Какво представлява прокси сървърът? Как работи той?

Безплатни ли са прокси сървърите?

Зависи. Ако създадете свой прокси сървър, няма да се наложи да плащате нито стотинка (освен ако не плащате за хостинг). От друга страна, комерсиалните прокси сървъри, като например Smartproxy, струват пари, също като VPN услугите.

Каква е разликата между VPN услуга и прокси сървър?

VPN мрежите предлагат по-пълна защитасрещу широк спектър от атаки и усилия за деанонимизиране. Прокси сървърите обикновено защитават информацията само от едно приложение, докато VPN мрежите са общосистемни. Някои видове прокси сървъри дори не криптират данните между вашия компютър и прокси сървъра. Освен това много проксита всъщност са прозрачни, което означава, че отдалеченият сървър знае вашия IP адрес.

Незаконни ли са сайтовете на прокси сървърите?

Не по своята същност. VPN мрежите не са незаконни в повечето страни, стига да ги използвате за законни цели. Същата концепция важи и за използването на прокси сървъри и сайтове. Ако нещо е незаконно без прокси сървър, VPN или Tor, то е незаконно и при използването на тези технологии за анонимизиране.

Скрива ли прокси сървърът вашия IP адрес?

Не винаги. Различните видове пълномощни могат да бъдат прозрачни или не. Прозрачните проксита изпращат вашия IP адрес заедно с вашата заявка към сървъра от другата страна. Ако използвате прокси услуга, която е специално създадена за анонимност, вашият IP адрес вероятно е скрит. 

Когато говорим за компютри, думата „прокси“ има много различни значения. Подобно на виртуалните частни мрежи (VPN) и Tor, прокси сървърите са начини за получаване на поверителност при сърфиране в интернет. Обратните прокси сървъри са и начинът, по който уебсайтовете се справят с огромен брой едновременни посетители. Като се има предвид, че прокси сървърите представляват няколко различни вида технологии, много хора намират разграниченията за объркващи.

В тази статия ще изясним всички погрешни схващания, които може да имате за прокситата. Ще научите какво е определението за прокси сървър, какви видове прокси сървъри съществуват, как работят и как можете да ги използвате.

Съдържание

Какво представлява прокси сървърът?

Най-често хората използват „прокси“ за обозначаване на услуга, към която се свързват чрез настройките в уеб браузъра си. Когато се свързвате с прокси сървър, целият ви уеб трафик се пренасочва през прокси сървъра, вместо да отива директно към уебсайта, който посещавате. С други думи, прокси сървърът действа като портал между потребителите и интернет.

За какво се използва брокерският сървър?

Много различни приложения в компютъра ви могат да бъдат конфигурирани да използват прокси сървър. Уеб браузърите могат да използват HTTP проксита, които представляват прокси сървъри, предназначени за предаване на уеб трафик. Когато посещавате уебсайт, докато сте свързани към HTTP прокси, компютърът ви казва на прокси сървъра да поиска уебстраницата, вместо да я поиска директно. За по-подробна информация можете да разгледате Smartproxy.

За разлика от VPN мрежите, прокси сървърите не са „тунели“ за мрежовата активност на компютъра ви. Вместо това прокси сървърът просто се намира между вашия компютър и ресурсите, до които имате достъп. Въпреки че можете да зададете общосистемно HTTP прокси в много операционни системи, други видове трафик не са засегнати.

Как работи прокси сървърът

Прокси сървърите са обикновени посредници, които се намират между вас и ресурса, до който се опитвате да получите достъп. Когато изпращате заявка през прокси сървър, той я изпълнява и връща резултата вместо вас.

Какъв е примерът за прокси сървър?

Независимо от това какъв точно тип прокси използвате, обикновено се прилага този общ принцип. Прокси сървърите обикновено не поставят трафика ви в криптиран тунел; те просто заявяват ресурси от ваше име.

Някои прокси сървъри обаче могат да криптират вашия интернет трафик, като го скриват от вашия доставчик на интернет услуги (ISP). От друга страна, собственикът на прокси сървъра може да има достъп до тези данни, така че трябва наистина да се доверите на доставчика на прокси, ако искате да използвате услугата безопасно.

Прокси сървърите също така променят вашия IP адрес. По този начин посещаваният от вас уебсайт си мисли, че идвате от друга държава, което ви помага да останете анонимни. Въпреки това прокси сървърите, при които липсва криптиране, могат случайно да разкрият вашия IP адрес.

Интересно е, че е възможно да блокирате уебсайтове и чрез използване на прокси сървър. Ако компанията ви използва прокси сървър за сигурност, тя може да избере и сайтовете, до които имате достъп, въз основа на IP адреса на прокси сървъра.

Какво прави прокси сървърът?

Видове пълномощни

Съществуват няколко различни типа пълномощни, всеки от които е подходящ за различен случай на употреба. Ето някои от най-често срещаните типове.

Прозрачни HTTP проксита

Тези прокси сървъри използват възможно най-простата технология за прокси. Те не криптират пренасяните данни, за разлика от VPN или SSH SOCKS прокси сървърите. По същество този вид прокси само препраща заявките към сървърите на местоназначението.

Прозрачните прокси сървъри не добавят криптиране или други функции за сигурност към връзката и също така не скриват IP адреса на потребителя. За тази цел прокситата използват стандартния HTTP хедър X-Forwarded-For.

Ако искате да защитите поверителността си или да избегнете цензура, прозрачното прокси вероятно не е правилният избор за вас.

VPN услугата прокси сървър ли е?

Обратни пълномощни

Концепцията за прозрачно прокси предоставя технологията, която стои зад обратните проксита. Вместо да осъществяват връзки от името на клиента, обратните проксита слушат за връзки от името на сървъра.

Ако не хоствате собствен уебсайт, обратното прокси не е много полезно. Въпреки това всеки голям уебсайт ги използва. Ако някога сте виждали грешка „504 Gateway Timeout“, това е обратното прокси, което ви казва, че вътрешният сървър не отговаря.

Прокси сървъри SOCKS

SOCKS, или Socket Secure, е технология за криптирано прокси. Когато се свързвате със SOCKS прокси сървър в уеб браузъра си, целият ви трафик се криптира по пътя към прокси сървъра.

Какъв е примерът за прокси сървър?

В сравнение с другите видове проксита, SOCKS прокситата са най-близки до VPN мрежите. Обикновено обаче те са за всяко приложение, а не за цялата система.

Протоколът Secure Shell (SSH) обикновено се използва за отдалечен достъп до сървъри. Той обаче може да се използва и за бързо създаване на SOCKS прокси с помощта на отдалечен сървър. Ще разгледаме този подход по-подробно по-нататък в тази статия.

За какво се използва прокси сървърът?

Пълномощните могат да се използват за решаване на различни проблеми. Ето няколко от най-често срещаните проблеми, които се решават чрез използването на прокси сървър:

Как да разбера дали имам прокси сървър?
 • Филтриране на съдържание и сигурност. Училищата и работните места използват прокси сървъри, за да защитят и филтрират съдържанието в своите мрежи. С помощта на коренов сертификат „човек по средата“ мрежовите администратори могат да получат достъп до съдържание, защитено с HTTPS.
 • Заобикаляне на цензурата. По стечение на обстоятелствата хората също използват проксита, за да заобикалят цензурата и филтрирането. Много мрежи обаче вече са достатъчно интелигентни, за да предотвратят това.
 • Обработка на трафика. Обратните проксита позволяват на уеб разработчиците да се справят с голям трафик и да използват съвременни уеб функции, като същевременно пестят време.
 • Тунелиране на трафика. SOCKS прокситата позволяват на потребителите да тунелират уеб трафика към друг сървър, за да избегнат филтрирането или за да получат достъп до друга мрежа. Използването на тези проксита е сходно с това на VPN мрежите, въпреки че в днешно време много повече хора използват VPN мрежи.

Безопасни ли са прокси сървърите?

Както и при VPN мрежите, недобросъвестните проксита могат да откраднат трафика ви и да го продадат с цел печалба. Не можете да гарантирате, че всяко прокси от трета страна е напълно защитено от това. Въпреки това, ако плащате за прокси услуга, компанията вероятно обещава да не регистрира трафика ви.

Какво представлява прокси сървърът и как работи?

Ако настроите собствен прокси сървър, не е необходимо да се притеснявате за тази възможност. Въпреки това поемате отговорността да поддържате и защитавате сървъра. Ако случайно оставите прокси сървъра си отворен към интернет без удостоверяване, всеки може да използва вашата интернет връзка. Това може да ви донесе много неприятности, затова не забравяйте да използвате сигурно удостоверяване.

Друг проблем, свързан с прокси сървърите, е фактът, че те функционират на базата на всяко приложение. Лесно може да се забрави, че някои приложения не използват прокси сървъра, докато други го използват. Бъдете внимателни, за да се уверите, че всяко приложение, което възнамерявате да използвате с прокси сървъра, е настроено правилно. Ако се нуждаете от по-пълна поверителност, вместо това използвайте VPN услуга или Tor.

Какво представлява обратното пълномощно?

Как работи прокси сървърът, дайте пример?

Когато разработчиците на уеб сайтове създават интерактивни уеб сайтове (или уеб приложения), те често използват две програми за уеб сървъри, от които едната е конфигурирана като обратен прокси сървър. Различните видове уеб сървъри са по-подходящи за различни задачи. Обратният прокси сървър позволява на разработчиците да се възползват от предимствата на специалностите на двете програми.

Повечето рамки за уеб приложения – инструментите за програмиране, които разработчиците използват за създаване на уеб приложения – предоставят програма за уеб сървър в готов вид. Този уеб сървър е лесен за използване и се интегрира добре с рамката. Обикновено обаче той не може да работи с HTTPS, HTTP/2 и други съвременни уеб стандарти.

По-малките уебсайтове могат да поставят двете програми за уеб сървъри на един компютър, докато големите компании използват стотици или дори хиляди физически сървъри.

Как се свързва прокси сървър?

За да получат тези важни функции и същевременно да улеснят разработката, програмистите създават обратни проксита по следния начин:

 • Когато заявката на потребителя пристигне в уебсайта, той всъщност се свързва с обратния прокси сървър, а не с истинския уеб сървър. Този „външен“ уеб сървър опростява заявката на потребителя с помощта на технология, която е разбираема за реалния backend.
 • От гледна точка на вътрешния уеб сървър новата връзка е дошла от обратния прокси сървър, а не от компютъра на потребителя. Вътрешният сървър обработва заявката и я изпраща обратно на обратния прокси сървър, който след това я връща на първоначалния потребител.

С помощта на обратното прокси собствениците на уебсайтове могат да се възползват от новите технологии, без да обновяват своите бекендове. Обратните проксита могат също така да обработват по-голям трафик, да ускоряват връзките и да решават проблеми със сигурността.

Има ли VPN прокси сървър?

Какво представляват настройките на мрежовото прокси?

Всяко приложение, което поддържа прокси сървъри на вашето устройство, може да бъде конфигурирано отделно да използва вашия прокси сървър. В браузъра ви това обикновено става заедно с други мрежови настройки.

Firefox поддържа прокси сървъри SOCKS в естествен вид, за разлика от някои други браузъри. Почти всеки браузър и мрежово приложение обаче работи с обикновени проксита.

Мрежови прокси настройки в Mac

На някои устройства можете да конфигурирате глобално HTTP прокси. Имайте предвид, че други видове трафик не се изпращат с проксито, така че това не е пълно решение за анонимизиране.

Различните операционни системи поставят настройките за прокси на различни места. В Windows и macOS можете да намерите настройките на прокси сървъра близо до други мрежови настройки в Настройки или Системни предпочитания. Понякога обаче браузърите предлагат и свои собствени независими настройки за прокси.

За да настроите прокси сървъра, се нуждаете от неговото име на хост или IP адрес, тип връзка и порт.

Кои са трите вида прокси сървъри?

Ръчна настройка на прокси сървъра в Windows

Как да проверите настройките на прокси сървъра

За да проверите дали сте настроили всичко правилно, проверете външния си IP адрес. Можете просто да въведете „какъв е моят IP адрес“ в Google, за да видите къде излиза трафикът ви към интернет.

Ако искате да гарантирате истинска поверителност, уверете се, че използвате прокси сървър SOCKS. Също така се уверете, че всяко приложение, което искате да използвате, или системата ви като цяло, е конфигурирана да използва прокси сървър. Това, че уеб браузърът ви съобщава правилно настройката на проксито, не означава, че и другите приложения го правят.

Как да настроите прокси сървър

Кой тип прокси сървър е най-добрият?

Създаването на собствен прокси сървър изисква малко технически познания, но не е много трудно. Тъй като SOCKS е най-сигурният прокси протокол, в това ръководство ще използваме него. Ще ви е необходим потребителски акаунт на Linux сървър с SSH достъп. Ако не разполагате с такъв, доставчици като DigitalOcean и Linode продават много евтини виртуални частни сървъри.

Създаване на собствено SOCKS прокси за Linux

Ако имате достъп до сървър на Linux (или можете да създадете такъв), можете лесно да създадете свой собствен прокси сървър SOCKS. Всъщност на сървъра не е необходимо да се инсталира нищо друго освен SSH демон, който вероятно вече използвате за отдалечено администриране.

Кой е най-разпространеният тип прокси сървър?

Ето как:

 1. Отворете терминал на локалната си машина. В Windows ще работи и командната прозореца или PowerShell – Microsoft вече е инсталирала за вас клиент OpenSSH. Когато използвате macOS, отворете Terminal.app. В Linux отворете предпочитания емулатор на терминал.
 2. В терминала изпълнете тази команда: ssh -i ~/.ssh/id_rsa -D 1234 -f -C -q -N user@domain. Ето какво прави всеки аргумент:
  1. -i: Указва на SSH клиента къде да търси вашия SSH ключ, използван за влизане в отдалечения сървър. Ако използвате удостоверяване с парола, тази част не ви е необходима.
  2. -D: Казва на SSH, че искаме SOCKS прокси на посочения от вас порт. В този случай ще използваме порт 1234.
  3. -f: Премества процеса във фонов режим, за да можете да изпълнявате други команди в терминала.
  4. -C: Активира компресирането, за да не губите толкова много интернет трафик.
  5. -q: Деактивира съобщенията за дневник и отстраняване на грешки в терминала.
  6. -N: Казва на SSH, че всъщност не изпращате команди към сървъра, а само го използвате като прокси.
  7. user@domain: Вашето потребителско име на сървъра и името на хоста на сървъра (или IP адрес).
VPN е вид прокси сървър?
 1. В настройките на браузъра или компютърната мрежа конфигурирайте прокси сървър SOCKSv5. Ето как да направите това във Firefox:
  1. Отворете Предпочитания с помощта на бутона за меню.
  2. Превъртете надолу и изберете Настройки на мрежата.
  3. Изберете Manual Proxy Configuration (Ръчна конфигурация на прокси сървъра).
  4. Като SOCKS хост въведете „localhost“. Използвайте порта, който сте посочили по-рано.
  5. Изберете „Proxy DNS при използване на SOCKSv5“.
  6. Щракнете върху OK и тествайте настройките си.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии