Топ крипто

  Изчерпателно ръководство за мрежата Lightning

  ⚡️ Какво прави Lightning Network?

  Мълниеносната мрежа (ММ) е втори слой, който е изграден върху блокчейна на Биткойн (BTC), за да позволява транзакции извън веригата или транзакции между страни, които не са част от блокчейн мрежата. Вторият слой се състои от няколко канала за плащане между потребители на биткойн или физически лица.

  ⚡️ Сигурна ли е Мълниеносната мрежа?

  Придобиването на биткойни чрез Lightning е значително по-опасно, отколкото получаването на обикновени плащания.

  ⚡️ Кой използва мрежата Lightning?

  Потребителите могат да изпращат и получават „съвети“ за биткойни чрез (LN) в Twitter. Много от 360-те милиона месечно активни потребители на Twitter могат да изпращат плащания в биткойни на други акаунти в Twitter незабавно и безплатно благодарение на съвместимото с Lightning Network приложение за плащания Strike.

  ⚡️ Има ли биткойн светкавичната мрежа монета?

  Изключително важно е да запомните, че (LN) не въвежда нова криптовалута и предоставя същите разрешения като Биткойн. Тя е децентрализирана, няма нива на разрешения и е с отворен код. Безопасността ѝ се гарантира от трансакциите в мрежата на Биткойн, които използват интелигентни договори, за да осигурят бърз сетълмент извън мрежата.

  Цена на мрежата Lightning

  Светкавичната мрежа е вторият слой, който се състои от множество канали за плащане между физически лица или потребители на биткойн. Тази мрежа е изградена върху блокчейна на Биткойн (BTC) и позволява трансакции извън веригата.

  Какво представлява мрежата lightning
  Какво представлява мрежата Lightning?

  Каналът на Lightning Network е метод за двустранна транзакция, при който хората могат да изпращат или получават плащания един от друг. Вторият слой подобрява мащабируемостта на блокчейн приложенията, като организира трансакции, които не са в основната блокчейн мрежа (първи слой), но все пак могат да използват нейната мощ.

  Широката употреба на криптовалута често е ограничена от нейната мащабируемост. Например една блокчейн мрежа може да обработва милиони до милиарди трансакции в секунда, когато е правилно мащабирана. Когато таксите за сетълмент и трансакциите се намаляват извън мрежата чрез (LN), това позволява нови приложения като незабавни микроплащания. Това потенциално би могло да даде отговор на проблема „Може ли да си купите кафе с Биткойн?“, който измъчва много бъдещи потребители.

  Какво представлява мълниеносната мрежа и как работи тя?
  По-добра ли е Lightning Network?

  Мрежата Lightning обаче не е лишена от недостатъци. Основен проблем е сигурността на средствата на потребителите, тъй като те могат да бъдат изложени на риск да загубят монетите си, ако не са внимателни при използването на мрежата.

  Въпреки че мрежата Lightning все още се разработва, тя поражда някои потенциални опасения, тъй като продължава да се разраства. Тези рискове включват неизвестни бъгове и технически трудности, които все още не са забелязани.

  Въпреки тези опасения, (LN) има потенциала да революционизира биткойн и криптовалутата като цяло. Тя е голяма стъпка напред в развитието на блокчейн технологията и един ден може да помогне за превръщането на Биткойн в глобалната валута, която е трябвало да бъде.

  Как се използва Светкавичната мрежа?
  Кой използва Lightning Network?
  Съдържание

  Историята на Lightning Network е кратка, но богата на събития

  През 2015 г. Тадеус Дриа и Джоузеф Пун пишат статия, озаглавена „Мрежата Lightning Bitcoin“, в която обясняват концепцията за мрежата Lightning coin. Тези идеи са били обсъждани от Сатоши Накамото преди това, а Майк Хърн е споделил тези разговори с разработчика на биткойн Сатоши Накамото през 2013 г.

  В публикуваната статия каналите за плащане извън веригата се споменават в резюмето. Платежните канали, които съществуват извън мрежата, могат да се използват за предаване на пари между две непознати лица, без да се натоварва прекомерно мрежата, независимо от това колко данни се генерират от транзакцията. Пиковата пропускателна способност на Visa е била 47 000 TPS по време на най-натоварения период.

  Има ли Биткойн Мълниеносна мрежата lightning
  Как мога да купя биткойн в Lightning Network?

  Ако средният размер на блоковете бъде ограничен до един мегабайт, биткойнът ще се доближи до TPS на Visa за много дълго време. Днес блоковете на биткойн са ограничени до седем трансакции, но това далеч не е във възможностите на сегашната блокчейн. Първоначално биткойн можеше да обработва само около 7 транзакции в секунда, когато всяка транзакция беше с размер около 300 байта. Освен това

  През 2016 г. Дрия и Пун стартират Lightning coin Labs (сега известна като CoinDesk) – компания, която се занимава с проучване и разработване на токена Lightning Network. Въпреки промените в персонала с течение на времето, Lightning Labs работи, за да направи протокола съвместим с основния Биткойн. През 2017 г. в Биткойн се появи софтфорк, базиран на SegWit, който позволи да се използват повече данни в блок. Това доведе до пробив във възможностите на мрежата.

  Мрежата Lightning Network е цифров актив, създаден от Lightning Labs в подкрепа на разработването на техните приложения и услуги. През март 2018 г. те продадоха токени LNT за 0,25 USD всеки в рамките на първично предлагане на монети. Към юни 2019 г. цената на един токен се е повишила до 0,70 USD.

  Как да изпратя биткойни чрез токена на Мълниеносната мрежа?
  Как Lightning Network печели пари?

  Как работи Lightning?

  Мрежата Lightning Network е набор от правила, които позволяват на потребителите да създават канали между две или повече страни, за да могат да търгуват с криптовалута, без да разчитат на трета страна.

  Тези канали се финансират от участниците и могат да се използват за изпращане на неограничен брой трансакции. След като каналът бъде затворен, крайният баланс се записва в блокчейна.

  Колко биткойна са останали
  Заплаща ли се безплатно от Lightning Network?

  (LNT) каналите за символи са „двупосочни“, което означава, че и двете страни трябва да се съгласят с условията на канала, преди той да бъде отворен. Тази настройка не позволява на една от страните да вземе всички средства в канала без съгласието на другата страна.

  За да се отвори канал, двете страни трябва да внесат криптовалута в „транзакция за финансиране“, която след това се предава в блокчейна. Транзакцията за финансиране не се финализира, докато и двете страни не се съгласят с нея.

  Частна ли е мрежата lightning
  Каква е целта на светкавичната монета?

  След като транзакцията за финансиране бъде финализирана, участниците могат да започнат да изпращат транзакции напред-назад през канала. Тези трансакции не се излъчват в блокчейна, но се записват в „блокчейн книга“, която се съхранява от двете страни.

  Плюсове на Lightning Network

  Основните предимства на Lightning Network са по-бързите и по-евтини трансакции, които позволяват микроплащания, каквито никога досега не са били възможни. Ако не се използва Lightning Network, потребителите ще трябва да плащат скъпи такси за обикновена трансакция и да чакат час или повече за потвърждение. Тъй като миньорите предпочитат да потвърждават по-големи трансакции, защото получават по-голямо заплащане, времето за изчакване на по-малките трансакции би станало още по-дълго.

  Защо не се използва токена на мрежата lightning?
  Какви са предимствата на мрежата Lightning?

  Мрежата Lightning Network е допълнителна мярка за сигурност, която работи върху блокчейна на биткойн.

  Потребителите могат да извършват трансакции в основната блокчейн верига за по-големи покупки и в Lightning Network извън веригата за по-малки, без да се притесняват за сигурността. Платежните канали в (LN) позволяват частни трансакции, стига никой да не вижда всяка трансакция поотделно, а само общия пакет.

  Следващата стъпка за криптовалутната общност е използването на атомни суапове, които ви позволяват да разменяте една криптовалута за друга, без да е необходима трета страна или борса. Технологията за атомен суап е по-изгодна от борсите, тъй като позволява почти мигновено конвертиране с минимални разходи или прехвърляне на портфейли.

  Бърза ли е мрежата lightning?
  Изключена ли е мрежата Lightning Network от мрежата?

  Мрежата Lightning има някои недостатъци

  За да се възползвате пълноценно от Lightning Network, ви е необходим портфейл, който я поддържа. Въпреки че не е трудно да се намери портфейл, който работи с (LN), потребителят трябва първо да го захрани от конвенционален биткойн портфейл.

  Ако потребителите искат да прехвърлят своите биткойни от стандартен портфейл в Lightning Network, те трябва да платят такса. В резултат на това част от техните биткойни се губят в процеса. Преди да могат да извършват плащания чрез Мълниеносната мрежа, потребителите трябва първо да заключат своите биткойни в платежен канал.

  Колко биткойна има в мрежата lightning
  Кой е собственик на Lightning Network?

  Изпращането на биткойни между портфейлите може да отнеме много време и да е скъпо, което възпира новите потребители. От друга страна, някои портфейли могат да обработват както плащания в мрежата, така и плащания извън мрежата, без да се налагат разходи.

  Ако някой от участниците в платежния канал реши да изтегли средства, той трябва първо да затвори канала и да върне тези биткойни, преди да ги похарчи.

  Надеждна ли е Мълниеносната мрежа?
  По-добра ли е Lightning Network?

  Предизвикателство е също така да се прекрати паричен поток и да се остави каналът отворен. Дори закриването или откриването на платежен канал изисква двете страни да извършат предварителна транзакция, известна като такса за маршрутизация, което е невъзможно да се направи едновременно. Въпреки че на теория отварянето на канала е просто, всички тези допълнителни разходи се сумират и го правят по-скъп, отколкото много потенциални потребители са готови да платят.

  Най-същественият проблем на Lightning Network се нарича измама при офлайн трансакции. Ако едно лице иска да затвори канала за плащане, докато друго лице е офлайн, то потенциално може да открадне парите му. А ако жертвата се свърже отново с мрежата, ще бъде трудно да се проследи и преследва крадецът, тъй като той може вече да е преминал отново в офлайн режим.

  Lightning Network: Какво представлява и как работи?
  Сигурна ли е мрежата Lightning Network?

  Мрежата Lightning Network, както и мрежата Bitcoin Network, има свой собствен набор от проблеми. Например, изходящите плащания, които не успяват да преминат валидиране, са известни като висящи плащания. Когато се стигне до верификация, мрежата на Биткойн ще възстанови заседналото плащане; поради по-големия приоритет, който се дава на истинските трансакции пред спрените, в сравнение с миналото обаче това може да отнеме известно време. Дизайнът на Мълниеносната мрежа също така означава, че потребителят трябва да има онлайн възел, за да обработва плащанията си, което не е така при Биткойн.

  Защо се нуждаем от Lightning Network?
  Част ли е Lightning Network от Bitcoin?

  И накрая, дори ако Lightning Network реши всички свои проблеми, все още съществува въпросът за държавното регулиране. Регулаторните органи може да се затруднят да разберат Lightning Network достатъчно, за да приемат подходящо законодателство. Ако регулаторните органи не успеят, основните потребители на криптовалути също може да имат проблеми с използването на (LN).

  Дори и законодателите да разбират технологията, те може да не разрешат използването на Lightning Network, тъй като тя е анонимна. Тъй като законодателите могат да наблюдават само завършващата транзакция, след като потребителят затвори платежния си канал, а не всяка отделна транзакция, регулаторите може да се поколебаят дали да я одобрят.

  Какви са плюсовете и минусите на Lightning Network?
  Как да използвате мрежата Bitcoin Lightning Network?

  Как ще изглежда мрежата Lightning в бъдеще?

  За щастие мрежата Lightning Network се използва все по-често. Според DappRadar в трансакциите Lightning са блокирани биткойни на стойност над 110 милиона долара. Това може да бъде всичко – от плащане за продукти или услуги до използване на приложения, хазарт и други дейности.

  Някои приложения са необходими за използване на мрежата, като например портфейли, съвместими с Lightning Network. Тъй като Lightning Network е различен протокол от основната мрежа на Биткойн, потребителите се нуждаят от различен вид портфейл, за да установят канали за плащане.

  Каква е целта на Lightning Network?
  Сигурна ли е мрежата Bitcoin Lightning?

  Мрежата Lightning Network разполага с усъвършенствани портфейли, които трябва да се използват от търговците. Нарастващият брой потребители ще изисква повече портфейлни решения, които да поддържат (LN), тъй като използването ѝ се разпространява по целия свят. Специализирани потребители биха могли също така да управляват възел, което ще помогне за намаляване на времето за транзакции в Lightning Network.

  Мрежата Lightning също набира популярност сред предприятията. Мрежата все още е в началото си, но е лесно да се разбере защо се наложи толкова бързо. Както при повечето инфраструктури, базирани на блокчейн, някои функции на софтуера са в бета-режим; поради това е възможно да има забавяния или проблеми при използването на определени функции.

  Обяснение на Мълниеносната мрежа на Биткойн
  Защо не се използва (LNT)?

  Борсите, които поддържат Lightning Network, позволяват на търговците да изтеглят малки суми биткойн бързо и евтино, дори когато трафикът в мрежата е голям. Според Виталик Бутерин от Takeoff обаче потребителите все още могат да бъдат подложени на високи такси за трансакции и забавяния.

  Стартира и пазар за информация, базирана на Lightning. Когато даден платежен канал е затворен, средствата в него се блокират, но някои възли могат да се сринат от време на време, оставяйки платежните си канали отворени за измамни транзакции. Вместо да остави канала без охрана, участникът може да плати скромна такса на наблюдателната кула и да подаде сигнал, ако бъде открита измамна транзакция.

  Надеждна ли е Мълниеносната мрежа?
  Надеждна ли е мрежата Lightning?

  Какво представляват възлите на Lightning Network?

  Макар че предложената мълниеносна мрежа на Биткойн ще работи извън веригата, тя все пак ще изисква възлите да взаимодействат помежду си, за да прехвърлят средства и да наблюдават основната блокверига на Биткойн.

  Възлите в Мълниеносната мрежа отговарят за наблюдението на блокчейна, за да се уверят, че никой не краде средства. Всеки възел трябва да следи кой какви пари прехвърля в рамките на всеки канал. Докато възлите на Биткойн отговарят за проверката на всяка транзакция, тези възли трябва само да потвърждават валидността на транзакциите, които получават.

  Какво представляват възлите на Мълниеносната мрежа?
  Какво представляват възлите на Lightning Network?

  Три екипа от разработчици вече работят по създаването на възли на Lightning Network – Lightning Labs, ACINQ и Blockstream. Кога ще влезе в сила Мълниеносната мрежа на Биткойн? Мълниеносната мрежа на Биткойн е все още нова, като към ноември 2020 г. има само 14 339 възела онлайн. Тези възли са разпределени в 35 201 активни канала. Малко вероятно е Биткойн мълниеносната мрежа да реши всички проблеми на Биткойн, но тя бележи значителна стъпка напред за криптовалутата.

  Знаете ли, че Lightning Network може да се използва и за транзакции с други алткойни, като например Litecoin? Струва си да отделите малко време, за да научите повече за тази технология.

  Това ръководство е въведение в мрежата Lightning: какво представлява, как работи и какви са нейните предимства и недостатъци. Надяваме се, че тази информация е била полезна за разбирането ви на мрежата Lightning!

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии