Видове криптовалути – кои са те?

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

⚡️ Какво е блокчейн?

Блокчейнът е цифрова счетоводна книга на всички видове транзакции с криптовалута. Тя непрекъснато се разраства, тъй като към нея се добавят “завършени” блокове с нов набор от записи. Всеки блок съдържа криптографски хеш на предишния блок, времеви печат и данни за транзакциите. Биткойн възлите използват блоковата верига, за да разграничават легитимните биткойн трансакции от опитите за повторно изразходване на монети, които вече са били похарчени другаде. Още
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

⚡️ Какво представлява добивът?

Добивът е начинът, по който се създават нови биткойни и други криптовалути. Миньорите получават възнаграждение с криптовалута за проверка и записване на трансакции в цифровата книга на блокчейна. Миньорите на Етериум се възнаграждават въз основа на техния дял от извършената работа, а не на дела им от общия брой добити блокове.

⚡️ С какво е обезпечена криптовалутата?

Отговорът на този въпрос варира в зависимост от криптовалутата. Биткойн не е подкрепен от нищо, а от собствения си блокчейн протокол. Етериум е подкрепен от собствения си блокчейн, както и от Етер, който се използва за заплащане на таксите за трансакции и миньорите. Ripple се различава по това, че използва консенсусна счетоводна книга вместо блокчейн, и е подкрепен от XRP, който се използва за плащане на такси за транзакции.

⚡️ Какви са различните видове криптовалути?

Различните видове криптовалути включват Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC), Stablecoins и EOS.IO (EOS). Всяка от тях има свои собствени уникални характеристики и предимства.

⚡️ Как се произвежда криптовалутата?

Криптовалутата се произвежда чрез процес, наречен добив. Миньорите се възнаграждават с криптовалута за проверка и записване на трансакции в цифровата книга на блокчейна. Миньорите на Етериум се възнаграждават въз основа на техния дял от извършената работа, а не на дела им от общия брой на минираните блокове.

Криптовалутата е цифров актив, предназначен да работи като средство за размяна, който използва криптография за защита на трансакциите, контрол на създаването на нови единици и проверка на прехвърлянето на активи. Криптовалутите са децентрализирани, което означава, че не подлежат на контрол от страна на правителство или финансова институция. Съществуват много различни видове криптовалути, всяка от които има своите уникални характеристики и предназначение. В тази публикация в блога ще обсъдим различните видове криптовалути и по какво се различават една от друга!

Виртуалната валута е вид цифрова валута. Всички виртуални валути са цифрови (съществуват само в интернет), въпреки че не всички цифрови валути са виртуални. 

Цифровите пари, наричани понякога киберпари, са синоним на електронни пари със свойствата на традиционните (фиатни) пари, които могат да бъдат регулирани и неконтролирани. Виртуалните валути и криптовалутите са два вида цифрови пари.

Криптовалути видове и техните характеристики

Какво е Bitcoin

Какво е биткойн крипто
Какво е Bitcoin

Биткойн е първата и най-известна криптовалута. Тя е създадена през 2009 г. от анонимен човек или група хора с псевдонима Сатоши Накамото. Биткойн е децентрализирана криптовалута, което означава, че не подлежи на контрол от страна на правителство или финансова институция. Транзакциите се проверяват от мрежа от компютри, наречени миньори, и се записват в публично разпределена счетоводна книга, наречена блокчейн. Биткойн може да се купува, продава или обменя за стоки и услуги.

Как работи биткойн: криптовалути видове

Биткойнът е цифрова валута, което означава, че това са пари, контролирани и създавани чрез код. Този код е написан на компютърен език с отворен код, който позволява на всеки да преглежда или редактира кода. Биткойнът не е физически пари; той не съществува в реалния свят като обикновените фиатни валути като долари, евро, йени и юани. Той съществува само в интернет, обикновено в цифрови портфейли. Биткойн портфейлът може да има различни форми: приложение, което стартирате на телефона или компютъра си и което съхранява вашите биткойни, или дори просто лист хартия с отпечатан на него биткойн адрес.

Къде мога да получа биткойни?

Можете да купувате биткойни с реални пари или да ги разменяте с други цифрови валути. Различни борси улесняват покупката и продажбата на биткойни. Coinbase е една от най-популярните борси, на която можете да купувате, продавате и търгувате с биткойни.

Как се купува биткойн и може ли да се печели от него?

Как работи Биткойн: Какво трябва да знаете за цифровата валута
Как да купя Bitcoin

Как да купя Bitcoin? Можете да закупите Биткойн на различни борси. Най-популярните от тях са Coinbase, Kraken и Binance coin. След като създадете акаунт в борсата, ще трябва да депозирате пари в него, за да можете да започнете да купувате Биткойн.

Можете ли да печелите биткойни? 

Да, можете! Има различни начини за това: търговия, добив или предоставяне на услуги в замяна на биткойни.

Защо да добивате биткойн?

Как се е променял курсът на биткойн в историята му?

Цената на биткойна е нестабилна, тя се повишава и понижава много. През 2009 г. стойността на един биткойн беше 0,08 USD, а през декември 2017 г. достигна най-високата си стойност за всички времена – 19 783 USD.

Какво е алткойн?

Как се печели от биткойни?
Какво е алткойн?

Основният конкурент на биткойн е известен като алткойн. Всяка криптовалута, която не е биткойн, се нарича алткойн. Алткойните често се създават, за да подобрят характеристиките на Биткойн или да преследват различни цели и задачи. Етериум, Litecoin, Dogecoin и XRP са някои добре познати алткойни.

През 2008 г. кодът с отворен код на биткойн и пускането му на пазара предизвикаха създаването на хиляди алтернативни биткойн монети (алткойни), които понякога се наричат имитиращи валути.

По-голямата част от тях са сравними с биткойн в някои отношения. Например Litecoin, равнопоставена валута и глобална платежна мрежа, подобна на bitcoin, е разработена от Чарли Лий, за да бъде сравнима с bitcoin.

Има обаче и други причини за закупуване на биткойн:

Как се е променял курсът на биткойн в историята му?
Как работи биткойн?
  • Ethereum например е първият в света програмируем блокчейн, който позволява на разработчиците да създават и внедряват децентрализирани приложения (DApps) и интелигентни договори.
  • Криптовалутата IOTA е нов слой за предаване на данни и уреждане на трансакции за икономиката на интернет на нещата (IoT) и на машините (M2M), както е описано от създателите ѝ. Използва се Tangle, собствената технология за разпределена счетоводна книга на IOTA.
  • Всички криптовалути функционират в своите мрежи, като използват технологията на разпределената счетоводна книга (DLT). Блокчейн е най-разпространената и популярна форма на DLT. Характерните вариации на основния код на всеки алткойн го правят уникален.
  • Според CoinMarketCap има поне 900 налични криптовалути, като най-ценните от тях са Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC) и EOS.IO (EOS).

Какво е стабилна монета?

Какво представлява алткойнът? криптовалути видове
Какво е стабилна монета?

Стабилната монета е вид криптовалута, която е проектирана така, че да сведе до минимум волатилността на цената. Стабилните монети са обезпечени с активи като фиатна валута (напр.

Какво е символ

Причини за закупуване на криптовалута Bitcoin
Какъв е примерът за токен?

Токенът е вид криптовалута, която представлява актив или полезност. Токените често се емитират от компании по време на първоначално предлагане на монети (ICO) като начин за набиране на средства. Токените могат да се използват за закупуване на стоки и услуги или да предоставят права, като например право на глас или собственост.

Кой издава токени

Какво е стабилен биткойн?
Как се издават токени?

Токените могат да се издават от всеки, въпреки че повечето се издават от компании или проекти. Компаниите често издават токени по време на ICO, за да наберат средства за своя проект.

Съществуват няколко вида жетони:

  • Токени за дялово участие – ценни книжа (акции) на дадена компания, токени за услуги – използват се от онлайн платформи и могат да представляват точки, игрова валута, репутация и др.
  • Токените, обезпечени с активи, представляват ангажимент за услуги или стоки.

Кой пуска токени 

Токените могат да бъдат пуснати от всеки, но повечето се пускат от компании или проекти. Компаниите често пускат токени по време на ICO, за да наберат средства за своя проект.

Какво представляват DeFi-токените

Криптовалути видове
Кои са най-добрите токени DeFi?

DeFi-токените са токени, които представляват активи в децентрализиран финансов протокол (DeFi). DeFi

Какво е разклонение на криптовалута

Вилица е промяна в софтуера на криптовалута, която създава две различни версии на блокчейна с различни правила. Вилиците могат да възникнат случайно (поради грешки) или умишлено (с цел добавяне на нови функции). Когато възникнат вилици, различните версии на блокчейна са несъвместими една с друга.

Вилицата може да бъде временна или постоянна. Твърдата вилица е постоянна промяна в протокола, която създава нова версия на блокчейна, която не е съвместима със старата. Меката вилица е обратно съвместима промяна в протокола.

Какво е ERC20 токен

Какво е емитиране на токени?
Кои монети са ERC20?

Токенът ERC20 е вид криптовалута, която използва мрежата на Етериум като своя инфраструктура. Токените ERC20 се създават с помощта на системата за интелигентни договори на Етериум и могат да се използват за представяне на каквото и да било (например точки за лоялност, валути, активи).

Токените ERC20 се съхраняват и прехвърлят с помощта на портфейлите на Етериум (напр. MetaMask, MyEtherWallet).

Примери за криптовалути.

За да разберете по-добре разнообразието от активи на криптопазара, има смисъл да разгледате конкретни криптовалути, токени и стабълкойни.

За да разберете по-добре разнообразието от активи на криптопазара, има смисъл да разгледате конкретни криптовалути, токени и стабилни монети.

Какво представляват токените DeFi?
Какво е значението на биткойн?

1. Биткойн (BTC)

Биткойнът е категоричен лидер в криптосектора. Той е и първата криптовалута. Биткойнът стартира през 2009 г.; създаден е от човек (или може би група) с псевдонима Сатоши Накамото. Към юни 2022 г. в обръщение са малко над 19 млн. токена биткойн при лимитирана граница от 21 млн. Всеки ден се добиват почти хиляда нови биткойна, което все повече доближава Биткойн до максималния му краен брой.

Биткойн е създаден, за да бъде независим от правителство или централна банка. Вместо това той разчита на блокчейн технологията. Блокчейн е децентрализирана публична счетоводна книга, която съдържа цифров запис на всяка транзакция с биткойн. Биткойн създаде основната системна механика, необходима за криптографията и консенсуса – т.е. верификацията от типа “peer-to-peer” (P2P) – които са основите, на които разчитат повечето форми на криптовалута днес.

Какво представлява Биткойн? Как се добива, купува и използва
Биткойн създаде основната системна механика, необходима за криптографията и консенсуса.

Мрежите P2P се различават от традиционните централизирани модели, тъй като са децентрализирани и са проектирани така, че да работят за всички участващи страни. В P2P мрежата различни компютри (или възли) са свързани, за да могат да работят заедно. Идеалната P2P платформа е устойчива на цензура, отворена и публична, така че данните и другите функционалности да могат да се споделят свободно.

Биткойн миньорите използват компютри, за да проверяват блокове от транзакции и да генерират повече биткойни чрез процес, наречен доказателство за работа (PoW). Чрез регистриране на трансакциите в блокчейна всеки биткойн става валиден и сигурен. Този процес обаче изисква огромни количества енергия, което води до опасения относно замърсяването на околната среда.

2. Етериум (ETH)

По-добър ли е Етериум от Биткойн?
Какво е значението на думата етер?

Етериум е блокчейн мрежа, която, подобно на Биткойн, позволява на потребителите да създават и публикуват децентрализирани приложения (dApps). Ethereum обаче е специално проектирана като програмируема блокчейн. Това означава, че тя не е създадена, за да поддържа валута, а по-скоро за да даде възможност за разработване и внедряване на dApps. Етерът (ETH) е родната валута на Ethereum и е разработен като форма на плащане в платформата. Можете да мислите за ETH като за вид гориво, което захранва блокчейна на Ethereum. Ethereum изигра жизненоважна роля за успеха на много първоначални предлагания на монети, като ги хоства на своята блокчейн. Освен това Етериум е отговорен за въвеждането на пазара на непечеливши токени (NFT), които оттогава се наложиха.

Често се правят сравнения между Етериум и Биткойн, тъй като те са двете най-известни блокчейн системи и криптовалути. Важно е обаче да се отбележи, че тези две технологии са създадени за постигане на различни цели. В много отношения те могат да се разглеждат като допълващи се сили, а не като преки конкуренти.

Добра инвестиция ли е Етериум?
Ethereum (ETH) е децентрализирана платформа, в която се изпълняват интелигентни договори: приложения, които работят точно както са програмирани.

Биткойн е партньорска мрежа за цифрови пари, която позволява транзакции без нуждата от централен орган. Тази иновативна мрежова архитектура проправи пътя за сложни блокчейн приложения. Етериум, известен още като световния компютър, разширява технологията на Биткойн, като прилага интелигентни договори. Това позволява изграждането на dApps, които включват множество платформи за групово финансиране, финансови инструменти, цифрови игри и колекционерски предмети, както и децентрализирани пазари.

До юни 2022 г. Етер се превърна във втората най-популярна криптовалута след Биткойн. Подобно на BTC, ETH се генерира чрез PoW система; за разлика от Биткойн обаче няма ограничение за това колко ETH може да бъде създадено.

3. Tether (USDT)

Какво представлява криптовалутата тетер (USDT)?
Какво е Tether? Как работи?

Tether е една от първите криптовалути, които се предлагат на пазара като стабилни монети, т.е. вид криптовалути, които са обезпечени с фиатна валута. В този случай американският долар фиксира стойността на тетера. Понастоящем тетерът е най-големият стабилкойн в света и през 2022 г. ще се използва за търговия с по-голямата част от криптовалутите.

Подобно на други стабилни монети, Tether има за цел да осигури стабилност и прозрачност на потребителите с по-малко такси за транзакции. Tether не е замислен като спекулативна инвестиция по начина, по който това се случва с някои криптовалути; първоначално той е предназначен за инвеститори, които искат да избегнат изключителната волатилност на пазара. Тъй като тетерът е обвързан с щатския долар (обозначаван с USDT), според твърденията той би трябвало да поддържа стойност 1:1 с долара, въпреки че това понякога се подлага на проверка.

Добра инвестиция ли е тетерът?
За какво се използва Tether?

Някои смятат, че ако Tether (криптовалута) се провали, цялата система ще се срине.

През май 2022 г. тетерът за кратко загуби връзката си с долара и всички криптовалути рязко поевтиняха. Това отчасти се дължеше на спада на друга стабилна монета – тера (USD) – под 30 цента. Тогава паниката на по-широкия криптопазар беше очевидна, тъй като много инвеститори се опитаха да откупят тетерите си, а други се опитаха да излязат изцяло от класа активи; за съжаление това доведе до загуба на инвестиции за някои хора.

4. Монета на щатския долар (USDC)

USDC е цифров стабилен монетник, който е равен на 1 USD.Той е разработен от Circle и Coinbase и се пуска в блокчейн на Ethereum, Stellar, Algorand и Solana.За всеки USDC токен се държи 1 USD в резерв. Това позволява тя да бъде редовно одитирана от Grant Thornton LLP, една от най-големите счетоводни фирми в света. USDC беше създаден през септември 2018 г., а от март 2021 г. беше обявено, че Visa ще позволи USDC да се използва за сетълмент в нейната платежна мрежа.

Реални пари ли са USD Coin?
Определение на USD Coin (USDC)

USDC е стабилна монета, която може да функционира в няколко различни блокчейн мрежи, но най-вече в Ethereum. Стойността му е обвързана с щатския долар в гарантирано съотношение 1:1, което го прави надеждна форма на обмен на криптовалута.

С разрастването на света на криптовалутите се появиха различни видове стабилни монети, които се превърнаха във важна част от пазара на криптовалути. Пейджът на даден стабилкойн, или начинът, по който той поддържа стабилна стойност, се различава в зависимост от неговата инфраструктура. Стабилните монети могат да идват от централизирани източници или да бъдат обезпечени по децентрализирани начини. Те могат също така да използват алгоритмични системи за поддържане на равнището на цените.

Определение за USD Coin (USDC)
Дали USD Coin са истински пари?

Основната цел на стабилна валута като USDC е да направи транзакциите по-бързи и по-достъпни. Въпреки че съществуват опасения относно това дали стабилната монета tether е подкрепена с доларови резерви, някои инвеститори все пак вярват, че USDC е значително по-прозрачна: нейните резерви се контролират от американския клон на Grant Thornton, LLC – глобална счетоводна фирма.

На 29 март 2021 г. Visa обяви плановете си да започне да използва USDC за уреждане на трансакции, извършвани в нейната платежна мрежа. Към юни 2022 г. в света са в обращение 55,09 млрд. единици USDC.

5. Монета на Binance (BNB)

Binance Coin (BNB)
Binance Coin (BNB)

Binance е една от най-големите борси за криптовалути, които работят днес. Монетата на Binance (BNB) е създадена като полезен токен, който да се използва като средство за обмен в платформата Binance. Първоначално тя беше изградена върху блокчейна на Етериум, но впоследствие беше преместена на собствената блокчейн платформа на Binance.

Първоначално притежаването и използването на BNB позволяваше на трейдърите да получават отстъпки от таксите за търговия в рамките на екосистемата Binance, но сега тя може да се използва и за плащания, резервации за пътувания, развлечения, онлайн услуги и други финансови услуги извън това, че е ограничена само до потребителите в рамките на борсата.

БНБ е криптовалута в топ 5 по пазарна капитализация и е разработила множество случаи на употреба и приложения, но се сблъсква с регулаторни проблеми в различни държави.

За какво се използва Binance Coin?
За какво се използва Binance Coin?

Binance създаде максимум 200 милиона токена, половината от които бяха на разположение на инвеститорите по време на ICO. На всяко тримесечие, за да увеличи търсенето, Binance изкупува обратно и унищожава част от монетите, които притежава. Това се нарича “изгаряне”, защото намалява общото предлагане. Мотивацията за това е, че активите обикновено поскъпват, когато предлагането в обращение намалява и те стават по-оскъдни.

6. XRP (XRP)

XRP е дигитален актив, който се използва в счетоводната книга на Ripple. Неговият дизайн улеснява прехвърлянето на стойност и създаването на проверими трансакции между различни фиатни валути по евтин начин.

много продукти на Ripple имат потенциала да подобрят традиционните системи като кредитните карти и банките, като сведат до минимум ненужните стъпки и подобрят потребителското преживяване.

Какво е Ripple (XRP)?
Какво представлява Ripple (XRP)?

XRP е създадена от Ripple Labs, Inc. Въпреки че някои хора наричат XRP и Ripple едно и също нещо, те са две различни организации. Ripple е глобална мрежа за парични преводи, използвана от компании за финансови услуги, докато XRP е криптовалута, създадена да се използва в мрежата на Ripple. Можете да закупите XRP като инвестиция или да го обмените за други криптовалути. Друга функция на XRP е, че може да се използва за финансиране на трансакции, извършвани в мрежата на Ripple.

Невъзможно е да се “добива” XRP като Bitcoin и други криптовалути – вместо това съществуват само 100 милиарда монети. Освен това XRP не използва блокчейн технология за проверка на трансакциите; мрежата на Ripple потвърждава валидността на трансакциите чрез консенсус между възлите. Гласовете на участващите възли потвърждават трансакциите по-бързо от процеса на Биткойн, което прави XRP и по-евтина.

7. Cardano (ADA)

В почит на Ада Лавлейс
В знак на почит към Ада Лавлейс – математик от 19-и век – Cardano нарече своята криптовалута ADA.

Cardano е блокчейн платформа Proof-of-Stake, която позволява сключването на интелигентни договори. Cardano се фокусира силно върху академичните изследвания, за да гарантира, че пропускателната способност на транзакциите в секунда (TPS) е висока, а механизмът за консенсус, наречен Ouroboros, използва много малко енергия. ADA, която е родната монета на Cardano, изпълнява интелигентни договори и улеснява транзакциите в цялата мрежа

Cardano се представя като блокчейн платформа от трето поколение и по този начин се отличава от другите криптовалути като следващо ниво. Cardano работи на принципа на доказателство за залог (PoS), което означава, че сложните изчисления PoW, които Bitcoin изисква за добиване на своите монети, са ненужни. Следователно това прави мрежата на Cardano по-ефективна и устойчива в сравнение с някои други криптомрежи.

Cardano може да се използва за управление на идентичността и проследяване. Първото приложение може да се използва за рационализиране на събирането на данни от множество източници. Второто може да се използва за одит на производствения път на даден продукт и за потенциално предотвратяване на измами и фалшиви стоки.

Cardano може да се използва за управление на идентичността и проследяване
Cardano може да се използва за управление на идентичността и проследяване

Cardano се създава на пет етапа, за да постигне целта си да превърне мрежата в платформа за децентрализирани приложения (dApps) с главна книга, в която могат да се съхраняват множество активи, и с интелигентни договори, които могат да бъдат проверявани. Основаната на научни изследвания рамка, която Cardano използва за всеки етап, както и рецензираните прозрения, на които разчита, са помогнали на Cardano да си спечели научна репутация.

8. Solana (SOL)

Платформата Solana създава криптовалутата Sol. Тази компания е постигнала напредък в областта на децентрализираните финанси (DeFi), особено с технологията си за интелигентни договори. Интелигентните договори са подобни на обикновените договори на хартия, но без необходимите трети страни. Solana не само създаде Академията за дегенеративни маймуни, но и въведе в протокола доказателство за история (PoH). PoH дава възможност на всеки да провери дали дадено събитие се е случило в миналото, без да е бил очевидец. Това е голяма крачка напред за използваемостта и мащабируемостта на Solana.

Какво е Solana (SOL)?
Какво е Solana (SOL)?

SOL има за цел да подобри мащабируемостта на блокчейна, като създаде консенсус за доказване на историята в допълнение към сегашния консенсус за доказване на залога.

Фондация “Солана” се е посветила на това да направи децентрализираното финансиране по-достъпно, което привлича интереса на дребните търговци и обширните институции. Като използва иновативен хибриден консенсусен модел, Solana позволява на всеки, готов да изследва нови граници на търговията.

Solana е популярна със своите рекордни скорости на обработка. Хибридният протокол на SOLana съкращава времето за валидиране на трансакции и изпълнение на интелигентни договори. Невероятно бързата обработка на Solana привлече вниманието на много институции.

Какво представлява Solana (SOL) и как работи криптовалутата SOL?
Какво представлява Solana (SOL) и как работи SOL Crypto?

Протоколът на Solana е проектиран така, че да приема както обикновени потребители, така и корпоративни клиенти. Едно от предимствата на Solana е, че потребителите няма да бъдат неприятно изненадани от скрити такси или данъци; протоколът дава приоритет на ниските разходи за транзакции, без да възпрепятства бързата обработка или мащабируемостта.

9. Dogecoin (DOGE)

Dogecoin (произнася се doh-coin) е представен за първи път през 2013 г. като криптовалута на шега, която се подиграва с Bitcoin. Въпреки че започна като шега, валутата привлече вниманието на хората и получи доста инвестиции. През април 2019 г. Елон Мъск написа в Twitter, че има положително мнение за Dogecoin, което накара още повече хора да приемат криптовалутата сериозно.

Dogecoin е алткойн, който, подобно на Bitcoin и Ethereum, се управлява от блокчейн мрежа, използваща PoW система. Въпреки това няма ограничение за броя на монетите, които могат да бъдат добити (за разлика от лимита на Биткойн от 21 млн. монети).

Криптовалута Dogecoin
Криптовалута Dogecoin

Dogecoin се използва предимно като система за бакшиши в Reddit и Twitter, за да се възнаграждават хората за създаване или споделяне на качествено съдържание. Ако искате да получавате съвети за Dogecoin, да участвате в общности за Dogecoin или да получавате своите Dogecoin от кранче за Dogecoin. Кранчето е уебсайт, който предоставя на потребителите безплатно малко количество от валутата, като служи за въведение в използването на Dogecoin.

Dogecoin влезе в заглавията на вестниците през 2014 г., когато инвеститорите дариха еквивалента на 30 000 долара в Dogecoin, за да помогнат за изпращането на ямайския отбор по бобслей на Зимните олимпийски игри.

Какво е Dogecoin? Как работи?
Какво прави един догекойн?

DOGE е една от най-големите монети по пазарна капитализация, но към 25 юни 2022 г. се търгува за едва 0,072 цента.

10. Полкадот (DOT)

Гавин Ууд е съосновател на Polkadot и Ethereum, за да подобри възможностите на блокчейн мрежата. Криптовалутата за платформата Polkadot се нарича DOT, която е пусната през 2020 г. За кратко време тя се превърна в една от най-големите налични криптографски мрежи.

Polkadot функционира чрез свързване на два блокчейна – основната релейна мрежа, в която транзакциите са постоянни, и паралелна мрежа от създадени от потребителите блокчейни, наречени parachains. Parachains са независими блокчейн вериги, базирани на Polkadot, които се свързват с основната блокчейн верига (релейна верига) на Polkadot и работят от нея.

Криптовалута Polkadot
Криптографски код Polkadot

Parachains обработват трансакциите чрез sharding, който включва разделяне на блокчейна на няколко части, които се съхраняват на различни компютри. Това намалява изчислителната тежест върху всеки компютър и позволява на мрежата да обработва повече трансакции за по-кратко време. Parachains могат да бъдат персонализирани за различни цели, като например изграждане на приложения, поддръжка на други монети и възползване от сигурността на основната блокчейн.

Ключовото отличие на Polkadot от други блокчейн решения е фокусът върху оперативната съвместимост. Чрез изграждането на т.нар. мостове между блокчейн веригите Polkadot цели да даде възможност за комуникация и сътрудничество между различни системи. Макар че не е единствената система с тази цел, подходът на Polkadot придоби значителна популярност през последните години.

11. Dai (DAI)

Dai (DAI) е местна криптовалута на протокола Maker – софтуерно приложение с отворен код, поддържано от децентрализираната автономна организация (MakerDAO). DAI е децентрализирана стабилна монета, която не се управлява от централен орган или организация. Тя е меко обвързана с щатския долар и се опитва да поддържа стойността си относително стабилна в сравнение с други криптовалути. Токенът за полезност и управление на MakerDAO е MKR, който се използва за стабилизиране на цената на криптовалутата DAI.

Какво е DAI и как работи?
Какво е DAI и как работи?

Dai е проектиран за крипто кредитиране, което е основната цел на протокола Maker. Тъй като обаче Dai е ERC20 токен, той има и редица други възможни приложения в Ethereum, като например създаване на интелигентни договори.

Dai (DAI) е криптовалута, подкрепена с обезпечение, която използва интелигентни договори, за да поддържа приблизително едно към едно стойност с щатския долар. С други думи, монетата Dai е стабилна монета. За разлика от други стабилни монети обаче, които се управляват от централизирани организации, които управляват ценовата стабилност, криптовалутата DAI се основава на интелигентни договори и е подкрепена от други форми на криптовалута чрез обезпечен дълг

12. Шиба ину (SHIB)

Криптовалутата Shiba Inu (SHIB) е мем-монета, което означава, че е криптовалута, базирана на вирусна шега или културна референция. Меме монетите обикновено придобиват популярност благодарение на вниманието на социалните медии. Например Shiba Inu е вдъхновена от Dogecoin (DOGE), която сама по себе си е създадена през 2014 г. като лек начин да се подходи към криптовалутите, използвайки образа на кучето Shiba Inu.

Какво е шиба ину
Какво е шиба ину

SHIB планира да бъде конкурент на Dogecoin или “убиец на Dogecoin”. Вместо да има свой блокчейн, както прави DOGE, SHIB използва блокчейна на Ethereum. Въпреки това и DOGE, и SHIB имат неограничени запаси от монети. Когато за пръв път започна да циркулира, SHIB имаше първоначално предлагане от един квадрилион монети.

Криптовалутата Shiba Inu, както всяка инвестиционна опция, има няколко предимства и недостатъци. Освен това тя има стойност поради следните причини:

Предлагането на SHIB е ограничено. Монетата SHIB беше пусната на пазара през 2020 г. с фиксирано предлагане от 1 квадрилион – почти 50 % от които вече са изгорени или дарени – което поддържа ниската пазарна цена (една монета SHIB струва част от едно пени). Ограничението на броя на монетите също така даде възможност на цената да се повиши, ако търсенето нарасне.

– SHIB има многобройни предимства, които другите криптовалути не предлагат. Например Shiba Inu разполага със система, в която потребителите могат да получават възнаграждения от стейкинг – блокиране на криптохолдинги с цел получаване на възнаграждения или лихви – просто като депозират средства в пул за ликвидност. Предлагайки този вид система за възнаграждение, тя насърчава потребителите да използват различни видове монети в мрежата.

13. TRON (TRX)

TRON (TRX) е базирана на блокчейн операционна система, създадена от фондация Tron през 2017 г., която година по-късно се премести в нейната мрежа. Нейната основна цел е да осигури тази технология, подходяща за използване в ежедневието ни.

Софтуерът на TRON поддържа различни блокчейн системи, интелигентни договори и dApps. Подобно на Биткойн, той използва UTXO за извършване на транзакции, които са публично видими в счетоводна книга от всеки в мрежата. Данните също се хостват без централен орган, така че използването им е безплатно.

Какво прави криптовалутата TRON?
Какво прави криптовалутата TRON?

Целта на TRON е да помогне на създателите на съдържание, които получават само малък доход за работата си, като им предостави повече награди под формата на TRX токени. Например TRON насърчава потребителите на съдържание да възнаграждават създателите директно, без посредници като YouTube или Apple. Освен това децентрализираните игри, разгърнати в мрежата, позволяват на играчите да насърчават и възнаграждават директно създателите с цифрови активи.

TRON е създаден, за да създаде децентрализиран интернет. Тъй като TRON е алтернатива на Ethereum, той действа като инструмент за разработчици, които искат да създават dApps. В мрежата на TRON всеки може да публикува съдържание и да получава цифрови активи в замяна на своя принос – и всичко това, без да се притеснява за такси за транзакции. Следователно предимството на TRON позволява на създателите да споделят съдържанието си без страх и открито

14. Avalanche (AVAX)

Avalanche е най-бързата платформа за интелигентни договори в блокчейн индустрията
Avalanche е най-бързата платформа за интелигентни договори в блокчейн индустрията

Блокчейн платформата Avalanche е предназначена за интелигентни договори, dApps и подмрежи (персонализирани блокчейн вериги). Тя се фокусира върху бързите транзакции, ниските такси и ефективната енергия. AVAX е собственият токен на мрежата Avalanche.

Архитектурата с три блокови вериги и консенсусният протокол PoS отличават Avalanche от конкурентите му, тъй като могат да осигурят висока производителност, без да се нарушава сигурността или децентрализацията.

Като част от група платформи за интелигентни договори, които се конкурират с Етериум, наричани “убийци на Етериум”, Avalanche е втората по големина криптовалута по пазарна капитализация и е първият блокчейн, който позволява функционалност на интелигентни договори. Интелигентните договори са компютъризирани протоколи, които проверяват, улесняват или налагат договарянето или изпълнението на даден договор. За разлика от традиционните контакти, които изискват например: подпис на нотариус, за да се установи тяхната валидност, интелигентните договори разчитат на криптографски алгоритми, за да се гарантира тяхната автентичност.

Avalanche (AVAX)
Avalanche (AVAX)

Многобройните приложения за DeFi и NFT предизвикват претоварване на мрежата на Етериум, тъй като потребителите се надпреварват да получат своите трансакции в следващия блок. Резултатът от това са по-високите такси за газ. Поради това криптопротоколите започнаха да се изграждат върху решения от второ ниво като Полигон. Avalanche желае да заобиколи това изискване и вместо това разполага с решение от слой 1, което може да управлява всичко необходимо за този тип блокчейн приложение.

Avalanche се нуждае от три различни блокчейна, за да работи ефективно и в по-голям мащаб от други подобни платформи. Повечето блокчейн мрежи използват само една верига, но Avalanche е установила, че разпределянето на работата между няколко вериги води до по-добро цялостно преживяване за потребителите.

15. Многоъгълник (MATIC)

Основните компании на Полигон и Матик
Основни продукти на Polygon и Matic

Matic, инфраструктурен проект на Ethereum, промени името си на Polygon в началото на 2021 г. Polygon е предназначен за разработчици на Етериум и се фокусира върху това да направи трансакциите по-бързи и по-сигурни чрез подобряване на инфраструктурата на мрежата на Етериум.

Преди да бъде възобновен като Polygon, проектът Matic имаше повече от 80 приложения със 7 милиона трансакции и 200 000 потребители. С какво този проект за криптовалута и неговият токен MATIC се различават от другите?

Основната цел на Polygon и Matic е да направят Ethereum (ETH) и блокчейна на Ethereum по-достъпни за разработчиците. Използват се споразумения, които могат да бъдат потвърждавани и изпълнявани, без да е необходима трета страна, като например съдия или адвокат.

Добра инвестиция ли е криптовалутата Polygon?
Дали криптовалутата Polygon е добра инвестиция?

Разработчиците на Matic осъзнаха, че интелигентните договори и dApps на Ethereum не могат да бъдат широко приети, а именно – мащабируемостта и потребителското изживяване. За да реши този проблем, Matic реши да използва странични вериги. Страничните вериги са отделни блокчейн вериги, свързани с родителската блокчейн чрез двустранно обвързване, което позволява взаимозаменяеми активи.

Тъй като поправката на страничната верига успя да изпълни целите на проекта, без да забавя мрежата като цяло, транзакциите в Етериум вече изискват само газ, платен в етери. Оттук нататък токенът MATIC ще се използва за плащане на такси за транзакции в мрежата на Matic. Забелязвайки тази промяна, много инвеститори повярваха в Polygon (MATIC), като вкараха нови пари и доверие в него.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти