Как да създадете добра и силна парола

Всички ние имаме много поверителни данни, съхранявани в нашите онлайн акаунти, които искаме да бъдат защитени. Повечето от тях обаче са защитени с доста слаби пароли. Създаването на наистина силна парола би трябвало да свърши работа. Но, както всички знаем, има тънка граница между избора на парола, която никой друг няма да може да отгатне, и такава, която е лесна за запомняне.

За щастие има много начини и идеи за създаване на силни пароли, като например използване на уникален инструмент за генериране на пароли. Тук ще ви запознаем с нашите съвети и трикове за избор и създаване на сигурни пароли за вашите онлайн акаунти. И ще споделим някои от любимите си методи за запазване на паролите и начини да се уверите, че никога повече няма да ви се налага да натискате връзката „Забравена парола“.

Какъв е примерът за силна парола?
Съдържание

Какво е силна парола?

Силната парола е такава, която не може да бъде отгатната или разбита чрез атака с груба сила. Хакерите използват компютри, за да изпробват различни комбинации от букви, цифри и символи в търсене на правилната парола. Съвременните компютри могат да разбиват кратки пароли, състоящи се само от букви и цифри, само за миг.

Затова силните пароли се състоят от комбинация от главни и малки букви, цифри и специални символи, като например препинателни знаци. Те трябва да са дълги поне 12 символа, макар че бихме препоръчали да са още по-дълги.

Как да създам пример за силна парола?

Като цяло, ето основните характеристики на добрата и сигурна парола:

 • е с дължина най-малко 12 символа. Колкото по-дълга е паролата ви – толкова по-добре.
 • Използва главни и малки букви, цифри и специални символи. Паролите, които се състоят от смесени символи, са по-трудни за разбиване.
 • Не съдържа запомнящи се пътища към клавиатурата.
 • Не се основава на личната ви информация.
 • Паролата е уникална за всеки ваш акаунт.

Когато настройвате онлайн акаунт, често се появяват подкани, които ви напомнят да включите цифри или определен брой символи. Някои от тях дори могат да ви попречат да зададете „слаба парола“, която обикновено представлява една комбинация от думи или цифри, която е лесна за отгатване.

Как да избера най-силната парола?

Но дори и да не ви напомнят да зададете силна парола, наистина е важно да го правите винаги, когато създавате нов онлайн акаунт или променяте паролите на съществуващ акаунт.

Как да генерирате силна парола?

 • Използване на дълги комбинации от пароли
 • Комбиниране на цифри, малки и главни букви
 • Избягване на популярни пароли
 • Използване на защитен мениджър на пароли за създаване на силни пароли
Кои са 5-те изисквания за създаване на силна парола?

Дългата парола е добра парола

Когато става въпрос за сигурност на паролата, дължината наистина е от значение. Препоръчваме ви да избирате парола с дължина поне 12 символа, а ако можете, дори и повече.

Всеки допълнителен символ в паролата увеличава експоненциално броя на възможните комбинации. Това прави паролите над определена дължина практически неразбиваеми, при условие че не използвате често срещани фрази.

Силната парола не е очевидна

Добрата парола трябва да бъде нещо, което е много трудно за отгатване или разбиване от други хора, така че не избирайте нещо много общо, като „password“ или „12345“. Последните два варианта все още са сред най-популярните пароли в света, но са и сред най-малко полезните.

Създаване на силна парола

Добрите пароли не могат да съдържат запомнящи се пътища от клавиатурата

Не използвайте последователни пътища на клавиатурата, като например „qwerty“, тъй като има вероятност хакерите да ги разбият. Ако не сте положили никакви усилия, за да измислите добра парола, има вероятност на хакерите да не им трябват много усилия, за да я разбият.

Силата на паролата не е лична

Много е важно да не използвате нищо лично за вас, като например прякор, дата на раждане или името на домашния ви любимец. Това е информация, която хакерът много лесно може да открие, като просто прегледа социалните ви медии, открие работния ви профил онлайн или дори просто като се вслуша в разговор, който водите с някой друг.

Как да създадете силна парола

Добрата парола трябва да е уникална.

След като сте създали силна парола, може да се изкушите да я използвате за всичките си онлайн акаунти. Но ако го направите, ще станете по-уязвими към множество атаки.

В крайна сметка, ако хакер успее да открие паролата ви, той ще може да влезе във всеки акаунт, за който използвате тази парола, като това може да включва имейлите ви, социалните мрежи и служебните ви акаунти.

Много хора използват една и съща парола за всичко, защото така е по-лесно да се запомни. Но не се притеснявайте, защото малко по-надолу сме ви подготвили много съвети и трикове, които да ви помогнат да управлявате множество пароли.

Какво е силна парола?

Избягване на минали пароли

Също така е много важно да се уверите, че не рециклирате паролите си, особено ако те са били хакнати преди. Това може да изглежда очевидно, но след като веднъж сте използвали дадена парола, не трябва да я използвате повторно. Дори и да не сте я използвали от години, най-добре е да си измислите нова. Особено ако в миналото сте имали проблеми с хакване на парола.

Специални символи в паролите

Въпреки че използването на специални символи в паролите е много добър начин за осигуряване на допълнителна сигурност, не всички онлайн акаунти позволяват използването на произволен символ. Но повечето от тях позволяват използването на следните символи:

Дългата парола е добра парола

Добри примери за пароли

Ето няколко добри примера за силни пароли:

 • X5j13$#eCM1cG@Kdc
 • %j8kr^Zfpr!Kf#ZjnGb$
 • PkxgbEM%@hdBnub4T
 • vUUN7E@!2v5TtJSyZ

Всички те се състоят от на пръв поглед случайна и дълга (повече от 15 знака) колекция от главни и малки букви, цифри и специални символи. Тези пароли не са общи и не съдържат запомнящи се ключови думи или лична информация, която хакерите биха могли да използват.

Идеи за създаване на добра парола

За щастие има много неща, които можете да направите, за да създадете уникални и силни пароли за всеки от онлайн акаунтите си. Имаме готов инструмент за генериране на пароли, който генерира уникални и почти невъзможни за разбиване пароли. Като алтернатива, трябва да следвате нашите най-добри съвети и идеи за това как да създадете добра парола:

Силната парола не е очевидна

Използване на генератор на пароли

Ако нямате време да измисляте свои собствени силни пароли, генераторът на пароли е много бърз и лесен начин за получаване на уникална и силна парола. Нашият собствен генератор на сигурни пароли ще създаде поредица от случайни символи. Копирайте я и я използвайте като парола за вашето устройство, електронна поща, акаунт в социална мрежа или нещо друго, което изисква личен достъп.

Изберете парола, а не парола

Добрите пароли не могат да съдържат запомнящи се пътища от клавиатурата

Паролите са много по-сигурни от паролите, тъй като обикновено са по-дълги, което ги прави по-трудни за отгатване или насилствено изкореняване. Вместо да избирате дума, изберете фраза и вземете първите букви, цифри и препинателни знаци от тази фраза, за да генерирате привидно случайна комбинация от символи. Можете дори да замените първата буква на думата с число или символ, за да я направите още по-сигурна. Или опитайте да замените думите с препинателни знаци, както се правеше по времето на текстовия жаргон, ако си спомняте толкова отдавна.

Ето няколко примера за това как можете да използвате метода на паролата за създаване на силни пароли:

Силата на паролата не е лична
ФразаПарола
За първи път отидох в Дисниленд, когато бях на 4 години, и това ме направи щастлив.I1stw2DLwIw8yrs&immJ
Моят приятел Мат изяде шест понички в кафенето на пекарната и това му струваше 10 паунда.MfMa6d@tbc&ich£10
Манчестър Юнайтед за първи път в историята си загуби с 5:0 от Манчестър Сити4da1sttymevaMU5:02MC

Забележка: не използвайте често срещани фрази, тъй като те са уязвими за речникови атаки – искате случайни комбинации.

Изберете по-сигурна версия на речниковия метод

Популярен метод за избор на парола е отварянето на речник или книга и избирането на произволна дума. Но колкото и случайна да ви се струва, една дума всъщност е доста лесна за отгатване от хакер.

Добрата парола трябва да е уникална.

Затова вместо да изберете само една дума от речника, изберете няколко и ги свържете заедно с цифри и символи, за да направите разгадаването много по-трудно за някого.

Ето няколко примера за добри идеи за пароли, създадени по този метод:

Думи от речникаСигурна парола
Пъзел, търсене, черта, вилицаПъзел%Quest7trait/fork48
Поглед, неща, награда, коалаG1impse$tuff74Prize8Koala!
Тромбон, риба, бързо, нагореTr0mb0ne&Fish?Qu1ck^side

Играйте с фрази и цитати

Ако искате парола, която е трудна за отгатване от другите, но лесна за запомняне от вас, може да е добра идея да използвате вариация на значима фраза или цитат. Просто вземете фраза, която ще запомните, и заменете някои от буквите с цифри и символи.

Избягване на минали пароли

Ето няколко примера за идеи за силни пароли, генерирани по този метод:

Цитат или фразаСигурна парола
„Един за всички и всички за един“: „Тримата мускетари14A&A413Mu$keteers!
„За първи път от цяла вечност“: „Замръзналото“ на Дисни4da1stTymein4eva-Frozen
“Twinkle twinkle little star, how I wonder what you are”: nursery rhymeTW1nkle7ittle*how1??UR

Използване на емотикони

Специални символи в паролите

Ако искате да добавите символи към паролите си, без да ги правите по-трудни за запомняне, винаги можете да използвате емотикони.

Въпреки че няма да можете да добавяте емотикони, можете да използвате емотикони, които са кодирани версии, обикновено съставени от препинателни знаци, букви и/или цифри.

Ето някои емотикони, които можете да използвате в паролите си:

Персонализиране на паролите за конкретни акаунти

След като сте измислили силна парола, която можете да запомните, все пак трябва да създадете различни пароли за всеки от онлайн акаунтите си. Но вместо да започвате целия процес отначало, можете просто да добавите различен код в паролата си за всеки онлайн акаунт.

Идеи за създаване на добра парола

Така например, ако паролата ви е била cHb1%pXAuFP8 и искате да я направите уникална за акаунта си в eBay, можете да добавите £bay накрая, за да знаете, че тя е различна от оригиналната ви парола, но все пак запомняща се.

Ето как би могло да стане това:

Онлайн акаунтПарола с добавен код
ИмейлcHb1%pXAuFP8EMa1l
AmazoncHb1%pXAuFP8AZN
eBaycHb1%pXAuFP8£Bay

Запазете паролата си в мускулната памет

Ако искате да запомните паролата си, може да е добре да се упражнявате да я въвеждате няколко пъти. В крайна сметка, ако я въведете правилно достатъчно пъти, ще развиете мускулна памет, която ще означава, че ще ви е много по-лесно да я запомните.

Въпреки това е доста трудно да запомните поне дузина дълги и уникални пароли за всичките си акаунти. Така че тази техника е приложима само при кратки, 4- или 6-цифрени пароли, които използвате за отключване на устройството си или на мениджъра си за пароли.

Използване на генератор на пароли

Как да пазите паролите си

След като сте създали силна парола за всеки от онлайн акаунтите си, следващата стъпка е да ги предпазите от хакери.

Ето някои от нашите най-добри съвети как да го направите:

Избор на добър мениджър на пароли

Независимо дали сте създали свои собствени силни пароли, или търсите онлайн услуга, която да го направи вместо вас, препоръчваме ви да използвате добър мениджър на пароли. Сигурният мениджър на пароли генерира, съхранява и управлява всичките ви пароли в един сигурен онлайн акаунт. Това е много полезно, защото ви позволява да използвате толкова много уникални пароли, колкото искате, без да се притеснявате, че ще ги запомните.

Трябва само да запазите всички пароли за всички онлайн акаунти, които имате, в мениджъра на пароли и да ги защитите с една „главна парола“. Това означава, че трябва да помните само една силна парола, а не всички останали.

Изберете парола, а не парола

След като сте настроили мениджъра си за пароли, когато искате да влезете в някой от онлайн акаунтите си, просто въвеждате основната си парола в мениджъра си за пароли и той автоматично попълва данните ви за вход в този акаунт. Дори не е необходимо да си спомняте кой имейл адрес или потребителско име сте използвали. Сигурният мениджър на пароли ще попълни всичко това вместо вас. Ето някои от най-добрите мениджъри на пароли през 2023 г.

Използване на двуфакторно удостоверяване

Дори някой да успее да открадне паролата ви, можете да му попречите да получи достъп до профила ви, като добавите допълнително ниво на сигурност с двуфакторно удостоверяване (2FA). Това означава, че всеки, който се опитва да влезе в профила ви, ще трябва да въведе втора информация след правилната парола. Обикновено това е еднократен код, който ще бъде изпратен директно до вас.

Изберете по-сигурна версия на речниковия метод

Понякога той се изпраща чрез текстово съобщение, въпреки че това не е непременно най-сигурният начин за получаване на този код. В крайна сметка хакер може да открадне мобилния ви номер чрез измама с размяна на SIM карти и да получи достъп до кода за проверка.

Установихме, че е много по-безопасно да се използва приложение за двуфакторно удостоверяване, тъй като е много по-трудно да бъде прихванато. Сред любимите ни са:

 • Автентификатор на Google
 • Автентификатор на Microsoft
 • Authy

Не съхранявайте паролите си в телефона, таблета или компютъра си

Това може да звучи очевидно, но трябва да избягвате да запазвате паролите си в документ, имейл, онлайн бележка или нещо друго, което може да бъде хакнато.

Играйте с фрази и цитати

Проверете дали имейлът ви не е изтекъл

Разбира се, много е важно да следите за евентуални нарушения на сигурността на данните, особено за имейл акаунта си.

Но как да разберете, че имейлът ви е изтекъл? Имаме онлайн програма за проверка на изтичането на лични данни, която ще ви уведоми дали нещо подобно се е случило с вашия имейл акаунт. Всичко, което трябва да направите, е да въведете имейл адреса си и ние ще можем да ви кажем дали нещо се е случило с него.

Не издавайте паролата си

И накрая, но не на последно място, много е важно да пазите паролите си. Дори да имате пълно доверие на лицето, на което давате паролата си, е рисковано да изпращате парола чрез текстово съобщение или имейл, в случай че някой я прихване. Дори и да я четете по телефона или да я изписвате на човека, който седи до вас, някой може да ви подслушва и да си прави бележки.

Персонализиране на паролите за конкретни акаунти

Заключение: как да направя всички свои пароли защитени от хакери?

Паролите са като ключалката на вратата на апартамента ви – те са единственото нещо, през което престъпниците трябва да минат, ако не сте вкъщи. Слабата парола е като слабата ключалка. Тя значително увеличава броя на хората, които имат средства за достъп до вашите акаунти.

Запазете паролата си в мускулната памет

Използването на всички трикове в тази статия за създаване на силни и запомнящи се пароли е добро начало за повишаване на сигурността ви. Или пък си купете мениджър на силни пароли като NordPass и генерирайте всичките си пароли автоматично – така няма да се налага да помните нито една от тях.

Какъвто и курс да изберете, не го отлагайте! Изтичане на данни и пробиви в сигурността се случват всеки ден и следващият може да съдържа вашата парола.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии