Топ крипто

  Заявката на OpenAI за трилион долара: Подхранване на революцията на чиповете с изкуствен интелект

  Сам Олтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, водещ разработчик на изкуствен интелект (ИИ), активно работи с инвеститори в световен мащаб в амбициозно начинание за осигуряване на трилиони долари, предназначени за разработване на полупроводникови чипове.
  Както съобщи Wall Street Journal на 8 февруари, визията на Олтман цели да събере впечатляващите 5-7 трилиона долара. Вътрешни източници, близки до OpenAI, разкриват, че тази колосална сума има за цел да се справи с предизвикателствата на компанията, свързани с мащабируемостта, като същевременно се обърне внимание на постоянния недостиг и нарастващите разходи, свързани с набавянето на чипове, които са от решаващо значение за развитието на системите за изкуствен интелект до нови висоти.

  Стратегическият обхват на Олтман се простира до предлагане на съвместни начинания между OpenAI и разнообразни инвеститори, производители на чипове и доставчици на енергия. Централно място в тези предложения заема ангажиментът на OpenAI да се превърне в значим клиент за предстоящите съоръжения за производство на чипове.

  Говорител на OpenAI коментира:

  „OpenAI проведе продуктивни дискусии за увеличаване на глобалната инфраструктура и веригите за доставки на чипове, енергия и центрове за данни – които са от решаващо значение за ИИ и други индустрии, които разчитат на тях.“

  Забележително е, че Олтман наскоро е провел дискусии с министъра на търговията на САЩ Джина Реймондо, подчертавайки наложителността на получаването на подкрепа от покровители, заинтересовани страни от индустрията и правителства в световен мащаб.
  Признавайки първостепенното значение на инициативата за националните интереси, говорител на OpenAI уверява, че компанията продължава да държи правителството на САЩ надлежно информирано за своя напредък и намерения.

  Освен това дипломатическите усилия на Олтман се простират отвъд границите на САЩ, за което свидетелства срещата му с шейх Тахнун бин Зайед ал Нахаян, видна фигура в апарата за сигурност на ОАЕ. Това взаимодействие подсказва, че ОАЕ могат да играят ключова роля в начинанието на Altman, при условие че получат одобрение от американските власти.

  Обхватът на контактите на Altman е широк и включва дискусии с ключови фигури като Masayoshi Son, главен изпълнителен директор на SoftBank, и представители на индустриални гиганти като Taiwan Semiconductor Manufacturing. Тези разговори подчертават широкия интерес и потенциалното сътрудничество към амбициозното начинание на Altman.

  От решаващо значение е, че Алтман си е осигурил подкрепата на Microsoft, мажоритарен акционер в OpenAI, който следи отблизо и подкрепя усилията на компанията за набиране на средства.
  В по-ранни доклади от декември дискусиите на OpenAI с инвеститори намекнаха за потенциални инвестиции, надхвърлящи 100 милиарда долара, което отразява значителното очакване и увереност, свързани с бъдещите начинания на компанията.

  На този фон Nvidia запазва господстващото си положение на водещ доставчик на чипове за изчисления с изкуствен интелект. Силното представяне на компанията през изминалата година, белязано от рекордни приходи и оценка, надхвърляща един трилион долара, подчертава нейната постоянна значимост в екосистемата на изкуствения интелект.

  Междувременно Meta, компанията-майка на гигантите в социалните медии Facebook и Instagram, направи забележителен пробив на пазара на чипове за изкуствен интелект с представянето на „Artemis“ – авангарден чип, предназначен да засили възможностите за изкуствен интелект в центровете за данни. Този стратегически ход означава амбицията на Meta да намали зависимостта си от Nvidia и да подобри технологичните си умения в приложенията, базирани на ИИ.

  В обобщение, амбициозната инициатива на Altman за набиране на средства представлява важен етап в развитието на технологията за ИИ, с далечни последици за глобалните иновации и сътрудничество в полупроводниковата индустрия.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии