Топ крипто
  Топ крипто

   Видове криптовалути: Обяснение на

   След дебюта на биткойн преди повече от десетилетие се появиха много нови видове криптовалути. В тази статия ще разгледаме три основни категории, определящи съвременното криптопространство: Токени, монети и цифрови валути на централните банки (CBDCs). Всеки сегмент играе уникална роля в преоформянето на бъдещето на финансите, като предлага различни характеристики и функционалности.

   Съдържание

   Ключови акценти 

   • Еволюция на криптовалутите: След дебюта на Биткойн криптопазарът се диверсифицира в токени, монети и CBDC.
   • Жокени за полезност: Активно ангажират потребителите в децентрализирани системи, като предлагат достъп до специфични функции.
   • Криптомонети: Включват се в списъка на криптомонетите, които се издават в рамките на проекта: Основни единици за транзакции, стимулиращи участието в децентрализирани приложения.
   • ЦКБЦ: Цифрови национални валути, модернизиращи финансите със стабилност и надзор.
   • Meme Coins: Игриви записи като Dogecoin набират популярност чрез общността и културата.
   • Топ 10 криптовалути: Bitcoin, Ethereum, Tether, Binance Coin, XRP, Solana, USDC, Cardano, Avalanche и Dogecoin са водещи на пазара.

   Какви са основните различни видове криптовалути?

   Както споменахме, има три основни вида криптовалута – полезни токени (често само токени), монети и цифрови валути на централните банки (CBDC). Като експерти в областта на криптовалутите, бихме искали да разгледаме по-подробно и трите.

   Различни типове криптовалути.

   Жокени за комунални услуги

   Utility токените стоят като основна категория сред видовете криптоактиви, служейки като цифрови активи със специфични случаи на използване в рамките на децентрализирани мрежи или екосистеми. За разлика от обикновените пари, токените за полезност осигуряват достъп до определени услуги, продукти или функции в рамките на конкретна блокчейн система.

   Те са като ключ, който отключва различни функции в децентрализираните приложения (DApps). Така че, когато притежавате токени за полезност, вие не просто държите валута; вие активно участвате и допринасяте за работата на блокчейн мрежата. Всичко това е свързано с превръщането на тези децентрализирани системи в по-ефективни и функционални мрежи.

   Има 5 различни категории криптовалутни токени за полезност: 

   • Услужебни токени
   • Финансови токени
   • Жокени за управление
   • Жетони за медии и развлечения
   • Неуправляеми жетони (NFT)

   Токени за услуги

   Услугите токени действат като навигационна система в децентрализираните екосистеми. Ако сте част от децентрализирана платформа, притежаването на токени за услуги е като да имате универсална карта. Тези токени предоставят достъп до конкретни инструменти, функции или ресурси, като подобряват преживяването ви в децентрализирания свят. Това прилича на притежаването на персонализиран пътеводител, който отваря врати към различни услуги в рамките на платформата.

   Финансови токени

   Финансовите токени са горивото, което задвижва децентрализирания финансов двигател. В децентрализираните финанси (DeFi) тези токени са основни компоненти. 

   Те улесняват отпускането на заеми, заемането на средства и отглеждането на добиви, като позволяват на потребителите да участват активно в децентрализираната финансова екосистема. Финансовите токени правят възможна децентрализираната игра с пари, като позволяват на потребителите да увеличават активите си в блокчейн пространството.

   Жетони за управление

   Governance Tokens превръщат притежателите на токени в лица, вземащи решения в децентрализираната среда. Представете си го като участие в демократичен процес, в който имате пряко участие в правилата и политиките на мрежата. 

   Държателите могат да предлагат промени, да гласуват за важни решения и активно да определят бъдещата посока на децентрализираната общност. Токените за управление превръщат потребителите в активни участници, като насърчават чувството за общност и споделена отговорност.

   Медийни и развлекателни токени

   Медийните и развлекателните токени внасят елемент на изключителност в света на цифровите развлечения. Ако сте почитател на децентрализираните медийни платформи, притежаването на тези токени е като да имате пропуск за зад кулисите. 

   Те осигуряват специален достъп до ексклузивно съдържание, уникални преживявания или премиум услуги в рамките на децентрализираната развлекателна екосистема. Това е начин да подобрите преживяването си в областта на цифровите развлечения и да сте част от избрана група с допълнителни привилегии.

   Неизползваеми жетони (NFT)

   Неуправляемите токени (NFT) са цифровите подписи на криптовселената. Всеки NFT е единствен по рода си цифров актив, което го прави уникален и незаменим. Освен в дигиталното изкуство, NFTs са се наложили в различни области, включително игри, колекционерски предмети и виртуални недвижими имоти. 

   Собствеността на НФТ е като притежаването на дигитален шедьовър с ясно изразена идентичност, а блокчейнът гарантира неговата автентичност и рядкост, добавяйки стойност към преживяването на дигиталната собственост.

   Видове криптомонети

   Криптовалутните монети, ядрото на цифровите транзакции, функционират като основна стойностна единица в децентрализираните мрежи. За разлика от традиционната валута, тези цифрови монети, като Биткойн и Етериум, представляват динамична форма на обмен на стойност. 

   Поддържането на тези монети надхвърля обикновеното притежание на валута; то включва активно участие в децентрализирани приложения (DApps) и допринася за цялостното развитие на децентрализираните финанси. Монетите са от решаващо значение за промяна на начина, по който взаимодействаме с валутата, за насърчаване на финансовото приобщаване и за стимулиране на цифровата революция.

   Различни категории криптовалута.

   Съществуват различни видове монети на криптовалути:

   • Алтмонети
   • Stablecoins
   • Meme Coins

   Алтмонети

   Алтмонетите, или алтернативните монети, представляват разнообразен вид криптовалута отвъд добре познатия биткойн. Всяка алткойн работи със своя блокчейн, като въвежда уникални функции и случаи на използване.

   Примери за това са Ethereum (ETH), Ripple (XRP) и Litecoin (LTC). Алткойните допринасят за по-разнообразна и специализирана криптовалутна екосистема, като предлагат на инвеститорите и потребителите алтернативи на първоначалните видове цифрови валути.

   Стабилни монети

   Стабилните монети, създадени, за да сведат до минимум често нестабилния характер на криптовалутите, обвързват стойността си с реални активи като фиатни валути или стоки. Известни примери са Tether (USDT), USD Coin (USDC) и DAI. 

   Тези монети имат за цел да осигурят стабилност, което ги прави предпочитан избор за търговците, стремящи се да се предпазят от пазарните колебания, като същевременно поддържат ефективността и скоростта на блокчейн транзакциите.

   Мемонетни монети

   Меме монетите от интернет културата внасят игрив и често спекулативен елемент в криптопространството. Примери като Dogecoin (DOGE) или Shiba Inu (SHIB) набраха популярност по-скоро благодарение на мемовете и ангажираността на общността, отколкото на конвенционалната полезност. 

   Въпреки че мемо монетите може и да нямат сериозни случаи на употреба, те демонстрират силата на онлайн общностите за оказване на влияние върху стойността и възприемането на криптовалутите по по-лек начин.

   Централни банкови цифрови валути (CBDC)

   Централните банкови цифрови валути (CBDC) са цифрови форми на националната валута на дадена държава, емитирани и регулирани от нейната централна банка. За разлика от децентрализираните криптовалути като Биткойн, CBDCs са централизирани и обикновено работят с разрешението на блокчейн мрежи. 

   Първостепенната цел на CBDC е да осигурят цифрово представяне на традиционната фиатна валута, като предлагат предимствата на цифровите транзакции и същевременно поддържат стабилността и регулаторния надзор, свързани с подкрепяните от държавата пари.

   ЦКБД могат да приемат различни форми, като например ЦКБД на дребно, достъпни за широката общественост, или ЦКБД на едро, предназначени за междубанкови трансакции. Възприемането на CBDCs е продиктувано от желанието за модернизиране на финансовите системи, подобряване на ефективността на плащанията и проучване на нови възможности за финансово приобщаване. Тъй като различни държави проучват и пилотират инициативи за CBDC, концепцията представлява значителна пресечна точка на традиционните финанси и нововъзникващите цифрови технологии.

   Каква е разликата между токените, монетите и CBDC?

   В това изчерпателно сравнение ще разгледаме уникалните характеристики на токените, монетите и CBDC, за да ви помогнем да разберете по-добре нюансите на тези различни видове криптомонети.

   АспектУтилитарни токениКриптовалутни монетиCBDC
   НатураЦифрови активи за децентрализирани случаи на употреба.Цифрови единици за транзакции и DAppsЦифрово представяне на националната валута
   ФункцияОсигурява достъп до функциите на блокчейн.Основна единица за трансакции и участиеМодернизира финансовите системи
   ПримериСервизни токени, финансови токени, НФТ.Биткойн и алткойниЦифрови версии на криптоюана
   ПредназначениеУсъвършенства децентрализираните системи.Преоформя ангажираността на валутатаМодернизира финансите
   ВолатилностСтойностите могат да варират.Могат да бъдат силно променливиСтремеж към стабилност
   ЕмитентДецентрализирани мрежи.Няма централизиран емитент (само за биткойн)Централна банка на дадена държава
   Случаи на употребаРазнообразни блокчейн приложения.Транзакции, инвестиции, DAppsЦифрово представяне на валута

   Какви са видовете криптовалута?

   Криптовалутите включват токени, монети и цифрови валути на централните банки (CBDC).

   Каква е разликата между Bitcoin и Altcoins?

   Биткойн е оригиналът; алткойните са алтернативи с уникални характеристики и блокчейн.

   Какво представляват токените за полезност и как работят?

   Цифровите активи в децентрализираните мрежи осигуряват достъп до специфични услуги или функции.

   Как монетите за поверителност се различават от другите криптовалути?

   Приоритизират поверителността на потребителите с усъвършенствани криптографски техники за поверителни транзакции.

   Каква е разликата между криптомонетите и токените?

   Монети като Биткойн са самостоятелни цифрови валути; токените имат специфична употреба в рамките на децентрализирани екосистеми.

   Топ 10 криптовалути по пазарна капитализация

   Като експерти в областта на криптовалутите, ние откроихме десетте най-популярни криптовалути.

   1. Биткойн (BTC) 
   2. Ethereum (ETH) 
   3. Tether (USDT) 
   4. Binance Coin 
   5. XRP (XRP) 
   6. Solana (SOL) 
   7. Монета от американски долар (USDC)
   8. Кардано (ADA)
   9. Avalanche (AVAX)
   10. Dogecoin (DOGE)
   Топ 10 криптовалути по пазарна капитализация.

   Най-вече да поговорим за всички тези криптовалути по-подробно. 

   1. Биткойн (BTC)
   • Търговска капитализация: ~835,5 млрд. долара

   Въведена от псевдонима Сатоши Накамото през 2008 г., биткойн (BTC) е първопроходецът в областта на криптовалутите. Работейки по консенсусен алгоритъм „доказателство за работа“, ограниченото предлагане на биткойн от 21 милиона монети го позиционира като сигурно средство за съхранение на стойност. Към [текуща дата] един биткойн се оценява на [заменете с текущата цена], което показва забележителния му растеж от създаването му.

   1. Ethereum (ETH)
   • Търговска капитализация: ~$272,7 милиарда

   Създаден от Виталик Бутерин през 2015 г., Ethereum (ETH) направи революция в криптопространството със своята функционалност за интелигентни договори. Служейки като гръбнак за децентрализирани приложения (DApps), Етериум е в челните редици на екосистемите за децентрализирани финанси (DeFi) и непарични токени (NFT). Общността с нетърпение очаква Етериум 2.0, преход към консенсусен механизъм за доказване на залог (proof-of-stake).

   1. Tether (USDT)
   • Търговска капитализация: ~90,8 милиарда

   Tether (USDT) се утвърди като водеща стабилна монета, обвързана в съотношение 1:1 с щатския долар. Широко възприет заради своята стабилност, USDT играе ключова роля в търговията с криптовалути, осигурявайки надежден хедж срещу пазарната волатилност. Неговата прозрачност и ликвидност допринесоха за статута му на предпочитан избор за търговците.

   1. Binance Coin (BNB)
   • Търговска капитализация: ~37,8 милиарда

   Борзата Binance изработи монетата Binance Coin (BNB), за да рационализира транзакциите и да намали таксите за търговия. Развивайки се отвъд първоначалната си цел, BNB намери приложение в различни блокчейн приложения и децентрализирани финансови проекти. Интелигентната верига Binance Smart Chain, поддържаща BNB, се превърна в значим играч в по-широкия блокчейн пейзаж.

   1. XRP (XRP)
   • Търговска капитализация: ~34,1 милиарда

   Разработена от Ripple Labs, XRP има за цел да направи революция в трансграничните плащания, като наблегне на бързината и рентабилността. Мрежата RippleNet, поддържаща XRP, привлече вниманието на големи финансови институции в световен мащаб. Фокусът върху ефективността на XRP я позиционира като ключов играч в свързването на традиционните финанси и блокчейн технологията.

   1. Солана (SOL)
   • Търговска капитализация: ~32,8 милиарда

   Solana (SOL) придоби известност с високопроизводителния си блокчейн, който може да се похвали с висока скорост на транзакциите и ниски такси. Позиционирана като ефективно решение, Solana привлича децентрализирани приложения и проекти, търсещи мащабируемост. Неговият неотдавнашен скок подчертава нарастващото търсене на ефективни и икономични блокчейн решения.

   1. Монета от американски долар (USDC)
   • Търговска капитализация: ~24,4 милиарда

   USDC се откроява като регулиран стабилен монетник, обвързан с щатския долар. Неговата прозрачност и редовни одити го правят предпочитан избор за потребителите, които търсят стабилност на криптопазара. Ролята на токена в децентрализираните финансови приложения, където стабилната стойност е от решаващо значение, допринесе за все по-широкото му приемане.

   1. Cardano (ADA)
   • Търговска капитализация: ~22,4 милиарда

   Основана от Чарлз Хоскинсън, съосновател на Ethereum, Cardano (ADA) поставя като приоритет мащабируемостта, устойчивостта и оперативната съвместимост. Cardano се стреми да осигури сигурна и мащабируема инфраструктура за децентрализирани приложения, като използва механизъм за консенсус „доказателство за залог“. Продължаващите изследвания и разработки подчертават значението на Cardano в блокчейн пейзажа.

   1. Avalanche (AVAX)
   • Търговска капитализация: ~14,4 милиарда

   Avalanche (AVAX) се отличава с блокчейн платформа, проектирана за бързина и адаптивност. Нейният консенсусен протокол Avalanche постига висока пропускателна способност и почти мигновена окончателност на транзакциите, привличайки децентрализирани приложения и финансови инструменти. Универсалността на AVAX я прави привлекателна опция в конкурентното блокчейн пространство.

   1. Dogecoin (DOGE)
   • Търговска капитализация: ~13,6 милиарда 

   Означавайки като мем, Dogecoin (DOGE) се превърна в забележителна криптовалута с активна и ентусиазирана общност. Въпреки закачливия си произход, Dogecoin е получил широко разпространение и понякога се появяват инициативи, които привличат вниманието. Вследствие на това тя се превърна в отличително присъствие на криптопазара.

   Забележка! *Данните за капитализацията и цените са получени от coinmarketcap.com и са 

   актуални към 10:00 ч. координирано универсално време (UTC) на 15 декември 2023 г.

   Заключения 

   В динамичната сфера на криптовалутите иновациите не познават граници. От закачливото очарование на мемори монетите до основополагащото въздействие на полезните токени и революционния потенциал на CBDC, крипто пространството продължава да предефинира финансите. 

   Първите 10 криптовалути показват завладяваща смесица от пионери като Биткойн и Етериум, наред с новаци като Солана и Лавина, като всеки от тях допринася за финансова революция, която надхвърля традиционните граници. С разгръщането на цифровата граница тези криптовалути представляват промяна в богатството и въплъщават духа на общността, който движи напред крипторазказа. Историята на финансите се пренаписва по един децентрализиран блок в даден момент.

   Въведение

   Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

   Свързани статии