Какво представлява мрежата Chia (XCH)?

⚡️ Можете ли да инвестирате в Chia Crypto?

Инвестирането в криптовалути като Chia криптовалута крие няколко риска и потенциални печалби. Ето някои от основните моменти, които трябва да вземете предвид: Потреблението на енергия е една от основните продажбени характеристики на Chia. Чиа има редица предимства пред добива на биткойн, включително това, че е по-евтина и по-екологична.

⚡️ Къде мога да купя и продам Chia (XCH)?

Къде мога да получа Chia? Понастоящем Chia не е налична на големи борси за криптовалути като Coinbase или Binance. Вместо това валутата може да бъде закупена на платформи като OKEx и Gate.io.

⚡️ Как да използвам монетите Chia?

Когато искате да похарчите пари в Chia, първо трябва да разкриете пъзела и решението, което искате да използвате. Изразходването на средства е успешно, ако пъзелът работи без грешка и предоставя валиден списък с условия (повече за това по-късно).

⚡️ Печеливша ли е Chia?

Това доведе до увеличаване на търсенето на твърди дискове и SSD. Тъй като използването му е било само 80 дни, те не са направили много пари .

⚡️ Заслужава ли си да отглеждате чиа?

Цената на кубче ASICMiner Block Erupter днес е приблизително 45 000 USD. Много от ранните миньори на биткойни сега са мултимилионери. Ако Чиа имаше сравним темп на растеж, 10 терабайта монети щяха да струват около 2457 долара на месец, а не 20 долара.

Сhia криптовалута

Chia (XCH) е сравнително нова криптовалута, която беше представена през май 2021 г. Chia твърди, че е първата в света екологична блокчейн валута. Какво точно представлява криптовалутата Chia и как функционира тя? Криптомрежата Chia надеждна инвестиция ли е, или е измама?

Съдържание

Какво представлява Сhia криптовалута

Chia е една от най-новите криптовалути на пазара. Тя е създадена през 2018 г. и вече е привлякла вниманието на инвеститори, криптографи и лица, които се интересуват от криптовалути.

Монетата е създадена от създателя на BitTorrent Брам Коен. Валутата е предназначена да бъде разумна алтернатива на фиатните пари.

Мрежата на Сhia криптовалута
За какво се използва мрежата Chia?

Chia е криптовалута, която се управлява от езика за програмиране ChiaLisp. Той се нарича език на корпоративно ниво, което го прави по-сигурен от другите налични в момента криптовалути.

Как работи криптовалутата Chia?

Chia е създадена като „зелена“ криптовалута, което е забележително, тъй като биткойн и други криптовалути обикновено се смятат за вредни за околната среда. Chia е доста сравнима с Bitcoin, тъй като използва оригиналния алгоритъм за консенсус на Nakamoto, точно както и Bitcoin. Е, само тези две монети постигат това. В резултат на това може да се предвиди, че те имат много от същите характеристики.

Колко струва Сhia криптовалута
Колко струва Сhia криптовалута?

Основната разлика между тях обаче е, че Bitcoin използва система за доказване на работа, докато методът на Чиа използва доказателство за пространство и време.

Алгоритъмът на Чиа „Доказателство за пространство и време“ (PoST)

Алгоритъмът Proof of Space на Чиа работи на различен принцип от механизма Proof-of-Work на Биткойн. Методът Proof of Space изисква налично пространство за съхранение. Това означава, че физическите лица не трябва да инвестират в скъпо оборудване за добив. Вместо това те могат да участват в общността на криптовалутите, като използват достъпни ресурси.

Сhia криптовалута
Добив на монети Сhia криптовалута

Chia използва неизползваното пространство в даден файл, за да създава „фермерство“, което е подобно на добива на биткойни. За да фермерства за монети, програмата генерира „приказка“ – огромна колекция от криптографски данни – на диска. На всеки 18 секунди мрежата Chia излъчва предизвикателство. Ако успеете да изпълните тази задача, печелите Chia (XCH). Броят на монетите, които печелите, е пропорционален на количеството пространство за съхранение, с което разполагате.

Мрежата Chia има няколко уникални характеристики.

Chia има някои отличителни характеристики от традиционните блокчейн вериги, като например биткойн.

Камизолка Chialisp

Какво е chia (XCH)
Сhia криптовалута: по-зелена алтернатива ли е на биткойн?

Chialisp е език за програмиране на интелигентни договори, който работи с виртуалната машина ChiaLisp, подобна на виртуалната машина Ethereum ( EVM ). Chialisp използва т.нар. модел на набор от монети, подобен на механизма на неизразходваните транзакции в Биткойн, за да следи състоянието на блокчейна и да предотвратява двойното изразходване на средства. Чиа твърди обаче, че тяхната система е по-сигурна поради използването на криптографски акумулатори.

Защита

Цена на Chia (XCH)
Chia Network (XCH) прогноза за 2023 г.

Сигурността на мрежата Chia се основава на криптографски хеш функции и цифрови подписи. Хеш функциите се използват за съпоставяне на данни с произволен размер с данни с фиксиран размер. Изходът на хеш функцията се нарича „digest“ на съобщението или „fingerprint“. Цифровият подпис е математическа схема за доказване на автентичността на цифрови съобщения или документи.

Ефективност и разпределение на енергията, както и децентрализация и агрегиране

Консенсусът на мрежата Chia, базиран на доказателство за време и доказателство за пространство, е по-енергийно ефективен от PoW. Chia твърди, че поради това е най-децентрализираната мрежа в света, като в защитата ѝ участват хиляди възли. Доказателството Chia също така елиминира 51% от атаките, които напоследък се разпространяват сред други блокчейн мрежи.

Печеливша ли е Сhia криптовалута?
Колко голям е блокчейнът на Chia?

Пуловете от чиа предотвратяват сговора между миньорите, като премахват възможността им да променят блокчейна. Тъй като операторите на пуловете нямат власт над разпределението на възнагражденията, те не могат да влизат в сговор с миньорите. Фермерът има право на 12,5 % от възнаграждението за успешен блок, докато операторът на пула запазва останалата част; следователно операторите на пула не могат да навредят на конкурентите си, като добиват празни блокове.

Токеномика на Chia Network (XCH)

Каква е целта на монетата Chia?
Колко струва една монета от чиа?

Въпреки че Chia не е имала ICO, тя все пак се е нуждаела от пари, за да финансира разработването на своя продукт. Въпреки че инвеститорите не печелят токени, те могат да обменят част от резерва на мрежата за краткосрочни печалби. Тези предварително обработени 21 милиона XCH се инвестират в дългосрочното развитие на мрежата. Чиа планира да използва стратегическия резерв по три начина:

Мога ли да печеля пари с монетата Сhia криптовалута?
Кой е изобретил монетата от чиа?
 • Кредитиране: Кредитиране на XCH на клиенти и създаване на ликвидност за XCH.
 • Съществуват и допълнителни селскостопански бонуси. Инвестиции: Това са пълномощията и разрешенията, предоставяни на разработчици и проекти, които помагат за разширяване на мрежата.
 • Изкупуване на акции: Chia иска да излезе на борсата в допълнение към стратегическия си резерв и може да го направи, като продаде тези токени.
 • Дивиденти: XCH е новата криптовалута, създадена от Cardano, и има голям потенциал. XCH може да се използва като дивидент, когато мрежата стане търговска.
Кой е собственик на монетата Chia?
Струва ли си да отглеждате монета от чиа?

Мрежата Chia използва намаляване наполовина на възнагражденията за блокове, за да благодари на възлите за това, че поддържат сигурността ѝ.

 • 2021-2024 г.: 2 XCH на блок.
 • 2025-2027 г.: 1 XCH на блок.
 • 2028-2030 г.: 0,5 XCH на блок.

От 2021 г. до 2023 г. ще се генерират по 0,25 XCH на блок.

Мога ли да печеля пари с монетата Chia?
Безопасна ли е монетата от чиа?

През 2034 г. се генерират 0,125 XCH за вечни времена.

В допълнение към обичайната формула земеделските стопани могат да получават XCH на ротационен принцип, ако са избрани по някой от тези критерии:

 • генериране на блок;
 • присъединяване и повторно присъединяване към басейни за получаване на награди;
 • или изпълнение на условията на бонуса.

Възнагражденията за добив се разпределят между фермера и пула. Първата част се задържа от земеделския производител.

Не успява ли монетата Сhia криптовалута?
Колко време отнема добиването на 1 монета Chia?

XCH Цена днес

В момента стойността на монетата Chia Network ( XCH ) е около 66 долара, което е спад от най-високата ѝ стойност от 1934,51 долара, достигната през май 2021 г. Нейният 24-часов обем на търговия на борсите възлиза на приблизително 8,3 млн. долара, а пазарната ѝ капитализация е изцяло размита. приблизително по-малко от 1,5 млрд. долара

Обсъждат се цената и перспективите на Chia Network (XCH).

Колко струва стойността на криптовалутата chia coin?
Как мога да инвестирам в чиа криптовалута?

Мрежата Chia Network е DAO, която планира да изгради основата за интернет приложения от следващо поколение. Нейната структура е огледална на тази на Solana и има иновативен нов алгоритъм за съгласие в процес на разработване.

 • Тя би могла да бъде много полезна за бизнес клиенти, ако се докаже, че архитектурата функционира в голям мащаб;
 • Според уебсайта си Chia Network е „насочена към бизнес клиенти, които искат да използват блокчейн без нуждата от централизирана страна“.
Как работят монетите чиа криптовалута?
Chia (XCH) Цена

Проектът има голям потенциал и цената му вероятно ще се повиши, когато повече хора научат за него.

От друга страна, токенът XCH на Chia е загубил 95 % от стойността си спрямо най-високата си стойност за всички времена, което предполага, че инвеститорите не са убедени в предложението за стойност на Chia. Освен това мрежата се търгува под 200 долара в продължение на повече от шест месеца, което предполага, че това не е спад, предизвикан от пазара, а по-скоро е следствие от лоши фундаментални показатели на проекта.

Подходът на Chia да остави управлението в ръцете на изпълнителния съвет и да проведе публично предлагане, както и токенизацията, може да накара инвеститорите да смятат, че добивът на XCH не си струва. Традиционно инвеститорите в криптовалути са предпазливи към корпоративните субекти.

Къде мога да си купя монети чиа криптовалута?
Как мога да купя Xch?

Ако мрежата Chia Network може да покаже по-ясно как сценарият за използване е свързан с подкрепата на общността за проекта, като евентуално промени управлението си, цената на XCH може да се промени. Освен това Chia Network създаде първия си обмен на P2P (P2P), който е достъпен само чрез портфейла Chia. Тя се обедини със Stable, за да пусне първата стабилна монета, деноминирана в долари, онлайн, и започна партньорство с Tether, за да пусне родната валута на мрежата Chia онлайн. Въпреки че пазарът на криптовалути е нестабилен, тези партньорства биха могли да помогнат за увеличаване на цената на XCH в дългосрочен план.

Тук са разгледани ограниченията и функционалността на биткойн.

Колко време отнема добивът на чиа криптовалута?
Добив на чиа криптовалута

Въпреки че и двете валути използват един и същ консенсусен механизъм на Накамото, те се различават значително. Основните разлики между Биткойн и ЧиаБиткойн, най-популярната и скъпа криптовалута, включва един тежък недостатък. Тъй като за добиването ѝ е необходима толкова много енергия, тя произвежда огромни количества въглеродни емисии. Не можем да твърдим, че Биткойн е екологично чист ни най-малко.

Chia е криптовалута, при която не се извършва добив. Тя не се добива, а само се обработва. За да произвеждате чиа, ще ви е необходимо свободно дисково пространство на компютъра ви. Основателят на Chia Коен смята, че Chia може да се възползва от наличното пространство за съхранение на всеки компютър. В резултат на това валутата трябваше да бъде полезна за околната среда.

Как се добива монета Chia
чиа криптовалута: струва ли си да се купува криптовалута

Въпреки че Биткойн трябваше да бъде централизиран, няколко големи минни пула контролират по-голямата част от мощността за добив, вместо тя да бъде равномерно разпределена между миньорите. Монетата Chia има за цел да реши този проблем. Въпреки това вече можем да говорим за провала на тази цел. В момента повече от 36% от всички награди на Chia се изплащат на HPool, най-големия пул за добив на Chia. Неговият капацитет също нараства.

Калкулатор на плюсовете и минусите на монетата чиа криптовалута
Предимства на монетите от чиа криптовалута

Възможно ли е мрежата Chia да намали въздействието на криптовалутите върху околната среда?

Споменахме, че добивът на биткойни изисква много електроенергия. Смяташе се, че монетата Chia ще реши този проблем и ще стане първата устойчива монета. Всъщност единственото нещо, което беше необходимо за фермерството на монетата, беше труднодостъпно пространство.

The Backlash: роман за любовта, загубата и предателството

Въпреки че някои хора смятат, че чията е по-екологична алтернатива за добив, много други са против нейното приемане поради големия брой твърди дискове, необходими за отглеждането. Ако този процес стане широко разпространен, електронните отпадъци рязко ще се увеличат поради емисиите от увеличеното производство на хардуер. Например, ако за отглеждането на Chia се използват твърди дискове с капацитет 512 GB, техният живот ще намалее драстично от десет години на два месеца или по-малко.

Възможно ли е мрежата Chia да намали въздействието на криптовалутата върху околната среда?
Възможно ли е мрежата чиа криптовалута

Производствени компании като Western Digital и Seagate отбелязват повишено търсене на твърди дискове и графични карти2 , което води до финансова тежест за потребителите на твърди дискове. Например Hetzner Online Gmbh, германска компания за съхранение на данни в облак, спря отглеждането на чиа поради прекомерното натоварване на сървърите, което понасяше.3 Следователно с появата на повече странични ефекти от отглеждането на чиа се увеличават и цените на технологичните устройства, както и регулациите срещу добива на криптовалути.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии