Ще замени ли криптовалута фиатна валута?

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

⚡️ Какво представляват крипто парите с фиат?

Фиатните пари са вид държавни пари, които не са обезпечени със злато или друга стока. Тъй като Федералният резерв има по-голям контрол върху икономиката, тъй като може да решава колко пари да се печатат, фиатните валути дават на централните банки по-голяма власт. По-голямата част от днешните хартиени валути, като например доларът на САЩ, са фиатни валути.

⚡️ По-добра ли е криптовалутата от фиатната валута?

Цените и стойността на фиатната валута са по-постоянни от тези на криптовалутата. Криптовалутата все още е сравнително нова, така че в бъдеще може да стане толкова стабилна, колкото фиатната. Всяка от тях има своите предимства и недостатъци, но широкото използване на биткойн продължава да нараства.

⚡️ Ще замени ли криптовалутата парите в брой?

Употребата на пари в брой намалява и е възможно използването им да продължи да спада, като нещо ще заеме мястото им. Дебитните и кредитните карти до голяма степен са заменили покупките в брой.

⚡️ Защо криптовалутата не е фиатни пари?

Фиатната валута е пари, които са подкрепени и гарантирани от правителството или властите. Понастоящем криптовалутата няма подкрепа от правителството, поради което не може да се счита за фиатна.

Криптовалута фиатна валута

Бъдещето на подкрепяната от държавата валута, т.е. на фиатните пари, беше поставено под въпрос с появата на криптовалутите. Макар че виртуалната валута набира популярност, тя все още не може да замени фиатните пари в световен мащаб, тъй като не се приема от толкова много хора или предприятия.

Предвид нейната волатилност много хора смятат криптовалутата за начин за бързо генериране на пари. В резултат на това, за да разберем как криптовалутата се сравнява с фиатните пари, първо трябва да разберем как работят двете и какво ги отличава.

Какво е криптовалута и как работи?

Ще замени ли криптовалута фиатна валута
Ще замени ли криптовалутата фиат?

Криптовалутата е нов вид обмен на фиат в криптовалута, който съществува едва от десет години и е защитен с криптиране. Тази цифрова форма на криптиране я прави много трудна за фалшифициране или дублиране. Тя също така може да се използва за закупуване на продукти и заплащане на услуги, точно както криптовалутата срещу фиат. Много предприятия са създали свои криптовалути. Те са като чипове за казино, които можете да разменяте за истински пари и след това да харчите за неща като Amazon или Uber.

Тъй като търговията с криптовалути е децентрализирана и се извършва в онлайн счетоводна книга, до която всеки има достъп, няма нужда от централен орган. По данни на CoinMarketCap.com в момента в обращение са над 10 хил. криптовалути.

Обмен на фиат срещу криптовалута
Обмен на фиат срещу крипто

Обмен на фиат срещу крипто

Обменът на фиатни валути е място, където можете да обменяте пари от други държави. Ако пътувате, може да ви се наложи да получите пари в местната валута. А инвеститорите понякога също използват тези борси, когато купуват акции или други инвестиции чрез чуждестранни компании. На борсите можете да купувате, продавате и търгувате с криптовалути. Много големи борси ви дават възможност да купувате криптовалута с фиатна валута чрез няколко метода, като преводи по банкови сметки, платежни карти или банкови преводи. Някои от тях обаче позволяват търговия само между криптовалути, така че няма да има начин да конвертирате парите си в цифрова форма.

По какво се различават от обикновената валута?

Ще има ли криптовалута срещу фиат в бъдеще?
Ще замени ли криптовалута фиатна валута

За разлика от фиатните пари, които се регулират от правителствата, криптовалутите не следват тези правила. Заради тази небрежна регулация криптовалутите са по-малко сигурни от традиционната валута. Криптовалутата е и по-волатилна от обикновените пари, тъй като не е обезпечена и не се регулира от централните органи. Търговската волатилност се дължи до голяма степен на спекулативния характер на бизнеса, като инвеститорите се фокусират върху фиксирането на краткосрочни печалби, а не върху дългосрочната стабилност.

Криптовалутите не се нуждаят от трета страна, както банките в случая на фиат срещу криптовалута. За верифициране на трансакциите с криптовалути се използва блокчейн технология, която проследява цялата търговска дейност и повишава сигурността на обмена.

Какви са приликите?

Може ли етериумът да замени криптовалута фиатна валута
Може ли да съществува фиатна валута?

Биткойн и Етериум, както и други криптовалути, се основават на блокчейн. Те не са в челните редици на своите индустрии. Въпреки че много валути са били популяризирани като опитващи се да заемат мястото на криптовалутата, нито една от тях не е имала достатъчна устойчивост, преди хората да загубят интерес. Биткойнът често е наричан “цифрово злато”, защото може да се използва като злато за съхраняване на стойност.

Кога криптовалутите ще заменят фиатните валути?

От 2009 г. насам популярността, стойността и употребата на криптовалутите бързо нарастват. Докато някои от тях се приемат от все по-голям брой предприятия и търговци, инвеститорите ги проучват като възможно средство за печелене на пари и поддържане на стойността. Непознаването на криптовалутите от страна на правителствата ги кара да се мъчат да разберат как да ги облагат и регулират.

Значение на фиат крипто
Ще замени ли криптовалутата фиатните пари?

Със своята програмируемост и гъвкавост Ethereum даде началото на широк спектър от приложения в блокчейн екосистемата, които досега не са съществували. Благодарение на нейната неизменност и адаптивност фирмите и предприемачите я използват за разработване на нови технологии, стоки и услуги. Блокчейн и екосистемата Ethereum, както и възникващата “метавселена”, която може да свърже нашия цифров и физически живот, са в основата на тази децентрализация.

С цялото внимание, което се отделя на цифровите активи, криптовалутите и сливането на реалностите, една от многото дискусии, които имат смисъл, е замяната на криптовалутата с фиат. Разберете какво движи този дебат и как тази трансформация може да се отрази на икономиката, в която се случва.

КЛЮЧОВИ ИЗВОДИ

Фиатните пари са вид валута, която се използва от векове. Те получават стойността си от емитиращото ги правителство или централна банка и могат да се използват за регулиране на икономиката.

Проверена фиат валута. фиат значение крипто
Ролята на криптовалутата

Учени, политици, инвеститори и клиенти все още проучват въздействието на криптовалутите.

Независимо дали криптовалутата ще замени фиатната валута с криптовалута, не е сигурно какво ще се случи с глобалната и географската финансова стабилност.

Ограниченията на фиатната валута, които криптовалутата преодолява

Правителствата и регулаторните органи често определят парите като общо средство за размяна, депозитар на стойност и разчетна единица. Фиатната валута, понякога наричана истински пари или твърди пари, отговаря на тези три критерия вече повече от хиляда години.

Ще замени ли криптовалута фиатна валута
Фиатната валута ще спре да се използва

За да намалят количеството на физическата валута, много развити страни въведоха дебитни карти и банкови преводи. С тези заместители се появява система, при която всички движения на пари – независимо дали става въпрос за взаимоотношения между правителства, банки, предприятия или потребители – преминават през трета страна, която преобразува цифрова стойност в електронна книга. Тъй като транзакциите трябва да бъдат проверени от надежден източник, използването на тези финансови системи е свързано с разходи.

Използването на трети страни ви кара да поверите парите си на някой друг. Много пъти това доверие е било нарушавано – неетичните действия на трети страни дори са изостряли световните финансови кризи.

Криптовалутата елиминира необходимостта от трета страна, която да гарантира точността на трансакциите. Тъй като блокчейн технологията и автоматизираните механизми за консенсус проверяват трансакциите и поддържат целостта на данните, всяка страна е правилно кредитирана или дебитирана.

Какво ще се случи, ако криптовалутата измести фиатната валута?

Парите в брой са физическа форма на крипто срещу фиат

Цени и стойност на фиатната валута

Криптовалутите не се подчиняват на правилата на обикновените валути, основани на икономиката. Те не могат да бъдат повлияни от централните банки и техните политики – като лихвени проценти или операции на открития пазар – в държавите с по-богати икономики. Използването на инструментите на паричната политика за управление на инфлацията и заетостта се премахва от децентрализацията – една от ключовите характеристики на криптовалутите.

Въпреки че предимствата на пълната замяна на фиатната валута са проучени и оценени, последиците от подобна драстична мярка все още са неизвестни. Възможно е да има значителни отрицателни последици за икономическата и финансовата стабилност или пък промяната да е сигнал за началото на нова ера на пълен световен мир.

Поради колебанията в цените МВФ не препоръчва криптовалутите да се използват като основна национална валута в сегашния им вид. Освен това според организацията трябва да се вземат предвид рисковете за макрофинансовата стабилност и липсата на защита на потребителите.

Защо криптовалутата не е фиат?
Инвестиране в криптовалути

Въпреки това МВФ признава, че въвеждането на блокчейн ще стане по-бързо в страните, в които криптовалутите предлагат по-добра алтернатива на съществуващите финансови системи.

Криптовалутата не само има потенциал, но е и полезна като реална валута. След анексирането на Украйна от Русия през 2017 г. много украинци преминаха към криптовалута. Всъщност за някои хора криптовалутата е ЕДИНСТВЕНОТО нещо, което ги държи на повърхността във финансово отношение.

Много хора в страни с крайно обезценяване на фиатните пари ги използват, за да съхраняват парите си, да изпращат парични преводи и да извършват стопанска дейност.

Разбиране на стойността на криптовалутите.

Ефективни начини за печелене на пари с криптовалута
Ще замени ли криптовалута фиатна валута

Не се заблуждавайте от блясъка; разбирането на жетоните не е трудно. Токените биват две разновидности: крипто токени, които се създават като средство за търговия или валута (както се вижда в примера с AXS по-горе), и непрехвърляеми токени (NFT), които са свързани с цифров актив. Това е като да имате уникална по рода си карта за търговия. Не бихте имали същата карта, ако обмените картата за друга подобна; това би било съвсем различно.

Четири променливи определят стойността на криптовалутите:

1. ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО И ФУНКЦИОНАЛНОСТТА НА ТОКЕНА

Какво е предназначението на токена?
Какво е символ

Блокчейн технологията може да се използва за автоматизиране на бизнес процесите, като улеснява и повишава ефективността на управлението на всички видове предприятия – от транзакции до договори. Блокчейн може също така да помогне на организациите да проследяват стоки или услуги по по-точен, ефективен и рентабилен начин в сравнение с предишните практики.

Нека използваме музикалната индустрия като пример: в миналото, ако изпълнителите искаха да печелят пари от работата си, трябваше да подпишат договор с лейбъл. Обикновено обаче компанията запазваше по-голямата част от правата и печелеше от авторските възнаграждения. В днешно време независимите музиканти могат да продават песни или албуми директно на феновете с помощта на НФТ и сами да прибират всички приходи.

2. ОТЧЕТНОСТ

Какво определя стойността на токена?
Каква е стойността на токена?

Броят на лицата или организациите, които желаят да използват и приемат даден токен като плащане, е един от най-важните аспекти, които влияят върху стойността на криптовалутата. Търговската активност на НФТ нарасна до 280 000 купувачи и продавачи всеки месец между юли и август 2021 г. Приемането печели доверие и стабилност.

3. МАРКИРАНЕ НА СИМВОЛИ.

Каква е криптовалутата на Илон Мъск?
В каква криптовалута инвестира Елон Мъск?

Туитовете на Елон Мъск не само предизвикаха голям интерес и информираност за неговата марка, но и доведоха до покачване на цените на много криптовалути. Въпреки това туитовете му бяха и остро критикувани от някои, които твърдят, че той несправедливо манипулира пазара. Тъй като НФП са толкова нови, делът на хората, които търгуват с НФП и криптовалути, все още е доста малък (дори и социалните медии да ви убеждават в обратното), което означава, че дори едно събитие или новина може да окаже значително влияние върху стойността. Когато на пазара започнат да навлизат повече пари, с течение на времето той ще стане по-стабилен.

БРОЯ НА НАЛИЧНИТЕ ТОКЕНИ

Как изглежда бъдещето на валутата?
По-добра ли е криптовалутата от фиатната валута?

На разположение е фиксирано количество монети. НФТ са единствени по рода си, както и валутните токени, като и двете имат ограничено количество. И двата вида могат да поскъпнат с течение на времето, тъй като търсенето нараства, като например когато притежавате картина на Пикасо или уникално издание на дрехи. Фиатните пари са обратното на криптовалутата. Можете да отпечатате повече пари, което ще доведе до инфлация и ще обезцени съществуващите пари.

Какво е бъдещето на парите?

Може би вече търгувате с криптовалута срещу фиат чрез борси или транзакции с други потребители на криптовалута. Криптовалутата и блокчейн продължават да набират популярност, полезност, разбиране и приемане. Колкото повече се разбира и използва, толкова по-ценна става тя като средство за размяна.

Биткойнът фиатна валута ли е?
Крипто бъдещето ли е?

Въз основа на броя на трансакциите, употребите, проучванията и иновациите в областта на криптовалутите е много вероятно използването им в световен мащаб да продължи да расте.

Ако тези тенденции се запазят, е възможно да се стигне до няколко резултата за криптовалутите. Първо, обществото и икономиката могат да приемат биткойн до степен, в която фиатната валута на дадена държава постепенно да отпадне. Нейното правителство ще бъде принудено да я признае за законно платежно средство и фиатните пари ще станат отживелица.

Вторият пример е комбинация от цифрови активи и фиатна валута. Правителствата биха могли да приемат и двете, което ще им позволи да събират данъчни приходи и да финансират своите инициативи, като същевременно захранват и военните си сили. Потребителите и предприятията биха имали пълна свобода по отношение на това, което искат.

Проблеми с фиатната валута
Какво ще се случи, ако криптовалутата замени фиатната валута?

Трето, ако обществото реши да се откаже изцяло от криптовалутата, то може да избере да продължи да използва фиатни пари. Въпреки това развитието на блокчейн технологията доведе човечеството до система, в която финансовите данни не могат да бъдат променяни или подправяни.

Въпреки че е малко вероятно, ако хората спрат да използват криптовалута, все още ще имаме фиатни пари. Дори и така, блокчейн технологията ни даде система, в която финансовата информация не може да бъде фалшифицирана или променяна. Каквото и да се случи, криптовалутата може да бъде от полза за хората по целия свят и за икономиката, в която живеят. Нещо повече, както фиатните, така и криптовалутите доказаха, че са жизнеспособни средства за размяна, разчетни единици и хранилища на стойност.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти