10 рискове при инвестиране: Защо не си струва да се инвестира в биткойн и етериум

⚡️ Безопасна ли е криптовалутата?

Безопасен ли е биткойнът? Блокчейн технологията, която е в основата на биткойн, е изначално сигурна поради децентрализираната и публично достъпна технология на разпределената счетоводна книга, както и поради метода на криптиране, използван при всяка трансакция.

⚡️ Реални пари ли са биткойн?

Биткойн (BTCUSD), често наричан дигитални пари, е вид криптовалута, която се стреми да замени фиатната валута, контролирана от централна банка. Последната, от друга страна, е ценна, тъй като е произведена и широко използвана в икономиката.

⚡️ Защо криптовалутата е толкова популярна?

Могат да се очакват следните ползи от приемането на платежна система, базирана на криптовалута

⚡️ Коя е най-купуваната криптовалута?

Биткойнът е вид виртуална валута. Стойността му се колебае, но като оригинална криптовалута той е и най-популярният и ценен. Въпреки волатилността си във времето, биткойн (BTC) остава най-популярната и ценна криптовалута към днешна дата.

Коя е най-малката криптовалута?

Криптовалутата биткойн използва най-малката единица, известна като сатоши. Тя е кръстена на Сатоши Накамото, изобретателя(ите) на протокола и на биткойните. На един биткойн се падат 100 милиона сатоши, като съотношението е 100 милиона сатоши на биткойн.

Рискове при инвестиране

Ако искате да инвестирате в дигитална валута, закупуването на акции на свързани с криптовалутата компании е по-сигурна, но потенциално по-малко печеливша алтернатива.

Съдържание

Сигурна ли е криптовалутата?

Има няколко причини, поради които криптовалутите не се смятат за сигурна инвестиция. Други показатели обаче показват, че криптовалутата скоро няма да изчезне.

рискове при инвестиране, свързани с криптоинвестиционните акции
Какви са недостатъците на криптовалутите?

Криптовалутата крие няколко присъщи опасности

Борсите за криптовалути са по-податливи на хакерски и други престъпни действия, отколкото борсите за ценни книжа. Пробивите в сигурността доведоха до значителни загуби за инвеститорите, на които бяха откраднати цифровите им активи, което накара няколко борси и застрахователни компании от трети страни да започнат да предлагат защита срещу хакерски атаки. 

Съхраняването на криптовалути е по-трудно, отколкото проследяването на акции или облигации. По-лесно е да се купуват и продават криптоактиви като биткойн ( CRYPTO: BTC ) и етериум ( CRYPTO: ETH ) на борси за криптовалути като Coinbase ( NASDAQ: COIN ). Много физически лица обаче не желаят да държат цифровите си активи на борсите по същата причина, поради която не държат физически пари в портфейлите си – страх от кражба.

Възможно ли е да се купи криптовалута? рискове при инвестиране
Как да купя криптовалута?

Ако съхранявате криптовалутата си в централизиран обмен, не сте единственият собственик на тези активи. Правителството може да изиска от борсата да деактивира активите ви или ако борсата фалира, няма да имате възможност да си възстановите средствата.

Офлайн решенията за студено съхранение, като например хардуерните портфейли, са популярни сред собствениците на криптовалути. Офлайн съхранението обаче има своите недостатъци. Най-сериозната опасност е загубата на частния ви ключ; без него няма да имате достъп до криптосредствата си.

Какви са опасностите, свързани с криптовалутата?
Как да купуваме акции на криптовалути безопасно?

Няма гаранция, че проектът за криптовалута, в който инвестирате, ще успее. Има стотици блокчейн проекти, които се борят за парите на инвеститорите, и много от тях са измамни. Само малка част от проектите за криптовалута оцеляват в теста на времето.

Регулаторните органи могат да се заемат и с криптосектора като цяло, особено ако правителствата възприемат криптовалутите като потенциална опасност, а не като авангардна технология.

Най-добрата рискове при инвестиране
Възможно ли е да изтеглите криптовалута в брой?

Сложните технологични елементи на криптовалутата също увеличават рисковете за инвеститорите. Значителни части от технологията все още са в процес на разработване и тепърва трябва да бъдат тествани в реални условия.

Приемането на криптовалутите е все още в начален етап

Топ 5 на опасностите, свързани с криптовалутата
Безопасна ли е криптовалутата?

Приемането е един от най-важните двигатели на цените на криптовалутите. Колкото повече хора използват и приемат криптоактиви, толкова по-ценни стават тези активи.

Понастоящем криптовалутата е в начален етап на развитие. Това предполага, че макар да е свързана с висока степен на риск, тя има и огромен потенциал за бъдещ растеж.

Разработват се фючърсни пазари за криптовалути и много предприятия получават директен достъп до сектора. Финансови гиганти като Block ( NYSE: SQ ) и PayPal ( NASDAQ: PYPL ) улесняват закупуването и търговията с криптовалути на своите популярни платформи.

Най-добрата криптовалута за покупка. има няколко присъщи опасности
Дали криптовалутата е жизнеспособна дългосрочна инвестиция?

Други компании, включително Block, имат криптоинвестиции за стотици милиони долари в биткойни и други цифрови активи. В началото на 2021 г. Tesla закупи биткойни на стойност 1,5 млрд. долара. Производителят на електромобили заяви, че до февруари 2023 г. е имал над 2 млрд. долара в криптовалута.

През 2020 г. Microstrategy (NASDAQ: MSTR) – софтуерна фирма за бизнес разузнаване – започна да натрупва биткойни. До края на 2021 г. тя разполагаше с 5,7 млрд. долара в криптовалута и заяви, че ще използва допълнителните пари, генерирани от операциите, за да закупи още.

Дългосрочни инвестиции в Етериум
Измами с криптовалута

Растящият темп на приемане на криптовалутите е показател за зрелостта на индустрията, както и за нарастването на броя на индивидуалните инвеститори и предприятията, които искат да имат пряк достъп до криптовалутите.

Въпреки това криптовалутите все още трябва да извървят дълъг път, преди да станат наистина масови. В момента само малък процент от населението на света притежава цифрови активи, а още по-малко използват криптовалути редовно.

Дали криптовалутата е жизнеспособна дългосрочна инвестиция?

Какви са опасностите при рискове при инвестиране
Крипто инвестиции с възвръщаемост от 1000%

Криптовалутите, като биткойн и етериум, често се създават с високи цели. Въпреки че е невъзможно да се предвиди дали дадена криптовалута ще бъде успешна, инвеститорите, които влязат рано в проект, който в крайна сметка се окаже успешен, могат да бъдат възнаградени богато надолу по веригата.

Въпреки това, за да стане един проект за криптовалута общоприет, той трябва да се счита за дългосрочен успех.

Как да защитим инвестициите в криптовалута
Криптовалута – инвестиция за рисковите

Като дългосрочна крипто инвестиция биткойнът е привлекателна алтернатива.

Благодарение на мрежовия ефект биткойнът печели от него – повече хора искат да притежават биткойн, защото повечето хора вече го притежават. Много инвеститори наричат биткойн „цифрово злато“ поради качествата му, подобни на благороден метал, но той може да се използва и като платежно средство.

Биткойнърите прогнозират, че цената на криптовалутата ще се увеличи в дългосрочен план, тъй като предлагането ѝ е стабилно, за разлика от фиатните пари като щатския долар или японската йена, чието количество е фиксирано. Количеството на биткойн е ограничено до по-малко от 21 млн. единици, докато повечето валути могат да бъдат отпечатани толкова пъти, колкото желаят централните банки. Голяма част от криптоинвестициите купуват биткойн не за да го използват като валута, а защото очакват, че цената му ще продължи да се покачва.

Инвестиции в криптовалута за бърз старт
Рискове при инвестиране

Поддръжниците на биткойн вярват, че цифровата валута има шанс да се превърне в първата наистина глобална валута.

Дългосрочна инвестиция в Etherium

Етериум е децентрализирана платформа, която позволява сключването на цифрови договори, които могат да се изпълняват автоматично. Собствената валута на мрежата Ethereum се нарича етер и може да бъде придобита от инвеститори, които се интересуват от инвестиции в портфейла на Ethereum. Докато Биткойн често се свързва с това, че е виртуално злато, Етериум създава международна изчислителна архитектура, която поддържа много други криптовалути, както и големи екосистеми от децентрализирани приложения.

Как да се предпазим от рисковете при търговия с криптовалута. коя криптовалута да купим
Рискове, свързани с криптовалутите, и възможни регулаторни мерки

Етериум има потенциал да се възползва от мрежовите ефекти и да създаде дългосрочна стойност поради броя на криптовалутите, създадени на неговата платформа, както и поради децентрализирания дизайн на приложенията с отворен код. „Интелигентните договори“, които се изпълняват автоматично в зависимост от предварително зададени критерии, вградени в кода на договора, са възможни благодарение на платформата Етериум.

Етерът се генерира като възнаграждение за изпълнение на интелигентни договори в мрежата на Етериум. Технологията на интелигентните договори има потенциала да разруши големи сектори като недвижимите имоти и банковото дело, както и да развие изцяло нови пазари.

10 основни заплахи от криптоакциите
Рискове при криптовалутите

С нарастването на популярността на платформата Ethereum в целия свят токенът Ether става все по-полезен и ценен. Инвеститорите, които са уверени в дългосрочните перспективи на платформата Ethereum, могат да спечелят веднага, като закупят Ether.

Етерът няма очевидна конкуренция. Няколко „убийци на Етериум“, като Solana ( CRYPTO: SOL ), Polygon ( CRYPTO: MATIC ) и Avalanche ( CRYPTO: AVAX ), са създадени за обработка на интелигентни договори и използват блокчейн система, която може да обработва повече транзакции в секунда. Друго предимство на скоростта е, че тя е по-рентабилна за потребителите. Въпреки това Ethereum е най-популярната платформа за разгръщане на интелигентни договори.

Добра инвестиция ли е криптовалутата?
Защо криптовалутата не е добра инвестиция?

Все още не е ясно дали криптовалутата е разумна инвестиция.

Криптовалутата е хазарт – въпреки че има потенциала да се превърне в голяма сума пари, криптовалутата все още е много ненадеждна инвестиция. По-добре е да играете по-малко рискови игри с парите си и вместо това да инвестирате в акции или облигации.

Като инвестирате в различни криптовалути, можете да се предпазите от потенциални загуби при едно притежание. Цените на различните цифрови активи могат да се променят с различни темпове и във времето, така че притежаването на няколко вида криптовалути осигурява известна изолация срещу спад на всяка отделна инвестиция.

Струва ли си да се инвестира в криптовалута?
Струва ли си да инвестирате в криптовалута?

Струва ли си да инвестирате в криптовалута?

Тъй като в миналото криптовалутите, като биткойн, са показали слаба корелация на цените с пазара на криптовалутни акции в САЩ, закупуването на криптовалута може да помогне за диверсифициране на портфейла ви. Ако смятате, че употребата на криптовалута ще се увеличи с течение на времето, вероятно за Вас е полезно да инвестирате директно в криптовалута като част от добре диверсифициран портфейл.

Винаги имайте инвестиционна теза за всяка криптовалута, в която инвестирате, особено ако инвестирате за първи път. Имайте крайна цел или план за това колко дълго да запазите всяка инвестиция. Можете да управлявате и да намалите общия си риск, като научите колкото е възможно повече за криптовалутите, преди да инвестирате.

Безопасна инвестиция ли е криптовалутата?
Възможно ли е да забогатеете с криптовалута?

Възходът на фондовия пазар стимулира растежа на криптовалутите.

Традиционните акции все още се представят по-добре от криптовалутите, но последните продължават да носят значително по-висока възвръщаемост.

През предходните пет години например индексът S&P 500 е нараснал с 94%. Освен това за същия период индексът NASDAQ Composite се е увеличил със 144%.

Ще се превърне ли криптовалутата в бъдещето?
Истински пари ли са криптовалутите?

Имайте предвид, че биткойнът е поскъпнал с повече от 3600% през последните пет години.

Въпреки това биткойнът не е най-успешната криптовалута в пространството; много други токени са постигнали по-големи печалби от него.

Биткойнът не е единствената криптовалута, чиято стойност се е увеличила през последното десетилетие. Цената на Етериум се е увеличила със 7000%, а на БНБ – с 10 000%. Ако търсите начини да харчите ETH през 2023 г., разгледайте нашето ръководство за най-добрите портфейли за Етериум през 2023 г.

Как да се облагат с данък криптовалутите
Как да управлявате данъците върху капиталовите печалби

Ако разгледате някои от водещите криптовалути на пазара, възвръщаемостта е още по-впечатляваща. Например Decentraland и нейният токен MANA са се увеличили с повече от 25 000 процента от въвеждането си.

Големите предприятия все повече участват в пазара на криптовалути.

Някои от най-големите и мощни предприятия в света вече използват биткойн, което потвърждава, че секторът ще продължи да съществува в дългосрочен план.

Как се облагат криптовалутите. криптовалута за инвестиране
Криптовалута, в която да инвестирате

В края на 2020 г. Tesla, втората по големина компания в света с пазарна капитализация от над 1 трилион долара, включи в баланса си трансакции с биткойни на стойност 1,5 милиарда долара.

След това има фирми като Overstock, PayPal, Microsoft и Starbucks, които ви позволяват да харчите биткойни за важни за вас предмети и услуги.

Криптовалутата може да генерира капиталови печалби и стабилни приходи.

Как се печелят пари от криптовалути?
Може ли биткойн да бъде превърнат в пари в брой?

Друг ключов фактор, който стимулира интереса към криптовалутите, е, че цифровите активи ви позволяват да печелите както онлайн, така и офлайн.

Първо, както вече казахме, ще спечелите от притежаваната от вас криптовалута, ако цената ѝ се повиши на свободния пазар.

Какви са 4-те вида криптовалута?
Какви криптовалути са на пазара?

Можете обаче да депозирате своите цифрови токени и в спестовни сметки за криптовалута, за да получавате пасивен доход. Ако например инвестирате биткойна си в Aqru, ще получите годишна възвръщаемост от 7%.

Това е възможно, дори ако не искате да продавате криптовалутите си. Това означава, че докато вашите токени се съхраняват в сметка в криптовалута, ще продължите да печелите, ако стойността на токена се повиши.

Ако се колебаете дали да купите криптовалута, има няколко алтернативни метода за печелене на пари от развитието на криптовалутата. Можете да инвестирате в компании като Coinbase, Block и PayPal или в борси като CME Group (NASDAQ: CME), която дава възможност за търговия с биткойн фючърси. Макар че инвестирането в тези предприятия може да бъде доходоносно, то няма същия потенциал като покупката на криптовалута.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии