Ръководство за криптовалута данък през 2022 г.

⚡️ Ще се облага ли криптовалутата с данък?

Да, притежаваните от вас биткойни, етериум и други криптовалути подлежат на облагане. Криптовалутата се счита за „собственост“ от данъчната служба, така че вашата виртуална валута се облага с данък като всяка друга собственост, която притежавате, например акции или злато.

⚡️ Как работят данъците при криптовалутата?

Ако сте продали криптовалутата си, след като сте я държали по-малко от година, получената печалба ще бъде обложена с краткосрочната данъчна ставка върху капиталовите печалби, която е 25%. Тази данъчна ставка е лесна за разбиране: тя е равна на вашата редовна данъчна ставка върху доходите, която варира от 10% до 37%.

⚡️ Какво е фиат срещу криптовалута?

Доларът, еврото, йената и т.н. са конвенционални форми на фиатни пари, които използваме, за да придобиваме предмети и услуги. Криптовалутите и токените, от друга страна, са цифрови активи под формата на компютърен код. Криптовалутата е собствен актив на блокчейн, докато токените са платформа, която е изградена върху съществуващ блокчейн.

⚡️ Коя криптовалута ще замени биткойн?

Litecoin е най-известната криптовалута, поради високата стойност на bitcoin. Така че, ако не можете да си позволите биткойн, помислете за преминаване към литекоин. Той е почти идентичен с биткойн, но транзакциите се извършват по-бързо, което е едно от основните му предимства.

Криптовалута данък

През 2021 г. криптовалутите преживяха страхотна година. Неотдавнашно проучване показа, че повече от десет процента от американците са търгували с криптовалута през миналата година – ако сте един от тях, може би се чудите как вашите транзакции и други дейности с криптовалута ще се отразят на данъците ви.

Данъчната служба класифицира криптовалутите като активи. Правителството на САЩ, както и други правителства по света, счита криптовалутите за собственост и облага транзакциите, при които се генерират или получават биткойни по подобен начин, с данък върху акциите и облигациите. Ако използвате биткойни за бизнес транзакция, трябва да я отчетете пред IRS и данъчните власти на вашия щат. В това есе ще бъдат обяснени данъците върху криптовалутите в Съединените щати и как работят те.

Как се облагат криптотърговците в САЩ?
Трябва ли да съобщавам за криптовалута на данъчните служби?
Съдържание

Има ли някакви данъчни задължения, свързани с криптовалутата?

Криптовалутата се счита за цифров актив в САЩ и данъчната служба я разглежда като подобна на акции, облигации и други капиталови активи. Данъците, които плащате върху приходите си от криптовалута, зависят от начина, по който сте придобили криптовалутата, и от това колко дълго сте я държали – като доход от капиталова печалба или заплата.

Как се облага криптовалутата?
Разбиране на крипто данъка

Важно е да проучите как сте използвали криптовалутата си през 2021 г., за да решите дали трябва да плащате данъци. Облагаемите събития са транзакции, които водят до данъчно облагане. Освободените от данъци събития са тези, които не са. Нека ги разгледаме по-подробно:

 • Необлагаеми събития са тези, които не водят до облагаеми печалби или загуби.
 • Купуването и притежаването на криптовалути в брой не подлежи на облагане. Когато продадете и реализирате печалбата си, ще платите данък.
 • Даряване на биткойн на квалифицирана благотворителна организация или организация с нестопанска цел, освободена от данъци: Ако дадете криптовалута директно на благотворителна организация от категория 501(c)(3) като GiveCrypto.org, може да успеете да приспаднете част от даренията си.
Облагане на Криптовалута данък
Крипто данък 2022
 • Ако получите криптовалута като подарък, вероятно няма да бъдете обложени с данък, тъй като няма да продавате или да извършвате други облагаеми дейности, като например залагания.
 • Подаряване на подарък: колко мило от ваша страна! Всеки бенефициент може да получи до 15 000 долара под формата на паричен подарък всяка година, без да плаща данъци (и повече за партньорите). Ако подаръкът ви е на стойност над 15 000 USD на човек, трябва да попълните формуляр за данък върху даренията (което обикновено не води до продължаващо задължение). Дори и да не се налага да плащате данъци върху криптовалутата, която сте получили като подарък, получателят ще трябва да проследи нейната себестойност за момента, в който се разпорежда с нея.
 • Обмяна на криптовалута в портфейла ви: прехвърлянето на криптовалути от един портфейл или сметка в друг е освободено от данъци. Когато продавате, ще платите данък върху печалбата.
Данъци и криптовалута
Какъв Криптовалута данък трябва да платите върху

Облага се като капиталова печалба, но не се облага с данък върху продажната цена

Крипто данък: плащане на капиталови печалби в биткойн и етериум

 • Възможно е да продадете криптовалути за пари в брой. Ако сте продали криптовалутата си за долари, ще бъдете обложени със съответния данък. Ако обаче претърпите загуба от продажбата, можете да приспаднете тази сума от данъчната си декларация.
 • Когато сменяте една криптовалута с друга, трябва да продадете оригиналната, преди да придобиете новата. Тъй като това е продажба, данъчната служба я счита за облагаема. Ще бъдете обложени с данък, ако сте продали биткойн на по-висока цена от тази, която сте платили за него.
 • Ако например похарчите биткойн за закупуване на пица, това може да доведе до данъчна тежест. Данъчната служба счита, че закупуването на биткойн е равносилно на продажбата му. Трябва да продадете актива, преди той да бъде разменен за стока или услуга; това се нарича „превръщането му в пари в брой“. данъци върху криптовалутите през 2022 г.
Данък върху криптовалутите през 2022 г.
Данъци върху криптовалутите през 2022 г.

Определение за облагаем доход

 • През 2021 г. офанзивният лайнсмен от НФЛ Ръсел Окунг беше едно от малкото известни лица, на които се плащаше в биткойни – и той почти сигурно плаща данък върху доходите си. Ако сте последвали примера на Окунг и сте получили заплащане в криптовалута, криптовалутата ви ще бъде обложена като компенсация въз основа на вашата данъчна ставка.
 • Приемането на биткойни в замяна на стоки или услуги се нарича „получаване на криптовалути“. Ако приемате криптовалута като заплащане за стока или услуга, трябва да я декларирате като доход пред данъчната служба.
Разбиране на данъците върху криптовалутите
Кога трябва да платя данъци върху печалбите от криптовалути?
 • Добивът на криптовалута се облага по различен начин в зависимост от вида на добива. Ако извършвате добив на криптовалута и печелите пари, най-вероятно ще трябва да платите данъци върху приходите си въз основа на справедливата пазарна стойност (обикновено цената) на монетите в момента на доставката им. Криптовалутата, добивана като бизнес, се третира като доход от самостоятелна заетост и се облага с редовни данъчни ставки, плюс данък за самостоятелна заетост.
 • Получава се награда за пара. Възнагражденията за стейджинг се третират като доходи от добив и се облагат със съответния данък.
 • Други източници на доходи: Можете да печелите пари, като държите определени криптовалути. Това се счита за облагаем доход, както и да е. Данъчните служби го смятат за различен вид лихва от банковата лихва, въпреки че понякога се нарича лихва.
Разбиране на данъчната ставка за криптовалута
Данъчни съвети в последната минута за крипто инвеститори
 • Получаване на криптовалута в резултат на разклонение. Данъците върху криптовалутите, генерирани в резултат на форк, се определят от начина, по който използвате актива, когато той може да бъде изтеглен от вашия обмен, и от други критерии. Вижте най-новите указания на данъчната служба за хардфорк тук.
 • Сваляне от самолет: Можете да накарате компания за криптовалути да ви пусне аероплан като част от маркетинговите си усилия или да го подари. Сумата, получена като airdrop, се облага като доход и трябва да бъде регистрирана от данъчната служба. За актуални правила на IRS относно въздушните капки вижте тук.
 • Получаване на други стимули или награди: това не е изчерпателен списък и има още много причини, поради които можете да получите безплатна криптовалута. Те могат да бъдат толкова прости, колкото coinbase данъци Получаване на бонуси, или толкова сложни, колкото получаването на 5 долара в биткойни за това, че сте насочили приятел към криптообмен. Така или иначе, тя ще трябва да бъде регистрирана като доход.
данък върху криптовалутите
Данъчни въпроси, свързани с криптовалути и блокчейн

Каква е данъчната ставка за криптовалута?

Така че изглежда, че някои от транзакциите ви с криптовалута вече подлежат на данъчно облагане. Какво трябва да направите? Можете да прецените колко ще трябва да платите като данъци, като вземете предвид доходите, печалбите и загубите си. Ето какво означава това:

Изчисляване на крипто приходите.

Пълно ръководство за данъците върху криптовалутите
Как да декларирате криптовалута в данъците си?

Обикновено, когато сте данъкоплатец в САЩ, федералните и щатските данъци върху доходите вече са приспаднати от фишовете ви за заплата. Същите данъци върху доходите обаче се прилагат и за криптовалутата – независимо дали тя идва от добив, кражба или компенсация.

Когато подавате информация за доходите си, обикновено трябва да плащате според данъчната ставка, съответстваща на данъчната ви класификация. Едно предупреждение: ако сте спечелили много пари от дейност с криптовалута, това може да повлияе на това в коя данъчна категория попадате и да ви накара да платите по-висока данъчна ставка за някои от доходите си.

Купувачи на криптовалута: ето какво трябва да знаете по време на данъчния сезон
Капиталови печалби от данък криптовалута ставки през 2022 г.

Изчисляват се капиталовите печалби и загуби.

Проблемът е, че малко портфейли дават точна представа за това колко пари сте спечелили или загубили. За да разберете колко пари сте спечелили или загубили, първо определете с колко криптовалута сте започнали. Това е известно като вашата стойностна база.

Познаване на разходната база

Цената, която сте платили за своята криптовалута, обикновено определя вашата разходна база. Ако обаче сте я получили чрез добив или кражба, тогава вместо нея ще се използва справедливата пазарна стойност към момента на получаването. Ако някой ви е подарил валутата, нейната стойностна база ще бъде определена въз основа както на това, което първоначално е платил, така и на текущата справедлива пазарна стойност. разбиране на данъчната ставка върху криптовалутата

Научете повече за данък криптовалута
Разбиране на данъчната ставка върху криптовалутата

Когато продавате криптовалути, можете да приспаднете първоначалната стойност от продажната цена, за да разберете дали сте реализирали печалба или загуба. Ако печалбата ви надвишава началната сума, сте реализирали капиталова печалба. Ще имате капиталова загуба, ако печалбите ви са по-малки от началната стойност.

Печалбите от активи, държани за по-малко от една година, се третират по различен начин.

В зависимост от ситуацията ще плащате данъци върху капиталовите печалби както на щатско, така и на федерално ниво. Те могат да бъдат краткосрочни или дългосрочни; това, което определя какъв данък ще трябва да платите в крайна сметка, е колко дълго сте държали криптовалутата си, преди да я продадете. Ако това е било повече от година, тогава най-вероятно трябва да се притеснявате само за дългосрочните данъци върху капиталовата печалба За щастие, те са по-ниски от краткосрочните ставки! колко дължа за данъци върху криптовалутата?

Какви са данъците върху доходите от криптовалута
Колко данъка дължа за криптовалута?
 • Печалбите от инвестиции се облагат с по-ниска ставка за капиталовите печалби с течение на времето. Тези ставки (0%, 15% или 20% на федерално ниво) варират в зависимост от дохода ви. Данъкоплатците с по-високи доходи могат да бъдат облагани с 3,8% данък върху нетните печалби от инвестиции, които могат да включват печалби или други приходи.
 • От друга страна, краткосрочните доходи се облагат с по-високата ставка за редовен доход, която обикновено е по-висока и по-неблагоприятна.
Данъчни ставки за криптовалута
Как да спечелите от загубите на криптовалута?

Важно е да се отбележи, че ако продадете криптовалутата си за пари в брой, конвертирате я в друга цифрова валута или я похарчите за стока или услуга, ще бъдете обложени с данъци. Печалбите не се реализират, докато не продадете базовите акции.

Какво представляват твърдите вилици и как влияят на данъците ви

На 9 октомври 2019 г. данъчната служба издаде нови насоки относно данъците върху криптовалути, които се прилагат за събития, настъпили в миналото. Един от ключовите изяснени елементи е, че ако получите нови монети от хард форк (когато дадена монета се разделя на две), тези монети се считат за облагаем доход. Това означава например, че ако сте държали Биткойн по време на хард форка на Биткойн Кеш (1 август) или Биткойн Кеш по време на хард форка на BSV (15 ноември), сте отговорни за декларирането и плащането на данък върху доходите на тези новополучени монети.

Важно: притежаването на оригиналната монета към момента на разклоняването, което би ви дало право да получите разклонената монета, е достатъчно, за да може данъчната служба да я третира като събитие, генериращо доход, което подлежи на данъчно облагане – не е необходимо да продавате или да се разпореждате с двата вида валута.

Как се отчитат загубите в криптовалута?
Какво представляват твърдите вилици и как влияят на данъците ви

Можете да използвате специфична идентификация дори когато разменяте даден артикул

Улеснете подаването на данъчна декларация за криптовалута, като използвате CoinTracker, който автоматично ще направи необходимото специфично идентификационно отчитане вместо вас и ще предостави придружаващата документация.

Разбиране на капиталовите ви загуби

Ръководство за данъците върху криптовалутите през 2022 г.
Трябва ли да съобщавам за криптовалута на данъчната служба?

Претърпели сте капиталова загуба, когато сте продали актив за по-малко от сумата, която сте платили за него. Загубите обаче могат да работят във ваша полза. Можете да използвате капиталовите загуби, за да намалите доларовата сума на всички други капиталови печалби (включително активи, които не са криптовалути, като например акции), които сте реализирали през годината, като потенциално намалите общата си данъчна тежест.

Максималният размер на загубите, които можете да декларирате всяка година, за да компенсирате други доходи, е 3000 USD; ако обаче имате повече загуби, отколкото доходи, или нямате никакви доходи, всеки остатък се прехвърля за следващите години, докато не бъде приложена цялата сума на загубите.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии