5 предимства на криптовалутата: Защо трябва да инвестирате в цифрови пари

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

Table of Contents

⚡️ Коя криптовалута ще избухне?

✔️ Етериум
На пазара тя има доминираща позиция от около 18,49%, според CoinMarketCap. Етериум най-вероятно е най-волатилната криптовалута в този списък. Ако Етериум отново експлодира през 2022 г., това несъмнено ще бъде огромен взрив.

⚡️ Какви са 4-те вида цифрови криптовалути?

Криптовалутата може да бъде разделена на две категории: монети и токени.
✔️Ethereum е децентрализирана платформа, на която се изпълняват интелигентни договори и която може да се използва за изграждане на децентрализирани приложения. Интелигентните договори са приложения в мрежата на Етериум, които живеят в собствена блокчейн верига, подобно на биткойн или други криптовалути. Etheroll използва както класически и монети на Етериум, така и алткойни. Монетата е всяка криптовалута, която работи върху собствена независима блокчейн верига.
Токени.
✔️Bitcoin (BTC)
✔️Ether (ETH)
✔️Binance Coin (BNB)
✔️Tether (USDT)
✔️Sunny (sun)
✔️XRP (XRP)

⚡️What е добив?

Добиването е процесът на генериране на криптовалута с помощта на компютърен хардуер. Централните банки създават конвенционални пари.

⚡️What е криптография?

Криптографията е наука за методите за сигурна комуникация, които позволяват само на изпращача и на предвидения получател да прочетат съдържанието на съобщението. Терминът произлиза от гръцката дума kryptos, която се отнася до нещо, което е скрито.

Предимства на криптовалутата

Те са подложени на екстремни колебания в стойността, като при някои от тях се наблюдават внезапни спадове или бързи скокове. Това може да ги направи привлекателни за спекуланти и инвеститори, които търсят бързи печалби, но също така означава, че също толкова бързо могат да бъдат реализирани и загуби. Поради това инвестирането в криптовалути трябва да се извършва само от тези, които са готови да поемат свързаните с това рискове.

Важно е също така да се разбере, че никоя централна банка или правителство не регулира криптовалутите. Това означава, че няма право на обезщетение, ако нещо се обърка, и инвеститорите нямат защита срещу измама или кражба. Това също така означава, че стойността на дадена криптовалута може да бъде изключително трудна за прогнозиране, тъй като в играта участват много променливи.

Може ли криптографията да ви направи богати?
По-добре ли е криптовалутата от акциите?

цифровите криптовалути са многообещаващи, но и изключително спекулативни. Те могат да предизвикат революция във финансовата индустрия, каквато я познаваме, и да повдигнат въпроси за дългосрочната жизнеспособност на конвенционалните банкови системи. Но какви са ползите и недостатъците на криптовалутите? Как да изберете в коя от тях да инвестирате и дали си заслужава?

Не се притеснявайте, ако не сте сигурни в цената на дигиталните монети. Дошли сме, за да ви разясним предимства на криптовалутата, така че да научите всичко, което трябва да знаете. Разгледайте нашето ръководство за криптовалути за начинаещи, ако все още сте объркани.

Струва ли си рискът от крипто?
Коя криптовалута ще избухне?

Защо криптовалутата е полезен актив?

Биткойнът вече промени световната търговия, каквато я познаваме, без да ограничава възможностите си. Въпреки че криптовалутите са новост (биткойнът е създаден през 2009 г.), те само ще продължават да се усъвършенстват и да подобряват нашия свят. С потенциал за огромни печалби, търговия 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и сигурна и прозрачна инфраструктура, светът на криптовалутите предлага много предимства на криптовалутата – ако знаете как да ги използвате правилно.

предимства на криптовалутата
Защо криптовалутите са високорискови?

Опасността е голяма, а потенциалът за големи печалби е голям.

Вече има над 10 000 криптовалути, всяка от които има своите особености. Всички криптовалути обаче имат някои общи характеристики, като например склонността им към значителни ценови колебания (и спадове). Цената на стоките до голяма степен зависи от това колко монети произвеждат миньорите и от пазарното търсене на тези монети.

Тези пазарни сили могат да доведат до огромни печалби. Например, цената на Етериум се удвои приблизително от юли 2021 г. до декември 2021 г., осигурявайки истинско богатство за инвеститорите, които са купили рано.

Какво представлява блокчейн с прости думи?
За какво е полезен блокчейнът?

2. Блокчейн технологията, която е в основата на биткойн, е изначално сигурна.

Блокчейнът е чудесен пример за децентрализирано съхранение на данни. Тя проследява всяка трансакция, извършена в мрежата, което означава, че веднъж влязла в блокчейна, не може да се промени. Веригата се поддържа на множество компютри в мрежата, което я прави много сигурна от хакери, които се опитват да я подменят.

С блокчейн всяка транзакция се проследява лесно и може да бъде проверена от всеки. Това прави много трудно за измамниците да извършват пране на пари или други финансови престъпления.

3. финансова система

Каква е разликата между DeFi и цифрова криптовалута?
Какво е Defi в криптовалутата?

Нашата финансова система като цяло се върти около посредници – трети страни, които изпълняват транзакции. Това означава, че ако извършвате транзакция, трябва да се доверите на един или повече от тези посредници. Блокчейн и криптовалутите предлагат възможност за бягство. Те могат да бъдат разглеждани от всеки и навсякъде, така че можете да участвате на финансовите пазари и да извършвате трансакции, без да разчитате на трети страни.

4. Възможностите за инвестиции в криптовалута са винаги налични.

Можете ли да търгувате с предимства на криптовалутата
Дали крипто търговията е 7 дни в седмицата?

Предимството на криптовалутите пред банките е, че са винаги отворени. Криптовалутите се създават и трансакциите се записват денонощно, което означава, че можете да търгувате, когато пожелаете, без да чакате Уолстрийт да отвори.

Тази промяна е толкова влиятелна, че дори традиционните фондови борси вече проучват идеята за търговия с акции извън редовното работно време. Въпреки това може да мине още много време, преди това да се случи. Ако искате да печелите пари извън традиционната работа от 9 до 5 часа, криптовалутата може да е най-добрият начин да го направите.

5. Инфлацията може да бъде победена с използването на криптовалути.

Цена на цифровата монета
Как криптовалутите решават проблема с инфлацията?

Криптовалутите не са свързани с конкретна валута или икономика, така че цената им се определя от глобалното, а не от националното търсене. Но какво да кажем за инфлацията на самите криптовалути? Като инвеститор може да спите спокойно в по-голямата си част. Тъй като има краен брой монети, достъпното количество не може да излезе извън контрол, което предотвратява всякаква инфлация.

Някои криптовалути, като биткойн, имат общ лимит, а други, като етериум, имат годишен лимит. Независимо от случая, контролирането на инфлацията чрез този метод е ефективно.

Какви са предимства на криптовалутата
Коя борса е най-добрата за криптовалута?

6. Сигурно и частно

Децентрализираният характер на блокчейн технологията прави криптовалутите по-сигурен метод за транзакции от традиционните електронни средства. Книгата за тези трансакции се записва с криптографски код, което я прави трудна за дешифриране. Освен това потребителите на криптовалути не могат да бъдат идентифицирани поради псевдонимния характер на имената на сметките. Това гарантира, че всички съхранявани данни, свързани с даден профил, не могат да бъдат свързани с потребителя. Следователно опасенията за неприкосновеността на личния живот и сигурността винаги са били първостепенни въпроси относно криптовалутите.

5 недостатъка на криптовалутата

Трудно ли е да се разбере криптовалутата?
Защо да не купувате криптовалута?

Цифровата криптовалута често се свързва с блясък и успех. Въпреки това съществуват някои недостатъци, преди да инвестирате в този новопопуляризиран пазар. Някои от тези проблеми са решими, докато други може да се окажат по-трудни за промяна.

1. Разбирането на криптовалутата изисква време и усилия

цифровата криптовалута може да се окаже трудна за разбиране. Ако не сте роден дигитален специалист, идеята за криптовалута (да не говорим за блокчейн) може да ви се стори странна. А да се доверите на нещо, което не разбирате, само по себе си е хазарт.

Защо инвестирането в криптовалута е толкова спекулативно?
Разбира ли някой от криптовалута?

Има много интернет сайтове, които могат да ви помогнат (включително поредицата от блогове на N26 за криптовалутите). Все пак ще трябва да отделите известно време, за да се запознаете с предимствата и недостатъците на криптовалутите.

2. Криптовалутите могат да бъдат силно спекулативна инвестиция.

Цената на цифровата криптовалута може да се колебае бурно (което позволява на инвеститорите да печелят!), но в същото време може бързо да се срине до плашещи дълбочини. Така че, ако искате постоянни печалби, това може да не е идеалният вариант за вас.

Коя дигитална криптовалута е най-добра за дългосрочна инвестиция?
Спекулация ли е криптовалутата?

За разлика от стабилните и сигурни пазари като фондовия или стоковия, пазарът на криптовалути разчита на спекулации. Поради малкия си размер в сравнение с други финансови пазари цифровите криптовалути са по-волатилни. В резултат на това цените им могат да се понижат.

3. Криптовалутите имат дългосрочна инвестиция.

За разлика от акциите и облигациите, които могат да се купуват и продават с цел генериране на краткосрочна възвръщаемост, инвестирането в криптовалути е дългосрочна инвестиция. Инвестициите в криптовалути обикновено се правят с цел натрупване на богатство с течение на времето. Това означава, че инвеститорите трябва да планират да държат своята криптовалута поне няколко години, преди да очакват да видят значителна възвръщаемост. Освен това инвеститорите трябва да планират да диверсифицират портфейла си от криптовалути, за да намалят риска от значителни загуби от всяка отделна инвестиция.

Освен това преди да инвестират, инвеститорите трябва да проучат и да разберат основите на криптовалутите. Като разбират технологията, която стои зад тях, и са в крак с новините, свързани с развитието им, инвеститорите могат да вземат информирани решения, когато избират в кои криптовалути да инвестират.

Могат ли криптовалутите да се мащабират?
Дали криптовалутите са добра дългосрочна инвестиция?

От хиляди години златото е средство за съхранение на стойност. Криптовалутите, от друга страна, са напълно нова концепция, за която никой не е сигурен какво ще се случи с тях в бъдеще.

4. Криптовалутите се сблъскват с трудности, когато става въпрос за мащабируемост

Криптовалутите се сблъскват с трудности и масово приемане. Въпреки че са създадени много проекти, които се опитват да решат тези проблеми, малко от тях са успели да го направят. Проблемът с мащабируемостта е една от най-големите пречки пред приемането на криптовалутите, тъй като мрежите могат да се пренаситят, когато достигнат определен праг от потребители.

Колко сигурна е цифровата криптовалута?
Защо криптовалутите не са мащабируеми?

Това води до по-бавни трансакции и по-високи такси, които затрудняват работата на потребителите. Що се отнася до масовото приемане, повечето хора все още не са наясно какво представляват криптовалутите и как работят, което им пречи да получат широко разпространение.

5. Новаците в криптографията са склонни към проблеми със сигурността.

Макар че криптовалутите не се сблъскват с опасностите, свързани с работата с централни посредници, те все още могат да имат проблеми със сигурността. Като собственик на криптовалута рискувате да изгубите частния ключ, който ви дава достъп до парите ви и до всичките ви активи, ако той бъде откраднат.

В коя криптовалута е най-изгодно да се инвестира?
Какви са двата риска, свързани с криптовалутите?

След това има хакерски атаки, фишинг и всички други опити за придобиване на контрол с незаконни средства. Това е нещо, за което опитните инвеститори следят, но новите инвеститори вероятно ще попаднат в техните капани.

6. Уязвим за хакерски атаки:

Въпреки че самите криптовалути са защитени, борсите, през които преминават, често не са. Повечето от тях съхраняват данни за потребителите, за да разберат правилно тяхната самоличност, но тази информация често се краде от хакери, които след това могат да получат достъп до много сметки.

След като получат достъп, тези хакери могат бързо да прехвърлят пари от тези сметки. Например, през последните години Bitfinex и Mt Gox бяха хакнати и бяха откраднати биткойни на стойност хиляди долари. Въпреки че повечето борси вече имат строга защита, винаги съществува вероятност за нов хак. 

Коя е най-печелившата криптовалута, в която да инвестирате?

Нито една криптовалута не е значително по-добра от останалите. Всичко зависи от личния вкус, но има няколко неща, които трябва да се имат предвид. Помислете за толерантността си към риск; бихте ли могли да загубите значителна част от инвестицията си, ако стойността на избраната от вас монета спадне?

Плюсове и минуси на биткойн
Можете ли да забогатеете, Какво представлява криптовалутата

Печелите ли пари само с биткойн или възнамерявате да плащате и с него? Дали за вас става въпрос само за пари, или искате да инвестирате в криптовалута, която има по-широко социално или екологично въздействие? Изборът на пазарния лидер, Биткойн, е лесен подход. Той е първата децентрализирана валута, а също и най-изчерпателният набор от данни, които инвеститорите трябва да оценят.

Плюсове и минуси на Bitcoin

Какво представлява криптовалутата
Безопасна инвестиция ли е биткойнът?

Биткойнът, известен още като BTC, има няколко предимства. Той има горна граница от 21 милиона монети и е малко вероятно да изпита инфлация, което гарантира, че инвеститорите получават стойност за парите си. А биткойнът е най-популярната криптовалута за трансакции. Разбира се, тя има и своите недостатъци.

Когато блокчейнът на Биткойн достигне капацитет от седем транзакции в секунда, той започва да се забавя (сериозен проблем, ако се има предвид, че Visa обработва почти 1700 транзакции в секунда!). Тъй като това е най-известната криптовалута от всички, хакери и измамници от всички сфери на живота се насочват към нея като основна цел. Вижте публикацията в нашия блог Какво е биткойн

Какво още трябва да знам, преди да търгувам с криптовалута?

Коя е най-добрата децентрализирана борса?
Какво представлява криптовалутата

Криптовалутите може да са минно поле за начинаещите. Това е тема, с която трябва да се свикне, а термините в нея са чужди за мнозина. Търговията с криптовалути е свързана с предимства и недостатъци, точно както всичко останало. Можем да Ви покажем предимствата и недостатъците на криптовалутата, ако искате да плащате за ежедневни покупки с биткойни или да добавите още една валута към инвестиционния си портфейл.

Къде можете да купувате и обменяте криптовалута?

Как мога да обменя криптовалута?

Въпреки че много онлайн платформи позволяват на потребителите да търгуват с биткойни и други криптовалути, само няколко от тях са известни. Robinhood и Sofi Active Investing дават възможност на своите потребители лесно да купуват или продават криптовалути. Друга популярна опция е Coinbase, която е добре позната борса, където хората могат да купуват, продават, прехвърлят и съхраняват цифрови валутни компании.

Тези пет лесни стъпки ще ви покажат колко лесно е да купувате и търгувате с криптовалути.

Коя борса е най-добрата за криптовалута?
Предимства на криптовалутата
  • Изберете система за търговия или борса. Създайте “портфейл” на борсата, в който да съхранявате криптовалутата си.
  • Добавете метод за плащане, например дебитна карта, към профила си и го използвайте за извършване на плащания.
  • Изберете криптовалутата, която искате да купите.

Добра идея ли е да инвестирате в криптовалути?

Какво представлява криптовалутата
Добра инвестиция ли е криптовалутата?

Преди да инвестират в криптовалута, потенциалните купувачи трябва да са наясно с конкретните ѝ опасности. Определянето на това дали дадена криптовалута е разумна инвестиция ще зависи от инвестиционните цели и толерантността към риск на инвеститора. Криптовалутата има потенциал за високи печалби, но също така е свързана с опасност от значителни загуби или пълна загуба на пари.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти