Крипто обмен рейтинг Топ Най-добър

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

⚡️ Коя е най-сигурната крипто платформа?

Най-добрите криптоборси за 2023 г.
✔️ Най-добрите като цяло и най-добрите за начинаещи: Coinbase.
✔️ Най-доброто мобилно приложение: Най-добро мобилно приложение: Crypto.com.
✔️ Най-добър за сигурност: Gemini.
✔️ Най-добро за алткойни: BitMart.
✔️ Най-добър за ниски комисиони и най-добър за опитни търговци: Kraken.
✔️ Най-добрият за биткойни: Cash App.
✔️ Най-добрата децентрализирана борса: Bisq.

⚡️ Как работи криптообменът?

Криптоборсата е пазар, на който можете да търгувате с криптовалута. Можете да използвате борсата, за да обмените една криптовалута в друга, например от биткойни в лайткойни или обратно. Борсите показват текущата пазарна стойност на криптовалутите, които предлагат.

⚡️ Коя е най-голямата криптоборса?

Coinbase е борса за цифрови активи, която има над 30 криптовалути, достъпни за търговия, и повече от 3 милиона потребители. Това е най-голямата борса за криптовалути в Съединените щати, на която могат да се търгуват над 30 различни цифрови валути.

⚡️ Добра инвестиция ли е криптовалутата?

Малко хора отричат, че криптовалутите са изключително високорискова и спекулативна инвестиция. Те могат да се изплатят добре, ако сте готови да приемете факта, че са високорискова хазартна игра, която има шанс да се изплати, но има и шанс да загубите всичко. Изключително важно е да не си затваряте очите, докато инвестирате в биткойни или други

⚡️ Безопасен ли е binance us?

Binance се счита за сигурна борса, която ви позволява да защитите сметката си с двуфакторна автентикация.

Борса криптовалути

Борсите за криптовалути стават все по-популярни с всеки изминал ден, тъй като хората търсят начини да купуват и продават криптовалути. Ако искате да търгувате с криптовалути, ще искате да използвате криптоборса. борсите могат да бъдат класифицирани най-общо като централизирани или децентрализирани. В тази статия ще сравним и съпоставим най-добрите централизирани криптоборси за 2022 г. Ще обсъдим и предимствата и недостатъците на двата вида борси, за да можете да решите коя е най-добра за вас.

Предимства на централизираните борси

Борса криптовалути
Използването на фиатни пари е просто.

В този регион няма ограничения, така че можете да депозирате и теглите пари по всяко време. Ако валутата ви не се поддържа, има голяма вероятност тя да бъде двойно конвертирана. Това ще ви струва по-скъпо, но работата с фиатни валути на централизирани борси често е доста проста.

Удобство на интерфейса

За новодошлите е по-лесно да започнат работа на централизирани борси, тъй като те обикновено са по-удобни за ползване от децентрализираните борси.

Допълнителни приложения и двойки за търговия

Какво представляват централизираната и децентрализираната борса?
Приложение за борса криптовалути

Централизираните борси предлагат много по-голямо разнообразие от двойки за търговия, отколкото децентрализираните. Освен това централизираните криптоборси имат и други предимства пред децентрализираните си аналози. На стандартните борси ликвидността е по-голяма, а обемите на трансакциите позволяват по-бързи трансакции – което може да е от решаващо значение за търговците, които трябва да приключват сделките бързо.

Има един-единствен (доминиращ) оператор.

CEX и DEX
Какво представляват централизираните криптоборси?

Централизираните борси имат ръководен екип на върха, който контролира всичко (затова се наричат “централизирани”). Това означава, че всяка дейност, актуализации или сделки могат да се извършват от хора, работещи за компанията, която е собственик на борсата. Ако някога възникне проблем, това дава на компаниите предимство, защото винаги можете да се свържете с отдела за поддръжка на клиенти, за да получите помощ за възстановяване на достъпа до профила си.

Друго предимство е наличието на юридическо лице и възможността за предявяване на иск.

Ако криптообменник открадне парите ви, нямате право на правна защита – макар че тази възможност ви защитава до известна степен.

Недостатъци на централизираните борси

Централизиран или децентрализиран обмен е по-добър?

Недостатъци на централизираните борси
Както посочих по-рано, те осигуряват същите ползи.

Долна линия

Освен предложенията, дадени от Boneparth, можете да вземете предвид и други фактори, които отговарят на вашите предпочитания. Например, колко сърдечна е поддръжката на клиентите? Колко удобно за ползване е мобилното приложение и накрая, колко удобно е използването на платформата като цяло? Това обаче, което непрекъснато чуваме от криптоекспертите, е, че преди да инвестирате каквито и да било пари в криптовалута, отделете известно време, за да научите за нея колкото се може повече. Това ще ви бъде полезно в бъдеще.

Помислете за структурата на таксите и мерките за сигурност, които ви устройват, за другите мерки, които ще предприемете, за да съхранявате монетите си безопасно, както и за целите си. Бонепарт призовава тези, които обмислят инвестиции в криптовалути, да отделят време, за да се запознаят с цифровите валути, преди да поемат каквито и да било рискове. “Едно е да влагате случайно пари в по-стабилни пазари, а съвсем друго е да хвърляте пари в нестабилни пазари”, казва той.

Кои са най-големите проблеми с криптовалутата?
Централизиран или децентрализиран обмен е по-добър?

Както посочих по-рано, те осигуряват същите ползи.

Можете да бъдете блокирани.

Основният недостатък на използването на централизирани борси е, че може да загубите достъп до средствата си или сметките ви да бъдат закрити без възможност да ги получите обратно. Единственият вариант е скъпоструващ съдебен спор, който едва ли ще бъде успешен. “Мръсната валута” е само един пример от многото възможни причини за блокиране. Разгледах я по-подробно в публикацията си за биткойн. Накратко, “мръсна криптовалута” е тази, която е получена в резултат на измама. Например, ако вашата криптовалута е открадната от борса. Вероятността всичките ви криптовалути да са придобити законно намалява значително, когато в портфейла ви има притежание дори на малко количество открадната валута. В този случай няма да можете да докажете обратното и загубата (или отиването на съд) ще бъде неизбежна.

Криптообмен
Безопасна ли е криптовалутата на борсите?

Трябва също да знаете, че можете да бъдете забранени случайно. Възможно е по невнимание да сте предизвикали проблем при обмена на криптовалута. Може би сте придобили биткойн по незаконен начин и впоследствие сте били забранени от системата. При обмена на криптовалута възникват проблеми, така че е правдоподобно да получите забрана по погрешка. От друга страна, централизираните борси са способни да направят това и има вероятност сметката ви да бъде блокирана в резултат на блокиране на сметката ви; но тази опасност е малка в сравнение със загубата на пари в резултат на закриване на сметката.

Проверката се изисква по закон.

Криптоборсите използват KYC и допълнителна проверка
Изисква ли криптовалутата проверка?

Почти всички централизирани борси изискват тази процедура. Някои от тях винаги са били такива, докато други започват да го правят едва когато достигнат определено ниво на популярност или искат да предлагат допълнителни функции. Например Binance (централизирана криптоборса) ви позволява да изпълнявате само ограничени задачи, докато не завършите процеса KYC.

Криптоборсите използват KYC и допълнителна проверка в допълнение към AML. В допълнение към програмата за борба с изпирането на пари ще бъдете помолени да представите селфи с паспорта си, както и банково извлечение и адреса си. Това е ваше право, ако не се интересувате от защитата на личната си информация и смятате, че тя не струва нищо. Именно тук обаче документите в мрежата могат да изтекат и да бъдат използвани от измамници за извършване на незаконни дейности. Това е моментът, в който данните ви могат да бъдат използвани за оформяне на документи, създаване на банкови сметки или извършване на незаконни транзакции

Определение за частен ключ
Криптоборсите използват KYC и допълнителна проверка

Едно предупреждение: ако искате да използвате централизирана борса за криптовалути с KYC, изберете добре позната такава. Топ криптоборсите са по-загрижени за репутацията си и сигурността на данните, отколкото по-малките.

Криптовалутите на централизираните борси за криптовалути могат да бъдат хакнати и вие не притежавате валутата.

Всичко е свързано с частния ключ. Който има достъп до частния ключ, притежава криптовалутата. Съществуват едновременно два основни проблема с централизираните борси за криптовалути:

Централизирани криптообмени
Защо KYC е задължителна за повечето криптоборси
  • Не притежавате парите на централизирана борса.
  • Те са част от обмена, съхраняват се в техните портфейли и могат да бъдат прехвърлени в портфейли на трети страни по всяко време. Нямате контрол върху частния ключ и не можете да извършвате транзакции самостоятелно.

Обменът в тази система служи като портал за търговия с вашата криптовалута. Криптовалутата обаче не е ваша; тя може да бъде открадната или от криптообмена, или от измамници, които получават достъп до личната ви информация поради…

Централизираните криптоборси могат да бъдат хакнати

Криптообменът просто разпределя място в своя портфейл за криптовалута, където съхранява вашите монети. Вие нямате достъп до тях, колкото и да се опитвате да се убедите в обратното.

Търговия с карикатури
Възможно ли е да се хакне криптообмен?

Търговия с карикатури

Централизираните борси често се ангажират с практики, които облагодетелстват борсата в ущърб на потребителите, като например изкуствено манипулиране на цените на активите с цел предизвикване на ликвидация и генериране на повече приходи за борсата. Тези манипулации могат да варират при различните борси за криптовалути. Преди време беше популярно да се настройват обемите на търговия и за тази задача се използваха ботове. Изкуствено завишените обеми създаваха впечатление за надеждност. Обемът на търговията все още е един от най-важните показатели за оценка на дадена криптовалута. Но през дивата 2017-2018 г. много борси надценяваха обема десетки пъти.

Аналитичните услуги днес следят действителните обеми на търговия, така че промените в този показател не са толкова чести.

Като причина се посочват технически трудности от страна на потребителя. От друга страна, централизираните борси разполагат с всички необходими инструменти за измама и пускане на поръчки за промяна на цените в изгодна посока. Това е особено очевидно в играта с ливъридж фючърси, където можете да спечелите от маржин кол и след това да се окажете изхвърлени от отворена позиция.

Рейтинг на централизираните криптообмени 2022

Предимства на мрежовата търговия в Binance
Binance – крипто обмен, преглед

Въпреки че е много популярна и има висока ликвидност, Binance не е достъпна във всички държави и вече е била хакната.

Сигурност на Binance

Обменът е централизиран, което не винаги е добре. Тя обаче е най-значимата борса за криптовалути и оказва значително влияние върху цялата система. Със сигурност, ако Binance се срине в резултат на голям скандал и инвеститорите загубят парите си – както и тези, които са инвестирали чрез Binance, но не са имали средства там – криптовалутата ще се срине многократно, преди да се съживи.

Предимства на Binance

Собственият токен на Binance Chain предоставя инструменти за маржин търговия и възможност за пасивно инвестиране в проекти. Криптообменът също така предлага конкурси и непрекъснато насърчава развитието на общността.

Предимства на Binance
Изгодно ли е да се купува на Binance?

Биткойн токенът Binance (BNB) е една от най-добрите налични инвестиции и това е така поне отчасти, защото борси като Binance могат да влияят на цените. Притежаването на BNB също така ви отличава от другите инвеститори, тъй като е типично стойностите на криптовалутите да се повишават точно преди обявяването на IDO. Когато обаче се обяви ИДО, цената на БНБ обикновено се повишава. Когато потребителите са разпределени на IDO – BNB започва да се продава скоро след това. Това вече е често срещано явление при криптовалутите

Изгарянето на БНБ на Binance е друг компонент на начисляването на приходите. В този случай всичко е ясно, тъй като колкото по-малък е броят на монетите в обращение, толкова по-голяма е тяхната стойност. Алгоритъмът на изгаряне ще бъде променен, за да имитира логиката на Етер, така че да се повтаря. Сега стигаме до идеите на Binance, които са безпроблемно на разположение.

Валутата се надява да заеме мястото на ETH. BSC (Binance Smart Chain), блокчейн, предназначен за хора, които искат да стартират своя криптовалута, има за цел да направи точно това.

Binance създава своя екосистема с платформа за целия криптосектор. Въпреки че е централизирана борса за криптовалути (с всички произтичащи от това недостатъци), тя все още заема водеща позиция в индустрията. Преди всичко благодарение на своята популярност.

Централизирана криптоборса Bybit Централизирана криптоборса Bybit .
Bybit: разлики, предимства, недостатъци

Bybit е друг популярен централизиран криптообмен, който предлага разнообразни функции и услуги. Той е достъпен в повечето държави и има добра ликвидност. Въпреки това Bybit начислява високи такси за някои сделки.

Преглед на обмена на Coinbase

Coinbase е една от най-известните криптоборси, защото ви позволява да купувате криптовалута с фиатна валута (USD). Coinbase също така разполага с добра ликвидност и разнообразни функции. Coinbase обаче начислява високи такси и не е достъпна във всички държави.

Coinbase централизиран криптообмен
Coinbase централизиран криптообмен

Gemini е борса за криптовалути, която оперира законно в САЩ и следва законите на всички държави, в които извършва дейност, което поставя потребителите и ползите в противоречие.Липсата на анонимност и силен регулаторен надзор са сред недостатъците. Потребителите трябва редовно да предоставят информация на регулаторните органи, както и финансови документи. Няма възможност да се мине без KYC.

В допълнение към обичайната процедура за фотографиране на паспорта си, потребителите ще бъдат принудени да предоставят цялата необходима информация за проверка за противодействие на изпирането на пари. Борсата ще знае личните ви данни, като например къде работите и живеете. Всички данни ще бъдат изпратени на данъчните власти (така че бъдете готови да платите всички приходи в криптовалута).

Преглед на обмена на Coinbase
Преглед на обмена на Coinbase

Много хора са недоволни от нивото на поддръжка, предоставяно от криптоборсите. Изключително важно е обаче да се помни, че този проблем засяга практически всяка криптоборса. Като цяло, повечето затруднения на потребителите се дължат на потребителски грешки, което прави разрешаването им трудно за служителите от отдела за обслужване на клиенти, независимо колко приятни или бързи са те.

Въпреки това, ако всичко се персонализира с помощта на технологиите, стриктното легализиране на обмена на криптовалута има значително предимство. Например Coinbase предлага застраховка в размер на 250 000 USD за жителите на САЩ. За целта трябва да използвате доларов портфейл на Coinbase.

Потребителските сметки се съхраняват и в специална банкова сметка за допълнителна защита срещу измами. По този начин, ако криптообменът някога бъде хакнат, салдата на потребителите ще бъдат в безопасност в отделна банкова сметка. Кражбата на Биткойн в Coinbase не е толкова проста или доходоносна, колкото може да бъде в малките криптоборси и борси.

FTX централизиран криптообмен
FTX Crypto Exchange

FTX е по-нов криптообмен, който предлага разнообразни функции, включително маржин търговия и деривати. FTX е достъпна в повечето държави и има добра ликвидност. Въпреки това FTX начислява високи такси за някои сделки.

Tether е криптовалута, която позволява на търговците да купуват или продават цифрови активи с фиатна валута. Платформата Tether дава възможност на инвеститорите да участват в търговия с криптодеривати, като им предоставя възможност да търгуват с опции, фючърсни договори и други токенизирани ценни книжа. Това е инструмент, чиято стойност се извлича от спада и възхода на криптовалутите, което позволява на инвеститорите да се възползват от пазарните движения. през юни 2021 г. търговията с акции, използващи стандарта Биткойн, стана достъпна. Сред тях са Tesla, Google, Netflix и други фирми. Търговията е, меко казано, светкавична.

FTX е по-нов криптообмен
FTX е по-нов криптообмен

Можем да говорим и за Alameda Research, която е компания, специализирана в търговията и управлението на активи. Всеки ден те търгуват с обеми на стойност милиарди долари. Имаше малка суматоха, която мина покрай повечето хора незабелязано.

Недостатъците на разчитането на FTX са високите разходи за изтегляне в сравнение с конкурентите.

Kraken централизиран криптообмен
Добър обмен ли е Kraken?

Kraken е друг добре познат криптообмен, който предлага разнообразни функции и услуги. Kraken е достъпна в повечето държави и има добра ликвидност. Въпреки това Kraken начислява високи такси за някои сделки.

Борсата позволява търговия с криптовалути и фиатни валути, както и фючърси, маржин търговия и извънборсови транзакции. Таксите за транзакции се определят в зависимост от обема. Недостатъците включват необходимостта от валидиране и опасностите, свързани с централизираните борси за криптовалути.

Борсата за криптовалути има голям обем на търговия и достатъчна ликвидност, което ви позволява да правите сделки бързо.

Децентрализиран обмен ли е Kraken?
Има ли Kraken DeFi?

Хубавото е, че борсата е стара и възнамерява да навлезе на фондовия пазар. Тук най-очевидното предимство е грижата за репутацията. Със сигурност всички остри ъгли борсата ще се опита да изглади, така че репутацията ѝ да не пострада и да намали оценката на проекта. 

В допълнение към централизираните криптоборси има и децентрализирани криптоборси. Нека разберем какви са техните предимства и недостатъци и да направим тяхната оценка

За разлика от централизираните борси, децентрализираните криптоборси не се управляват от една-единствена компания или организация. Тези видове борси обикновено имат по-ниска ликвидност от централизираните си аналози, но предлагат по-голяма поверителност и сигурност. Въпреки това децентрализираните борси могат да бъдат трудни за използване и често имат ниски обеми на търговия.

Най-добрите децентрализирани криптоборси през 2022 г. са:

Децентрализиран обмен Uniswap
Какво е Uniswap и как да го използвате правилно

Uniswap е децентрализиран криптообмен, който ви позволява да търгувате с различни крипто активи. Той е достъпен в повечето държави и има добра ликвидност. Въпреки това Uniswap начислява високи такси за някои сделки.

Какво представлява обменът Sushiswap
SushiSwap – Общ преглед на криптовалутния обмен SUSHI

Sushiswap е друг децентрализиран криптообмен, който предлага разнообразни функции и услуги. Той е достъпен в повечето държави и има добра ликвидност. Въпреки това Sushiswap начислява високи такси за някои сделки.

  • Заключение

Заключение: Съществуват много различни видове криптоборси, но двете най-популярни са централизираните и децентрализираните борси. В тази публикация в блога сравнихме и оценихме най-добрите централизирани криптоборси през 2022 г. Обсъдихме и предимствата и недостатъците на двата вида борси, за да можете да решите коя е най-добра за вас.

Борса за маржин търговия dYdX
Какво е dYdX

ETHD предлага маржин търговия с ливъридж чрез ETHD – децентрализирана борса, която работи в мрежата на Етериум. Можете да използвате ливъридж и фючърси на този декстоп, за разлика от конкурентите.

За генериране на ликвидност се използват няколко децентрализирани борси. Очаква се DyDx да завладее пазара и да доминира. На първо място, тъй като тази децентрализирана криптоборса има познат потребителски интерфейс и ниво на функционалност спрямо централизираните си колеги, тя ще може да привлече клиенти почти веднага.

Какво е 1inch Exchange
1Inch.Exchange – Преглед на децентрализиран агрегатор
  • Обмен на 1 инч

Binance Coin (BNB) е децентрализиран обмен на криптовалути. Тя, подобно на Uniswap, също е базирана на блокчейна на Ethereum. Тя е изградена на базата на dApps (децентрализирани приложения). – Поддържа многоверижна система, което позволява на борсата да работи с токени BSC и Polygon.

Децентрализираната борса Binance се основава на три платформи: Binance, Wanchain и Ethereum.

  • Протоколът за ликвидност е протокол за ликвидност, който използва автоматичен маркет мейкър за осигуряване и добиване на ликвидност. Потребителите се възнаграждават с един инч криптовалута за създаването на пулове за ликвидност.
  • Протоколът за натрупване отговаря за доставката на ликвидност от други децентрализирани борси. Борсата открива най-изгодните оферти на пазара.
  • Протоколът за поръчки за стоп-загуби, стоп-заповеди и аукцион ви позволява да използвате стоп-загуби, стоп-заповеди и аукцион.
Централизираните криптоборси приличат повече на банки
Централизираните криптоборси приличат повече на банки

Нека започнем с някои основни термини

Централизираните криптоборси приличат повече на банки

Има контролиращо лице, което отговаря за активите ви, но то може и да ги открадне. На централизираните борси криптовалутите не принадлежат на потребителите.

Повечето децентрализирани борси са неудобни за използване и не разполагат с основни функции за клиентите.

Какво ще се случи с криптоборсите през 2023 г.?
Плюсове и минуси на децентрализираните борси (DEX)

Идеалният вариант е да използвате обмен, който поддържа както криптовалути, така и фиатни валути. Идеалното решение е да се комбинират криптоборси. Ако ликвидността е от съществено значение за вас, най-добрият избор засега е да продължите да използвате централизирани платформи. Използвайте Dex, ако търгувате рядко. DEX е най-добрата платформа за търговия с криптовалути, която позволява на потребителите да взаимодействат помежду си, без да знаят частните си ключове.

Спорът за това кои платформи са по-добри никога няма да изчезне. Всяка криптоборса има свой собствен набор от характеристики.

Какво ще се случи с криптоборсите през 2023 г.?
Какво ще се случи с криптоборсите през 2022 г.?

Какво ще се случи с криптоборсите през 2022 г.?

Широко разпространено е мнението, че двата модела ще съществуват заедно. Всеки от тях има своите предимства, а технологиите винаги се развиват. Някои експерти смятат, че новите методи за администриране на криптообмена могат да вземат най-добрите аспекти на CEX и DEX. Какво мислите за това? Оставете комен

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти