакции и за контрол на създаването на нови единици. 

Криптовалутите са децентрализирани, което означава, че не подлежат на контрол от страна на правителства или финансови институции. Биткойн, първата и най-известна криптовалута, е създадена през 2009 г.

От друга страна, криптоактивите са по-широка категория, която включва криптовалути, както и други видове активи. Платформените токени, токените за комунални услуги и токените за трансакции са все видове криптоактиви.

Защо името е “крипто активи”?

Криптовалута срещу криптоактиви
Как работят крипто активите?

Наименованието “криптоактиви” се използва за описание на широк спектър от активи, включително криптовалути, платформени токени, токени за комунални услуги и токени за трансакции. Криптоактивите се генерират чрез процес, наречен добив, чрез който се създават нови биткойни и етериум.

Как работят крипто активите?

Криптоактивите използват криптография за защита на трансакциите си и за контрол на създаването на нови единици. Криптовалутите са децентрализирани, което означава, че не подлежат на контрол от страна на правителство или финансова институция. Биткойн, първата и най-известна криптовалута, е създадена през 2009 г.

Видове криптоактиви

Какво представляват криптоактивите?
Крипто взаимен фонд

Съществуват три основни вида криптоактиви: криптовалути, платформени токени и токени за полезност.

Криптовалути

Крипто хедж фонд

Криптовалутите са вид криптоактиви, които използват криптография за защита на трансакциите си и за контрол на създаването на нови единици. 

Платформени токени

Според Investopedia токените са криптоактиви, които правят възможни хиляди други криптоактиви. Тези криптоактиви са предназначени да се използват като платформа за допълнителни децентрализирани инициативи, както подсказва името. За разлика от настоящия сценарий, когато данните се съхраняват на сървъри, контролирани от едно място и поддържани от една корпорация, тези криптоактиви Тъй като трансакциите в системите, базирани на блокчейн, са разпределени, те не са уязвими към същите проблеми като централизираните сървъри.

Базата данни не може да бъде прекъсната или повредена, докато компютрите участват в нея, тъй като за всяка транзакция е необходим различен компютър, който да проверява за несъответствие.

Видове криптовалути
Какви са видовете платформи за токени?

Интелигентните договори са компютърни кодове, които трябва да бъдат изпълнени, за да се завърши дадена транзакция, както и криптоактивите като Етериум. Други криптоактиви, създадени на тези платформи, могат да създават свои собствени самостоятелно действащи и самостоятелно изпълнявани интелигентни договори в блокчейна, като използват този допълнителен технологичен слой, известен като интелигентни договори.

Стойността на тези токени се повишава, тъй като все повече други криптоактиви Към момента на написване на настоящия документ има 46310 споразумения за интелигентни договори Erc20. Етериум е категорично най-популярната платформа за интелигентни договори, като до момента (към март 2018 г.) има над 46300 договора.

Примери за платформени токени

Токени за криптовалути
Какви са различните видове платформи за токени?

Платформените токени са най-популярният вид криптовалутен актив. Ето няколко примера за платформени криптоактиви:

 • Ethereum
 • Ethereum Classic
 • Neo
 • EOS
 • Движението за нова икономика

Токени за комунални услуги

Токените за полезност са вид криптоактив, който дава на притежателите си достъп до продукт или услуга. Filecoin, децентрализирана мрежа за съхранение, е пример за полезен токен.

Криптоиндекс фонд
Какво е токен за услуга?

Примери за токени за услуги

Криптовалутите – цифрови активи, които съществуват в блокчейн и нямат централен орган или единна точка на контрол – започнаха да нарушават всички сектори. Ето само няколко примера за обслужващи криптоактиви:

 • Golem
 • Sonm
 • Siacoin
 • OmiseGo
 • Augur

Токени за транзакции / Токени за плащания

Криптофонд с токени за комунални услуги
Какво представляват токените за плащане?

Транзакционните токени, известни още като платежни токени, са вид криптоактив, който се използва за извършване на плащания в блокчейн платформа или мрежа. Биткойнът, първият и най-известен хедж фонд за криптовалута, е пример за трансакционен токен.

Потенциалът на криптоактивите

Криптоактивите имат потенциала да революционизират начина, по който взаимодействаме с цифровия свят. Като използват криптографията за защита на своите трансакции и за контрол на създаването на нови единици, криптоактивите имат потенциала да създадат по-сигурна и ефективна система за извършване на трансакции и за управление на данни. Освен това, тъй като криптоактивите са децентрализирани, те имат потенциала да предоставят на потребителите по-голям контрол върху техните данни и да намалят зависимостта от централните органи.

Какво представлява токенизацията на плащанията и как работи тя?
Blackrock крипто

Криптоактивите са нова и вълнуваща област на развитие, която има потенциала да промени начина, по който взаимодействаме с цифровия свят. 

Стойността на криптовалутите зависи от:

 • Екипът, който стои зад него
 • Колко често се използва
 • Колко е сигурна
 • Какъв проблем решава

Как се регулират криптовалутите?

Примери за криптовалути

Потенциалът на криптоактивите
Крипто недвижими имоти
 • ✅ Биткойн: Първата и най-известна криптовалута, създадена през 2009 г.
 • ✅ Ethereum: Втората по големина криптовалута по пазарна капитализация, стартирала през 2015 г.
 • ✅ Bitcoin Cash: Разклонение на блокчейна на Биткойн, което стартира през 2017 г.
 • ✅ Litecoin: разклонение на блокчейна на биткойн, което стартира през 2011 г.
Съществуват много различни видове криптовалути
Примери за платформени токени
 • ✅ Ethereum: Собственият токен на блокчейна Ethereum, използван за захранване на транзакциите в мрежата.
 • ✅ Filecoin: Собственият токен на децентрализираната мрежа за съхранение Filecoin, който се използва за закупуване на съхранение в мрежата.

Примери за полезни токени

Какви са примерите за токени за полезност?
Индексен фонд за криптовалутиИндексен фонд за криптовалути

✅ Siacoin: Собственият токен на децентрализираната платформа за съхранение Sia, който се използва за закупуване на съхранение в мрежата.

✅ Golem: Собственият токен на децентрализираната изчислителна платформа Golem, използван за закупуване на изчислителна мощност в мрежата.

✅ Augur: Собственият токен на децентрализираната пазарна платформа за прогнози Augur, който се използва за закупуване на прогнози в мрежата.

Примери за транзакционни токени/токени за плащане

Биткойн: Собственият токен на блокчейна на биткойн, използван за извършване на плащания в мрежата.

Litecoin: Собственият токен на блокчейна Litecoin, който се използва за извършване на плащания в мрежата.

Етериум: Собственият токен на блокчейн Етериум, който се използва за извършване на плащания в мрежата. Блокчейн и традиционна база данни

Токени за транзакции, базирани на блокчейн

Токените за трансакции, базирани на блокчейн, са токени от 1-во и 2-ро поколение, които функционират само чрез блокчейн за извършване, изпълнение и защита на трансакции.

Примери за токени за транзакции, базирани на блокчейн

Токени за трансакции, базирани на блокчейн
Какъв е примерът за транзакция в блокчейн?

Много от тези криптоактиви, за разлика от криптовалутите, не нарушават нито една от обществените политики и дори се считат за безопасни инвестиции:

 • Ryab
 • Звезден

Транзакционни токени, базирани на интернет на нещата

Трябва да се създаде нова категория за токените, базирани на IoT, тъй като те откриха изцяло ново измерение на децентрализираната икономика, като се съсредоточиха върху транзакциите между машини и микротранзакциите.

По какво се различава този криптоактив от горепосочените?

Токени за транзакции, базирани на блокчейн
Каква е разликата между криптовалута и криптоактиви?

Тази технология, за разлика от блокчейн технологията, използва насочен ацикличен граф (плетеница) за обработка на всяка транзакция. Според анализа до 2025 г. в интернет на нещата ще има повече от 75 млрд. свързани устройства. Тази технология използва съществуващата мрежа от неща за обработка на всички трансакции, като предлага следните предимства:

 • Нулеви такси за транзакции.
 • Възможност за микротранзакции
 • Примери за токени за платформи, базирани на IoT
 • IOTA
 • VeChain

Какво представлява спот валутният курс?

Имате ли добра представа за това, което се случва в света?

Биткойнът следващото злато ли е?
Може ли биткойн да бъде като златото?

Биткойнът може и да не е следващото злато, но криптоактивите са тук, за да останат. По-голямата част от днешните криптоактиви са все още в начален стадий на развитие. Повечето от тях все още са идеи с голям потенциал за развитие. Golem е проект, който превръща неизползваната изчислителна мощност на потребителите в суперкомпютър. IOTA възнамерява да свърже толкова различни предмети като обувки и огромни машини, така че да са възможни комуникация, събиране на данни и микротранзакции. Начинът, по който банките извършват международни трансакции, беше революционизиран от Stellar и Ripple.

Дали криптовалутите и немонетарните системи са на път да отпаднат?

Не знаем. Но сме сигурни, че тя ще се превърне във важен компонент на процеса. Идеи, които са били само фантазии, сега се превръщат в реалност благодарение на такава авангардна технология в ръцете.

Криптоактивите ценни книжа ли са?
Криптоактивите ценни книжа ли са?

Контрол на крипто активите

Освен ако не се прилага изключение, съгласно закона за ценните книжа на Ню Брънзуик всяко физическо лице или фирма, които търгуват или съветват с ценни книжа или деривати в Ню Брънзуик, трябва да бъдат регистрирани в FCNB.

Регулаторната рамка, свързана с криптоактивите и платформите за търговия с криптоактиви, непрекъснато се развива.

Инвеститорите, купувачите и спекулантите с криптовалути понякога могат да бъдат объркани относно това дали се прилагат разпоредбите за ценни книжа. В някои случаи криптоактивът е ценна книга – като токен за ценни книжа с права, които традиционно са свързани с обикновените акции, като право на глас и право на получаване на дивиденти. Но в други случаи криптоактивът е по-скоро дериват – например токен, който получава стойността си от друг базов актив, като например акции на публично търгувано дружество.

Може ли да бъдете измамени с криптовалута?
Можете ли да бъдете измамени с криптовалута?

Неотдавна канадските администратори на ценни книжа (CSA) и Канадската организация за регулиране на инвестиционната индустрия (IIROC) издадоха насоки за това как се прилага правото на ценни книжа към криптоактивите. Ето някои сценарии, при които правото на ценните книжа би било приложимо:

 • Ако дадена платформа за търговия с криптоактиви (ПТП) търгува с ценни книжа или договори за деривати, основани на криптоактиви, ПТП ще бъде обект на законодателството в областта на ценните книжа.
 • Ако криптоактивите на даден потребител се съхраняват в портфейл, контролиран от платформата на CTP, това създава постоянна зависимост от CTP за търговия или прехвърляне на криптоактивите, като по този начин го превръща в договор, подлежащ на законодателството за ценни книжа.
 • Ако ICO издава токени за ценни книжа, може да се прилагат законите за ценните книжа.

Следващият списък не е изчерпателен. Други потенциални ситуации могат да доведат до прилагане на законодателството за ценните книжа и обикновено това зависи от конкретните подробности на всеки случай.

Каква е разликата между криптовалута и криптоактиви?
Криптовалута ли е същото като криптоактиви?

Как инвестирането в условията на регулация помага на инвеститорите?

ЦПТ, които са регистрирани или признати като пазари или борси за ценни книжа или деривати, ще подлежат на определени изисквания, предназначени да защитават потребителите. Те включват управление на риска, оповестяване и справедливо и добросъвестно третиране на клиентите.

Можете да проверите регистрацията, като използвате безплатния инструмент за търсене на национална регистрация от канадските администратори на ценни книжа. Въпреки че регистрацията защитава до известна степен инвеститорите, тя не означава, че няма рискове. Винаги трябва да проучвате всяка възможност и да се уверите, че разбирате актива и всички потенциални рискове, преди да инвестирате или спекулирате с криптовалута или други криптоактиви.

За да избегнете всякакви правни усложнения, винаги се обръщайте към ФКНБ за насоки относно регулаторните изисквания, преди да вземете окончателно решение за закупуване на криптоактиви или КТБ.

Криптоактивите ценни книжа ли са?
Криптоактивите ценни книжа ли са?

Рискове

С криптоактивите са свързани няколко риска, включително волатилност, ликвиден риск и потенциални измами. Преди да започнете да търгувате с криптоактиви, разберете актива и свързаните с него рискове.

Криптовалутите са известни с променливата си стойност, която често рязко се повишава и понижава в зависимост от шума в медиите или социалните мрежи. Съществуват малко ограничения за манипулиране на цените, което може да превърне инвестирането в криптовалути в рисково предложение.

Ликвидност: Един от рисковете при търговия на платформа за крипто активи е, че CTP може да не разполага с достатъчно активи, за да покрие поръчката ви. Също така няма гаранции, че търсенето на даден криптоактив ще продължи, което може да затрудни конвертирането на Вашите активи във фиатни пари.

Какви са различните видове криптоактиви?
Какви са различните видове криптоактиви?

Онлайн риск: Възможно е да срещнете трудности при идентифицирането или намирането на доставчик на услуги или посредник за криптоактиви, ако срещнете проблем. Те съществуват навсякъде по света, така че може да е трудно да предприемете някакви действия.

Несигурността на новите технологии: Общественият интерес към криптоактивите или търсенето им може да не продължи да расте или да не бъде устойчиво, тъй като това е сравнително нова технология. Когато Например при пускането на пазара на нов криптоактив той често се основава на идея – не на доказан бизнес модел. Така че няма гаранция, че проектът ще успее, дори да бъде стартиран успешно. Също така няма сигурност, че съществуващите криптоактиви ще издържат на бъдещи промени и предизвикателства, свързани с технологичното развитие и напредък, регулаторни промени или политически условия.

Потенциалът за измама е голям при CTP, тъй като всяко дружество, което търгува с ценни книжа или деривати, трябва да бъде регистрирано в КФН. В зависимост от начина на функциониране, CTP може да попадне в обхвата на регулирането на ценните книжа. Освен това заплахите за киберсигурността и хакерските атаки са често срещани за платформите, използвани за криптоактиви, като например компаниите за онлайн портфейли и борсите. Това излага депозита ви на риск да бъде откраднат. И накрая, трансакциите, включващи криптоактиви, имат по-голям шанс за забавени или неуспешни трансакции, както и за загуба на достъп до Вашия цифров портфейл, ако забравите паролата си.

Безопасно ли е да се инвестира в криптовалута?
Какво представляват криптоактивите?

напоследък се наблюдава наплив от измамници, които обещават гарантирана възвръщаемост и бонуси за набиране на персонал в замяна на инвестиции. Най-често това са предупредителни знаци за измамно поведение и към тях трябва да се подхожда внимателно. Криптоактивите са изключително нестабилни, така че е нереалистично да се очаква гарантирана възвръщаемост от инвестиции, свързани с крипто. Незабавно докладвайте за измама, като използвате нашия инструмент за подаване на жалба. Трябва да сте наясно и с това как CRA гледа на криптовалутите по отношение на данъците.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти