Топ крипто

  Анализ на дюните: Откъде да започнем, как да пишем заявки, визуализация на данни и др.

  ⚡️ На какъв език е Dune Analytics?

  За щастие Dune е съвместима със стандартния език за заявки PostgreSQL. Дори ако никога преди не сте писали SQL, той е достатъчно прост за използване. Най-полезното място, откъдето да започнете, са таблата за управление и заявките, създадени от други хора, тъй като те често съдържат повече информация от собствения ви код.

  ⚡️ Има ли Dune Analytics токен?

  Каква е разликата между токен и дюнер? Няма такъв.

  ⚡️ Коя криптовалута не се проследява?

  Понятието за анонимност и неприкосновеност на личния живот отдавна е свързано с биткойн и други криптовалути. В оригиналната бяла книга от 2008 г., която въвежда блокчейн технологията чрез биткойн, се популяризира концепцията за технологична невидимост.

  Анализ на дюните

  Dune Analytics е мощен инструмент за изследване на блокчейн технологията. Той ви позволява да търсите, извличате и визуализирате огромни количества данни от блокчейна на Ethereum. Тази статия демонстрира как да извършвате основни търсения и да пишете прости заявки за създаване на графики. Има неограничени възможности за открития.

  Откъде dune Analytics получава своите данни?
  Безплатен ли е Dune Analytics?

  Цялата информация може да бъде намерена в публични блокчейн вериги като Ethereum. Всичко, което трябва да направите, е да я потърсите. Досега най-вероятно ще се наложи да се отговори на въпроси като броя на потребителите на проекта или дневния обем на DEX чрез специализирана програма. Изпълнението на скрипта ще включва преминаване през блоковете, оценяване на данните, правилното им сортиране и извличане на отговора на въпроса.

  Dune Analytics улеснява проучването на данни, като ви позволява да пишете SQL заявки, които се изпълняват автоматично на техните сървъри. След това данните се виждат лесно в графики, което ви позволява бързо да откриете ценни прозрения.

  Има ли dune Analytics токен?
  Анализ на дюните

  Получаването на данни от голям набор е трудно и отнема много време. Повечето скриптове могат да получат информация за един проект, но ако искате да работят за всички проекти, вероятно ще трябва да направите някои промени.I

  Dune Analytics е инструмент, който улеснява извличането на данни от Ethereum. С помощта на Dune можете да правите справки за данни от Ethereum, като използвате предварително изградени бази данни в уеб базирана платформа, което значително улеснява извличането на информация от блокчейна.

  На помощ идва Dune Analytics

  Dune Analytics е инструмент, който улеснява извличането на данни от Ethereum. Това е уеб базирана платформа, която ви позволява да правите заявки за данни от Ethereum, като използвате предварително изградени бази данни, което значително улеснява извличането на информация от блокчейна.

  Какво представлява dune Analytics и как работи?
  Ръководство за анализ на дюни

  Този урок ви учи как да търсите, пишете и визуализирате основни заявки в Dune, така че да се превърнете от нула в експерт по блокчейн за броени минути. Дори и никога преди да не сте писали SQL, няколко прости примера ще са ви достатъчни.

  Как работи анализът на Dune?

  Dune analytics обединява суровите данни от блокчейна в SQL бази данни, които могат лесно да бъдат разгледани. Например има таблица за изследване на всички транзакции в Етериум, които са спретнато разделени на колони. Примерите за колони са изпращач, получател и сума.

  DeFi Deep Dive - Анализ на дюните
  Има ли Dune Analytics API?

  След няколко минути данните от блоковете се обработват и въвеждат в базата данни на Dune. В допълнение към необработените блокове и транзакции Dune съдържа и информация за цената на активите и специализирани таблици, като например всички съвпадащи адреси за токена UNI

  .Нека направим още една крачка напред и да научим как да използваме Dune, без да пишем код, както и някои основи на SQL.

  Поемете инициативата и започнете работа с Dune Analytics.

  След като отворите акаунт, началната страница ще изглежда по следния начин:

  Как да Анализ на дюните
  Какво е криптовалута дюн?

  Първото нещо, което ще видите, е списък с всички налични бази данни. Понастоящем Dune поддържа четири:

  • Блокове на Етериум
  • Транзакции в Ethereum
  • Събития на Uniswap V21
  • Търговски събития на мрежата Kyber Proxy

  Всяка база данни по същество представлява SQL таблица. За да пишете заявки, трябва да изберете конкретна база данни, която да използвате. В този урок ще използваме базата данни Ethereum Transactions.

  Как анализът на данни променя света?
  Какво представляват следите на Етериум?

  След като изберете база данни, ще бъдете прехвърлени към конструктора на заявки. Конструкторът на заявки е мястото, където пишете своите SQL заявки. Можете също така да използвате конструктора на заявки, за да визуализирате данните си, без да пишете никакъв SQL код.

  Вляво от конструктора на заявки ще видите списък с всички налични колони в базата данни. Можете да използвате тези колони за филтриране на данните, както и за групиране и сортиране на данните.

  В дясната част на конструктора на заявки ще видите резултатите от вашата заявка. По подразбиране Dune ще ви покаже първите 100 резултата от заявката ви.

  Ако искате да видите повече резултати, можете да кликнете върху бутона „Изтегляне“. Така ще изтеглите всички резултати от заявката си като CSV файл.

  За какво се използва учебникът по dune Analytics?
  Откъде Анализ на дюните?

  Можете също така да щракнете върху бутона „Визуализация“, за да визуализирате данните си. Dune поддържа два вида визуализации: линейни графики и стълбовидни графики.

  Линейните графики са най-подходящи за данни, които са непрекъснати, например цени или обеми. Стълбовидните графики са подходящи за данни, които са дискретни, например бройки или категории.

  След като сте избрали визуализация, можете да използвате опциите вдясно, за да персонализирате графиката си. Например можете да промените осите x и y, както и цвета и заглавието на графиката си.

  Какъв Анализ на дюните
  Безплатен ли е Dune Analytics?

  След като сте доволни от визуализацията си, можете да кликнете върху бутона „Запази“, за да я съхраните.

  След като вече знаете основите на работата на Dune, нека се научим да пишем SQL заявки.

  Писане на SQL заявки

  SQL е език за програмиране

  Има ли dune Analytics токен?
  Какво представлява криптовалутата на Дюн?

  Запитвания

  Ако имате проблеми с намирането на необходимите ви данни от други потребители на Dune, опитайте да напишете свои собствени SQL заявки.

  Преди да започнем да пишем заявки, е важно да разберем структурата на базата данни. В Dune всяка база данни е разделена на таблици. Всяка таблица има име и набор от колони.

  Например базата данни Ethereum Transactions има таблица, наречена „транзакции“. Тази таблица има колони за изпращача, получателя и сумата на всяка транзакция.

  За какво се използва dune Analytics?
  На какъв език се използват анализите на дюни?

  За да изберете данни от таблица, използвайте командата SELECT. Например, за да изберете всички транзакции в базата данни Ethereum Transactions, ще напишете следната заявка:

  SELECT * FROM транзакции

  Звездичката (*) е заместващ символ, който означава „всички“. Така че тази заявка гласи „ИЗБЕРИ всички колони ОТ таблицата с транзакции“.

  Ако искаме да изберем само определени колони, можем да изброим имената на колоните, вместо да използваме звездичка. Например, за да изберем само изпращача, получателя и сумата на всяка транзакция, ще напишем следната заявка:

  Откъде dune Analytics получава данните си?
  Има ли Dune Analytics API?

  SELECT изпращач, получател, сума FROM транзакции

  Можем също така да използваме декларацията WHERE, за да филтрираме данните си. Например, ако искаме да видим само транзакции със стойност над 100 ETH, ще напишем следната заявка:

  SELECT * FROM транзакции WHERE стойност > 1000000000000000000

  Знакът по-голямо от (>) означава „по-голямо от“. Така че тази заявка гласи: „ИЗБЕРИ всички колони ОТ таблицата с транзакции, където стойността е по-голяма от 100 ETH.“

  Можем също така да използваме командата ORDER BY, за да сортираме данните си. Например, ако искаме да видим първо транзакциите с най-високи стойности, ще напишем следната заявка:

  Запитване за данни от Solana в Dune Analytics
  За какво се използва анализът на дюни?

  SELECT * FROM транзакции ORDER BY value DESC

  Командата ORDER BY подрежда данните във възходящ или низходящ ред. По подразбиране е възходящ, но можем да използваме ключовата дума DESC, за да сортираме в низходящ ред. Така че тази заявка гласи: „SELECT all columns FROM the transactions table ORDER BY value in descending order.

  Какъв език използва dune Analytics?
  Откъде Dune Analytics получава данните си?

  Накрая можем да използваме командата LIMIT, за да ограничим броя на резултатите. Например, ако искаме да видим само първите 100 резултата, ще напишем следната заявка:

  SELECT * FROM транзакции LIMIT 100

  Тази заявка гласи „SELECT all of the columns FROM the transactions table LIMIT 100“.

  След като вече знаете как да пишете SQL заявки, нека научим как да ги използваме в Dune.

  Използване на SQL заявки в Dune

  За да използвате SQL заявка в Dune, отворете Конструктора на заявки. След това въведете заявката си в предоставеното текстово поле и натиснете бутона „Изпълни заявката“.

  „Ако заявката ви е валидна, ще видите резултатите в таблицата по-долу. След това можете да щракнете върху „Visual

  Има ли dune Analytics токен?
  Какво представлява криптовалутата на Дюн?

  ize“, за да видите данните си.

  Ако искате да запазите заявката си, можете да щракнете върху бутона „Запази“. Така ще запазите заявката си, за да имате достъп до нея по-късно.

  След като вече знаете основите на работата на Dune, сте готови да започнете да я използвате за изследване на данни от Ethereum!

  Запитвания, които са малко по-трудни

  че данните на Dune са толкова надеждни, колкото са
  Dune Analytics предлага и платена услуга.

  След като вече знаете основите на писането на SQL заявки, нека научим как да пишем малко по-сложни заявки.

  SELECT * FROM транзакции

  WHERE стойност > 1000000000000000000

  AND to_address = ‘0x315e27aA99F682924Ae21CfD2281c682bC16E790'

  Тази заявка гласи: „SELECT всички колони ОТ таблицата с транзакции, където стойността е по-голяма от 100 ETH И адресът to_address е 0x315e27aA99F682924Ae21CfD2281c682bC16E790.“

  За да разгледате данните от блокчейн, отидете на dune.xyz.
  Dune не съхранява самите данни за състоянието на блокчейна

  За да научите повече за конкретен адрес, можете да използвате таблицата „Адрес“.

  SELECT * FROM адреси

  WHERE address = ‘0x315e27aA99F682924Ae21CfD2281c682bC16E790'

  Тази заявка гласи: „SELECT всички колони ОТ таблицата с адреси WHERE адресът е 0x315e27aA99F682924Ae21CfD2281c682bC16E790.“

  Можете също така да използвате таблицата „Блокове“, за да научите повече за конкретен блок.

  SELECT * FROM блокове

  Започване с Dune Analytics

  WHERE number = ‘8943592'

  Тази заявка гласи „ИЗБЕРИ всички колони ОТ таблицата с блокове, където номерът е ‘8943592'.

  Визуализация на данни

  След като разполагате с данните, можете да ги визуализирате по различни начини. Dune предлага няколко различни вида визуализация: линейни диаграми, стълбови диаграми и кръгови диаграми.

  Пример за избрана графика от информационно табло
  Dune Analytics предлага мощен начин за визуализация.

  За да създадете визуализация, първо изберете типа на визуализацията, която искате да създадете. След това изберете данните, които искате да визуализирате.

  Например, ако искаме да създадем линейна диаграма на стойността на всички транзакции, ще изберем типа визуализация „Line Chart“ и данните „Value“.

  След като изберете данните си, можете да щракнете върху бутона „Визуализация“, за да създадете визуализация.

  Визуализиране на данните
  Как използвате Dune Analytics?

  Можете също така да използвате бутона „Query“ (Запитване), за да редактирате своето запитване, или бутона „Save“ (Запазване), за да запазите своето запитване.

  Dune Analytics nft е особено полезен
  Малко по-усъвършенствани заявки

  Ограничения

  • Dune е мощен инструмент, но има своите ограничения. Първо, Dune поддържа само SQLite бази данни. Това означава, че можете да използвате Dune само с данни от Ethereum, които са били експортирани в база данни SQLite.
  • Второ, Dune поддържа само ограничен набор от SQL команди. Това означава, че в Dune не можете да правите всичко, което можете да правите в SQL. Въпреки това Dune поддържа най-често използваните SQL команди.
  • И накрая, Dune не може да визуализира всички типове данни. Това означава, че може да не успеете да визуализирате всички данни, за които правите заявки.
  Има няколко вида визуализации, от които можете да избирате
  Източникът на силата на Дюн е нейната общност

  Какво следва?

  След като вече знаете основите на работата на Dune, сте готови да започнете да я използвате за изследване на данни от Ethereum! В следващия раздел ще научим как да експортираме данни от Ethereum в база данни SQLite, за да можете да използвате Dune с вашите данни. Останете на линия!

  Експортиране на данни от Ethereum в база данни SQLite

  Първата стъпка при използването на Dune е да експортирате данните си от Ethereum в база данни SQLite. За да направите това, ще ви е необходим инструмент, който може да експортира данни от Ethereum в SQLite.

  Има няколко различни инструмента, които можете да използвате за тази цел, но ние препоръчваме да използвате SQLite експортера на Parity. SQLite exporter на Parity е инструмент, който може да експортира данни от Ethereum в база данни SQLite.

  Информационно табло за цените на газа в етериум
  Започване с Dune Analytics

  За да използвате експортера SQLite на Parity, първо трябва да го изтеглите и инсталирате. Можете да намерите инструкции как да направите това в раздела „Експортиране на данни от Ethereum“ в документацията на Parity.

  След като инсталирате SQLite експортера на Parity, можете да го използвате, за да експортирате данните си за Ethereum. За да направите това, ще трябва да посочите местоположението на вашите данни в Ethereum и местоположението на вашата база данни SQLite.

  Инструкции за това можете да намерите в раздела „Експортиране на данни“ в документацията на Parity.

  След като експортирате данните си от Ethereum в база данни SQLite, сте готови да започнете да използвате Dune! В следващия раздел ще научим как да пишем заявки в Dune. Останете на линия!

  Писане на заявки в Dune

  След като вече сте експортирали данните си от Ethereum в база данни SQLite, сте готови да започнете да използвате Dune! В този раздел ще научим как да пишем заявки в Dune.

  Приложение dune analytics nft след влизане
  Dex Процент на обема (източник)

  Dune използва специален език, наречен SQLite Query Language (SQLiteQL), за да прави заявки за данни. SQLiteQL е подобен на познатия ви SQL, но има някои важни разлики.

  Dune Analytics е мощен инструмент за блокчейн

  • Първата разлика е, че в SQLiteQL се различават малки и големи букви. Това означава, че трябва да внимавате да използвате правилния регистър, когато пишете заявките си.
  • Втората разлика е, че SQLiteQL използва различен синтаксис за коментари. В SQL коментарите се означават със знака – в началото на реда. В SQLiteQL коментарите се означават с /* в началото на реда и с */ в края на реда.
  • Третата разлика е, че SQLiteQL използва различен синтаксис за символните низове. В SQL низовете се означават с единични кавички. В SQLiteQL низовете се обозначават с двойни кавички.
  Dune analytics coin на помощ
  Dune Analytics е мощен инструмент за блокчейн

  След като вече знаете основите на писането на заявки в SQLiteQL, нека се опитаме да напишем няколко заявки!

  Добавяне на оптимизъм към таксите за гориво

  Мощните потребители на Perp ще искат да следят и таксите за бензин в Optimism.

  За щастие, можем да използваме графика, за да покажем средните цени на газа за различни търговски изпълнения и позиции, както и сравнения с обикновените трансфери на ETH и търговията на Uniswap v3. Можем да постигнем това, като имитираме заявката на msilb7 и добавим наша собствена вариация. Редактираме кода, за да получим по-дългосрочен поглед върху таксите за газ през последните 5 месеца, като включим само сделките на Perp, Uniswap, както и трансферите на ETH. Можем да запазим заявката и да добавим диаграми с данни за таксите за газ в ETH и USD към нашето табло за управление.

  Урок за въвеждане на dune analytics nft
  Използване на SQL заявки в Dune

  Можете да добавите PnL на търговеца и плащания за финансиране, като следвате следните стъпки:

  1. Отидете в раздела „P&L на търговеца“.

  2. Кликнете върху зеления бутон „+ Добавяне на плащане“.

  3. Ще се появи изскачащ прозорец – изберете дали ще добавяте плащане за финансиране или за търговец, след което попълнете всички необходими данни и кликнете върху „Добави“.

  Заключението

  Чрез събирането на тези визуализации LP и търговците могат да получат достъп до цялата информация, намерена в различните табла на Dune, от едно централно място!

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии