Видове крипто поръчки

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

⚡️ Има ли ограничение за продажбата на криптовалута?

За да превърнете цифровите си монети в истински пари, първо трябва да ги обмените за призната валута като долар или евро. След това да прехвърлите тази сума в банковата си сметка и/или да придобиете допълнителни видове криптовалута. Няма ограничение за това колко криптовалути можете да превърнете в твърди пари!

⚡️ Какво представлява нареждането за спиране на загубата?

Стоп поръчките са инструкции за покупка или продажба на акция, когато цената достигне определено ниво, известно като стоп цена. Когато стоп цената бъде достигната, стоп поръчката се превръща в пазарна поръчка. Стоп поръчката за покупка се подава на по-висока стоп цена от текущия пазарен курс. на 13 юли 2017 г. нНа 13 юли 2017 г. беше съобщено, че капитализацията на криптопазара за първи път е надхвърлила 100 млрд. долара.

⚡️ Какво представлява правилото за 1% в търговията?

Правилото за 1% при търговия в рамките на деня ограничава риска при всяка сделка до не повече от 1% от цялата стойност на сметката на търговеца. Трейдърите могат да влагат до 1% от активите си в големи залози с близки стоп-загуби или малки залози с далечни стоп-загуби.

⚡️ Какъв е примерът за стоп лимитирана поръчка?

Стоп цената е по-високата от пазарната цена на акцията или максималната готовност на трейдъра да плати, докато лимитиращата цена е най-високата цена, която той би бил готов да плати за нея. Ако Джон иска да закупи акции на ABC Limited на стойност 50 USD и очаква увеличение на стойността им днес, той може да определи стоп стойност от 55 USD.

Тъй като пазарът за обмен на криптовалути става все по-конкурентен, борсите се стремят да откроят своята платформа сред останалите. За целта те въвеждат множество инструменти и ресурси, които помагат на потребителите да увеличат печалбите си и същевременно да намалят загубите чрез по-интелигентни сделки. От поръчки със стоп-лимит до условни поръчки – тези видове поръчки позволяват на търговците да поставят поръчка на определена цена или по-добра цена, така че да могат бързо да влизат и излизат от позиции с минимален риск.

Видове криптовалута

С въвеждането на автоматизираните системи и интернет търговците на дребно на криптопазара вече могат да извършват своите дейности по покупко-продажба самостоятелно. Нещо повече, те са в състояние да обработват поръчките бързо и с лекота!

Кажете сбогом на дните, когато търговията беше трудна задача, която можеше да отнеме часове или дори дни.

След това ще разгледаме в дълбочина книгите за поръчки, като ще ви помогнем да разберете как се разкриват поръчките и какво е тяхното място на пазара.

Стратегии за търговия: видове криптовалута
Стоп загуба

Какво представлява борсовият дневник за поръчки?

Търговската двойка е набор от активи или стоки, които са свързани, като например биткойн и етериум.С книгата за поръчки за търговска двойка всеки може да се включи в забавлението – необходимо е само да предложи актив или цена за продажба. По този начин получавате достъп до два списъка: един с поръчки за покупка (order purchases) и друг, показващ поръчки за продажба (ask offers).

Докато отворената поръчка не бъде затворена от купувача или продавача, тя остава в системата и все още не е завършена.

Всяка търговска двойка, например BTC/USD или BTC/Ether ( ETH ), ще има свой регистър на поръчките.

Кои са най-честите видове транзакции с криптовалута?

стоп загуба при сделки с криптовалути
Видове криптовалута

Като активен трейдър имате право почти изцяло да адаптирате поръчките си за покупка и продажба на криптовалута. Можете да зададете както времеви график, така и целева цена, за да получите възможно най-изгодната сделка.

Поръчките могат да се подават на спот пазара, където криптовалутите се обменят за незабавно изпълнение, или на фючърсния пазар, където в договорите може да се посочи кога ще бъде изпълнена поръчката.

Търговците могат да използват стоп поръчки, за да намалят загубите в случай на значителен спад на цената на даден актив. В повечето случаи стоп поръчките се задават с цел минимизиране на загубата.

Определение за пазарна поръчка

Не се задоволявайте с по-малко от най-доброто, когато става въпрос за крипто търговия! Пазарните поръчки са идеалният избор за опитни трейдъри, които искат да направят бърза и печеливша покупка или продажба. С гарантиран успех, осигурете си пазарна поръчка без забавяне – получете точно това, от което се нуждаете, за нула време!

Как работи пазарната поръчка?
Какво е пазарна поръчка

Плюсове на

✅Всички останали поръчки зависят от достигането на целева цена, но пазарните покупки на криптовалута са предназначени за трейдъри, които не искат да чакат такава. Пазарните покупки са сигурни, че ще бъдат изпълнени, за разлика от всички останали поръчки, които разчитат предимно на това цената да достигне целта.

✅Търговската поръчка съвпада с най-добрата налична лимитирана поръчка в книгата с поръчки, като отнема от нея ликвидност. В резултат на това пазарните поръчки се наричат приемащи поръчки и борсовите такси за тях са по-големи. Пазарните поръчки не могат да бъдат отменени, тъй като се изпълняват незабавно; лимитите и стоповете обаче не могат.

Недостатъци

❌Пазарните поръчки са податливи на множество пропуски поради големия брой поръчки в книгата за поръчки. Просрочване се получава, когато поръчката се изпълнява с по-ниска скорост от очакваната; по същество това означава, че получавате по-малко за парите си. Следователно поръчките на висок пазар могат да бъдат засегнати от значителни колебания в цените.

Какво представлява пазарната поръчка
Какво означава поръчка в криптовалутата?

❌Когато търговец се опита да закупи активи на стойност 6 милиона долара на цена 250 долара на акция, но на пазара няма достатъчно ликвидност, за да го подкрепи, поръчката ще бъде изпълнена автоматично на следващата по-ниска цена. Това несъответствие може да остане незабелязано, ако сумата на сделката е малка; при подаване на по-големи поръчки обаче приплъзването може да се превърне в сериозен проблем.

❌Поради голямото търсене на криптовалути много борси не разполагат с необходимата ликвидност, за да ги поддържат. Това накара експертите да смятат, че някои отчетени обеми вероятно са завишени или дори напълно изфабрикувани.

Лимитните поръчки са добър вариант за търговците, които искат да имат по-голям контрол върху стратегията си за търговия.

Незабавна поръчка

Единствената съществена разлика между незабавните и пазарните поръчки е, че при първите се използват традиционни, емитирани от правителството валути като щатски долари, докато при вторите всички цени се обозначават в криптовалута. Да кажем, че искате да купите биткойн на стойност 10 000 долара. Когато подадете незабавна поръчка, борсата ще потърси продавачи, които могат да изпълнят вашата сделка. Възможно е сделката ви да е от няколко продавачи; борсата ще продължи да се опитва да съвпадне с вашата сделка, докато тя не бъде напълно изпълнена. Всяка част от сделката ще бъде изпълнена по текущата пазарна цена на криптовалутата.

Лимитни поръчки

видове криптовалута
Какво е пазарна поръчка и лимитирана поръчка?

Когато нареждате на брокера си да купи или продаде ценна книга, пазарната поръчка е най-подходящият вариант, тъй като при нея се получава най-добрата налична цена. Ако искате да имате пълен контрол върху това колко пари се сменят в двете посоки, тогава лимитираните поръчки са това, от което се нуждаете. При тях се задават както максимални, така и минимални цени, които никога няма да бъдат надхвърлени при продажба или покупка на ценни книжа. С тези удобни инструменти, с които разполагате, лесно си гарантирате, че никой няма да се възползва от нито една търговска ситуация!

Ако сте готови да изчакате идеалната цена, лимитираната поръчка – поръчка за покупка или продажба на криптовалута на определен курс – може да е точно това, от което се нуждаете.

Обяснение на поръчките със стоп лимит
Какво представлява стоп-лимитната поръчка?

Плюсове на видовете поръчки крипто

✅ Лимитните поръчки при криптовалутите са много сходни с лимитните поръчки при други активи. Те дават по-голяма свобода, когато става въпрос за цена и количество, и позволяват на търговците да определят минимална цена.

✅ Инвеститорите могат или да приемат отворена поръчка на друг търговец на борсата, или да подадат отворена поръчка, която някой друг може да изпълни.

✅ Лимитните поръчки дават на трейдърите по-голям контрол и управление на риска, като им позволяват постоянно да коригират позициите си.

Какво представлява стоп-лимитна поръчка за покупка?
Какви са трите вида криптовалути?

Минуси

❌ Поръчката може да бъде подадена само ако е изпълнена определената цена, като дори тогава изпълнението не е гарантирано или може да бъде изпълнено само частично. Поръчките се подреждат по цена, преди да бъдат подадени. В резултат на това, когато се достигне покупната цена, поръчката все още може да не бъде изпълнена, тъй като са подадени други поръчки за същата сума.

❌ Определянето на пределна цена малко над пазарната цена за продажба или под пазарната цена за покупка на психологическите нива е препоръчителна стратегия. Други търговци също могат да използват този подход, така че е важно да проучите книгите за поръчки, за да определите цени, които не представляват много поръчки, за да увеличите шансовете си за изпълнение.

Когато поръчвате артикул с определена цена и количество, това се нарича “лимитирана поръчка”. Този вид поръчка влиза в пазара незабавно и осигурява по-голяма ликвидност.

Лимитна поръчка срещу стоп поръчка

Лимитирана поръчка срещу стоп поръчка: Каква е разликата?
Как работи нареждането за стоп-лимит?

За разлика от лимитираната поръчка, която може да бъде видяна само след задействането ѝ, стоп поръчката има предварително определена цена, която става видима след достигането ѝ. Освен това, за разлика от лимитираната поръчка – чиято видимост остава невидима до активирането ѝ – пазарните участници могат да забележат стоп цената, преди да се извърши нейното активиране.

Поръчки за стоп-загуба

Стоп поръчки
Какво прави стоп поръчката?

Стоп поръчката има за цел да купи или продаде криптовалута на пазарната цена, веднага щом тя достигне стоп цената. Инструкцията се превръща в пазарна поръчка и се изпълнява на следващия наличен пазарен курс.

Поръчката за стоп-загуба е вид търговия, която защитава активите и ограничава загубите. Те обаче могат да не се изпълнят, дори ако целевата цена е достигната, подобно на лимитираните поръчки.

Съществуват два вида стоп поръчки: пазарни и лимитирани. Пазарната стоп поръчка се задейства, когато цената достигне определена цел (стоп цена), след което се изпълнява незабавно. Стоп-лимитните поръчки са по-сложни, затова ще ги обясним подробно по-долу.

Различни видове поръчки за стоп-загуба

Какви са трите видове криптовалута
Какви са трите вида криптовалути?

При поръчките за стоп-загуба има три различни вида. Потопете се, за да откриете какво точно представляват, как работят и кога е най-подходящото време за използването им!

Пълно спиране на загубите

При поръчка за пълен стоп-загуба борсата ще се освободи от всички единици на актива, когато той достигне определена цена. Тази стратегия обикновено се използва от трейдъри или инвеститори на стабилен пазар с висока ценова волатилност, тъй като прогнозираните ценови спадове са сравнително скромни.

Спрете, преди да достигнете лимита си

Частичната стоп-загуба ви инструктира да продадете само част от активите си, когато стойността им достигне определена точка. Тази стратегия обикновено се използва при по-рискови инвестиции, като криптовалутите, така че ако цената се понижи и възстанови бързо, да не загубите всичко. Никога обаче няма сигурност, че активът ще се възстанови или ще спадне още повече. Затова предупреждаваме: този тип стоп-лос носи по-високи рискове, отколкото по-традиционните стратегии!

Какво представляват лимитираните поръчки в криптовалутите?
Какво представляват лимитираните поръчки в криптовалутите?

Вървящ стоп-загуба

При първите два вида договори търговците се договарят за конкретния момент, в който даден актив трябва да бъде ликвидиран. При трайлинг стоп-лозите има динамично зададена ценова точка за ликвидация, което означава, че определената цена ще се увеличава заедно с цените на актива, но няма да спада. Стоп-записът се движи след цената на актива, когато тя започне да се увеличава. За да приложите тази стратегия, първо трябва да определите разстоянието на проследяване или разликата между текущата цена на актива и тази, на която е оценен вашият стоп-загуба.

Пример:

Сали купува NEAR Protocol (NEAR) на цена от 30 щ.д. и определя дистанция на проследяване от 0,10 щ.д. По този начин нейната стоп-лос поръчка е настроена на 29,90 щ.д. Когато цената на NEAR достигне 35 щ.д., поръчката за стоп-загуба на Сали автоматично става 34,90 щ.д. Ако NEAR падне под 30 USD, нейната поръчка ще остане на 34,90 USD.

Чрез постоянното коригиране на стоп-задачата инвеститорите могат да ограничат загубите си, като същевременно се възползват от сделките. По тази причина тя се нарича още “защитен стоп”.

Поръчки със стоп-лимит.

Какво представлява стоп-лимитната поръчка?
Стоп-лимит поръчка – преглед, принцип на работа

Поръчката със стоп-лимит е по-сложен вид поръчка. Това е стоп и лимитна поръчка, комбинирани с цел минимизиране на риска. Стоп-лимит поръчките често се използват от търговците за фиксиране на печалби или за предотвратяване на загуби.

Стоп-лимит поръчката не се изпълнява незабавно и включва две ценови нива: 

  1. Стоп цената превръща поръчката в поръчка за покупка или продажба;
  2. Лимитната цена определя най-високата цена, която търговците са готови да платят, за да купят криптовалутата, или най-ниската цена, която са готови да платят, ако продават. 

Поръчките с лимитиран стоп са подобни на лимитираните поръчки, но предоставят на търговеца още по-голяма свобода.

Поръчката със стоп-лимит се изпълнява, след като бъде достигната цената на стопа, и търговската дейност продължава, докато цялата поръчка бъде изпълнена. Предимството на задаването на стоп цена е, че поръчката няма да бъде изпълнена на по-ниска цена, което позволява на търговците да имат прецизен контрол върху начина, по който протича тяхната покупка или продажба на борсата.

Стоп цена за покупка на биткойни
Преглед на видовете поръчки. Значение на Stop loss

Стоп цената е цената, при която се активира поръчката за покупка на биткойни. Например, стоп цената за покупка на биткойни е зададена на 60 000 USD, когато поръчката влиза в сила. Ако търговецът смята, че цената на актива ще се повиши, той може да създаде максимална стоп граница от 60 100 USD или най-високата

Да предположим, че стоп цената за продажба на биткойни е определена на 50 000 USD. Това ще бъде цената на активиране на поръчката за продажба, а ако търговецът смята, че цената може да се понижи значително, той може да определи минимална стоп цена от 49 500 USD, която ще бъде най-ниската възможна цена на продажба, за да се избегнат големи загуби.

Стоп-лимит поръчка - преглед, принцип на работа
Стоп-лимит поръчка – преглед, Криптовалути видове

Плюсове

✅ Поръчката за продажба със стоп-лимит информира търговеца за най-ниската цена, която той е готов да приеме. Ако цялата поръчка не бъде изпълнена, остатъкът от сумата се поставя като отворена поръчка за 49 500 USD.

✅ Поръчките със стоп-лимит са полезни на пазарите на криптовалути, тъй като подпомагат управлението на характерната висока волатилност, позволявайки на търговеца да намали риска.

Против

❌За разлика от лимитираните поръчки, лимитираните поръчки не се вписват незабавно в книгата на поръчките. Поръчката ще бъде вписана в книгата на поръчките едва след като бъде достигната определена цена, както при лимитираните поръчки. Стоп-задачите могат да не се изпълнят или да се изпълнят частично.

Определение за поръчка Stop-Loss

Определение за стоп-загуба на поръчка
Каква е разликата между стоп лос и лимитирана поръчка?

Поръчката за стоп-загуба в криптовалута е важен инструмент за управление на риска, тъй като тя незабавно прекратява позицията, когато цената достигне определено ниво.

Плюсове

✅Създавайки поръчка за стоп-загуба, можете да сте сигурни, че ресурсите ви са защитени, тъй като тя ще бъде незабавно коригирана до вече установена стойност, когато цената достигне до нея. В условията на силно непредсказуем пазар на криптовалути, какъвто имаме сега, установяването на стоп-загуба поръчки е от ключово значение за тези, които искат инвестициите им да бъдат защитени.

✅ Професионалните трейдъри използват стоп-лимит поръчки, които са настроени да останат активни за определен период от време, след като ценовата активност се отклони, и след това се затварят автоматично. 

Каква е разликата между стоп-загуба и лимитирана поръчка? Криптовалути видове
Какви са видовете поръчки в Binance?

✅ За ограничаване на печалбите могат да се използват и стоп лотове. Да предположим, че търговците желаят да разтоварят дадена цифрова валута, когато преобладаващата тенденция показва, че стойността ѝ бързо намалява, те трябва да определят цена на излизане от 50 000 USD и ниво на загуба от 49 500 USD, за да сведат до минимум евентуалните финансови щети.

✅ Опитните трейдъри умеят да коригират нивото на стоп лос в зависимост от това дали пазарът се покачва или спада. Адаптивната система за управление на търговията може да помогне за ограничаване на загубите, което позволява търговия с избягване на риска и по-успешни резултати.

Какво е стоп-загуба стоп-лимит
Как работи стоп-загубата?

Против

❌ Поръчките за стоп могат да имат някои недостатъци, като например това, че имат баланс, който не може да се използва за други цели, и че се деактивират автоматично, когато пазарът достигне определена цена. За да избегнете този проблем, трябва да обмислите възможността да разпределите част от средствата си за създаване на стоп поръчки, а останалата част да използвате за различни транзакции.

❌ Поръчките за стоп-загуба също са податливи на приплъзване, точно както пазарните поръчки.

Кое е най-подходящото време за подаване на поръчки?

Времето на валидност на криптографска команда определя колко време ще бъде активна командата, преди да бъде изпълнена или да изтече нейната валидност. Задаването на поръчка въз основа на конкретни времеви параметри позволява на трейдърите да проследяват моделите и прогнозите на пазара на криптовалути, особено ако използват критични индикатори за търговия като пълзящи средни, които са изключително чувствителни към темпото.

Време на валидност на различни поръчки

Криптовалути видове
Изтичат ли поръчките на пазара на криптовалути?
  • Тогава търговецът посочва дата на изтичане на срока на сделката. Тя се нарича още “GTC” или “Good Til Canceled” поръчка. До този момент тя ще бъде записана в книгата на поръчките и ще остане активна.
  • Незабавна или отмяна (IOC): търговците на криптовалути могат да направят тази покупка за незабавна доставка. Ако не бъде изпълнена незабавно, тя ще бъде автоматично отменена и премахната от книгата с поръчки. Този тип поръчка позволява на търговеца да използва минималното количество налична ликвидност за бързо изпълнение, като всяка останала неизпълнена част се анулира незабавно.
  • Отмяна или премахване на поръчка (FOC): Предишната поръчка IOC предполага, че транзакцията с криптовалута ще бъде завършена, ако цялата сума може да бъде покрита; докато поръчката Изпълни или отмени предполага, че покупката ще се осъществи само ако всички условия са изпълнени. Ако това не се случи, тя ще бъде автоматично отменена.
Основи на търговията с криптовалути
Криптовалути видове

Криптотърговците, които не желаят да се излагат на риска от частична транзакция, могат да изберат този тип поръчка. Ако случайно цялата поръчка не може да бъде завършена наведнъж, тя ще бъде отменена веднага за ваша сигурност и спокойствие.

Ако желаете, можете да създадете свои поръчки

Ако желаете да навлезете в света на криптотърговията и да навлезете бързо в него, овладяването на четирите основни типа поръчки е задължително. Лимитираните поръчки, пазарните поръчки, стоп-лимитите и инструкциите за поемане на печалба ще ви послужат като ценни инструменти, когато се ориентирате в борсите за криптовалути – ще ви помогнат да вземате информирани решения, които дават максимални резултати.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти