Как да си направим платформа за добив на криптовалута

Изграждането на платформа за добив на криптовалути включва много различни части – ето как да започнете.

Добиването на криптовалута включва използването на компютър или няколко компютъра за потвърждаване на трансакции в блокчейн. От техническа гледна точка тези компютри решават криптографски уравнения и записват данни в цифрова счетоводна книга. Колкото повече компютри решават уравненията, толкова по-бързо блокчейнът може да валидира трансакциите.

Колко струва създаването на устройство за добив на криптовалута?

Когато миньорите проверяват хешовете на непотвърдени блокове, те получават възнаграждение за всеки проверен хеш. Добивът може да бъде енергийно и изчислително интензивен, като изисква специализиран хардуер и софтуер за криптодобив.

Сред най-добиваните (и най-печеливши) криптовалути са биткойн 

 беше част от този списък, но Ethereum наскоро премина към консенсусен алгоритъм за доказване на залог (PoS), което означава, че ETH вече не може да се добива.

Разбирането на добива на криптовалути е жизненоважно за тези, които искат да инвестират в криптовалути. В края на краищата миньорите играят решаваща роля за гарантиране на сигурността и децентрализацията на блокчейн. Добивът на криптовалути е процес, който изисква използването на специализиран хардуер за добив на криптовалути, софтуер и пул за добив. Процесът може да бъде труден за разбиране и настройка без подходящи насоки, така че ето някои съществени подробности, за да започнете. 

Изгодно ли е да се изгради устройство за добив на криптовалута?
Съдържание

Какво е платформа за добив на криптовалута и как работи?

Минната платформа е персонализиран персонален компютър (PC), който съдържа всички стандартни компоненти на PC: процесор, дънна платка, RAM и памет. Основната разлика е, че минните платформи използват графични процесори (GPU) вместо централни процесори (CPU).

Графичните процесори са по-добри в решаването на криптографските уравнения, необходими за проверка на трансакциите в блокчейн. Един графичен процесор от висок клас може да превъзхожда стандартен централен процесор до 800 пъти по отношение на инструкциите за един такт. Това ги прави от съществено значение за всеки, който иска да добива криптовалути.

Как да изградим устройство за добив на криптовалута?

Графичните процесори също така имат много по-висока скорост на хеширане и са по-лесни за поддръжка, което ги прави популярен избор сред миньорите. Скоростта на хеширане е мярка за това колко бързо компютърът може да решава криптографски уравнения и се използва за определяне на рентабилността на добива.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО

Какво е хеш-рейт на биткойн и защо е от значение?

от Onkar Singh

преди 13 дни

Друга ключова разлика е, че платформите за добив често са оборудвани с множество графични процесори. Това е необходимо, тъй като колкото повече графични процесори има една платформа, толкова по-висока ще бъде скоростта на хеширане. Риговете за добив на криптовалути работят, като използват графични процесори за проверка на транзакциите в блокчейна. 

Колко може да печели 1 устройство за добив на криптовалута на ден?

Струва си да се отбележи също, че не всички миньори използват графични процесори. В някои случаи, като например при добива на Bitcoin, миньорите може да предпочетат да използват специфична за приложението интегрална схема (ASIC). 

Някои неща, които трябва да вземете предвид, когато искате да изградите минна платформа, са:

  • Разходите за оборудване: Графичните процесори и ASIC могат да бъдат скъпи, така че е важно да се вземат предвид цените на цялото необходимо оборудване. 
  • Цената на електроенергията: Добивът на криптовалути е енергоемък процес, затова е важно да се вземат предвид разходите за електроенергия. 
  • Проба-грешка: Изграждането на минна платформа не е като изграждането на персонализиран компютър; това може да бъде процес на проба и грешка, който включва много настройки и настройки.
Колко бързо можете да добиете 1 биткойн?

Какви компоненти са необходими за изграждането на минна платформа?

За изграждането на минна платформа са необходими няколко основни компонента. Те включват:

Графични процесори

Както вече споменахме, графичните процесори са критичният компонент на всяка минна платформа. Броят на необходимите графични процесори ще зависи от скоростта на хеширане, която искате да постигнете. Но един или два графични процесора би трябвало да са достатъчни за някой, който тепърва започва.

Колко печели едно устройство за добив на криптовалута?

ASICs

ASIC са специализирани машини, които са проектирани специално за добив на криптовалути. Обикновено те са с по-висока цена от графичните процесори, но предлагат много по-високи скорости на хеширане.

Какво представлява добивът на криптовалута и как работи?

Дънната платка е гръбнакът на всеки компютър, а минната платформа не е по-различна. Тя трябва да може да поддържа всички графични процесори, които ще се използват в платформата.

CPU

Някои начинаещи избират да добиват само с процесори, което също е възможно. Те обаче трябва да са от висок клас, способни да посрещнат изискванията за добив.  Когато използвате графични процесори за добив, една базова платформа се нуждае само от процесор от нисък или умерен клас, като например Intel 8-мо или 9-то поколение.

Печеливши ли са устройствата за добив на криптовалута?

RAM

Паметта с произволен достъп (RAM) е от съществено значение за всеки компютър, тъй като се използва за временно съхранение на данни, докато компютърът работи. За една платформа за добив е важно да има достатъчно RAM, за да съхранява данните на всички графични процесори, използвани в платформата.

Захранващ блок

Захранващият блок (PSU) е един от най-важните компоненти в минната платформа. Това е така, защото PSU трябва да може да осигури достатъчно енергия на всички компоненти на платформата. Добро правило е да вземете захранващ блок, който може да осигури поне два пъти повече енергия от тази, от която ще се нуждае вашата платформа. Обикновено PSU с платинен рейтинг 1200 W ще работи добре.

Какво ви е необходимо за устройство за добив на криптовалута?

Съхранение

Подобно на всеки друг компютър, платформата за добив на полезни изкопаеми се нуждае от място за съхранение. То може да бъде под формата на твърд диск или SSD. Размерът на паметта ще зависи от това колко данни планирате да добивате. Обикновено всеки диск с капацитет 240 GB или по-голям трябва да е достатъчен.

Как да печелим по 1000 долара на месец от добив на криптовалута

Други изисквания

Освен изброените по-горе хардуерни компоненти, за изграждането на минна платформа са необходими и няколко други неща. Те включват:

  • Софтуер за добив като CGMiner, EasyMiner или BFGMiner;
  • Операционна система като Awesome Miner, Rave OS или Hive OS;
  • Крипто портфейл, в който да съхранявате добитите монети;
  • Издигаща се част за повдигане на графичния процесор за увеличаване на въздушния поток;
  • Стабилна интернет връзка; и
  • Флаш памет с капацитет поне 5 GB.
Законно ли е добиването на криптовалути?

Как да си направим минна платформа:  За начинаещи

След като обсъдихме компонентите, необходими за създаването на платформа за криптодобив, е време да я сглобим. По-долу е представено кратко ръководство стъпка по стъпка: 

Стъпка 1: Прикрепете дънната платка

Уверете се, че лостът, който фиксира гнездото на процесора, е в освободено положение. След това поставете дънната платка извън рамката за добив върху нещо, което ще я предпази от статично електричество – например кутия от пяна или антистатична торбичка.

Какво ви е необходимо, за да настроите устройство за добив на ASIC?

Стъпка 2: Прикрепване на процесора

Прикрепете процесора към дънната платка. Направете маркировка на гнездата на процесора и на дънната платка, за да определите по-късно кое от двете е. Също така, бъдете внимателни, докато прикрепяте щифтовете на процесора към дънната платка, тъй като те лесно могат да се огънат и да повредят целия процесор.

Стъпка 3: Инсталиране на оперативната памет

Поставянето на модул RAM в гнездото за RAM на дънната платка е много просто. Внимателно вкарайте RAM модула в RAM гнездото, след като отворите страничните скоби на гнездото на дънната платка. Оперативната памет трябва да бъде инсталирана в правилната ориентация и трябва да се внимава, тъй като RAM паметта може да се фиксира в гнездото само по един начин.

Как да създадете устройство за добив: За начинаещи

Стъпка 4: Прикрепване на PSU

Уверете се, че сте прикрепили стабилно захранващия блок към дънната платка; в противен случай минната платформа няма да успее да стартира. Захранващият 8-пинов конектор на процесора трябва да влезе в слота на дънната платка, който е най-близо до процесора.

Стъпка 5: Закрепване на USB стойките

Те са необходими за свързване на графичните процесори към дънната платка. Поставете ги в наличните PCI слотове на дънната платка.

Стъпка 6: Прикрепване на графични процесори

Как да изградите устройство за добив на криптовалута

Закрепете графичните процесори към рамката с помощта на USB стойки. След това включете конекторите за захранване PCI-e 6+2 към графичните процесори. И накрая, проверете два пъти дали всички кабели са включени правилно, преди да стартирате минната платформа. След като всичко е включено, тя е готова да започне да добива криптовалута.

Дали добивът на крипто все още е печеливш?

Сега, след като Етериум постепенно прекрати добива и премина към механизъм PoS, може ли добивът все още да бъде печеливш? Отговорът е „да“ – в зависимост от различни фактори.

Дали добивът на крипто все още е печеливш?

Рентабилността на добива е различна при различните криптовалути. Например добивът на Bitcoin все още е много рентабилен, докато добивът на Ethereum е станал много по-малко рентабилен. Друг фактор, който трябва да се вземе предвид, е цената на криптовалутата. Ако цената на дадена монета се повиши, тогава добивът на тази монета става по-печеливш и обратно. Добивът на криптовалути все още може да бъде печелившо начинание, но е от решаващо значение да проведете проучване, преди да започнете.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии