Как да използвате VPN услуга?

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

Table of Contents

Какво представлява VPN услугата и как се използва?

VPN услугата е услуга, която защитава вашата интернет връзка и спомага за подобряване на поверителността и сигурността. Освен това тя е полезна за стрийминг, торенти, игри и други онлайн дейности. Трябва само да изтеглите VPN приложение на устройството си, да се свържете със сървър и всичко е готово.

Може ли да бъдете проследявани, ако използвате VPN?

Ако използвате реномирана VPN услуга, вашият IP адрес и лична информация няма да бъдат проследени благодарение на криптирането от военен клас и сигурните протоколи за тунелиране. Въпреки това някои сайтове може да са наясно с факта, че използвате VPN услуга.

Какви са недостатъците на използването на VPN услуга?

Независимо коя VPN услуга използвате, скоростта на връзката ви ще намалее. Освен това някои сайтове могат да блокират VPN трафика като цяло.

Лошо ли е да се използва VPN услуга?

Не, VPN мрежите са напълно законни в повечето страни, така че няма да направите нищо лошо, ако ги използвате. Въпреки това в някои страни като Русия, Беларус и Северна Корея използването на VPN е напълно забранено.

Как мога да използвам VPN безплатно?

Най-добрите безплатни VPN услуги са ProtonVPN и Atlas VPN. Първата ви дава неограничени данни и честотна лента, а втората предлага добри скорости и сигурност. Като алтернатива, повечето VPN услуги имат 30-дневна гаранция за връщане на парите, която ви позволява да изпробвате услугата безплатно.

Колко струва да си купите VPN услуга?

Цените на VPN абонамента могат да варират от около 2 долара на месец до 8 долара на месец в зависимост от доставчика и избрания план. За да спестите най-много, винаги препоръчваме да избирате по-дълги абонаменти. Например, 2-годишният план на NordVPN струва само 3,29 долара на месец.

За да се научите да използвате VPN, не са необходими задълбочени познания в областта на информационните технологии. Всъщност са нужни само няколко прости стъпки, за да се сдобиете с VPN и да деблокирате съдържание с географски ограничения, да подобрите поверителността си онлайн и да останете в безопасност, докато използвате торенти или играете игри. Но ако все пак чувствате, че искате да получите някаква подкрепа по време на процеса, ние сме се погрижили за вас.

В тази статия ще обясним как да използвате VPN услуга в зависимост от нуждите си и как да я настроите на всяко устройство. За тази цел ще използваме NordVPN, която е универсален доставчик на VPN услуги – надеждна, богата на функции и лесна за използване.

Как да използвате VPN услуга?

Как да използвате VPN услуга в 3 прости стъпки:

 1. Изтеглете сигурна и надеждна VPN услуга. Препоръчваме ви NordVPN, сега с 63% отстъпка.
 2. Настройте VPN услугата на устройството си.
 3. Свържете се с избрания VPN сървър и започнете да сърфирате безопасно.

Лесни за използване VPN услуги – нашата препоръка:

Какво представлява VPN услугата и как се използва?

Ако не сте сигурни коя VPN услуга да изберете, имаме списък с първокласни доставчици, които предлагат висококачествени услуги и лесни за ползване приложения. Ето кои от тях сме тествали и определено можем да ви препоръчаме:

 1. NordVPN – като цяло най-добрата VPN услуга през 2023 г.
 2. Surfshark VPN – първокласна VPN услуга за неограничени устройства
 3. PureVPN – сигурна VPN услуга с достъпни абонаменти

Най-добри начини за използване на VPN услуга

Как се прилага VPN услугата?

Хората използват VPN услуги за различни цели в зависимост от нуждите си. Ако не сте сигурни дали имате нужда от нея, ето как можете да използвате най-добрите VPN услуги:

 • Подобряване на поверителността и сигурността с VPN услуга. Защитете се от ненадеждни мрежи, скрийте активността си при сърфиране и много други.
 • Използвайте VPN услуга за стрийминг. VPN услугата е чудесна за отключване на услуги за стрийминг като Netflix или Hulu и за достъп до любимите ви предавания или спортни игри, като NFL.
 • Използвайте VPN услуга за торенти. Маскирайте IP адреса си и избягвайте да бъдете разкрити, когато изтегляте съдържание, защитено с авторски права.
 • Използвайте VPN услуга за стабилна скорост на интернет. Ако използвате голяма честотна лента при изтегляне на големи файлове, вашият доставчик на интернет услуги може умишлено да забави скоростта на интернет. VPN услугата може да ви помогне да предотвратите ограничаването на достъпа до интернет, като запази анонимността на вашите дейности.
 • Използвайте VPN услуга за игри. Това е чудесна възможност да се защитите от атаки от отмъстителни конкуренти, както и да подобрите пинга и да деблокирате ексклузивни игри.
Как да използвам VPN в браузъра си?

Използване на VPN услуга за поверителност и сигурност

VPN услугата ви позволява да се защитите в ненадеждни мрежи. Например, ако използвате безплатна wifi точка за достъп, никога не можете да сте 100% сигурни, че тя е безопасна. VPN мрежата дава сигурност, че нещата, които правите в публичните мрежи, остават поверителни.

Освен това VPN мрежите са отлични в прикриването на активността ви при сърфиране. Някои правителства не зачитат личните ви данни. Същото може да се каже и за някои доставчици на интернет услуги. Надеждната VPN услуга ще скрие дейността ви от доставчика на интернет услуги или от правителството. Никакви регистри на дейността няма да бъдат свързани с истинската ви самоличност.

Законно ли е използването на VPN услуга?

Стрийминг с VPN

Едно от най-често използваните приложения на VPN услугата е стриймингът. Това е така, защото повечето платформи за стрийминг предлагат различно съдържание за различните региони, а някои възможности за стрийминг са направо недостъпни в определени държави. От гледна точка на потребителите това е наистина несправедливо.

За щастие дори тези проблеми могат да бъдат решени с помощта на VPN услуга за стрийминг. Чрез промяна на вашия IP адрес VPN услугата подвежда истинското ви местоположение и заблуждава страницата за стрийминг. В резултат на това можете да получите достъп до съдържание с географски ограничения от всяка точка на света.

Как работи VPN услугата стъпка по стъпка?

Въпреки това Netflix и други страници постоянно се опитват да идентифицират IP адресите на VPN сървърите, за да блокират трафика. По този начин става все по-трудно да се заобиколят регионалните ограничения с посредствена VPN услуга.

Торентиране с VPN услуга

Въпреки че участието в P2P дейности за обмен на файлове не е незаконно, то може да представлява определени заплахи. За щастие, най-добрите VPN услуги за торенти могат да подменят вашия IP адрес и да ви помогнат да останете защитени.

Например, ако не скриете истинския си IP адрес, когато изтегляте съдържание, защитено с авторски права, притежателите на авторски права могат да го проследят и да предприемат правни действия. Така че използването на VPN услуга при торентиране определено може да ви предпази от нежелани последствия. За тази цел имаме полезна статия, в която е показано как да ползвате торенти безопасно с VPN.

Как да използвате ефективно VPN услугата?

Използване на VPN услуга за спиране на ограничаването на честотната лента

За доставчиците на интернет услуги е скъпо да предоставят на всички високоскоростна свързаност, ако те предават поточно съдържание или играят игри в 4K. Така, въпреки обещанията за еднаква широчина на честотната лента за всички, доставчиците на интернет услуги я намаляват, ако бъде установена такава дейност. С помощта на VPN можете да скриете онлайн дейностите си и да спрете ограничаването на трафика от страна на доставчиците на интернет.

Всички ваши данни, които се пренасят между сървъра и получателя, се криптират с усъвършенствани алгоритми. По този начин доставчикът на интернет услуги няма да може да направи разлика между HD стрийминг и обикновено уеб сърфиране. И тъй като е незаконно доставчикът на интернет услуги да забавя целия ви трафик към всички уебсайтове, той просто няма да забави нито един от тях.

При използване на VPN Каква държава трябва да използвам?

Използване на VPN услуга за игри

Една от най-добрите VPN услуги за игри може да ви послужи за множество цели. Първо, вградените функции за сигурност защитават личната ви информация и скриват истинския ви IP адрес. По този начин можете да избегнете DDoS атаки от отмъстителни играчи, които току-що сте победили.

Освен това някои популярни игри са с географски ограничения и са достъпни само в определени региони. Ако не сте от тази държава, VPN услугата може да промени виртуалното ви местоположение и да ви присвои нов IP адрес – с нея можете да заобиколите ограниченията, базирани на местоположението, и да деблокирате игри от всяка точка на света.

Има ли смисъл да плащате за VPN услуга?

Използването на VPN услуга може също така да повлияе положително на преживяването ви при игра, като намали забавянето. Това е особено полезно, когато играете игри, при които всяка секунда е от значение за времето. Доставчиците от най-висок клас използват съвременни протоколи за тунелиране и осигуряват светкавично бързи скорости.

Как да настроите и използвате VPN услуга – пълно ръководство:

Дори и да нямате никакви познания за това как да използвате VPN, обещавам ви, че няма от какво да се страхувате. По-долу ще намерите пълното ни ръководство, което показва как да се сдобиете с VPN услуга, да я настроите на устройството си и да започнете да я използвате.

Добри ли са безплатните VPN услуги?

1. Изберете правилната VPN услуга

Първо, трябва да изберете доставчик на VPN услуги. Понастоящем има доста продукти, които могат да бъдат категоризирани като най-добрите VPN услуги. Въпреки това, дори и всички те да криптират трафика ви и да променят виртуалното ви местоположение, те имат и специфични за дейността функции. Така че големият въпрос е – кой от тях е най-подходящ за вашите нужди?

В този случай трябва ясно да решите защо ви е необходима VPN услуга. Дали става въпрос за стрийминг, торенти, игри или за поверителност онлайн?

След като знаете отговора, можете лесно да проверите функциите, скоростите, възможностите за деблокиране и мерките за сигурност, предлагани от VPN мрежите, и да изберете най-добрата за вас.

Например, ако ви е необходима VPN услуга за стрийминг, тя трябва да разполага с голям сървърен парк, бързи скорости и да може да деблокира повечето от популярните платформи за стрийминг.

Коя е най-добрата VPN услуга на пазара в момента?

Ако целта ви е да останете напълно поверителни онлайн с помощта на VPN услуга – търсете усъвършенствано криптиране, строга политика за недопускане на записвания и първокласни функции за сигурност. Същият метод за избор може да се приложи и при избора на VPN услуга за игри, торенти и други цели.

2. Платете за VPN абонамент и се регистрирайте

След като сте избрали доставчика на VPN услуги, ще трябва да закупите абонаментен план, преди да започнете да използвате услугите. Повечето доставчици предлагат няколко плана в зависимост от продължителността на абонамента – 1-месечен, 1-годишен или 2-годишен.

Ако искате да получите най-добрата цена, препоръчваме ви да изберете най-дългите абонаменти. Обикновено двугодишните планове предлагат най-големи икономии, така че можете да получите висококачествени VPN услуги, без да харчите цяло състояние.

Как да избера най-добрата VPN оферта?

След като изберете абонаментен план, ще бъдете насочени към касата, където можете да изберете метод на плащане. Плащането с кредитна карта, като VISA, Mastercard или American Express, винаги е възможно.

Някои доставчици на VPN услуги обаче поддържат и алтернативни методи на плащане: PayPal, Google Pay, AmazonPay, UnionPay, WebMoney, GiroPay и други. Други дори приемат криптовалути, като Bitcoin или Ethereum.

Професионален съвет

NordVPN предлага един от най-големите варианти за плащане. Ако искате да останете напълно анонимни, можете дори да платите за абонамент с пари в брой в магазините на Amazon или Walmart в САЩ, Канада и други страни.

Вземете NordVPN

След като завършите плащането, ще трябва да се регистрирате. Процесът изисква да предоставите валиден имейл адрес, който ще бъде използван и при влизане във вашия VPN акаунт.

Колко струва VPN услугата на месец Великобритания?

3. Изтеглете приложението за VPN

След като приключите с процеса на плащане и регистрация, можете да изтеглите VPN приложението на устройството си.

Ако искате да я използвате на своя Mac или Windows компютър, изтеглете специалното приложение от официалния уебсайт на VPN услугата. Ако става въпрос за вашия смартфон, използвайте Google Play Store за Android или App Store на Apple за iOS.

Освен това някои доставчици на VPN услуги имат разширения за браузъри Chrome, Firefox, Edge или Opera. Можете също така да изтеглите разширение за VPN от официалния уебсайт на избрания от вас доставчик.

След като изтеглите приложението за VPN или добавите разширение, просто отворете приложението и влезте в него, като предоставите имейл адреса и паролата си.

Кое е по-добро ExpressVPN или NordVPN?

4. Настройване и започване на използването на VPN

Преди да започнете да използвате VPN услугата, е важно да проверите дали параметрите на приложението са съобразени с вашите нужди. Ето как да настроите VPN услуга:

 • Изберете протокола за тунелиране. Понастоящем най-бързият и сигурен протокол за тунелиране е WireGuard. Винаги препоръчваме да го използвате, ако искате да имате най-добра скорост и силна сигурност. Ако обаче това не е опция, можете да използвате и OpenVPN. OpenVPN UDP осигурява по-добри скорости, докато TCP вариантът гарантира по-добра защита.
 • Проверете криптирането. По-голямата част от VPN мрежите използват 256-битово AES криптиране по подразбиране. Макар че това е индустриален стандарт и осигурява първокласна сигурност, някои доставчици предлагат известна персонализация. Например, можете да избирате между 128- и 256-битови версии и режими CBC или GCM и ако сигурността е ваш приоритет – AES-256-GCM е отличен избор.
Най-добрите VPN оферти тази седмица
 • Включете превключвателя за изключване. Тази функция спира целия интернет трафик, ако VPN връзката ви прекъсне дори за няколко секунди. По този начин данните ви никога няма да бъдат изложени на риск за трети страни. Освен това превключвателят за спиране на достъпа запазва истинския ви IP адрес скрит през цялото време, което е полезно при стрийминг на съдържание с географски ограничения.
 • Помислете за използване на разделно тунелиране. Ако искате да използвате сигурна VPN връзка само с определени приложения или уебсайтове, трябва да използвате функцията за разделяне на тунела. Например можете да настроите VPN услугата да криптира трафика ви при достъп до приложения за мобилно банкиране, но да запазите обикновена интернет връзка при сърфиране.
Трябва да се гледа: 4 реални примера за използване на NordVPN

След като приключите с настройката на VPN услугата, можете да започнете да я използвате. Просто изберете сървър в избраното от вас местоположение и установете връзка. След това ще ви бъде зададен нов IP адрес от тази държава и ще бъдете защитени със силно криптиране.

Ако имате въпроси, можете да прочетете нашата статия с повече подробности за това как да настроите VPN услуга.

Лесни за използване VPN услуги – сравнение:

NordVPNSurfsharkPureVPNAtlasVPN
Марка
Преглед наПреглед на NordVPNПреглед на Surfshark VPNПреглед на PureVPNПреглед на Atlas VPN
Рейтинг4.9★★★★★4.7★★★★★4.4★★★★☆4.6★★★★★
СървъриНад 5500 сървъра в 60 държавиНад 3200 сървъра в 100 държавиНад 6500 сървъра в 78 държавинад 1000 сървъра в 42 държави
РегистриранеНяма дневници, независимо одитирани два пъти от PwCБез дневници, независимо одитирани от Cure 53Никакви дневници, постоянно действащ одит от KPMGБез логове, независимо одитирани от VerSprite (тестване за проникване в iOS)
Поддържа WireGuard✅, съвременна разновидност, известна като NordLynx
Едновременни връзки6Неограничен10Неограничен
СтриймингNetflix, Hulu, BBC iPlayer, Disney+ и др.Netflix, Disney+, Amazon Prime Video и др.Netflix, BBC iPlayer, YouTubeNetflix, BBC iPlayer, YouTube
СъвместимостWindows, Mac, Linux, Android, iOS, Chrome, FirefoxWindows, Mac, Linux, Android, iOS, Chrome, FirefoxWindows, macOS, Linux, Android, iOSWindows, Mac, Android, iOS, Android TV, Amazon Fire Stick
Най-добър заСтрийминг, торенти, сигурностСтрийминг, торенти, сигурностСтрийминг, сигурностСтрийминг, торенти, сигурност
Цена (най-ниска цена на месец)3,29 на месец2,30/месец2.08/месец1,82/месец

Мога ли да използвам VPN услуга на всяко устройство?

Безплатни и платени VPN услуги

Без значение какво устройство използвате, най-вероятно ще можете да го настроите с VPN услуга. Това е така, защото повечето VPN услуги предлагат специални приложения за операционни системи Windows, Mac, Linux, Android и iOS. С други думи, избраната от вас VPN услуга трябва да функционира перфектно както на настолни, така и на мобилни устройства.

Освен това VPN мрежите, подходящи за множество устройства, могат да се използват и с джаджи за стрийминг. Това включва телевизори с Android, устройства Amazon Fire TV, Kodi, Roku и други.

Използвайте VPN услуга на компютъра си (Windows, Mac)

Защитата на онлайн дейностите ви с помощта на VPN услуга на вашия компютър е лесен процес. След като изберете VPN приложение за Mac или VPN, подходящо за Windows, ето как да започнете да го използвате:

 1. Изтеглете надеждна VPN услуга. Препоръчваме NordVPN, която е изключително лесна за използване както в Windows, така и в Mac.
 2. Инсталирайте приложението VPN на компютъра си.
 3. Свържете се с предпочитания от вас сървър.
 4. Това е всичко – сега можете да започнете да сърфирате безопасно.
Защо трябва да използвам VPN услуга?

Използване на VPN услуга на смартфона си

С помощта на VPN можете лесно да сте в безопасност, докато сърфирате през смартфона си. За целта просто изберете VPN услуга, съвместима с устройства с Android, или VPN услуга за iPhone и следвайте следните стъпки:

 1. Изтеглете VPN услуга, която работи с мобилни устройства. Препоръчваме NordVPN като най-добър избор.
 2. Инсталирайте приложението VPN на смартфона си.
 3. Свържете се със сървър в избраното от вас местоположение.
 4. Voilà – сърфирайте безопасно в интернет, докато сте в движение.

Използване на VPN услуга на устройствата за стрийминг

Използване на VPN услуга на устройствата за стрийминг

VPN мрежите могат да се използват и на устройства за стрийминг, въпреки че настройката е различна в зависимост от устройството. Някои от тях имат специални приложения, които могат да се изтеглят от магазините, докато други изискват междинно устройство, например рутер.

 1. Изберете VPN услуга, която работи с вашия маршрутизатор. Препоръчваме ви NordVPN за тази цел.
 2. Инсталирайте VPN услугата и я свържете с Wi-Fi рутера си.
 3. Свържете се с всеки сървър по ваш избор
 4. Готово! Насладете се на поверителността и сигурността, които VPN услугата предоставя

Ако сте склонни да използвате много устройства едновременно (или просто искате да споделите абонамента си с членовете на семейството си), трябва да помислите за VPN услуга, която позволява множество едновременни връзки. В повечето случаи ще получите пет, но някои VPN услуги (като Surfshark) изобщо не ограничават броя на едновременните връзки.

Съществува и възможност за инсталиране на VPN услуга директно на рутера. По този начин всички устройства, свързани към маршрутизатора, ще използват VPN връзката – дори тези, които не поддържат VPN сами по себе си. Някои VPN мрежи улесняват процеса на инсталиране на рутера, като ви предлагат специализиран фърмуер на рутера.

И накрая, някои доставчици на VPN услуги ви помагат да подобрите преживяването си при стрийминг, като ви позволяват да гледате блокирано от географски принцип съдържание на смарт телевизори и игрови конзоли. Това става с помощта на SmartDNS.

Използване на VPN услуга на смартфона си

Защо трябва да използвам VPN услуга?

Да разберете как да използвате VPN услуга може да бъде изключително полезно. Ето най-често срещаните причини за ползване на тази услуга:

 1. Безопасност в интернет. Ако работите на свободна практика или сте запален пътешественик, работата на летище или в кафене може да е част от ежедневието ви. В повечето случаи обаче обществената Wi-Fi мрежа не е криптирана, което я прави истинско съкровище за киберпрестъпниците, които дебнат, за да откраднат лична информация. Като криптира данните ви, сигурната VPN услуга ще ви предпази от такива заплахи.
 2. Отблокиране на уебсайтове. Така че Omegle е блокирал IP адреса ви или просто нямате достъп до обичайните си платформи за социални медии, докато сте на работа. За щастие, VPN услугата ще ви помогне да се справите с тези проблеми и да деблокирате уебсайтове, като ви предостави друг IP адрес.
Мога ли да използвам VPN услуга на всяко устройство?
 1. Заобикаляне на цензурата. Не е тайна, че в страни като Китай, Русия и Египет има наистина строги закони за цензура на интернет. Това засяга не само жителите им, но и репортерите и пътниците. Благодарение на затъмнените сървъри (а понякога и на проксито Shadowsocks) някои VPN услуги ще могат да заобикалят тази цензура.
 2. Гледане на блокирано в географски райони съдържание. Случвало ли ви се е да се разочаровате, че в библиотеката ви на Netflix липсват определени филми или предавания, достъпни в други региони на света? Не се притеснявайте – можете да промените региона на Netflix с помощта на VPN. Като ви предоставя IP адрес от друга държава, тя може да ви помогне да заблудите Netflix, Hulu или YouTube, че трафикът ви идва от друга държава.
 3. Безопасен достъп до тъмната и дълбоката мрежа. Противно на общоприетото схващане, сърфирането в тъмната и дълбоката мрежа не ви прави престъпник. То просто означава, че получавате достъп до съдържание, което не е достъпно за обикновения ви браузър. Въпреки това все още е малко рисковано да го правите, а използването на VPN за допълнителен слой сигурност намалява шансовете ви да си навлечете неприятности.
Лесни за използване VPN услуги

Безплатни и платени VPN услуги

Винаги е добра идея да включите изключвател. По този начин вашият интернет ще се изключва всеки път, когато връзката с VPN сървър се прекъсне. Това може да защити вашата онлайн безопасност от случайно изтичане на IP адреси.

Намирането на безопасна безплатна VPN услуга е изкуство само по себе си. Виждате, че голяма част от безплатните VPN услуги могат да представляват една или две заплахи. Например, изтеглянето на безплатна програма, за която не знаете нищо, може да доведе до изтичане на личните ви данни. В по-малко сериозни случаи може просто да бъдете бомбардирани с досадни (или направо опасни) реклами, когато влизате в интернет.

Безплатни и платени VPN услуги

В по-положителен план има няколко надеждни марки VPN услуги, които ще ви осигурят анонимност безплатно. AtlasVPN и ProtonVPN са добри примери, тъй като щедро предлагат неограничена честотна лента. Въпреки това ще трябва да се абонирате за платена версия, за да отключите пълния списък с държави и повечето от специалните функции.

Затова най-добрият начин е да използвате първокласни VPN услуги от самото начало. Те са богати на функции и са подходящи за много случаи на използване на VPN, като например стрийминг, торенти и сигурност. Някои от тях дори имат безплатни пробни версии, които можете да използвате, за да получите безплатно VPN услуги с най-високо качество.

Трябва да се гледа: 4 реални примера за използване на NordVPN

Трябва да се гледа: 4 реални примера за използване на NordVPN

Ако всички тези технически въпроси са ви непонятни, не забравяйте да видите това видео. То ще ви помогне да разберете по-добре как VPN може да бъде полезна в ежедневни ситуации.

Заключение

VPN услугата е полезен инструмент, който може да ви помогне да подобрите сигурността си онлайн, да получите достъп до съдържание с географски ограничения, да използвате торенти безопасно и др. Въпреки че може да изглежда, че са ви необходими напреднали познания в областта на информационните технологии, научаването на това как да използвате VPN и да я настроите на вашето устройство е доста лесно.

Как да използвате ефективно VPN услугата?

Доставчиците на VPN услуги от най-висок клас предлагат лесни за използване приложения, които работят с най-популярните операционни системи и са много лесни за използване. Трябва само внимателно да изберете VPN услуга, която отговаря на вашите нужди, да изтеглите специално приложение за вашето устройство и да се свържете със сървър в избраното от вас местоположение.

По време на нашите тестове NordVPN беше най-лесен за настройка и използване на мобилни, настолни и дори стрийминг устройства. Освен това тя е много богата на функции и е подходяща за всички видове дейности – включително торенти, онлайн сигурност, стрийминг и игри. Ако не сте сигурни коя VPN услуга да изберете, определено ви я препоръчваме.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти