ETF-и за криптовалути: Какво представляват и как работят

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

⚡️ Кой е най-големият крипто-ETF?

Най-големият ETF за криптовалути е ETF Valkyrie Bitcoin Strategy ETF BTF с активи на стойност 460 млн. долара, който разполага с 24,10 млн. долара.

⚡️ Има ли ETF за XRP?

Понастоящем няма ETF-и, които да следят Ripple, защото не искате да използвате цифров портфейл или да приемете тези нови регулации. Никога не се знае дали Ripple няма да поскъпне толкова високо, колкото Bitcoin днес, и ще можете да си благодарите след няколко години, ако това стане.

⚡️ Има ли Vanguard криптовалута?

Клиентите на Vanguard могат да закупят всички извънборсови фондове за биткойни или криптовалути, като например Bitwise 10 Crypto Index Fund (BITW) или Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) и др. Клиентите могат също така да купуват акции в публично регистрирани фирми за добив на биткойни, като Riot Blockchain и Argo Blockchain.

⚡️ Кой блокчейн ETF е по-добър?

✔️ Най-добрите блокчейн ETF-и за май 2022 г.
✔️ Bats Global Index 500 (BATS) вече има един индексен фонд – Bats Global Vectors Junior 20+ ETF (BGVK). Вторият нов продукт на компанията е BITQ.
✔️ The Global X Blockchain ETF (BKCH) е фонд, който инвестира в най-добре представящите се компании на блокчейн технологията.
✔️ BLCN е фонд за проследяване на акции, който инвестира в широки американски акции и подобни компании, които се търгуват на фондовия пазар Nasdaq или NYSE Arca, сред може би други борси.
✔️ Фондът Amplify Transformation Data Sharing ETF (BLOK) също отбеляза спад.
Първият тръст на SkyBridge Crypto Industry and Digital Economy ETF (CRPT)

Какво е etf

Ето и петте най-добре представящи се ETF за криптовалути от 2019 г. до 4 февруари 2023 г. При съставянето на този списък взехме предвид различни аспекти като възвръщаемост, такси и активи.

Кой биткойн-ETF е по-добър?
Кой е най-големият крипто-ETF?

Какво представляват борсово търгуваните фондове за криптовалути и как функционират те?

Борсово търгуван фонд (ETF), който проследява цената на една или повече криптовалути, се нарича ETF за криптовалути. ETF-ите за криптовалути не съдържат действителни криптовалути; вместо това те са обезпечени с реални активи.

На 19 октомври 2021 г. ProShares Bitcoin Strategy ETF ( BITO ) стана първият крипто ETF. Дотогава 13 нови заявления за ETF за криптовалути очакваха одобрение от SEC. От декември 2021 г. SEC е одобрила само ETF за криптовалута, базиран на фючърси върху биткойн, тъй като Съединените щати продължават да чакат физически обезпечен ETF за криптовалута.

Какво е etf
Има ли Vanguard фонд за криптовалути?

Някои ETF-и дават ограничен или непряк достъп до биткойн, като инвестират в блокчейн миньори или фирми, които могат да се възползват от блокчейн технологията. Тези криптофондове често са известни като “блокчейн ETF-и”.

Някои инвеститори могат да изберат да инвестират в ETF за криптовалути, за да не се налага да управляват сами криптовалутата. Тези инвеститори обаче трябва да помнят, че крипто-ETF са спекулативни инвестиции с по-голям шанс за колебания в цените.

Оценка на ETF за криптовалута

В този списък с крипто-ETF се разглеждат резултатите от 1 януари 2018 г. до 4 февруари 2023 г.

Има ли Fidelity криптофонд?
Какво е etf

Разходи: Инвеститорите трябва да имат предвид, че днешните ETF-и за криптовалути имат по-големи разходи от традиционните ETF-и, които следят широк индекс на фондовия пазар.

Много ETF-и са структурирани като доверителни фондове, тъй като позволяват на фонда да притежава малък брой активи, без да нарушава обичайните правила за диверсификация. Някои ETF-и за криптовалути са регистрирани с цел данъчна ефективност, докато други са създадени като регистрирани инвестиционни дружества.

Има ли ETF за криптовалути в блокчейн?
7-те най-добри ETF за криптовалути

Целта на това проучване е да се определят най-ефективните ETF-и за криптовалути. В нашия списък са включени само ETF-и, които имат за цел да проследяват цената на една или повече цифрови валути без разходите на фонда. В тази статия ще разгледаме конкретна категория или тема, а след това ще проучим свързани идеи от други категории или теми.

ETF-ите, които следят стойността на криптовалутите, обикновено се състоят от фючърсни договори за криптовалути, както и от краткосрочни американски облигации или други парични инструменти, а не от акции или облигации.

Кой е най-ефективният крипто ETF?
Има ли ETF за криптовалута?

Внос: Важно е да запомните, че ETF-ите за криптовалути не е гарантирано, че ще следват цената на базовата цифрова валута или кошница от криптовалути през цялото време. Инвеститорите трябва също да имат предвид, че фючърсните пазари предоставят достъп до базовия актив, без да се изисква собственост. Независимо дали инвеститорът търгува директно на фючърсния пазар или инвестира в ETF-и, които държат фючърсни позиции, важно е да разбере разликите между двете, преди да вземе решение.

Петте най-добре представящи се ETF за криптовалути

Ще бъде ли одобрен биткойн ETF?
Има ли ETF за XRP?
  • Invesco QQQ Trust ( QQQ )
  • SPDR S&P 500 ETF ( SPY )
  • Акции на Vanguard S&P 500 Index Fund ETF ( VOO )
  • iShares Core S&P 500 ETF ( IVV )
  • SPDR Dow Jones Industrial Average ETF ( DIA )

Петте най-добри ETF-а за криптовалути по представяне

ETF ProShares Bitcoin Strategy (BITO)

ProShares Bitcoin ETF се стреми да се възползва от поскъпването на биткойна, като инвестира във фючърсни договори. BITO е първият ETF, базиран на фючърсен пазар за криптовалути, с управлявани активи за над 1 млрд. долара.

Кой е най-големият крипто-ЕТФ?
Кой е най-популярният биткойн ETF?

ETF Amplify Transformational Data Sharing (BLOK)

ETF Amplify Transformational Data Sharing активно инвестира в компании, които разработват или използват блокчейн технология. С активи за над 600 млн. долара и коефициент на разходите от само 0,65% BLOK е чудесен избор за тези, които искат да се включат в развиващия се свят на криптовалутите.

Индексът First Trust, базиран на фючърсите върху биткойн на CBOE (CFBT)

Защо не трябва да инвестирате в XRP?
Дали XRP е добра инвестиция през 2023 г.?

First Trust Index Based on CBOE Bitcoin Futures е индексен фонд, който проследява представянето на фючърсите върху биткойн, като съотношението на разходите на CFBT е 0,50%. Това го прави единственият ETF, който предлага експозиция към фючърси върху биткойн.

Струва ли си да се купува XRP?
ETF VanEck Vectors Bitcoin Strategy (KBWB)

VanEck Vectors Bitcoin Strategy ETF е индексен фонд, който проследява представянето на биткойн. KBWB има коефициент на разходите от 0,55% и е единственият ETF, който предлага експозиция към биткойн.

Тематичен ETF Global X Blockchain (BLOC)

Кои са 5-те най-добри криптовалути?
Кой е най-добре представящият се крипто-ETF?

Global X Blockchain Thematic ETF е активно управляван фонд, който инвестира в компании

ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) се представя по-слабо от бенчмарковата цена на биткойна в щатски долари. Тъй като фючърсните ETF-и за биткойн следят договори, които спекулират с бъдещата цена на цифровата валута, а не с текущата или “спот” цена на самия актив, проследяването на бенчмарка може да се окаже трудно.

Въпреки че BITO е първият одобрен Биткойн ETF, от създаването си досега всяка година той не е постигнал достатъчно добри резултати спрямо индекса S&P 500.

Кои са първите 5 най-добри криптовалути?
Кой е най-големият крипто-ETF?

Вече обсъдихме подробно BITTREX. Неговата сигурност обаче не трябва да се приема с лека ръка.

Bittrex е една от водещите борси за криптовалути и ви позволява да купувате, продавате или търгувате с цифрови активи. Тя разполага с широк набор от функции, които я правят чудесен избор както за начинаещи, така и за опитни търговци.

Платформата има такса за приемане от 0,25% и такса за създаване от 0,15% за всички сделки. Bittrex поддържа и мобилни приложения за устройства с Android и iOS, така че можете да търгувате в движение!

Bittrex е базирана в САЩ борса за обмен на криптовалути с над 200 цифрови актива за търговия. Платформата начислява такса от 0,25% за поемане и такса от 0,15% за създаване на всички сделки. Bittrex разполага и с мобилно приложение за устройства с Android и iOS.

Биткойн ETF (BTF) е спекулативен инструмент, предназначен да осигури на инвеститорите достъп до пазара на криптовалути.

Кой ETF за етериум е по-добър?
Ще има ли биткойн ETF?

Понастоящем ETF-ът предлага годишна възвръщаемост от 1,8%, еквивалентна на тази на S&P 500, без да е необходимо да купувате или продавате биткойн. Ако се интересувате от биткойн, но не искате да се занимавате с трудностите по съхраняването и търговията с него, това е добър вариант за вас. Bitcoin Strategy ETF е активно управляван фонд, регистриран на Nasdaq, който инвестира във фючърси върху биткойн. В момента фондът е нараснал с над 30% от създаването си.

VanEck Vectors Bitcoin Strategy ETF (KBWB) е индексен фонд, който проследява представянето на биткойн. KBWB има коефициент на разходите от 0,55% и е единственият ETF, който предлага експозиция към биткойн.

Кой ETF е номер 1?
Кой е най-ефективният ETF през 2023 г.?

BTF, който се търгува с тикер “VIP”, изостава от бенчмарковата цена на биткойн по отношение на представянето си. Това е така, защото ETF-ите с фючърси върху биткойн следят залози върху бъдещата стойност на биткойн, а не върху текущата му или “спот” цена.

BTF, подобно на други крипто ETF, които инвестират във фючърсни договори за биткойн, се представя по-слабо от индекса S&P 500 през по-голямата част от годината до 2023 г.

ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) е борсово търгуван фонд, който проследява представянето на фючърсите върху биткойн. BITO има коефициент на разходите от 0,50% и е единственият ETF, който предлага експозиция към фючърси върху биткойн.

Има ли блокчейн ETF?
Кой ETF е с най-висока 10-годишна доходност?

First Trust Index Based on CBOE Bitcoin Futures (CFBT) е индексен фонд, който проследява представянето на фючърсите върху биткойн, а коефициентът на разходите на CFBT е 0,65%. Понастоящем това е единственият ETF, който предлага експозиция към фючърси върху биткойн.

Global X Blockchain Thematic ETF (BLOC) е активно управляван фонд, който инвестира в компании, които са двигател на иновациите в областта на блокчейн. BLOC има коефициент на разходите от 0,75% и е единственият ETF, който предлага експозиция към блокчейн технологията.

Фонд, който покрива 10-те най-големи криптовалути по пазарна капитализация

Bitwise 10 Cryptocurrency Index е бенчмарк, който проследява десетте най-големи криптовалути, включително биткойн. BTW има за цел да проследява индекс на десетте най-ценни криптовалути и след това да ги проверява и наблюдава за конкретни опасности, претеглени по пазарна капитализация, всеки месец.

Възможно ли е да се закупи ETF за етериум?
Има ли индексен фонд за Етериум?

BITW е крипто-ETF, защото не купува фючърсни договори за биткойн. Инвеститорите трябва също да имат предвид, че BITW е създадена като партньорство, така че инвеститорите ще получат K-1 в края на данъчната година. Инвеститорите трябва да проверят два пъти дали разбират данъчните последици на фонда. Освен това разходите са в размер на 2,50%.

Amplify Transformational Data Sharing ETF (BLOK) е идеална инвестиция за всеки, който се интересува от блокчейн технологията. BLOK има нисък коефициент на разходите от 0,70% и е единственият фонд, който предлага експозиция в тази авангардна област.

Попада ли Bitwise 10 в обхвата на SEC?
Какво представлява индексният фонд Bitwise 10?

SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) е индексен фонд, който проследява представянето на индекса S&P 500. SPY има коефициент на разходите от 0,09% и е единственият ETF, който предлага експозиция към индекса S&P 500.

iShares Core S&P 500 ETF (IVV) е индексен фонд, който проследява представянето на индекса S&P 500. IVV има коефициент на разходите от 0,07% и е единственият ETF, който предлага експозиция към индекса S&P 500.

Vanguard S&P 500 ETF (VOO) е индексен фонд, който проследява представянето на индекса S&P 500. VOO има коефициент на разходите от 0,04% и е единственият ETF, който предлага експозиция към индекса S&P 500.

Какво е etf е BITW?
Мога ли да инвестирам в Bitwise?

Invesco QQQ Trust (QQQ) е индексен фонд, който следи представянето на индекса NASDAQ-100 и има коефициент на разходите от само 0,20%. Това е и единственият борсово търгуван фонд (ETF), който предлага експозиция към индекса NASDAQ-100.

iShares Russell 1000 ETF (IWB) е индексен фонд, който проследява представянето на индекса Russell 1000. IWB има коефициент на разходите от 0,15% и е единственият ETF, който предлага експозиция към индекса Russell 1000.

Представянето на ETF, който проследява индекса Bitwise 10 Cryptocurrency

Bitwise's 10 Crypto ETF се представи по-слабо от цената на биткойн в щатски долари. Това е така, защото BITW е инструмент, който проследява индекс на криптовалути, различни от биткойни. В резултат на това инвеститорите могат да сравняват и съпоставят BITW с биткойни в щатски долари, но не трябва да очакват резултатите да отразяват този бенчмарк.

Кой е собственик на ETF на VanEck?
Добър ETF ли е VanEck?

През по-голямата част от тази година и до 4 февруари 2023 г. BITW се представи значително по-слабо от индекса S&P 500.

От началото на годината досега BITW се е понижил с -53,13%, а индексът S&P 500 е нараснал с +11,77%.

През последните дванадесет месеца BITW е спаднал с -51,72%, докато индексът S&P 500 е нараснал с +17,01%.

ETF Van Eck SolidX Bitcoin Strategy ( XBTF )

От коя дата трябва да притежавам акции на Global X Blockchain & Bitcoin Strategy ETF (BITS), за да получа последния дивидент?
Как мога да купя XBTF?

VanEck Bitcoin Strategy ETF (тикер VBST) е активно управляван борсово търгуван фонд, който инвестира във фючърсни договори за биткойн с цел постигане на капиталов растеж. Въпреки че XBTF има най-ниското съотношение на разходите сред ETF за биткойн-криптовалути, той не превъзхожда другите лидери в категорията.

XBTF има коефициент на разходите от 0,50% и е единственият ETF, който предлага експозиция към фючърсни договори за биткойн.

Кой е добър блокчейн ETF?
ETF за онлайн търговия на дребно Amplify (IBUY)

Amplify Online Retail ETF (тикер IBUY) инвестира в компании, които получават значителна част от приходите си от онлайн търговия на дребно. IBUY осигурява експозиция към компании, които са двигател на иновациите и растежа в областта на онлайн търговията на дребно.

Коя е добра акция в областта на блокчейн?
Какво е блокчейн ETF?

IBUY има коефициент на разходите от 0,60% и е единственият ETF, който предлага експозиция към онлайн търговци на дребно.

First Trust Dow Jones Internet Index Fund (FDN)

First Trust Dow Jones Internet Index Fund (тикер FDN)

VanEck Bitcoin Strategy ETF (XBTF) изостава от бенчмарковата цена на биткойн, измерена в щатски долари. Това е така, защото този тип ETF-и следят договори, които залагат на бъдещата стойност на биткойн, а не на текущата или “спот” цена на самия биткойн.

XBTF, подобно на други ETF за биткойн, които съхраняват фючърсни договори за биткойн, през последните седмици се представи доста по-слабо от индекса S&P 500.

Добра инвестиция ли е блокчейн?
Каква е разликата между блокчейн ETF и биткойн ETF?

От началото на годината досега XBTF е спаднал с -53,13% в сравнение с +11,77% от S&P 500.

През последните дванадесет месеца XBTF е намалял с -51,72%, докато индексът S&P 500 е нараснал с +17,01%.

First Trust Dow Jones Internet Index Fund (FDN) е индексен фонд, който проследява представянето на индекса Dow Jones Internet. FDN има коефициент на разходите от 0,47% и е единственият ETF, който предлага експозиция към индекса Dow Jones Internet.

Global X Blockchain and Bitcoin Strategy ETF (BITS)

Global X Bitcoin Strategy ETF – активно управляван борсово търгуван фонд, който инвестира в комбинация от предприятия, използващи блокчейн технологии, и фючърсни договори за биткойн за постигане на капиталов растеж – е най-новото предложение на Global X.

Добра акция за покупка ли е ROKT?
Коя е добрата блокчейн акция?

Global X Blockchain and Bitcoin Strategy ETF е активно управляван борсово търгуван фонд, който инвестира в комбинация от фирми, занимаващи се с блокчейн технологии, и фючърсни договори за биткойн с надеждата да постигне нарастване на капитала.

Коефициентът на разходите на фонда е 0,65%.

Фондът Reality Shares Nasdaq NexGen Economy ETF ( BLCN )

Reality Shares Nasdaq NexGen Economy ETF, борсово търгуван фонд, който инвестира в компании, водещи в разработването и използването на блокчейн технологията, е един от най-новите фондове на пазара.

Инвестирането в ETF-и за криптовалути може да бъде волатилно предложение.
Струва ли си да се купува ETF за биткойн?

Reality Shares Nasdaq NexGen Economy ETF е борсово търгуван фонд, който инвестира в компании, водещи в разработването и използването на блокчейн технологията. Коефициентът на разходите на фонда е 0,70%.

SPDR S&P Kensho Final Frontiers ETF ( XKFF )

SPDR S&P Kensho Final Frontiers ETF, борсово търгуван фонд, който инвестира в компании, занимаващи се с изследване на космоса и други авангардни индустрии, е един от най-новите фондове на пазара.

Добър ETF ли е Komp?
Кои са компаниите в ETF ROKT?

SPDR S&P Kensho Final Frontiers ETF е борсово търгуван фонд, който инвестира в компании, занимаващи се с изследване на космоса и други авангардни индустрии. Коефициентът на разходите на фонда е 0,45%.

Инвестирането в ETF-и за криптовалути може да бъде нестабилно.

Тъй като криптовалутите все още са нов клас активи, ETF-ите, фокусирани върху тях, също не са узрели. Като се има предвид това, нормално е да има много колебания не само в самите криптовалути, но и в компаниите, работещи по тяхното развитие.

Ако искате да инвестирате в криптовалута, имайте предвид две неща. Залагайте само малка сума пари и не забравяйте дългосрочните ефекти на блокчейн технологията.

Инвестирането в ETF-и за криптовалути може да бъде нестабилно.

Долната линия

ETF-ите за криптовалути са нов и вълнуващ начин за инвестиране в процъфтяващия клас цифрови активи. Макар че в момента има само няколко налични опции, те предлагат на инвеститорите експозиция към голямо разнообразие от активи и стратегии.

Кой е най-големият крипто-ЕТФ?
Кои са компаниите в ETF ROKT?

С разходи, вариращи от 0,45% до 0,70%, тези ETF-и са сравнително евтин начин да се изложите на пазара на криптовалути. Важно е обаче да помните, че тези продукти са все още много нови и са свързани с висока степен на риск. Както винаги, инвеститорите трябва да направят своите проучвания, преди да вземат каквито и да било инвестиционни решения.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти