Топ крипто

  9,6 млрд. долара за биткойн: най-накрая ли ще се плати на кредиторите на Mt. Gox?

  Mt. Gox, фалиралата борса за криптовалути, прехвърли биткойни на стойност 9,62 млрд. долара в нов портфейл, което увеличи надеждите на кредиторите.

  141 686 биткойна бяха консолидирани в портфейла „1Jbez“ от различни други студени портфейли, свързани с Mt. Gox.

  Тези трансфери предполагат, че потребителите, които нямат достъп до средствата си от 2014 г., когато Mt. Gox преустанови търговията и тегленията, може би най-накрая ще бъдат изплатени.

  Това е първото движение на средства от борсата по веригата от повече от пет години. То е в съответствие с плановете на Mt. Gox да се разплати с кредиторите до края на октомври 2024 г.

  Резерв за залагане на биткойни на Mt. Gox

  Консолидацията вероятно сочи намерението на Mt. Gox да се разплати с потребителите си, според Анди Лиан, експерт по блокчейн и автор. Лиан разказа: „В момента, когато се появиха нови данни за това, какъв е бил случаят, те бяха отхвърлени:

  „Това е първото движение на активи от студените портфейли на Mt. Gox от повече от пет години насам. По мое скромно мнение то вероятно е част от плана за разпределяне на активите обратно към кредиторите преди обещания краен срок 31 октомври 2024 г.“

  Малко след съобщенията оздравителният синдик на Mt. Gox Нобуаки Кобаяши потвърди, че консолидацията е част от плановете за изплащане на борсата. Той обаче не уточни кога ще започнат изплащанията. Кобаяши написа в съобщение от 28 май:

  „Попечителят по рехабилитацията се подготвя да извърши изплащане на частта от вземанията за рехабилитация на криптовалута, за която е разпределена криптовалута. Тъй като попечителят по рехабилитацията продължава с подготовката за горепосочените плащания, моля, изчакайте известно време, докато бъдат извършени плащанията.“

  Възможно е обаче настоящият краен срок да претърпи допълнителни забавяния. Той е определен за септември 2023 г., месец преди Mt. Gox първоначално да изплати задълженията си към кредиторите до 31 октомври 2023 г.

  Mt. Gox дължи биткойни на стойност над 9,4 млрд. долара на около 127 000 кредитори. Те чакаха повече от 10 години, за да получат обратно средствата си, след като борсата се срина през 2014 г. поради множество незабелязани хакерски атаки.

  Mt. Gox беше една от първите борси за криптовалути и навремето обслужваше над 70% от всички блокчейн сделки.

  Голям хак през 2011 г. доведе до срива на сайта през 2014 г. Това засегна около 24 000 кредитори и доведе до загубата на 850 000 BTC.

  Пазарите реагират на потенциалното изплащане на Mt. Gox

  След първата партида преводи от Mt. Gox цената на Биткойн се понижи с 2% на 28 май, като падна до дневно дъно под 67 500 USD, преди да се възстанови до малко над 68 000 USD, според CoinMarketCap.

  Пазарна реакция на потенциалното изплащане на Mt. Gox

  Според Лиан този спад може да означава, че пазарът отчита потенциално изплащане от страна на Mt. Gox:

  „Пазарът реагира на тези движения с леки мечи настроения, тъй като цената на Биткойн спадна с около 2,1% до 67 505 долара след превода. Това може да се дължи на очакванията за натиск за продажби от страна на кредиторите, след като получат своите плащания“.

  Въпреки лекия спад на цената, Лиан заяви, че потенциалното изплащане ще разреши един от най-належащите, дългогодишни проблеми на криптоиндустрията.

  Запознайте се с Яна, нашия експерт по криптовалути с повече от седем години опит. Тя има обширни познания в областта на технологиите, особено в иновативните области на блокчейн и децентрализираните финанси. Яна умее отлично да пише подробни ръководства, известни като бели книги, и да дава съвети по токеномика, които помагат на хората да разберат ..

  Свързани статии