Търговия с крипто опции: опционы колл пут

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

⚡️ Възможно ли е да търгувате с опции за криптовалута?

Чудили ли сте се дали е възможно да търгувате с опции върху криптовалута? Е, отговорът е “да”! Неотдавна търговията с опции беше достъпна само на традиционните пазари. Но сега, благодарение на напредъка в технологиите и финансите, търговците на криптовалута също могат да получат достъп до тези доходоносни възможности.

⚡️ Какво представляват опциите за криптовалути?

Дериватите и опциите са две отделни, но свързани понятия, които хората често бъркат. Криптовалутните деривати или опциите, както са по-известни, дават възможност на инвеститорите да купуват или продават активи на определена дата в бъдещето на предварително определена цена. Тези инструменти се произвеждат от емитенти и се купуват от търговци; не могат обаче да се използват от самите търговци.

⚡️ Мога ли да купя опции върху Етериум?

Придобиването на Етериум става по два начина: чрез търговия на борса или чрез равнопоставен пазар (peer-to-peer marketplace). Ако разполагате с известно количество Етериум, направете спот и маржин сделки на борсите, за да увеличите печалбите си. В противен случай инвестирайте в дериват на Етериум с брокер за по-голяма възвръщаемост във времето.

⚡️ Какъв е безопасният начин за закупуване на опции за криптовалута?

Ако сте готови да се потопите и да започнете да инвестирате в цифрови валути, не търсете повече от Bit.com, Deribit и FTX – три отлични борси, на които да започнете новото си пътешествие!

Опционы колл пут

Закупуването на договори за крипто опции често може да бъде сравнително евтина и нискорискова алтернатива на търговията с цифрови активи чрез фючърси или отворени суапове.

Опцията е вид деривативен договор, който дава на купувача правото да купи или продаде базов актив на определена цена на (или преди) датата на изтичане на срока. В деня на изтичане на валидността. Търговията с опции върху акции дава на собственика на актива правото да го продаде на определена цена, докато пут-опцията му дава правото да продаде, ако пазарната му стойност падне под определена сума.

Възможно ли е да търгувате с опции върху криптовалути?
Коя е най-добрата платформа за търговия с крипто опции?

Опциите, подобно на други деривати, са просто договори, които дават възможност на инвеститорите да залагат на бъдещата цена на базовия актив и могат да бъдат уредени в пари в брой (USD) или в реални криптовалути (биткойн, етер и др.).

Deribit, най-голямата в света платформа за крипто опции, извършва сетълмент на договори за крипто опции в брой. OKEx, втората по големина борса за крипто опции, физически доставя крипто активи на инвеститорите при излизане от сделка. Например, когато търговец излезе успешно от сделка с биткойн опции на OKEx, той получава печалбата си в биткойни при сетълмента.

Какво представляват опциите за криптовалути?
Как да търгуваме с опции

Какво представляват крипто опциите и как работят?

Съществуват два вида крипто опции: Европейски и американски.

 1. Американски: Купувачът има възможност да изпълни договора във всеки един момент преди изтичането му.
 2. Европейски: купувачът може да изпълни договора само когато настъпи падежът му.

Имайте предвид, че опциите от европейски тип могат да бъдат упражнени само при изтичане на срока, но все пак могат да бъдат продадени или затворени по-рано, ако купувачът желае.

Търговия с крипто опции
Какво представляват крипто опциите?

Съществуват два различни вида опции: кол и пут.

 • Обадете се: Правото да се придобие базовият актив
 • Поставете: Правото да продадете базовия актив

Процесът на търговия с опции е сравнително прост: продавачът на опции създава кол и пут договор с дата на изтичане. След това, за да се активират сделките, той трябва да бъде упражнен на договорена цена преди времето на неговото прекратяване.

Как работят криптовалутните опции?
Мога ли да търгувам с опции за криптовалута?

Това се отнася до цената, на която базовият актив може да бъде купен или продаден от притежателя на опцията чрез упражняване на опцията. Ако се упражни кол опция, продавачът трябва да продаде базовия актив на купувача на цената на упражняване. Пут опцията дава на притежателя си правото да продаде актив на определена цена и ако тя бъде упражнена, тогава купувачът трябва да купи този базов актив от продавача на тази цена на изпълнение.

По-добре ли е да се търгува с криптовалута, отколкото с опции?
Какво е кол опция в криптовалута?

Търговията с крипто опции изисква сключване на договор на борсата за крипто опции. След това купувачът на опцията може да подаде поръчка за желаната от него опция, а продавачът може да я приеме, като му я продаде.

Премията е разход за упражняване на опцията, подобно на застраховката. Например, когато някой закупи пут опция, за да се предпази от падане на цените на даден актив, той по същество обещава на продавача, че ако той падне под цената на упражняване, ще може да изкупи обратно своя актив на предварително определена стойност. По този начин се осигурява защитата и на двете страни и се гарантира, че всеки получава това, което иска от дадена сделка.

Обяснение на търговията с крипто опции
Крипто фючърси и опции

Разходите за премията се определят от оставащата продължителност на договора, предполагаемата волатилност (очакваното стандартно отклонение на цената на базовия актив през началната и крайната дата на договора), лихвените проценти и текущите пазарни условия.

Текущата цена на базовия актив оказва влияние върху стойността на премията на опцията.

 • В пари (ITM): Когато кол позицията е в пари, това означава, че цената на упражняване е по-ниска от текущата стойност на базовия актив. Когато страйкът на пут контракта надвишава текущата му цена, това означава, че той е в пари.
 • В момента на покупката (ATM: Когато цената на упражняване е равна или по-висока от текущата цена на кол или пут позицията, тя се счита за кол или пут позиция на пазара на парите.
 • Извън паричната маса (OTM): Когато цената на упражняване е по-висока от текущата цена на базовия актив за кол, това се нарича “кол спред”. Това се случва, когато страйкът на пут е по-нисък от текущата пазарна цена.

Когато кол опцията има вътрешна стойност, т.е. цената на упражняване е по-ниска от текущата пазарна стойност на базовия актив, нейната цена е по-скъпа, тъй като тя вече има някаква стойност. Като такава, когато изтече, няма гаранция, че цената ѝ ще остане над предварително определената сума и ще бъде реализирана; подобно на пут опциите, които също са по-скъпи, ако са “в парите”.

Обяснение на търговията с крипто опции
Можете ли да търгувате с крипто опции?

Например, нека разгледаме Боб. Той вярва, че стойността на един биткойн ще бъде много по-висока, отколкото е в момента, до края на февруари. За да се възползва от това, той решава да купи 10 кол опции от европейски тип с цена на упражняване 36 000 USD и премия от 0,002 биткойна за договор, който изтича на 28 февруари.

0,002 биткойна за 34 000 USD = 68 USD в момента, в който Боб е закупил кол опциите. 10 x 68 = $680.

Според условията на това споразумение Боб има право да получи 0,1 биткойна за всеки 36 000 долара, които инвестира в него. С други думи, когато февруари приключи, Боб ще може да закупи един цял Биткойн, като инвестира общо 360 000 USD (36 хил. USD х 10 = 1).

Какво представляват гърците във веригата на кол опциите?
Какво ви казват гърците за опциите?

В сценарий А при изтичане на срока цената на биткойн е 40 000 USD. Боб използва опцията си за покупка на биткойн и реализира печалба в размер на 4 000 USD (40 000 USD – 36 000 USD = 4 000 USD). Като извади премията си от крайния резултат от 3 320 долара, получава малко повече от половината от тази сума, или 50% възвръщаемост на инвестицията си.

В сценарий Б при изтичане на срока цената на биткойн е 32 000 USD. Договорът става безполезен и Боб губи цялата си премия от 680 USD.

Възможности за управление на риска

Опции за управление на риска
Възможности за управление на риска

Тези, които се интересуват от инвестиране в биткойн или други криптовалути, но се притесняват от прекомерната волатилност на пазара, могат да намалят риска си, като се хеджират с опции и се предпазят от потенциални промени.

Вместо да продавате биткойна си, за да избегнете срив на пазара, можете да купите пут опции. По този начин основният ви недостатък ще бъде ограничен до платените премии, а не до цялата стойност на Биткойн.

Опциите осигуряват начин за намаляване на сумата, необходима за инвестиция, което освобождава капитал за получаване на доходност в други области.

Гръцки опции: Преглед

Обяснение на търговията с крипто кол опции
Възможно ли е да се търгуват опции върху криптовалути?

Гръцките думи може да изглеждат странни, но те просто се отнасят до още четири променливи, които могат да повлияят на премията, платена за опция. Използването на тези символи в търговията с опции е въведено за първи път в “Модела Блек-Шоулс” – математическа формула, публикувана през 1973 г. от харвардските икономисти Фишър Блек, Майрън Шоулс и Робърт Мертън с цел стандартизиране на ценообразуването на опции. Моделът е създаден, за да се използва от институционални инвеститори, и се използва и до днес.

Преди модела на Блек-Скоулс не е съществувала ясна техника за оценяване на всеки договор за опция. Този метод се използва днес за оценяване на опции от европейски тип. Други методи за ценообразуване, като биномния модел, се използват вместо използвания преди това подход на кумулативната перспективна функция, тъй като американските опции могат да бъдат упражнени по-рано.

Какво представлява договорът за опции?
Използване на “гърци” за разбиране на опциите

От друга страна, моделът на Блек-Скоулс има по-опростена формула: n = E / (1+r)n.

C0 = S0N(d1) – Xe-rTN(d2), 

където d1 = [ln(S0/X) + (r + σ2/2)T]/ σ √T 

и d2 = d1 – σ √T

Десетте фактора са представени с гръцките букви (Θ), (Δ), (Γ) и (V).

Как да търгуваме с опционы колл пут
Можете ли да правите обаждания и да залагате на криптовалути?
 • Тета: Това е периодът до изтичането на срока на опцията. Колкото по-висока е цената на кол опцията, толкова по-дълъг е срокът до изтичането ѝ. Това показва, че
 • Делта: Изчислява колко се е променила цената на опцията в резултат на промените в цената на базовия актив. Считайте, че това е шансът опцията да бъде в пари при изтичане на срока. Когато опцията е в пари, нейната делта е 0,5. Това също така означава, че ако цената на базовия актив се повиши с 1 USD, кол опцията също ще се повиши с 0,50 USD. Делтата на кол опцията се увеличава с нарастването на волатилността и обратно – делтата на пут опцията. Делтата се изчислява в съотношение 0 към 1 за кол опции и 0 към –
 • Гама: Това измерва как делтата на опцията се променя в отговор на промените в цената на базовия актив. Гамата е най-висока, когато базовият актив е в цената и намалява, когато се отдалечава от цената на упражняване. Например, ако кол опцията има гама от 0,25 и базовият актив се увеличи с $
Какво представляват крипто кол опциите?
Можете ли да продавате кол опции върху криптовалута?
 • Вега: Това се отнася до размера на промяната на цената на опцията в отговор на промяната на волатилността. Вега е най-висока, когато базовият актив е в парите, и намалява, когато се отдалечава от цената на упражняване. Например, ако кол опция има вега от 0,20 и волатилността се увеличи с един процентен пункт, цената на опцията ще се увеличи с 0,20 USD.
 • Rho: Чувствителността на цената на опцията към промените в лихвените проценти. Например, ако кол опция има rho 0,25 и лихвените проценти се повишат с един процентен пункт, цената на опцията ще се увеличи с 0,25 USD.

Разбиране на търговията с “голи” опционы колл пут

Какво означава да бъдеш “гол” с алтернативи? Просто казано, това означава откриване на опционна позиция, без да се създава противоположна (“покрита”) позиция върху базовия актив.

Позволява ли ми Coinbase да търгувам с опции?
Къде мога да купя крипто кол опции?

Човек, който продава кол, популяризира базовия актив, ако не го купува. Някой, който продава непокрит пут, има дълга позиция в базовия актив, ако този продавач на пут не продава и продукта.

Важно е да знаете, че продажбата на непокрити кол опции (за покупка) и пут опции (за продажба) е много по-рискова стратегия за опции и може да доведе до значителни загуби.

Продавачът на опцията обикновено притежава базовия актив, за да покрие евентуалните си загуби, ако цената се промени в негова вреда. Да предположим, че както в Сценарий А, търговецът, създал опционния договор на Боб, е решил да придобие един биткойн в момента на създаване на договора (34 000 USD). В резултат на това той е спечелил 2680 USD:

Котировки на биткойн опции кол опции
Дефинирана търговия: въведение в опциите
 • Стойността на биткойна се е увеличила десетократно от създаването му, като 10-годишният показател за тенденцията е приблизително 9% годишно.
 • Тъй като продавачът на опцията трябва да продаде на Боб биткойн на стойност 40 000 USD при цена на упражняване 36 000 USD, неговата печалба е -4 000 USD (защото купувачът на опцията трябва да изкупи обратно биткойн на стойност 36 000 USD при цена на изплащане на опцията 38 500 USD).
 • Печалба от премията: 680 долара.

(6000 – 4000) + 680 = 2680

Ако продавачът на опцията просто беше закупил и съхранил своите биткойни, той щеше да спечели 6000 долара.

Защо, по дяволите, някой би предложил непокрити кол и пут опции?
Защо инвеститорът би купил дълъг кол без покритие?

Да предположим, че при сключването на кол договора издателят на опцията не е придобил нито един биткойн. Той би трябвало да отиде на борса за криптовалути и да закупи един биткойн за 40 000 USD, за да уреди договора при изтичането му, като в този процес ще загуби 3 320 USD.

-4 000 щатски долара (купувачът на опцията трябва да закупи един биткойн на цената на сетълмента от 40 000 щатски долара и да го продаде за 36 000 щатски долара).

В тази ситуация печалбата ви е 680 USD.

-4000 + 680 = -3320

Защо някой би предложил непокрити кол и пут опции?

Основната привлекателност на продажбата на непокрити опции се състои в това, че продавачът не трябва да влага никакви собствени пари в аванс. Освен това, при само три възможни изхода, всяка опционна сделка има само три възможности.

Пут спред
Защо някой би предложил непокрити кол и пут опции?

Цената на базовия инструмент се повишава, което позволява на Боб да направи пари (печалба), а на продавача на опцията да загуби пари.

Тъй като цената на базовия актив не се променя, купувачът решава да не изпълнява договора.

Цената на базовия актив спада в ущърб на купувача, поради което той се отказва да изпълни договора.

Продавачът на опциите би се възползвал от два от трите сценария. Продавачът трябва да изчисли рисковете (въз основа на волатилността на базовия актив), свързани с получаването на премии, без да се налага да влага пари предварително за покриване на разработените кол и пут опции.

Нормално ли е да продавам калкулатор на непокрити кол опции?
Защо някой би искал да продаде кол опция?

Какви са разликите между търговията с крипто опции и обикновената търговия с опции?

Традиционни опции срещу опции за криптовалута Основните разлики между търговията с традиционни кол опции и опции за криптовалута са, че криптопазарът е отворен 24 часа в денонощието, докато традиционните финансови пазари работят само от понеделник до петък от 9:30 до 16:00 ч. източно време. Пазарите на криптовалути също са склонни да бъдат по-волатилни, което означава, че може да има повече възможности за печалба, но и по-голям риск.

Какви платформи са налични за търговия с крипто опции?

Има ли търговия с кол и пут опции в криптовалута?
По-добра ли е криптовалутата от опциите?

Съществуват няколко различни платформи, които предлагат търговия с опции за криптовалути. Те включват:

 • Deribit
 • FTX
 • OKEx
 • Binance
 • Huobi

Колко популярни са крипто опциите?

Въпреки че крипто опциите може да не са толкова добре познати, колкото типичните опции за търговия, тяхното присъствие постепенно става все по-широко разпространено. Това вероятно се дължи на факта, че въпреки че пазарите на криптовалути са донякъде нови и непредсказуеми, те могат да се окажат значително печеливши, ако ги разберете правилно – предимство, което далеч надхвърля всички рискове, свързани с този вид инвестиции. В резултат на това многобройни платформи вече започнаха да предлагат крипто опции за трейдъри, които желаят да се възползват от тези потенциално печеливши възможности на пазара на криптовалути.

Какви са предимствата на крипто опциите пред другите деривати?

опционы колл пут
Как работят опциите за криптовалута?

Крипто опциите имат няколко предимства пред другите деривати. Те включват:

 • Те могат да се търгуват 24 часа в денонощието, за разлика от обикновените опции, които могат да се търгуват само в традиционните пазарни часове.
 • Обикновено са по-нестабилни, което предоставя повече възможности за печалба.
 • Те изискват по-високо ниво на разбиране, което може да доведе до по-големи печалби за тези, които са готови да се запознаят с тях.

Въпреки тези предимства, крипто опциите не са лишени от риск. Волатилността на базовите активи означава, че има потенциал както за значителни загуби, така и за големи печалби. Тези, които обмислят да търгуват с крипто опции, трябва да се уверят, че разбират свързаните с тях рискове, преди да го направят.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти