7 грешки➱ при инвестиране в криптовалута

⚡️ Все още ли е изгодно да се инвестира в криптовалута?

Инвестирането в криптовалути е предложение с ➦висок риск и висока възвръщаемост. Криптовалутата е добра инвестиция, ако искате незабавен достъп до търсенето на ➦цифрова валута. Закупуването на акции на фирми, свързани с криптовалута, може да е по-сигурен, но по-малко доходоносен вариант.

⚡️ Добра инвестиция ли е биткойнът през 2023 г.?

Поради начина, по който е добре възприет, ➦Биткойн е най-голямата криптовалута, която може да се купи през 2023 г. Популярността му го прави по-сигурна инвестиция, тъй като е по-труден за хакване, което го прави технически по-сигурен и по-малко податлив на големи колебания в цената.

⚡️ Колко ниско ще поевтинее криптовалутата през 2023 г.?

Оттогава играта на прогнози стана още по-трудна, тъй като цената на Биткойн рязко се понижи. Най- ➦далновидните скептици смятат, че биткойн ще достигне дъно от 10 000 долара през 2023 г., но много експерти смятаха, че в края на миналата година ще се покачи до 100 000 долара, но за по-дълъг период от време.

⚡️ Колко ще струва Етериум през 2025 г.?

Очаква се през 2025 г. стойността на Етериум да бъде ➦11 764 щатски долара.

Грешки при инвестиране в крипто

С неотдавнашното нарастване на популярността на биткойн, етериум, Елон Мъск и Тесла, които пишат в Туитър за биткойн и догекоин, не е изненадващо, че все повече хора се интересуват от инвестиции в криптовалута. Тъй като се разпространяват истории за хора, които печелят (а понякога и губят) големи суми пари благодарение на криптовалута, не е чудно защо това става все по-популярна тема на интерес.

Разбира се, напоследък цените спаднаха малко и на пазара има малко повече несигурност, но криптовалутата все още е актуална тема. Въпреки това светът на криптовалутите може да бъде доста труден за ориентиране, особено за новодошлите. Някой го е казал много добре:

Седем често срещани Грешки при инвестиране в крипто
Има ли недостатъци инвестирането в най-добрата криптовалута?

Криптовалутата все още е актуална тема. Въпреки това светът на криптовалутите може да се окаже доста труден за ориентиране, особено за начинаещите. Ето седем грешки, които инвеститорите в криптовалути често допускат – за да можете да ги избегнете!

Каква грешка допускат повечето търговци на криптопари?
Ето кои са 7-те най-често срещани Грешки при инвестиране в крипто
Съдържание

Грешка №1: Може да спечелите много пари, като купувате на високи цени и продавате на ниски.

Добра идея ли е инвестирането в криптовалута?
Все още ли е изгодно да инвестирате в криптовалута?

Най-често срещаната грешка е да се инвестират твърде много пари наведнъж. Тъй като криптовалутата е толкова волатилна, това води до „рекет“. Измерването на времето на пазара е огромен ключ към успеха при покупко-продажбите, но това е трудно да се направи. Познаването на моделите може да ви помогне да определите по-добре времето на пазара.

Има два съществени гафа, които хората често правят:

  • FOMO е термин, който се използва за обозначаване на тревогата от пропускане. Всички сме били там. Виждате как даден проект поскъпва и искате да се включите в него. Още повече, ако сте пропуснали предишни подобни възможности. Не искате да пропуснете още един шанс, затова се впускате.

Проблемът е, че това, което се издига, трябва да падне. Ако инвестирате, когато проектът набира скорост, има по-голям шанс да загубите пари, тъй като ранните инвеститори ще започнат да прибират печалби, и може да се наложи да чакате дълго време, преди да се изравните или да спечелите пари.

7 грешки, които хората правят, когато инвестират в криптовалута
7-те най-големи Грешки при инвестиране в крипто

Трудно е да се набавят и монети, когато проектът се разраства бързо. Търговията на децентрализирани борси (dex) като Uniswap може да бъде предизвикателство, особено ако търгувате с криптовалути срещу пазара. Ако не сте внимателни, може да се окаже, че губите много пари за такси за газ и други разходи, свързани с търговията с Етериум.

  • FUD е термин, който се отнася до всякакъв вид негативна публичност. Тя има за цел да хвърли инвеститорите в паника и да ги отблъсне от вашата монета, дори ако това е невероятен проект (Продавайте евтино). Малко са нещата, които са по-обезсърчителни от това да виждате как инвестицията ви отива все по-дълбоко на червено. Когато стойността на дадена валута бързо спада, това създава много FUD.
FOMO (Страх от пропускане или просто купуване на по-висока цена)
Седем съвета за най-добрата криптовалута

Да, това може да е малко плашещо, но последното нещо, което искате да направите, е да продадете на загуба, само за да видите как монетата ви бързо се покачва след няколко дни или седмици. Не предлагам това само за да го кажа… към момента на писане на тази статия, докато целият ми портфейл все още генерира отлични печалби, половината от монетите ми са на червено.

Грешка #2: Следване само на една страна

Липса на подходяща сигурност
FUD (страх, несигурност и съмнение или с други думи – продавайте по-евтино)

Какво ви вдъхнови да се заинтересувате от биткойн? Какви са източниците ви на информация? Приятели, Twitter, YouTube или Reddit? Винаги е добра идея да разнообразявате „каналите си за новини“, за да придобиете по-задълбочени познания за пазара, независимо от това кой е и колко надежден изглежда този източник.

Например, аз имам своите източници:

  • Имам трима любими YouTube потребители и следя всеки от тях по различни причини: проучване на алткойни, технически анализ и алтернативна гледна точка/подход.
  • В Twitter има няколко души с едни и същи три имена.
  • Също така обръщам внимание на всички основни проекти, които ме интересуват, в Twitter, Telegram и Discord.
  • Съществуват няколко премиум услуги на Patreon.
  • И накрая, няколко бюлетина и уебсайта като Coinbureau или CoinMarketCal, например.
Какви Грешки при инвестиране в крипто
Непознаване на основния пазарен анализ

Приемам всичко, което чувам, с известна доза сол и се опитвам да науча повече за него, преди да взема решение. Трудно е да се направи инвестиционен избор, ако имате само един източник на информация, особено защото това, което може да е чудесна инвестиция за един човек, може да не е подходящо за друг поради различна толерантност към риска, входна точка или цели. Не казвам, че никога не трябва да се вслушвате в ничие мнение. Просто не забравяйте да направите своето проучване и да мислите самостоятелно!

Грешка № 3: Липса на стратегия.

7 Грешки при инвестиране в крипто
Грешки при инвестирането в крипто

Какъв е вашият толеранс към риска и желаната възвръщаемост на инвестицията? Кога искате да изтеглите част от парите си от пазара с цел печалба или да ги изтеглите (да влезете отново на по-ниска цена или да ги изтеглите напълно)?“ Краткосрочно или дългосрочно е това, в което инвестирате?

Всички тези проблеми са от съществено значение и начинът, по който реагирате на тях, трябва да е в съответствие с инвестиционната ви стратегия. Няма значение колко пари ще похарчите за биткойн, ако възнамерявате да го запазите в дългосрочен план; почти сигурно е, че стойността му ще се повиши с течение на времето (в криптопарите всичко може да бъде гарантирано!)

Как да започнете да инвестирате в криптовалута
Най-често срещаната грешка, която трябва да избягвате, преди да направите решителна стъпка

Когато инвестирате в дългосрочен план, винаги ще има възходи и спадове, но парите ви ще нарастват с времето. Въпреки това, по-малките криптовалути могат да имат по-висока възвръщаемост на инвестицията, ако ги закупите, когато цената е ниска – но ако ги закупите, когато са твърде скъпи, може да не видите никаква печалба в продължение на години.

Грешка № 4: Липсва адекватна защита.

Инвестиране в криптовалута
Инвестиране в най-добрата криптовалута за бърз старт

Това не е най-интересната тема, но е от решаващо значение. Имайте предвид, че криптовалутата е до голяма степен нерегулирана, така че ако нещо се обърка, активите ви вероятно ще бъдат загубени.

Тъй като в сайтовете за социални медии като YouTube, Twitter и Telegram има много измамни инфлуенсъри, тези платформи трябва да бъдат особено внимателни по отношение на потенциалните измамници. Особено в Telegram ще откриете множество фалшиви акаунти на „администратори“ и „техническа поддръжка“. Те обикновено предоставят някакви фантастични страхотни оферти или обещават да удвоят криптовалутата ви за кратък период от време.

Как да изтеглите най-добрата криптовалута в реални пари?
Как да инвестирате в най-добрата криптовалута за начинаещи

Наличието на собствена банка има недостатъци, като например необходимостта да защитите частния си ключ, паролата и изходната фраза. Те никога не трябва да се съхраняват на вашия компютър, телефон, електронна поща или в облака. Вместо това направете тяхно копие и го съхранявайте на сигурно място (в идеалния случай имайте и друго копие на още едно сигурно място).

Помислете дали да не използвате браузъра Brave, ако използвате Metamask или подобен софтуерен портфейл. Той има по-добра сигурност и като бонус включва някои интересни функции, като например печелене на малко количество криптовалута, когато сърфирате в интернет.

"Инвестирайте в крипто пари - печелете от кризата"
Възможно ли е да се инвестира в криптовалута?

Ако искате да поддържате сигурността на криптовалутата си, 2FA и YubiKey са два основни инструмента. Ако разполагате с по-голям обем криптовалути, Ledger или Trezor могат да осигурят допълнителна защита.

Грешка № 5: Основният пазарен анализ е непознат за мнозина.

Чудили ли сте се някога: „Какво ще стане, ако биткойн сега струва над 30 000 долара, а ADA или XRP достигне същите стойности?“ Ако инвестирам точно сега, след няколко години лесно ще постигна 1000-кратна възвръщаемост.“ Не.

Как да започнете да инвестирате в криптовалути?
Рискове при инвестиране в криптовалута

Ще забележите, че в този случай цената не е толкова важна. Това, което има значение, е пазарната капитализация (market capitalization), която представлява стойността на актива, умножена по неговото количество.

Например в момента, в който пиша този текст, Cardano струва около 1,5 долара за единица и има пазарна капитализация от 50 милиарда долара на тази цена. Така че ADA ще трябва да увеличи стойността си повече от 60 пъти, за да струва 100 долара за монета (пазарна капитализация от 100 млрд. долара).

Начини за инвестиране на собствения ви капитал
Как да инвестираме правилно в криптовалута

От друга страна, ако XRP на Ripple се увеличи 60 пъти, за да достигне пазарна капитализация от 100 млрд. долара, цената му ще трябва да бъде само около 0,17 долара за монета.

Като цяло криптовалутите с по-малка пазарна капитализация имат по-голям потенциал за растеж от по-големите. Причината е, че те трябва да увеличат по-малко стойността си, за да може пазарната им капитализация да достигне тази на по-големите криптовалути.

Ако ADA трябва да достигне 100 долара за монета, тя ще трябва да струва почти два пъти повече от целия пазар на криптовалути или повече от 4 пъти повече от биткойн.

Проблеми при инвестирането в най-добрите криптовалути
Криптовалута – инвестиция за рискови хора

Сега, поради бързия растеж на пазара на криптовалути, подобно увеличение на стойността е мислимо – преди неотдавнашния спад криптовалутите се оценяваха на около 2,5 трилиона долара и се очаква да достигнат 8-10 трилиона долара до края на този цикъл, само за 12 години. Въпреки това този пример показва колко пари ще са необходими за АДА.

Когато търсите печеливша монета, не трябва да се стремите към твърде високи или ниски цели. Ако търсите 50-100-кратна възвръщаемост, ще трябва да намерите такава с пазарна капитализация под 10 млн. долара. За сравнения между различните криптовалути, както и за техните пазарни капитализации, обем на търговията и други, Coin Market Cap и Coingecko са чудесни ресурси.

Грешка № 6: Възможно е също така да нямате достатъчно разнообразен портфейл или да сте инвестирали в твърде много различни монети.

Инвестиране в криптовалута за бърз старт
Грешките при инвестиране в крипто 2023

Това е малко трудно, тъй като съдържанието на портфолиото ви трябва да се определя от вашите цели (както в точка 3). Можете просто да държите Биткойн, Етериум и/или Кардано, ако просто искате да съхранявате монети за дълъг период от време.

От друга страна, ако инвестирате в по-рискови алткойни с по-ниска капитализация с надеждата да получите по-висока възвръщаемост, е по-разумно да не поемате твърде голям риск. Можете да намалите цялостния си риск, като разпределите инвестициите си в няколко проекта.

Грешка № 7: Инвестирането на пари, които не можете да си позволите да загубите, е високорискова процедура.

Прости начини за инвестиране в биткойн
Струва ли си да инвестирате в криптовалути сега

Това се разбира от само себе си, но ще го спомена отново. Трябва да рискувате само сумата, която можете да си позволите да загубите. Разбира се, никой не иска да направи финансова грешка, но трябва да имате предвид, че биткойнът е силно волатилен и има потенциал за значителни загуби. Колкото по-голяма е пазарната капитализация, толкова по-нестабилна и опасна е тя.

Дори така наречените „сигурни залози“, като биткойн или етериум, могат да загубят до 70% от стойността си в рамките на един ден при промяна на пазара. Например, BTC достигна исторически връх от 20 000 USD в края на 2017 г., след което бързо спадна до 3 200 USD в началото на 2018 г. А когато пазарът отново се обърне (както винаги се случва), алткойните могат да поевтинеят с повече от 90%, а някои от тях може никога да не се възстановят.

Има ли отрицателни страни инвестирането в криптовалута?
Откъде да започне начинаещият в крипто сектора

Преди да започнете да инвестирате, е важно да разберете свързаните с това рискове. Вашите обстоятелства и толерантност към риска ще определят колко пари ще инвестирате и откъде ще ги вземете, но просто се уверете, че сте напълно информирани за опасностите и обмислете най-лошия сценарий.

Предимствата на съхраняването на криптовалута в онлайн портфейл

Криптовалутата е цифрова валута, която изисква цифров портфейл за съхранение. Онлайн портфейлите са по-удобни, но и много по-рискови от съхранението на криптовалутата ви офлайн. Те са по-уязвими за атаки и хакерски атаки, а хакерите могат да източат целия ви портфейл чрез измами или хакерски атаки. Най-сигурният начин да съхранявате криптовалутата си е в офлайн хардуерен портфейл, който по същество представлява USB памет с усъвършенстван хардуер и софтуер за криптиране, за да защити частните ви ключове.

Оттегляне

НЕ разчитайте единствено на информацията в тази публикация, за да вземате търговски или инвестиционни решения. Преди да инвестирате или търгувате, направете задълбочено проучване и надлежна проверка.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии