Как безопасно да съхранявате криптовалута през 2023 г.

⚡️ Кой е най-сигурният начин за съхранение на криптовалута?

Потребителите могат да загубят биткойн и други криптовалутни токени поради кражба, повреда на компютъра, загуба на ключове за достъп и т.н. Тъй като тези портфейли не са свързани с интернет, студеното съхранение (или офлайн портфейлите) е един от най-сигурните начини за съхранение на биткойни. Някои хора все още предпочитат горещите портфейли, защото са по-удобни от студеното съхранение (или офлайн портфейлите съхраняват криптовалути на борса?

⚡️ По-добре ли е да съхранявате криптовалута в портфейл?

Съхраняването на криптовалута на борсата, където сте я закупили, най-вероятно е най-простият подход за инвеститорите да съхраняват монетите си. Портфейлът за криптовалута обаче може да осигури по-голяма сигурност за тези, които искат да преминат към по-сигурен вариант.

⚡️ По-безопасни ли са горещите портфейли от студените?

Макар че горещият портфейл е податлив на интернет атаки, които могат да откраднат средства, той е по-бърз и удобен за търговия или пазаруване на криптовалути. Студеният портфейл обикновено не е свързан с интернет, така че макар да е по-сигурен, той е по-малко практичен.

Криптовалутата и инфлацията

Често хората губят съня си, защото се притесняват, че криптовалутата им може да бъде открадната. Въпреки това е по-лесно, отколкото може да се предположи, да се съхранява цифрова валута по сигурен начин. Следващите стъпки ще ви покажат как можете да защитите криптовалутите си.

Получаването на криптовалута е чудесно, но е важно да знаете как да я пазите. Тази статия дава насоки за избора на правилния портфейл и за защитата на парите ви от потенциални заплахи за сигурността.

Криптовалутата и инфлацията
най-добър начин за съхранение на криптовалута
Съдържание

Портфейлът за криптовалута е онлайн приложение, което съхранява вашите биткойни, етериум или други цифрови активи.

За да гарантирате сигурността на криптовалутата си и да я проследявате, се нуждаете от цифров портфейл, който може да съхранява както публичните, така и частните ключове. Този софтуер ви позволява да изпращате, получавате криптовалутни активи, да проверявате баланса си и да взаимодействате с различни блокчейн вериги. Съществува набор от портфейли за криптовалути; най-съществената разлика между тях обаче се състои в това дали са горещи или студени.

Има многобройни портфейли за криптовалути, от които да избирате, но най-съществената разлика между тях е дали са горещи или студени.

Криптовалутите не са имунизирани срещу ефектите на инфлацията
Кой е най-безопасният портфейл за криптовалута?
 • Горещият портфейл е отворен за обществеността и може да бъде достъпен по всяко време.
 • Студеният портфейл е вид офлайн портфейл, който ви позволява да съхранявате парите си на сигурно място. Все още можете да получавате пари по всяко време, но никой не може да ви ги отнеме.

Базираните в облак онлайн портфейли, мобилните портфейли и борсите са примери за горещи портфейли.

Офлайн портфейлите включват устройства за студено съхранение, като например хардуерни портфейли, хартиени портфейли, съхранявани офлайн, USB устройства и други офлайн носители за съхранение. Елементи на физически носители, като например действителни биткойни, също се считат за офлайн портфейли.

Собствениците на криптовалути използват както студени, така и горещи портфейли. Горещите портфейли са полезни за честа търговия, докато студените портфейли са по-добри за дългосрочно съхранение на криптовалути.

Има ли Криптовалутата и инфлацията
Искате ли да съхранявате сигурно своята криптовалута?

Преди да разгледаме различните портфейли, нека за момент си припомним защо държането на цифровите ви активи на борсите по принцип е неизгодно.

Портфейлите за криптовалута са във всякакви форми и размери.

Портфейлите за криптовалута се предлагат в четири разновидности: хартиени, хардуерни, базирани в облака и онлайн. Нека разгледаме уникалните характеристики на всеки от тях!

кутиите за дарения на криптовалута с хартиени портфейли са отличен подарък за получаване!

Генерирани с помощта на биткойн портфейл, те могат да съхраняват или даряват цифрови монети. Хартиените портфейли предлагат възможност за сигурно харчене и внасяне на средства бързо и надеждно – което ги прави идеални за дарения в биткойни.

Криптовалутата и инфлацията
Най-добър начин за съхранение на криптовалута

Хартиеният портфейл е физическо или цифрово копие на вашите публични и частни ключове, които се съхраняват офлайн. Той може да се отнася и за софтуера, използван за генериране на двойки ключове, заедно с файл за разпечатване. Дори ако използвате хардуерен портфейл, хартиените портфейли предлагат допълнителна защита. За да получите достъп до активите си в хартиен портфейл, можете да го импортирате в софтуерен клиент или просто да сканирате QR код.

Ако търсите генератор на хартиен портфейл за избраната от вас криптовалута, най-вероятно ще откриете такъв на уебсайта на проекта или на страницата на общността. MyEtherWallet е инструмент, който ви позволява да направите хартиен портфейл за Ethereum и всеки ERC-20 токен. Направете хартиен портфейл за биткойн, като използвате генератора на хартиени портфейли за биткойн.

Етериум
Кои са 5-те вида криптовалутни портфейли?

Хартиените портфейли са фантастичен начин за съхранение на биткойни, но както всяко друго нещо, и те имат недостатъци. Хартиените портфейли могат лесно да се повредят, изгорят, копират и фотографират бързо, а и се нуждаят от пълно доверие, ако не си ги направите сами. За да се направят хартиените портфейли по-трайни, понякога те се ламинират, отпечатват се в няколко копия, съхраняват се на различни места или се съхраняват в сейф.

Ако искате да запазите криптовалутата си в безопасност, най-добре е да я съхранявате в хартиени портфейли, а не в електронни версии на компютъра си. Частните ключове за хартиените портфейли трябва винаги да са офлайн, за да се гарантира оптимална сигурност.

Облачни портфейли

Litecoin
Каква е разликата между криптовалута и портфейл?

По дефиниция популярните портфейли са лесни за използване. Благодарение на облачния портфейл достъпът до парите ви е възможен от всеки компютър, устройство или място. Те са наистина удобни, но съхраняват частните ви ключове в интернет за всички и може да подлежат на контрол от трети страни. В резултат на това те по своята същност са по-уязвими за атаки и кражби.

 • портфейлите включват
 • Watchdog
 • Coinbase
 • Метамаска
 • Blockchain.info.
Как Криптовалутата и инфлацията
Купуване и продажба на криптовалута

Облачните портфейли предлагат на потребителите повишена сигурност благодарение на функцията си да не задържат пари, тъй като доставчикът на услуги не получава достъп до поверителните ви данни. Освен това можете да търгувате уверено с монети с облачен портфейл и да се наслаждавате на неговата онлайн достъпност или достъпност чрез мобилно приложение.

Когато избирате облачен портфейл, винаги трябва да се уверите, че компанията, която го предоставя, има отлична репутация. Отделянето на време за проучване на техните пълномощия ще гарантира, че парите ви са в безопасност при компании, които са в бизнеса от известно време и могат да се похвалят с доказан успех.

Крипто и инфлация високорисков актив
Как изглежда един портфейл с криптовалута?

Съхраняване на криптовалута в попечителски портфейл

Ако искате да съхранявате сигурно своята криптовалута, портфейлът за съхранение е идеалното решение. Този вид съхранение на криптовалута осигурява студена (офлайн) или гореща (онлайн) сигурност, в зависимост от това какво ви устройва най-добре. борсите за криптовалута и други източници обикновено поставят парите в сметка, която контролират за своите клиенти – но ако желаете, тези средства могат лесно да бъдат прехвърлени в лични портфейли само с няколко кликвания!

Някои платформи за криптовалути обаче ви позволяват само да купувате и продавате, но не и да ги прехвърляте. В такива случаи единствената възможност е да използвате техните попечителски портфейли. Въпреки че много инвеститори използват попечителски портфейли без никакви проблеми, този тип портфейли имат своите предимства:

 • Той е най-удобен за ползване.
 • Ако искате да търгувате с криптовалутата си, това е лесно, защото тя се съхранява в сметката ви.
Какви са предимствата и недостатъците на криптовалутата?
Съхраняване на криптовалута в попечителски портфейл

Когато притежавате портфейл за криптовалута, възможността да загубите криптовалутата си е изключена. Стига да имате достъп до данните и идентификационните данни на сметката си, достъпът до нея ще бъде лесно постижим. Когато обаче оставяте контрола върху валутата си в ръцете на трети лица, тогава доверието и сигурността стават съмнителни – защото без гаранции от тяхна страна, кой знае дали няма да блокират или да изгубят всичките ви пари?

Ако не желаете да издържате на досадната процедура по създаване на свой портфейл за криптовалута, портфейлите за съхранение са много по-подходящ вариант. Въпреки лесната им употреба е важно да помните, че им липсва сигурност – затова се уверете, че сте избрали платформа със строги правила за безопасност.

Биткойн в среда на повишаване на лихвените проценти
Софтуерни портфейли

Софтуерни портфейли

Софтуерните портфейли са може би най-популярният вид портфейл за криптовалута, тъй като са безплатни и лесни за използване. Те се смятат и за горещи портфейли, тъй като винаги са свързани с интернет.

Съществуват два вида софтуерни портфейли – за компютър и за мобилен телефон. Най-често използваните софтуерни портфейли са

 • Exodus
 • Jaxx
 • Electrum
 • Мицел.
Връзката между Криптовалутата и инфлацията
Кой портфейл за криптовалута е най-сигурен?

Хардуерният портфейл е външно устройство, например USB, което съхранява частните ви ключове за криптовалута, вместо да ги държи в облака. Те са чудесни, защото са сигурни и могат да извършват и онлайн плащания. Някои хардуерни портфейли са уеб съвместими, което означава, че можете да използвате няколко валути.

Gemini е базирана в САЩ платформа за обмен на криптовалута, която е създадена, за да улесни клиентите в сигурното закупуване, продаване, търгуване и съхраняване на криптовалута с депозити, застраховани от FDIC. Gemini предлага широка гама от различни двойки криптовалути, което позволява на потребителите без усилие да диверсифицират своите портфейли. Клиентите могат също така да заявяват тегления по всяко време чрез уеб или мобилната версия на приложението.

Защо биткойн не изглежда да е средство за предпазване от инфлация
Расте ли криптовалутата ви в портфейла ви?

Популярни са хардуерните портфейли, като TREZOR, Ledger Nano S и KeepKey:

 • Книга
 • Сигурно
 • KeepKey
Как инфлацията влияе на криптовалутите?
Какво се случва, когато прехвърляте криптовалута в портфейл?

За максимална безопасност винаги получавайте хардуерния си портфейл директно от производителя. Закупуването на портфейл втора употреба може да бъде рисковано и не се препоръчва – независимо откъде го получавате! Освен това, ако сте закупили хардуерния си портфейл директно от неговия производител, не забравяйте да го инициализирате и нулирате сами за оптимална сигурност.

Изборът на портфейл зависи до голяма степен от вида на портфейла, който притежавате. Всеки известен бизнес трябва да има свой назначен портфейл, който обикновено се намира на официалния му уебсайт. Често обаче може да се окаже по-удобно вместо това да изберете вариант с няколко валути.

Популярни са хардуерните портфейли
Кой е най-добрият портфейл за криптовалута?

Не всички мулти валутни портфейли поддържат всички криптовалути. Дори хардуерните портфейли имат ограничен брой монети, с които могат да работят. От друга страна, има многобройни опции за портфейли за добре познати криптовалути като Биткойн и Етериум.

След като се сдобиете с портфейл за криптовалута, ще трябва да запазите и тайната си фраза за възстановяване. Един от най-сигурните методи за съхраняване на изходните ви думи е с помощта на cryptocurrencyTag, който ви позволява да съхранявате криптовалута върху практически неразрушими титанови пластини.

Най-добрите мерки за сигурност за избягване на загубата на частни ключове

С избора си да съхранявате криптовалутните си активи в частен портфейл поемате контрола върху цифровото си бъдеще. Поздравления за вас! Въпреки че с тази власт идва и отговорността. Способността ви да съхранявате частните си ключове на сигурно място сега ще бъде решаващ фактор за това колко успешни сте в съхранението на криптовалута.

Софтуерни портфейли
Кой е най-добрият криптовалутен портфейл за начинаещи?

Най-често използваните мерки за сигурност са:

Не съхранявайте криптовалута за продължителен период от време или по-дълго, отколкото е необходимо.

Винаги трябва да е разрешено двуфакторно удостоверяване (2FA).

Ако използвате хардуерен портфейл, поддържайте труден за отгатване пин код и никога не разкривайте в интернет фразата си за възстановяване, състояща се от 24 думи.

Не е добра идея да се хвалите с притежаваните от вас криптовалути, докато използвате истинското си име или адрес. Дори да съхранявате активите си в криптовалута в студено (офлайн) хранилище, хакерите пак могат да ги откраднат.

Как нарастващата инфлация влияе върху цената на криптовалутите
Кой портфейл за криптовалута е с най-ниски такси?

Доверявайте се само на информацията, която виждате на екрана на хардуерния си портфейл, и проверявайте два пъти всички данни в устройството си.

Винаги предполагайте, че оборудването ви може да бъде хакнато във всеки един момент, затова боравете внимателно с екрана на компютъра или мобилния си телефон.

Продължете да четете, за да научите как да се предпазите от кражба на криптовалута.

Пазете се от фишинг сайтове, когато използвате криптовалути. Когато влизате в борса или онлайн портфейл, уверете се, че въвеждате правилния адрес. Много фалшиви уебсайтове са създадени така, че да изглеждат като борси, за да откраднат данните ви за вход. Винаги проверявайте два пъти дали адресът на уебсайта е изписан правилно, преди да въведете поверителна информация.

Кой портфейл за криптовалута е с най-ниски такси?
Какво прави портфейлът за криптовалута?

Протоколът HTTPS е защитена връзка, която криптира данните в браузъра ви и ги прави нечетими за всеки, който може да ги търси. Повечето уебсайтове вече би трябвало да използват HTTPS, но все още може да откриете такива, които не го използват.

Използвайте безопасна Wi-Fi мрежа. Никога не се свързвайте с онлайн портфейла си, акаунта си в борсата или друга критична точка на сигурността, като използвате обществена Wi-Fi мрежа. Дори ако сте на привидно сигурно място, уверете се, че точката за достъп използва силно криптиране, например WPA2.

Ако ще инвестирате в криптовалута, не забравяйте да разпределите активите си. Използването на едно или повече студени хранилища за дългосрочно съхранение и поне един горещ портфейл за търговия и транзакции е най-добрият начин да се защитите.

Как криптовалутите могат да се предпазят от инфлация
Имам ли нужда от портфейл за криптовалута?

Двуфакторното удостоверяване е от съществено значение. Винаги използвайте двуфакторно удостоверяване, за да защитите акаунтите си. Ако можете, използвайте софтуер или хардуер за 2FA вместо SMS.

Поддържайте бял списък на IP адреси и адреси за изтегляне. Ако имате фиксиран IP адрес, използвайте го за допълнителна сигурност. Уверете се, че само вие имате достъп до сметките и парите си.

Преди да изпратите транзакции с криптовалута, не забравяйте да проверите и да повторите адреса на цифровия портфейл. За съжаление, съществува зловреден софтуер, който може да модифицира адресите, в резултат на което транзакцията ви да бъде изпратена на грешното лице. В повечето случаи нападателят ще въведе своя адрес, за да може да се възползва от вашия труд. За да избегнете тази ужасна ситуация, отделете няколко допълнителни минути, за да потвърдите точността на адреса на портфейла.

Уверете се, че можете да се справите с рисковете. Някои хора никога не се чувстват сигурни и полагат големи усилия, за да защитят цифровите си активи. Те обаче пропускат, че решенията за сигурност могат да ги направят уязвими.

Имам ли нужда от портфейл за криптовалута?
Какво е портфейл за криптовалута? Как работи той?

Тъй като киберпрестъпниците непрекъснато намират начини за проникване в цифрови акаунти, съществува и риск да загубите достъп до тях. За да не усложнявате ситуацията повече, отколкото е необходимо, и да намерите хармония между сигурност и простота, трябва да вземете подходящи предпазни мерки сега.

Докато пътувате към финансовата свобода, е важно да научите как да защитите и подсигурите криптовалутата си. Колкото по-умело овладеете тези умения сега, толкова по-скоро ще се възползвате от предимствата им в бъдеще!

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии