Топ крипто

  Какво представлява студеният портфейл?

  ⚡️ Каква е разликата между горещия портфейл и най-добрия студен портфейл за криптовалути?

  Студеният портфейл“ е портфейл, който не може да комуникира с мрежата. Носителите на такъв портфейл могат да бъдат всякакви – от хартиени до електронни, а целта винаги е една и съща: никакъв достъп до мрежата, никаква опасност от хакери. „Горещ портфейл“ е портфейл, който има връзка с мрежата.

  ⚡️ Как работят хардуерните портфейли?

  Един портфейл прилича на нещо средно между малък телефон и външно устройство за съхранение. За да извършват транзакции, потребителите свързват устройството с компютър чрез USB кабел. Някои устройства функционират самостоятелно, като се свързват с интернет безжично или чрез Ethernet, без да е необходим компютър.

  ⚡️ Кой криптопортфейл е най-сигурен?

  За най-надежден се счита офлайн портфейл за криптовалути. В този случай можете да инсталирате портфейла на всеки компютър, дори и да нямате достъп до интернет. Този избор няма да се хареса на хората, които трябва да направят транзакция бързо. Хардуерните портфейли от Ledger и Trezor имат високо ниво на надеждност.

  Биткойн портфейлът

  Основното нещо, което трябва да знаете за криптовалутата, е, че тя трябва да се съхранява на сигурно място. Най-безопасният начин да направите това е като използвате студен портфейл, който представлява офлайн компютър. Но е важно да разберете как работят те и да ги използвате правилно.

  Какво е Биткойн портфейлът за криптовалута?

  Портфейлът за криптовалута е вид софтуер (или хардуер), който ви позволява да съхранявате цифрова валута и да извършвате различни операции с нея. Блокчейнът обаче поддържа пряк контрол върху достъпа до криптовалутата. В резултат на това се изискват уникални ключове за удостоверяване на правото за управление на средствата.

  Уникален набор от символи, състоящ се от букви и цифри, се нарича криптографски ключ:

  Какво представлява студеният крипто портфейл?
  Как работи крипто портфейлът за студено съхранение?
  • Публичният ключ е сравним с банкова сметка. Точно както трябва да депозирате средства в банковата си сметка, за да получавате плащания, така и в портфейла трябва да депозирате средства, преди да можете да започнете да получавате плащания от други потребители.
  • Частният ключ е код (често наричан „криптиран частен ключ“), който ви позволява достъп до вашата сметка в биткойн. Той е подобен на ключ от сейф, тъй като служи като виртуално копие на действителния ключ. Този код ви дава пълен контрол върху парите в сметката ви.

  Имайте предвид, че макар портфейлът технически да е притежание на собственика, криптовалутата принадлежи на лицето, което държи частния ключ. Това е специализиран инструмент за взаимодействие със записи в блокчейн. Портфейлът за криптовалута може да се оприличи на мост, който свързва цифровите активи (съхранявани в блокчейна) с техния собственик (който ги притежава).

  Видове портфейли за криптовалута

  Различни видове Биткойн портфейлът
  Как работят студените портфейли?

  Съществуват два различни вида портфейли: студени и горещи. Основната разлика между тях е, че някои работят офлайн, докато други са винаги (или много често) свързани с мрежата.

  Основното предимство на „горещите“ портфейли е тяхната бърза (или непрекъсната) връзка с блокчейна чрез интернет. Потребителите могат да депозират или теглят средства по всяко време. Такива портфейли за криптовалути се разделят на следните видове:

  • Настолни компютри (предлагат се тънки и дебели);
  • мобилни устройства;
  • онлайн.

  Криптографският портфейл „студен портфейл“ не се свързва с мрежата през цялото време. Те се класифицират в три различни категории въз основа на начина, по който се изпълняват: изпълнение, потапяне и само за четене.

  • Същите настолни програми;
  • физически носители;
  • хардуерни хранилища. 

  В същото време, благодарение на възможностите на блокчейн технологията, всички портфейли могат да бъдат попълнени във всеки един момент. И не е необходимо получателят да е свързан с мрежата. Някои видове софтуер могат да функционират и като студени, и като горещи портфейли, така че имайте това предвид.

  как функционира студеният крипто портфейл
  Защо криптовалутата със студен Биткойн портфейлът е най-сигурна

  Понякога криптовалутите се делят на едновалутни и многовалутни.

  Днес има много различни видове портфейли, всеки от които има свой собствен потребителски интерфейс, степен на сигурност и списък с функции. В резултат на това е важно предварително да заявите приоритетите си. Можете да изберете най-добрия вариант от широката селекция от портфейли въз основа на вашите изисквания.

  Студените портфейли за криптовалута са с различни форми и размери

  Студените портфейли за криптовалути се различават по начина на използване и функциите, които съдържат, както и по начина на достъп.

  Хардуерен портфейл

  Физическо хардуерно устройство се използва за генериране на случайни частни и публични ключове от източник на ентропия. Устройството съхранява генерираните ключове офлайн, като ги пази от хакери.

  Това е най-сигурният тип студен портфейл. Предпочита се хардуерно съхранение, тъй като няма опасност от хакерски атаки. Съществува обаче опасност от повреда на софтуера на устройството, което налага да се изберат надеждни доставчици.

  Хардуерно съхранение на Биткойн портфейлът
  Какво е хардуерен студен портфейл?

  Сигурните портфейли се използват най-често за съхранение на пари поради невъзможността да се извършват редовно транзакции.

  Този недостатък се преодолява от няколко проекта за криптовалути. Става дума за уникални децентрализирани борси, които използват архитектура с двойна верига и позволяват на една блокчейн верига да създава свои цифрови активи и приложения, използвайки мощта на друга. Този метод за връзка с мрежата е разработен специално за използване с хардуерни портфейли.

  Софтуерни портфейли

  Категорията „Приложение“ включва версии за настолни и мобилни устройства. Всеки вид е разделен на множество подвидове.

  Настолен компютър. 

  Тази програма се изтегля на компютър и се използва на него. Такъв портфейл дава възможност на потребителя да има пълен контрол върху парите и ключовете си.

  Безопасни ли са настолните криптовалути?
  Настолни портфейли за криптовалута

  Когато генерирате портфейл за настолни компютри, файлът „wallet.dat“ се записва на вашия компютър. Той съдържа чувствителна информация, която дава достъп до всичките ви адреси. За да се попречи на нарушителите да използват този файл от разстояние, той трябва да бъде защитен със силна парола.

  Компютърният портфейл може да бъде стартиран само ако е въведена правилната парола. Файлът „wallet.dat“ дори не се взема предвид. Поради тази причина е добре да създадете резервно копие на файла „wallet.dat“ и да го съхранявате на сигурно място.

  Също така е важно да запазите частния си ключ, за да имате достъп до парите си от друг портфейл, ако нещо се случи с основния.

  Мобилен

  Името показва, че тези приложения са създадени специално за мобилни устройства. По същество те са настолни портфейли в движение. Тъй като ви позволяват да търгувате и купувате криптовалута с помощта на QR кодове, този вид работа с цифрови пари е удобна.

  За хората, които редовно използват компютър с достъп до интернет, най-добрият вариант е компютъризиран студен портфейл. 

  Как правилно да съхранявате криптовалута през 2022 г.
  Мобилни портфейли за криптовалута

  Най-важното нещо, което трябва да запомните по отношение на криптовалутите, е, че те не са застраховани. В резултат на това трябва да вземете предпазни мерки срещу кражба на средства, за да се предпазите от финансови загуби. За да избегнете кражба на пари, следвайте тези две прости стъпки:

  • Направете дубликат на сайта си или на частните си ключове;
  • Криптирайте мобилния си портфейл със силна парола.
  • Когато е необходима допълнителна функционалност, можете да използвате мобилни портфейли, които са свързани с реномирани платформи за криптовалути.

  Възможността да плащате в точки, които приемат плащания в криптовалута чрез QR кодове или NFC, е полезна функция. Тя е бърза и лесна. Въпреки това, тъй като портфейлът вече не може да се нарича хладен и в него не трябва да се съхраняват огромни суми, това не е най-сигурната опция.

  Големи суми пари не трябва да се съхраняват в горещи портфейли, тъй като те са по-уязвими за хакерски атаки от студените портфейли.

  Уязвимостта на горещия портфейл
  Студено съхранение на крипто

  Портфейли с дебел и тънък дизайн

  Категорията „дебели“ включва пълни възли. Пълният възел е компютър, който потвърждава транзакциите и блоковете, както и следи за минали блокове и транзакции.

  Хартиени портфейли

  Например, ако работите с цифрова валута, трябва да разпечатате тези данни:

  • адрес на портфейла;
  • частни ключове.

  Ако го запишете на хартия и след това го изтриете онлайн, хакерите няма как да получат достъп до профила ви. По желание ключът и адресът могат да бъдат отпечатани като QR кодове.

  Недостатъкът на този подход е голямата опасност от унищожаване на хартията или механичното ѝ повреждане. В този случай достъпът до парите ще бъде трайно забранен. Хартиените портфейли вече не са популярни поради своята неефективност и сега рядко се използват в полза на технологичните методи за съхранение.

  Мултивалутен студен портфейл за криптовалута

  Какво представлява Биткойн портфейлът Multicoin?
  Как да изберем портфейл за няколко валути?

  Трябва да се споменат и портфейлите с различни валути. Най-голямата особеност на тези портфейли е, че в тях могат да се съхраняват различни криптовалути. Те обаче могат да бъдат хардуерни, настолни или мобилни.

  Дебели и тънки портфейли

  Обемът на паметта на твърдия диск оказва значително влияние върху неговата производителност и продължителност на живота. Ако твърдият диск е разделен на малки части, както е с търговската софтуерна програма Norton PartitionMagic или други подобни инструменти, изтриването на данни от една част на SSD диска става по-трудно.

  В резултат на това повечето хора инсталират своите портфейли на външно устройство, например USB флаш памет, която е била унищожена, вместо просто да изключат твърдия диск на компютъра, но да го оставят на първоначалното му място – защото тази техника може значително да забави процеса на изтриване на криптиран твърд диск, тъй като навсякъде ще има множество копия, което забавя декриптирането.

  -> Може да се използва и преносимо устройство за съхранение (например флаш памет) с малък вътрешен капацитет за съхранение.

  Дебели клиенти.

  Два вида портфейли за криптовалута
  Дебели и тънки портфейли

  Всяка криптовалута има свой собствен „дебел“ портфейл, който се произвежда и поддържа от разработчици. За да работи, блокчейнът трябва да бъде изтеглен на устройството на потребителя. След това клиентът автоматично ще добавя нови актуализации и промени. Такива портфейли функционират и като мрежови възли (nodes) по време на създаването и проверката на трансакции.

  Основните предимства са:

  • Това няма да е възможно, ако не са налице характеристики като възможност за контрол на разнообразни цифрови активи, децентрализирано съхранение и търговия, както и защита на личните данни. Блокчейн технологията е подходяща за тази цел, тъй като предлага високи нива на сигурност и прозрачност, както и мрежова сигурност, без да зависи от централизирана трета страна. Стандартът ERC20 позволява създаването на цялостни децентрализирани приложения, базирани на системата за интелигентни договори на Ethereum. Благодарение на отворената си архитектура, тези системи осигуряват постоянна проверка за недостатъци, която позволява предвиждане и незабавно отстраняване на потенциални уязвимости.
  • Пълна тишина. Почти никой не знае за това, освен ако не му кажете сами.
  • Частният ключ се съхранява на устройството на потребителя.
  • Възможни са както подреждане, така и извличане.
  Имат ли студените портфейли частен ключ?
  Къде се съхраняват частните ключове в студения портфейл за криптовалута?

  Има няколко недостатъка:

  • Моновалута – един портфейл се използва за съхранение на една криптовалута.

  Поддържането на портфейла заема много място на твърдия диск. Един портфейл в ядрото на биткойн, например, заема повече от 400 GB място за съхранение. И това количество нараства с всеки изминал ден.

  Както подсказва името, Fat Client е портфейл, който може да се използва както за горещо, така и за студено съхранение.

  Тънки клиенти.

  Тънките портфейли са подобни на дебелите портфейли, но не изискват зареждане на цялата блокчейн верига. Това ги прави по-леки и донякъде по-малко сигурни. Все още трябва да съхранявате частните ключове по сигурен начин. Ако геймърският ви компютър е слаб, тогава трябва да изберете тази опция.

  Избор на студен портфейл

  Кой студен портфейл е най-надежден?
  Разликата между горещ и студен портфейл

  Изключително важно е да изберете портфейл за криптовалута въз основа на това колко пари искате да държите в сметката си. Разбира се, не е необходимо да плащате за скъпа джаджа, за да държите малки суми. Въпреки това някои основни насоки важат за всички, които притежават пари.

  Ако ви се налага да правите много транзакции, за предпочитане е да използвате горещи портфейли наведнъж, тъй като студените не могат да осигурят същата степен на лекота при честа употреба.

  По-голямата част от активите в криптовалута, от друга страна, трябва да се съхраняват в студен портфейл за криптовалута. Можете да изберете един от техните варианти в зависимост от вашите изисквания и размера на средствата ви:

  Защо трябва да използвате хардуерен портфейл
  Кой е най-лесният за използване студен портфейл за криптовалута?
  • Няма смисъл да инвестирате във физическа джаджа за малки суми. В този случай хартиеният портфейл е доста подходящ. Той може да се използва и за лесно извършване на депозити.
  • Хардуерният портфейл може да бъде полезен за съхраняване на огромни суми пари на сигурно място. Той може да се използва и за поверителни транзакции. Разходите за закупуване на хардуерна джаджа ще бъдат възстановени изцяло, благодарение на сигурността на цифровите пари и личното спокойствие заради икономическата сигурност.
  • Настолните и мобилните портфейли могат да се използват, ако отделното устройство ще бъде постоянно изключено от интернет. Тази алтернатива е предпочитана от хората, които просто искат да използват обикновените си джаджи. Те просто се страхуват да не загубят хардуерния портфейл, ако нямат такъв със себе си, например.

  Когато избирате между настолен и мобилен портфейл, имайте предвид следните фактори:

  Как да използвате студен портфейл за криптовалута
  Какво представлява студеното съхранение на криптовалута?
  • Създателят на портфейла – ако софтуерът е произведен от „неизвестен“.
  • Някои портфейли предоставят интерфейс за напреднали потребители, както и за такива без цел. Те са изключително трудни за използване от средния потребител. Преди да вложите пари в даден портфейл, би било разумно да тествате него и всички негови функции.
  • Степента на сигурност е едно от най-важните съображения при избора на портфейл, тъй като защитата на личните средства зависи от надеждността на портфейла.
  • Жизненоважно е да правите резервни копия, независимо от избрания портфейл, за да имате достъп до криптовалута в случай на извънредна ситуация.

  10 най-съвременни хардуерни портфейла за Forbes

  Синхронизацията на стационарно и мобилно устройство е възможна в портфейлите, които поддържат тази функция.

  Как да синхронизирам студените/автономните и изгледните/онлайн портфейли?
  Нивото на защита се повишава значително, когато две устройства са свързани.

  Портфейлът Trust например ви дава пълен контрол върху частните ключове, за да защитите средствата си. За защита на монетите могат да се използват биометрични данни (например пръстов отпечатък) и ПИН код.

  С този цифров портфейл можете да извършвате транзакции с различни видове криптовалути. Той поддържа повече от 160 000 актива и 53 блокчейна. Също така, ако желаете, можете да използвате картата си, свързана със сметката, за да купувате криптовалутни средства с обикновена законна валута.

  Кога е най-подходящото време за използване на студен портфейл?
  Уязвимостта на горещия портфейл

  Потребителят има достъп до акаунти за студено съхранение, точно както при другите портфейли. Потребителят разкрива частния си ключ само при изпращане/получаване на активи с помощта на проста техника за сканиране на QR код от екрана.

  Кога е най-подходящото време за използване на студен портфейл?

  Студеният портфейл е по-сигурен начин да съхранявате крипто активите си, ако не ви се налага да ги харчите или прехвърляте често или ако сте на едно място и не пътувате до места, където би ви се наложило да използвате криптовалута.

  Някои хора съхраняват студените си портфейли в депозитна кутия в банка, за да ги предпазят от кражба или повреда. С тези алтернативи можете да се възползвате от правна защита, която иначе не би била налична, ако криптовалутата ви се съхранява в портфейл.

  Кога е най-подходящото време за използване на студен портфейл?
  Кога е най-подходящото време за използване на студен портфейл?

  Ако се притеснявате за сигурността на интернет или компютъра си, най-добре е да съхранявате криптовалутите си в студен портфейл, докато получите достъп до горещия си портфейл на по-сигурно устройство.

  В крайна сметка студените портфейли предлагат на потребителите на криптовалути начин лесно да държат парите, които искат да инвестират в дългосрочен план, отделно от средствата, които активно използват за участие в пазари на НФТ, блокчейн игри, Дефи протоколи или други видове приложения.

  Съхранявайки криптовалутата си офлайн, сте по-добре подготвени да се справите с рисковете, които идват с инвестирането в различни dapps и вериги. Въпреки че много от тези приложения и вериги са нови, те може да не са напълно сигурни.

  Студеният портфейл може да ви помогне да запазите криптовалутата си, независимо от пазарните колебания или хакерските инциденти. Като имате студен портфейл, увеличавате шанса да оцелеете до следващия бичи цикъл, когато можете да „държите“ и да се наслаждавате на наградите!

  Какво представлява студеният портфейл за криптовалути?
  Как да синхронизирам студените/автономните и изгледните/онлайн портфейли?

  Заключение

  Основната цел на студения портфейл за криптовалута е да пази криптовалутите в безопасност. На пазара обаче вече има няколко вида такива портфейли, с различни допълнителни функции и възможности. В резултат на това всеки потребител трябва да избере най-подходящото решение за себе си въз основа на своите изисквания.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии