Какво е криптофермерство с доходи? Какво трябва да знаете

Ферма за добив на монети криптовалута

Печелете доходи от криптовалути с доходност – процес на печелене на лихва върху криптовалутата ви, подобен на този, при който печелите лихва по банкова сметка. При yield farming залагате своите биткойни за определен период от време в замяна на лихва или други ползи като допълнителни биткойни.

Според Даниел Р. Хил, CFP, AIF и президент на Hill Wealth Strategies, когато банките отпускат традиционни заеми, отпуснатата сума се възстановява с лихва. „Идеята е същата и при доходоносното криптофермерство: вместо да се държи криптовалута в сметка на безценица, тя се дава назаем с цел печалба“, добавя той.

Печелившо ли е криптофермерство?
Пасивен доход ли е криптофермерство?

От началото на отглеждането на културите през 2020 г. земеделските производители генерират печалба под формата на годишен процент на добив, който може да достигне трицифрени стойности. Този потенциален доход обаче е свързан със значителен риск, тъй като спечелените методи и монети са обект на значителни разходи.

Опасността от провал на даден проект е известна като „vaporware“. В допълнение към това има много случаи, когато разработчиците изоставят проекта за разработка и бягат с парите на инвеститорите.

Съдържание

Как работи криптовалутата с най-добър доход от земеделие?

Кой е най-добрият криптофермерство за печеливша ферма?
Доходоносно ли е земеделието?

На първо място, инвеститорът може да вложи монетите си, като ги внесе в протокол за кредитиране чрез децентрализирано приложение или dApp. След това други инвеститори могат да заемат монети чрез dApp, за да спекулират с ценовите колебания на пазара на криптовалути.

„Прибирането на реколтата е просто добре дошъл бонус за новите потребители“, казва Джей Курахаши-Софу от Ava Labs, компанията, която стои зад публичния блокчейн на Avalanche, който работи с различни дефи приложения, които позволяват прибирането на реколтата.

Направете пасивен доход печелившо криптофермерство
Най-добрите крипто платформи за отглеждане на доходи

Хил добавя: „Само непотърсените средства се освобождават от интелигентните договори, защото те са програмирани да изплащат в бъдеще. Ще възникнат спорове, ако криптопортфейлът е бил свързан с вашата самоличност, но вече не е достъпен.“ Стейкингът кара активите да влизат в обръщение като дългосрочни спестявания, вместо да бъдат трупани или продавани на централизирана борса. Процесът на криптозаемане, базиран на блокчейн, е напълно автоматизиран, което означава, че криптофермите могат да се съсредоточат върху други неща и да оставят софтуера да свърши работата вместо тях.

Най-добро крипто фермерство за доходност
Какво е доходоносно земеделие?

„Това кредитиране обикновено се осъществява чрез интелигентни договори, които представляват нещо като компютърна програма, служеща като пул за ликвидност“, казва Брайън Декър, основател на Breaking Into Wall Street, компания за онлайн финансова кариера. „Потребителите на жътва или доставчиците на ликвидност предоставят своите активи, като ги включват в интелигентен договор.“

При техниката за добив на криптовалута инвеститорите могат да печелят лихви, като блокират своите монети и често повече криптовалута – реална полза от сделката. Ако цената на тези допълнителни монети се повиши, нараства и доходът на инвеститора.

Този метод, според Курахаши-Софу, позволява наскоро стартиралите блокчейн приложения да процъфтяват. „Като възнаграждават потребителите със стимули, като например токени за тяхното управление, комисиони за транзакции в приложението и други методи, [тези приложения] могат да повишат ангажираността на общността и да осигурят ликвидност чрез предоставяне на стимули“, казва Курахаши-Софу.

криптофермерство за добив на криптовалути
Заслужава ли си да се занимавате с доходоносно земеделие?

„Заводът може да се оприличи на първите дни на споделянето“, казва Кураиши-Софу. „Uber, Lyft и други приложения за споделено пътуване изискваха разширяването да става по-бързо, затова предлагаха стимули за първите потребители да предлагат на приятелите си да се присъединят към мрежата.“

Според Даниел Смит, професор по икономика в Института за политически изследвания към Университета на щата Мидъл Тенеси, друг стимул за залагания е натрупването на достатъчно акции на криптовалута, за да се задейства твърда вилица, при която се правят големи инфраструктурни промени в архитектурата на валутата.

Законно ли е криптофермерството?
Какви са рисковете от доходоносното земеделие?

„Твърдите сили позволяват на собствениците на криптовалути да правят промени, които, поне в очите на повечето потребители, ще подобрят валутата в бъдеще“, добави Смит. В известен смисъл хард форк позволява на инвеститорите в криптовалута да имат подобна власт, каквато акциите с право на глас дават на акционерите: те могат да влияят на протокола на криптовалутата, като използват хард форкове.

Смит смята, че монетите за залози могат да променят правилата на играта в сектора на криптовалутите, като му придадат повече характеристики на капиталови инвестиции. „Това е разликата между портфейл и акция“, обяснява Смит и добавя: „Монетите за залагане придават на криптовалутите важната характеристика на капиталовите инвестиции.“

Криптоопасно ли е отглеждането на култури?

криптофермерство на монети крипто
Каква е разликата между отглеждането на крави и отглеждането на доходи?

Събирането на реколтата е опасна дейност. По-долу са изброени някои от опасностите, свързани с прибирането на реколтата:

 • ✔️ Волатилност : : Измерва се цената на променливостта на даден актив. Степента, в която цената на дадена инвестиция се променя, е известна като променливост. Инвестиции, при които се наблюдават значителни колебания в цената за кратък период от време, се наричат волатилни. Ако държите токените си замразени дълго време, стойността им може да спадне или да се повиши драстично.
 • ✔️ Измама :Инвеститорите трябва да внимават за инвестиции в измамни проекти или планове, които крадат всички средства от собственика на културата. Всъщност, според проучване на CipherTrace, измамите и присвояването са отговорни за над 90% от престъпленията, свързани с криптовалути, на стойност 1,9 млрд. долара през 2020 г.
Каква е разликата между стейкинг и доходно фермерство?
Каква е разликата между отглеждането на крави и отглеждането на доходи?
 • ✔️ Rug pulls :Rug pulls е вид измама, при която разработчикът на криптовалута печели пари от инвеститори за проект, след което го изоставя, без да върне средствата. Според доклада на CipherTrace почти 99% от значителните измами, които са се случили през втората половина на годината, са свързани с rug draws и други измами за излизане от проекта, към които земеделските производители са особено податливи.
 • ✔️ Риск, свързан с интелигентните договори: Интелигентните договори могат да генерират фалшиви резултати или да са уязвими от хакерски атаки, което излага криптовалутата ви на риск. „По-голямата част от опасностите, свързани с производството на култури, се коренят в интелигентните договори“, твърди Курахаши-Софу. По-добрите прегледи на кода и одитите от трети страни помагат тези договори да станат по-сигурни.
 • ✔️ Непостоянна загуба : Печалбите и загубите на вашата криптовалута ще бъдат нереализирани, докато тя е в стека, което ще доведе до временно реализирани печалби или загуби. Тези печалби или загуби стават постоянни, когато изтеглите монетите си, и ако загубата е по-голяма от спечелената лихва, може би е по-добре да ги оставите на разположение за търговия.
 • ✔️ Регулаторен риск: Все още има много регулаторни въпроси, които трябва да бъдат решени, когато става въпрос за криптовалута. Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) обяви, че някои цифрови валути са ценни книжа, като по този начин попадат в нейните правомощия и следователно могат да бъдат регулирани. Държавните органи вече издадоха заповеди, с които забраниха дейността на една от най-популярните фирми за кредитиране на биткойни – BlockFi.
Трябва ли да се занимавам с фермерство или да залагам?
Трябва ли да залагам на криптовалута?

„При използването на децентрализирани приложения винаги има опасност“, добавя Курахаши-Софу. „Всичко се свежда до минимизиране на риска дотолкова, че да се чувствате сигурни, използвайки ги, въз основа на вашето проучване.“ Потребителите трябва постоянно да обръщат внимание на екипа на приложението и на прозрачността относно одитите на сигурността.

Печеливш ли е добивът на криптовалута?

Вярно е, че отглеждането на криптовалути с доходи е опасен бизнес. Въпреки това той може да бъде доходоносен – в противен случай никой не би се опитал да го направи. CoinMarketCap предоставя годишни и дневни класации на доходността на APY за различни пулове на ликвидност. Пуловете с двуцифрени годишни APY са лесни за откриване, както и тези с 1000% годишни лихвени проценти.

По-добре ли е залагането, отколкото добиването?
По-добре ли е да залагате с Bitcoin?

При много култури има голям потенциал за необратими загуби, което би трябвало да накара инвеститорите да се запитат дали потенциалните печалби си заслужават риска. „Подобно на криптовалутата като цяло, рентабилността на културите все още е силно несигурна и спекулативна“, добавя Смит. Той смята, че макар потенциалната печалба да изглежда малка в сравнение с опасността да блокирате монетите си, докато ги отглеждате, „възможността за висока доходност винаги съществува“.

Размерът на криптовалутата, която можете да заложите, ще повлияе на общата ви печалба. За да бъде печелившо, растениевъдството се нуждае от хиляди долари в брой и сложни тактики, според Бешир.

За да сте наясно с тези процеси на 7-8% добив, трябва да научите за

Инвестирането в ферма за копаене на биткойни
Какво е по-добро от добива на Bitcoin?

Земеделските стопани могат също така да използват услугите на Defi, които предоставят редица кредитни стимули за увеличаване на доходите от техните кочани. Ето пет метода за отглеждане на доходност, които трябва да познавате:

КАК СЕ ПЕЧЕЛЯТ ПАРИ ОТ КРИПТОДОБИВА?

 • ✔️ Aave е безплатна мрежа за ликвидност с отворен код, която позволява на физическите лица да заемат и дават назаем криптовалута. На вложителите се изплаща лихва под формата на токени AAVE върху техните депозити. Лихвата се изчислява въз основа на търсенето на заети средства на пазара. Можете също така да действате и като вложител, и като заемател, като обезпечите депозираните от вас активи с обезпечителни монети.
Измерване на различни активи и пасиви във времето
Оценяване на различни активи и пасиви във времето
 • ✔️ Compound е протокол с отворен код, управляван от разработчици, който използва алгоритмичен метод за автономно изчисляване на лихвения процент за изчисляване на нормата на възвръщаемост на депозираните пари. Compound се раздава и като възнаграждение.
 • ✔️ Curve Finance е пул за ликвидност, който използва стратегия за създаване на пазари, за да позволи на потребителите да обменят Stablecoins. Тъй като стойността им е свързана с друго средство за размяна, пуловете, които използват stablecoins, са по-сигурни.
 • ✔️ Uniswap е децентрализиран обмен, който използва механизъм за наддаване, при който източниците на ликвидност трябва да наддават от двете страни на пула в съотношение 50:50. В замяна получавате част от таксата за транзакция и токени за управление на UNI.
 • ✔️ Instadapp е инструмент за разработчици, който им позволява да управляват своето децентрализирано финансово портфолио. Към 31 октомври Instadapp разполага с над 12 млрд. долара в блокчейн активи.
Как се оценяват активите и пасивите?
Отглеждане на добитък

Оценяване на различни активи и пасиви във времето

Доходното криптофермерство е практиката да поставяте или блокирате своята криптовалута в замяна на лихва или допълнителна криптовалута. „Доходното криптофермерство“ става все по-популярно, тъй като криптовалутите придобиват по-голяма популярност. Това е основна идея, която води началото си още от времето, когато са съществували банките, и е просто цифрова версия на кредитирането с лихва за печалба на инвеститорите“, обяснява Хил.

Добив ферма за копаене на биткойни
Как се оценяват задълженията?

Макар че криптофермерството може да донесе значителни приходи, то е и изключително опасно. Когато криптовалутата ви попадне в капан, могат да се случат различни фантастични и ужасни събития, както се вижда от многото впечатляващи колебания на цените, наблюдавани на пазарите на криптовалути. „Това е като всичко останало: Ако нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, то обикновено е. Изключително важно е да се разберат тънкостите на растениевъдството, преди да се включите в него.“

Как се облага земеделието на добивите?

Отглеждането на добиви е все още ново явление, което означава, че повечето данъчни служби все още не са издали конкретни насоки относно данъците върху отглеждането на добиви. Това обаче не означава, че доходното стопанство не подлежи на данъчно облагане. По-скоро инвеститорите трябва да вземат предвид действащите правила за данъчно облагане на криптовалутите в своята държава и да ги прилагат към своите yield farming сделки.

Данъчно облагане на доходите от yield farming
Печеливш ли е ферма за копаене на биткойни?

Красотата на добивното стопанство от данъчна гледна точка е, че то вече е обхванато от настоящите правила за данъчно облагане на криптовалутите. Това е много просто. В зависимост от това как данъчната служба възприема вашите крипто транзакции, вие ще бъдете обложени или с данък върху доходите, или с данък върху капиталовите печалби. Трябва да прецените как ще бъдат оценявани различните ви сделки за добив.

Данъчно облагане на доходите от земеделски добиви

Ето някои примери за доходи от криптовалути, които ще се облагат с данък:

 • Добив на криптовалута.
 • Награди, които получавате за това, че държите криптовалута в портфейл.
 • Получаване на криптовалута като компенсация за услуга.
Доходоносен ли е добивът на криптовалута?
Данъчно облагане на доходите от земеделски добиви

В някои държави дори новите монети или токени, като например тези, получени от айрдоп или форк, се считат за доход. Всички те подлежат на облагане с данък върху доходите по справедлива пазарна стойност в момента на получаването им. Има много транзакции в добивното стопанство, които реално биха могли да се разглеждат като форми на доход.

Например, може да получите нови токени като награда за депозиране на актив в пул за ликвидност. Някои от тези активи могат да бъдат токени COMP или SUSHI. Новополучените токени е по-вероятно да се считат за облагаем доход въз основа на справедливата им пазарна стойност във валутата на вашата страна към момента на получаването им.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии