Портфейл с настойничество срещу портфейл без настойничество

Каква е разликата между попечителските и непопечителските портфейли, които са двата основни вида портфейли за криптовалути?

Тази статия предоставя анализ на попечителските и непопечителските портфейли и изследва тези видове портфейли, като обхваща характеристиките, сигурността и потребителския опит, помагайки ви да вземете информирано решение.

Съдържание

Какво е попечителски портфейл?

Попечителският портфейл е вид портфейл за криптовалута, който се управлява от трета страна. С други думи, доставчикът на портфейла държи вашите частни ключове, които се използват за защита на вашата криптовалута. Това означава, че нямате пряк достъп до средствата си и може да се наложи да разчитате на трета страна, за да получите достъп до тях.

Плюсове и минуси на попечителския портфейл

Плюсове:

 • Лесно използване: Периодичните портфейли обикновено са по-лесни за използване от непериодичните. Не е необходимо да управлявате сигурността си, тъй като доставчикът на портфейла ще направи това вместо вас.
 • Сигурност: Много попечителски портфейли предлагат допълнителни функции за сигурност, като например многофакторна автентикация (MFA) и студено съхранение.
 • Поддръжка: Преходните портфейли обикновено предлагат 24-часова поддръжка на клиенти, която може да бъде полезна, ако някога имате проблеми с портфейла си.
 • Лесни транзакции: Попечителските портфейли често са интегрирани с борси, така че е лесно да купувате, продавате и търгувате с криптовалута.
 • Намален риск от загуба: Попечителските портфейли поемат риска от загуба на вашите средства, така че не е нужно да се притеснявате, че ще загубите ключовете си или ще бъдете хакнати.

Защити:

 • По-малко контрол: Имате по-малък контрол върху средствата си, когато използвате портфейл с попечителство. Ако третата страна реши да замрази сметката ви, може да нямате достъп до средствата си.
 • Високи такси: Високи такси, които се начисляват при извършване на транзакциите: Парите с настойничество често начисляват по-високи такси от тези, които не са настойнически.
 • По-уязвими за хакерски атаки: Попечителските портфейли са по-уязвими за хакерски атаки от непопечителските, тъй като третата страна има достъп до вашите частни ключове.
 • Малка поверителност: Транзакциите с попечителски портфейли са по-малко поверителни, отколкото транзакциите с не-попечителски портфейли, тъй като третата страна може да види вашата дейност.
 • Риск от измама: Имало е случаи на злоупотреба или измама от страна на доставчици на попечителски портфейли със средствата на техните абонати. Потребителите, които поверяват парите си на доставчик на попечителски портфейл, са изложени на опасността това да се случи.
Плюсове и минуси на портфейла с настойничество и без настойничество.

Какво е криптопортфейл, който не е попечителски?

Непопечителският портфейл за криптовалута е вид портфейл, при който вие, потребителят, имате пълен контрол върху частните си ключове. Това означава, че вие сте отговорни за съхранението и управлението на собствените си частни ключове, които са цифровите ключове, позволяващи ви достъп до вашата криптовалута.

Плюсове и минуси на портфейла без право на съхранение

Плюсове:

 • По-голяма сигурност: По принцип се счита, че портфейлите без попечителство са по-сигурни от портфейлите с попечителство, тъй като вие контролирате частните си ключове. Това означава, че ако доставчикът на портфейла бъде хакнат, вашите средства все още ще бъдат в безопасност.
 • По-голям контрол: С портфейл, който не е наложен, имате пълен контрол върху средствата си. Това означава, че можете да имате достъп до средствата си по всяко време и навсякъде и можете да изберете да изпращате или получавате криптовалута, без да е необходимо разрешение от някой друг.
 • По-голяма поверителност: Транзакциите с портфейли, които не са попечителски, са по-частни от транзакциите с попечителски портфейли, тъй като доставчикът на портфейла не може да види вашата дейност.
 • Не съществува риск от измама: Тъй като вие контролирате частните си ключове, не съществува риск доставчикът на портфейли да злоупотреби или да измами вашите средства.
 • Не се нуждаете от KYC: Портфейлите, които не се ползват от доверието, не изискват KYC, което означава, че не е необходимо да предоставяте лична информация, за да ги използвате.
 • Могат да се използват на различни устройства: Портфейлите, които не са свързани с попечителство, могат да се използват на различни устройства, включително компютри, смартфони и таблети. Това означава, че можете да получите достъп до средствата си от всяка точка на света.

Защити:

 • По-сложни: Портфейлите, които не са попечителски, могат да бъдат по-сложни за използване от попечителските портфейли. Ще трябва да разберете как да управлявате собствената си сигурност и как да използвате различни инструменти, като например семенни фрази и частни ключове.
 • По-голям риск от загуба: Ако загубите частните си ключове, няма да имате достъп до средствата си. Ето защо е важно да архивирате частните си ключове по сигурен начин.
 • По-малко поддръжка: Доставчиците на портфейли, които не са попечители, може да не предлагат толкова голяма поддръжка, колкото доставчиците на портфейли, които са попечители. Това означава, че ще трябва да сте по-самостоятелни, когато става въпрос за отстраняване на проблеми, с които може да се сблъскате.
 • Може да е по-трудно да купувате и продавате криптовалута: Портфейлите, които не са попечителски, може да са по-трудни за използване за купуване и продаване на криптовалута. Това е така, защото ще трябва да използвате децентрализирана борса (DEX), която може да бъде по-сложна за използване от централизирана борса (CEX).
 • Не са застраховани: Портфейлите, които не са свързани с попечителство, не са застраховани. Това означава, че ако загубите средствата си поради кражба или измама, няма да можете да си ги върнете.
Плюсове и минуси на портфейла без попечителство

Попечителски срещу непопечителски портфейл: Кой да изберем

Най-добрият вид портфейл за вас ще зависи от вашите индивидуални нужди и толерантност към риска. По-долу ще обсъдим основните характеристики и ще сравним портфейлите.

Сигурност на портфейлите с попечител и без попечител

Кустодиалните портфейли се управляват от трета страна, като например борса или доставчик на портфейли. Това означава, че третата страна отговаря за съхранението на вашите частни ключове и за управлението на вашите средства. Попечителските портфейли обикновено са по-удобни и лесни за използване от непопечителските, но те също така са свързани с някои рискове за сигурността. Ако третата страна бъде хакната, средствата ви могат да бъдат откраднати. 

В допълнение, портфейлите с попечител може да не са толкова поверителни, колкото портфейлите без попечител, тъй като третата страна може да може да види историята на транзакциите ви.

Непопечителските портфейли са по-сигурни, защото са самостоятелно хоствани, което означава, че вие сте отговорни за съхранението на собствените си частни ключове и за управлението на средствата си. Те са по-сигурни от попечителските портфейли, тъй като вие сте единственият, който има достъп до вашите средства. Въпреки това, портфейлите без попечител могат да бъдат и по-сложни за използване и по-податливи на човешки грешки.

Лесно използване: Удобство при работа: портфейли за настойници срещу портфейли, които не са за настойници

Попечителските портфейли обикновено са по-удобни за ползване от не-попечителските портфейли. Това е така, защото третата страна, която управлява портфейла, се справя със сложните задачи по съхраняването на вашите частни ключове и управлението на вашите средства. Обикновено можете да получите достъп до средствата си и да извършвате транзакции само с няколко кликвания или докосвания.

Некоректните портфейли изискват от вас да се справяте със сигурността на собствените си частни ключове, което може да бъде по-сложно и да отнеме повече време. Може да се наложи ръчно да генерирате начална фраза, да я съхранявате на сигурно място и след това да я възстановите, ако загубите устройството си.

Стойности на портфейлите с и без право на съхранение

Попечителските портфейли обикновено начисляват по-ниски такси от непопечителските портфейли. Това е така, защото попечителските портфейли обикновено имат по-ниски режийни разходи, тъй като не е необходимо да инвестират в инфраструктура за съхранение и управление на частни ключове. Освен това някои попечителски портфейли могат да предлагат отстъпки или промоции, за да привлекат нови потребители.

Непопечителските портфейли могат да бъдат по-скъпи от попечителските портфейли, тъй като те могат да изискват от вас да плащате такси за транзакции на създателите на непопечителски портфейли за суаповете в рамките на портфейла, както и по-високи такси за теглене. Освен това, портфейлите, които не са попечителски, могат да изискват такси за допълнителни функции.

Заключителни мисли

Попечителските портфейли, управлявани от трета страна, предлагат удобство за тези, които се чувстват неудобно от самостоятелната сигурност. 

Непопечителските портфейли осигуряват по-голяма сигурност и контрол чрез самостоятелно управление на частните ключове, като гарантират сигурността на средствата дори при хакерски атаки от страна на доставчика. Те обаче са по-сложни и изискват от потребителите да поемат по-голяма отговорност за сигурността.

Изборът между попечителски и непопечителски портфейли зависи от индивидуалните нужди. Попечителските портфейли отговарят на изискванията за простота и удобство, докато опциите без попечителство са за предпочитане за тези, които дават приоритет на сигурността и пълния контрол на средствата.

Запитване за портфейлите с попечителски и без попечителски функции

Каква е разликата между попечителските и не-попечителските портфейли?

Попечителските портфейли се притежават и управляват от трета страна, докато не-попечителските портфейли се притежават и управляват от потребителя.

Защо да използваме портфейл, който не е на попечител?

Портечките, които не са на попечител, са по-сигурни от портфейлите на попечител, тъй като вие контролирате своите частни ключове.

Непопечителските портфейли нуждаят ли се от KYC?

Не, непопечителските портфейли не се нуждаят от KYC.

Кои крипто портфейли са попечителски?

Coinbase, Binance и Gemini са някои от примерите за попечителски крипто портфейли.

Кои крипто портфейли не са попечителски?

MetaMask, Exodus и Trust Wallet са някои от примерите за несеквестируеми крипто портфейли.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии