Какво е нфт?

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

⚡️ Какви са някои примери за незаменяеми токени?

Необменяемите токени могат да представляват всякакви предмети, включително онлайн активи като цифрово изкуство и реални неща като недвижими имоти, тъй като не са свързани с физически актив. Обекти в игрите, като аватари, цифрови и нецифрови колекционерски предмети, имена на домейни и билети за събития са примери за активи, които могат да бъдат представени от НФТ.

⚡️ Как мога да купя НФТ?

Тъй като повечето NFT могат да бъдат закупени само с етер, често първата стъпка е да се придобие част от тази криптовалута и да се съхрани в цифров портфейл. След това можете да закупите NFT на една от няколкото онлайн борси за NFT, като OpenSea, Rarable и SuperRare

⚡️ Безопасни ли са токените, които не могат да се обменят?

Необменяемите токени, използващи блокчейн технология, като цяло са безопасни. Разпределеният характер на блокчейн прави НФТ трудни за хакване. Един от рисковете за сигурността на NFT е, че можете да загубите достъп до своя несменяем токен, ако платформата, която хоства NFT, спре да работи.

⚡️ Защо НФТ са толкова популярни?

Бързият възход на NFT демонстрира непредсказуемата крива на приемане на нови технологии и експертите смятат, че има няколко причини за популярността на NFT през 2021 г. Много нови инвеститори навлязоха на пазара на криптовалути през 2021 г. поради силния растеж на Биткойн и Етериум.

⚡️ Защо НФТ е бъдещето?

Изкуството вече не е ограничено от пазачите, които са го контролирали в продължение на хилядолетия. С помощта на НФТ творците могат да създават изкуство и да го разпространяват по интернет канали, докато традиционните пазители от векове диктуват какво е изкуството и кой получава достъп до него. Блокчейн транзакциите също така позволяват на артистите да се свързват директно с феновете си и да управляват кариерата си.

Криптовалутата nft

Напоследък популярността на NFT или незаменяемите токени се увеличава. Тези цифрови активи вече се продават за редки предмети като холандски лалета от 17-ти век. Можете да ги намерите на разположение за покупка в области като изкуство, музика, такос и тоалетна хартия.

Струва ли си да се инвестира в NFT или това е мода? Някои твърдят, че това е балон, който скоро ще се спука, подобно на интернет или манията по бебетата Бини. Други смятат, че НФП ще направят революция в инвестирането и ще останат сила за години напред.

Какво точно представлява NFT?

Какво представлява токенизацията на NFT?
Каква е разликата между Криптовалутата nft и токените?

НФТ са цифрови активи, които представляват неща от реалния свят като изкуство, музика, предмети в играта и видеоклипове. В повечето случаи те се купуват и продават онлайн за биткойн чрез борси за криптовалути

НФТ съществуват от 2014 г., но сега набират популярност като по-популярен начин за купуване и продажба на цифрови произведения на изкуството. Пазарът на НФТ е на стойност 41 млрд. долара през 2021 г., което се доближава до общата стойност на световния пазар на изобразително изкуство.

NFT са уникални и често се издават в ограничен тираж. Освен това те имат идентификационни номера, които улесняват проследяването им. “НФТ създават цифров дефицит”, казва Ари Ю, председател на Cascadia Blockchain Council, асоциация на технологичната индустрия във Вашингтон, и управляващ партньор на Yellow Umbrella Ventures.

Какво точно представлява Криптовалутата nft
Трябва ли да купя Криптовалутата nft?

Това рязко контрастира с повечето цифрови продукти, чийто брой обикновено е неизброим. Ако има търсене на дадена стока, прекратяването на предлагането би трябвало да повиши нейната стойност.

Много от НФТ обаче са дигитални копия на съществуващи неща, които вече съществуват под някаква форма другаде, като например емблематични кадри от мачове на НБА или секюритизирани версии на интернет изкуство, които вече се разхождат в Instagram.

Криптовалутата nft са неделими, докато взаимозаменяемите токени са делими
Защо NFT са толкова скъпи?

Майк Уинкълман, по-известен като “Beeple”, създава композиция от 5000 ежедневни рисунки, за да създаде може би най-известния НФТ от 2021 г. – “EVERY DAY: The First 5,000 Days”, който по-късно същата година е продаден за световния рекорд от 69,3 милиона долара в Christie's.

Всеки може да види отделни снимки или дори цял колаж от снимки онлайн безплатно. Така че защо хората са готови да похарчат милиони за нещо, което могат просто да вземат или изтеглят?

Какво означава NFT?
Плюсове и минуси на инвестирането в нфт крипто

НФТ позволява на купувача да притежава продукт, който вече съществува. В системата е интегрирано удостоверяване на автентичността, което работи като проверка на собствеността. Тези “дигитални права на хвалба” са по-изгодни за колекционерите от самия предмет в много отношения.

КОИ СА 8-ТЕ ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА NFTS

Какво представляват нфт крипто и как работят?

Незаменяемите токени са известни като NFT. Обикновено се изработват с помощта на същия вид програмиране като Биткойн или Етериум, но с това приликата свършва.

Парите и криптовалутите са взаимозаменяеми, което означава, че могат да се обменят или съчетават помежду си. Те също така струват една и съща сума – един долар винаги струва друг долар; един биткойн винаги е равен на друг биткойн. Заменяемостта на криптовалутата я прави надежден начин за извършване на трансакции в блокчейн.

Какво представляват нфт крипто и как работят?
Нефунгиращи токени (NFT)

НФТ имат цифров подпис, който ги прави уникални и не могат да бъдат заменяни помежду си. Това, че ДВА НФТ са от NBA Top Shot, не означава, че са еквивалентни. Цената на NFT се определя от пазара, така че един клип потенциално може да струва повече или по-малко от друг в зависимост от търсенето.

Как работи технологията нфт крипто?

Блокчейнът, често наричан разпределена публична счетоводна книга, е база данни, в която се съхраняват транзакциите. Вероятно сте най-запознати с блокчейн като основния механизъм, който позволява съществуването на криптовалутите.

Как работи нфт крипто
NFT е съкращение от Non-Interchangeable Token (незаменяем токен).

НФТ често се съхраняват в блокчейна на Етериум, въпреки че могат да се съхраняват и в други блокчейни.

Популярни пазари на NFT

Какво отличава nft за покупка?

Както НФТ, така и криптовалутите са изградени върху блокчейн със сходни идеи и сравними критерии. В резултат на това те ще привличат много от един и същи тип хора. НФТ могат да се разглеждат като вид криптовалута, която е по-малка по мащаб от Биткойн. За да търгувате с НФТ, обикновено се нуждаете от криптоформи на пари.

Основната разлика обаче е в името. Криптовалутата е вид валута. Тя има същата икономическа стойност като всички останали пари и може да се разменя една за друга. Това означава, че независимо дали обменяте дадена криптовалута за друга, стойността на вашите активи не намалява: $1$ = $1$

Как работи технологията NFT?
Какво означава nft за покупка в изкуството?

НФТ се произвеждат или “изсичат” от цифрови обекти, които представляват както материални, така и нематериални предмети, като например:

  • Графично изкуство
  • Gifs
  • Видеоклипове и спортни събития
  • Колекционерски предмети
  • Виртуални аватари и скинове за видеоигри
  • Дизайнерски маратонки
  • Музика

Дори малките количества са от значение. Съоснователят на Twitter Джак Дорси продава първия си туит като NFT за повече от 2,9 милиона долара.

НФТ са цифрови колекции, до които имате виртуален достъп. Така че вместо да имате физическа картина с маслени бои на стената си, ще разполагате с цифров файл на NFT.

Nft за покупка
Представлява ли NFT токен за сигурност?

Те имат и изключителни права върху актива. NFT могат да бъдат притежавани само от едно лице в даден момент и тъй като използват блокчейн технология, е лесно да се провери собствеността и да се прехвърлят токени между собствениците. Създателят има възможност да съхранява специфична информация в метаданните на NFT. Например творците могат да подпишат своето произведение, като включат своя подпис във файла.

Какви са целите на НФТ?

Блокчейн технологията и NFT отварят нов свят от възможности за печелене на пари от артисти и доставчици на съдържание. Художниците вече не трябва да разчитат на галерии или търгове, за да продават произведенията си, а могат да ги продават директно на клиенти като НФТ, което им позволява и да задържат повече пари.

Какви са целите на НФТ?
(NFT) Определение за ⋘незаменяем токен⋙. 2022

Художниците често определят авторски възнаграждения, които им дават процент от продажбите всеки път, когато творбата им се прехвърля на друг собственик. Въпреки че не е често срещан, този метод носи парични ползи на художниците, след като произведенията им бъдат продадени.

NFT се използват не само за изкуство. Марки като Charmin и Taco Bell продават произведения на изкуството на тема NFT, за да събират пари за благотворителност, използвайки ги като средство за набиране на средства. Charmin нарече предложението си “NFTP” (несменяема тоалетна хартия), а изкуството на Taco Bell с NFT се разпродаде за минути, като всички приходи отидоха за фондация Taco Bell.

Какво означава NFT?
Какво е NFT? Обяснение на незаменяемите токени

Друг пример е Nyan Cat – GIF изображение на пухкава котка, създадено през 2011 г. и продадено за близо 600 000 долара през февруари. В края на март продажбите на NBA Top Shot надхвърлят 500 млн. долара. Само една поява на Леброн Джеймс в НФТ генерира над 200 000 долара.

Знаменитости като Снуп Дог и Линдзи Лохан са сред нарастващия брой личности, които се присъединяват към печелившата страна на НФТ, създавайки уникални спомени, произведения на изкуството и събития под формата на секюритизирани НФТ.

Как да Nft за покупка

Необходими са ви следните елементи, за да създадете колекцията си от NFT:

Защо NFT не са ценни книжа?
Как са свързани НФТ с активите?
  • За начало ще ви е необходим цифров портфейл, в който да съхранявате НФТ и криптовалути. В зависимост от това какви валути поддържа вашият доставчик на НФТ, вероятно ще трябва да си купите малко етер. Можете да закупите криптовалута чрез кредитна карта от сайтове като Coinbase, Kraken, eToro и дори PayPal и Robinhood. След това може да я изпратите от борсата към вашия цифров портфейл.
  • Докато проучвате възможностите си, помислете за разходите. Например, когато купувате биткойн, повечето борси вземат процент от продажбата.

Струва ли си да инвестирате в NFT?

Има ли смисъл да купувате NFT само защото можете? Всичко зависи от това дали има смисъл, или не, според Yu.

“НФТ са опасни, защото потенциалът им е неизвестен и нямаме много данни за оценка на ефикасността им”, добавя тя. “Тъй като НФТ са толкова нови, може би си струва да се инвестират малки суми, за да се тестват сега.”

Как да инвестираме в Nft за покупка
Какво представлява NFT и как работи?

Ако разполагате с допълнителни средства, може да си струва да обмислите закупуването на НФТ, тъй като то е значимо за вас.

Имайте предвид, че стойността на НФТ се определя изцяло от това, което някой друг е готов да плати за нея. В резултат на това търсенето ще определя цената, а не фундаменталните, техническите или икономическите фактори, които оказват влияние върху цените на акциите и поне формират основата на инвеститорското търсене.

С други думи, може да се наложи да продадете своите НФТ на по-ниска цена от тази, която сте платили за тях. Ако няма търсене, ще се наложи да ги ползвате.

Струва ли си да инвестирате в NFT?
Струва ли си да купувате NFT?

Според данъчната служба всички криптовалути подлежат на облагане. Криптовалутата е цифрова валута, която се използва в блокчейн мрежа като пари. За да се сдобиете с тези валути, трябва да използвате борса или брокер, който ги превръща в реална валута, например щатски долари, и ги продава на инвеститори (например Coinbase). Протоколът на Биткойн определя, че всички трансакции с Биткойн трябва да се записват в публична счетоводна книга, наречена Блокчейн.

NFT е токен за ценни книжа?
Плюсове и минуси на инвестирането в НФТ

Имайте предвид, че ако купувате НФТ с криптовалута, монетите може да подлежат на облагане, ако са поскъпнали след покупката. В резултат на това, ако смятате да добавите НФТ към портфейла си, трябва да се консултирате с данъчен специалист.

Въпреки това, когато става въпрос за НФТ, действайте предпазливо, както при всяка друга инвестиция. Уверете се, че сте направили проучване, разбрали сте опасностите и не забравяйте, че може да загубите всичките си пари, ако нещата се развият зле. Ако решите да се впуснете в тази стъпка, действайте много предпазливо.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти