Търговия с ливъридж в криптовалута: Какво трябва да знаете

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

Table of Contents

⚡️ Какъв е най-добрият ливъридж за начинаещи?

Ливъридж 1: 10
Кое е идеалното ниво на ливъридж за начинаещ търговец? Ако сте начинаещ във Форекс, ливъриджът 1:10 и 10 000 долара в брой са отлични условия за начало. В резултат на това най-добрият ливъридж за начинаещи е не повече от съотношение 1:10.

⚡️ Добър или лош е ливъриджът?

Терминът “ливъридж” има две значения: финансов инструмент, който дава възможност на инвеститора да заложи повече от парите си, и взаимоотношение между две страни, при което едната зависи от другата. Неговата същност не е нито полезна, нито вредна. Добрият или лошият ефект от доходите и резултатите на нашите инвестиции се засилва от ливъриджа. Вземете предвид потенциалните последици от ливъриджа, присъщи на всяка ваша инвестиция.

⚡️ Какво означава 20x ливъридж?

100 долара може да бъде добър критерий за оценка на това колко пари са ви необходими, за да покриете позициите си. При използване на 20-кратен ливъридж инвеститорът може да открие значителна позиция със 100 долара и все пак да запази баланса по сметката си достатъчно скромен, за да не бъде унищожен от негативни пазарни движения.

⚡️ Как ливъриджът влияе на биткойн?

На пазарно ниво използването на ливъридж повишава цените на активите. Тъй като цената на биткойна е по-непредсказуема в резултат на повишената волатилност, той не може да функционира като средство за спестяване. Ливъриджът увеличава експозицията и прави невъзможно инвестицията да се печели на индивидуално ниво.

Какво представляват токените с ливъридж в криптовалута

Преди да започнете, направете проучване. Прочетете ръководството стъпка по стъпка, ако искате да научите повече за ливъриджа и маржин търговията, как да печелите пари и какви са опасностите.

Какво точно представляват ливъриджът и маржин търговията?

Какво е маржин търговия и как работи?

Въпреки че термините “маржин” и “ливъридж” са познати на много хора, много малко от тях разбират тяхното значение. Маржин търговията просто включва използването на пари назаем за инвестиране в криптовалута.

Какво представляват токените с ливъридж в криптовалута
Какво представлява ливъриджът при търговията с криптовалути?

Тъй като се различава от конвенционалната търговия по това, че ви позволява да използвате значително повече пари и да използвате ливъридж за позицията си, маржин търговията става все по-популярна през последните години. На прост английски език това означава, че маржин търговията ви дава възможност да реализирате хубави печалби от печеливши сделки. Опасността от загуба обаче също е по-голяма.

Защо ми е необходима застраховка в света на криптовалутите?

Какво е значението на понятието “ливъридж”? ливъридж в криптовалута ви позволява да търгувате повече, отколкото бихте могли иначе

Какво означава маржин в търговията с криптовалути?
Крипто токени с ливъридж в криптовалута

При маржин търговията внасяте в сметката си само процент от общата сума на поръчката. Останалата част е дълг от брокера. Това позволява на трейдърите да поемат по-големи позиции, отколкото биха могли, ако използват само личните си средства.

Ливъриджът често се измерва като съотношение, например 1:100, което означава, че за всеки 100 долара в сметката си можете да търгувате с криптовалута на стойност до 10000 долара.

Прогнози за криптовалутите за 2022 г. – Прочетете повече в статията

Тъй като криптовалутите са толкова непредсказуеми и позволяват на хората да печелят от значителни и бързи колебания, CFD върху криптовалути станаха изключително популярни на пазари за търговия като eToro, защото маржин търговията позволява създаването на дълги и къси позиции. Можете да използвате маржин търговията с криптовалути, за да закупите криптовалута, ако смятате, че цената ѝ ще се повиши (и да спечелите пари от повишението), или да продадете криптовалута, ако смятате, че цената ѝ ще се понижи.

ливъридж в криптовалута и маржин в търговията с криптовалути
Маржин търговия с криптовалути

Какво представлява търговията с криптовалути с ливъридж?

Ако разбирате как да използвате ливъриджа правилно, той ви позволява да спечелите много повече пари за същия период в сравнение с обикновеното инвестиране. Когато депозирате средства в сметката си, те се разделят и поставят под ваш контрол въз основа на това колко ливъридж искате за всяка позиция.

Как работи ливъриджът при търговията с криптовалута?
Какво представлява ливъриджът при търговията с криптовалути?

Например, ако искате да инвестирате 10 000 долара в акция със съотношение на ливъридж 1:10 – т.е. изисква се само 10% марж, а не стандартните 100% – тогава просто трябва да похарчите 1000 долара. При липса на ливъридж, използван в търговията, ще трябва да заложите цялата сума пари предварително; това е значително повече от това, което е необходимо при използването на ливъридж.

Въпреки това, ако акциите ви се повишат, ще нарасне и печалбата ви. С други думи, търговията с биткойн с ливъридж изисква много по-малко пари, за да генерира същото количество пари. Разбира се, струва си да помните, че обратното също е вярно: ако акциите ви вървят надолу, ще реализирате по-малка печалба.

Как да използваме ливъридж и маржин търговия за управление на риска

Чрез използването на ливъридж и маржин търговия инвеститорите могат да управляват риска на своите портфейли.

Търговия с ливъридж в криптовалута
Как да използваме търговията с криптовалути

Маржин търговията може да ви донесе повече пари, но може и да застраши капитала ви. Най-сериозният риск при маржин търговията е, че тя може да увеличи загубите ви. Ето някои предложения за това как да намалите опасността.

Стоп лосът е инструмент за управление на риска, който ви позволява да затворите сделката в определен момент, в случай че пазарът се движи срещу вас. Това е отличен метод, който ви гарантира, че разбирате точно колко пари рискувате. Можете да научите повече за него тук.

Загубата на пари е нещо, което всички искаме да избегнем. Когато става въпрос за маржин търговия с биткойни, инвестирайте само това, което не се притеснявате да загубите. Ако изгубите повече от 5% от сметката си, това обикновено е знак, че сте се забъркали. Уверете се, че сте заделили достатъчно средства, които биха ви позволили да изплатите главницата, ако се наложи.I

Как ливъриджът може да ви направи богати?
Добър ли е ливъриджът в дългосрочен план?

Вземете печалба: Можете да поставите поръчка за поемане на печалба, за да затворите позицията си, когато печалбата достигне определена сума, вместо да използвате стоп лос. Тъй като криптовалутата е толкова непредсказуема, често е най-добре да излезете от нея, преди акцията да предприеме друг курс.

Защита от отрицателен собствен капитал: Някои платформи за търговия ще поемат загубата и ще възстановят собствения ви капитал до нула, ако пазарните обстоятелства доведат до отрицателен собствен капитал по непредвидена причина. Това е защитният механизъм на eToro.

Търговия с криптовалути с ливъридж за дългосрочни и краткосрочни печалби
Търговия с криптовалута с ливъридж и държане на дълги позиции.

Търговия с крипто ливъридж за дългосрочни и краткосрочни печалби

Можете да използвате ливъридж, за да търгувате както с възходящи, така и с низходящи тенденции. Заемането на дълга позиция обикновено означава, че очаквате цената на актива да се повиши. Обратно, откриването на къса позиция предполага убеждението ви, че стойността на актива ще спадне.

Търговия с криптовалута с ливъридж и държане на дълги позиции.

За да разберете най-добре търговията с крипто ливъридж и дългите позиции, нека разгледаме един пример. Откривате дълга позиция в биткойн с 10 000 долара и 10x ливъридж. Това означава, че обезпечението ви е само 1000 долара. Ако цената на Биткойн се повиши с 20%, ще спечелите 2000 долара, за разлика от 200 долара, които бихте спечелили първоначално без ливъридж.

Търговия с криптовалута с ливъридж и поддържане на дълги позиции.
Търговия с криптовалута с ливъридж и държане на дълги позиции.

Ако обаче стойността на биткойна спадне с 20%, ще загубите 2000 долара. При положение, че като обезпечение имате само 1000 долара, това би довело до закриване на позицията ви, преди да е настъпило пълното колебание от 20%. Тогава ще бъдете ликвидирани и балансът Ви ще стане нулев.

Маржин търговия и заемане на къси позиции в криптовалута.

В този случай ще предположим, че искате да отворите къса позиция от 10 000 долара в Биткойн с 10x ливъридж. Вземате Биткойн назаем от някого и след това го продавате на настоящата пазарна цена. Моят избор да търгувате с 10x ливъридж, можете да продадете Биткойн на стойност 10 000 долара, като същевременно имате обезпечение само от 1000 долара.

От друга страна, ако бяхте взели назаем 0,25 биткойна и го бяхте продали, когато цената беше 40 000 USD, щяхте да можете да го купите обратно само за 8 000 USD, ако тенденцията спадне с 20 % до 32 USD. Щеше да реализирате печалба от 2 4000 USD.

Търговия с ливъридж и заемане на къси позиции в криптовалута.
Маржин търговия и заемане на къси позиции в криптовалута.

Ако биткойнът скочи с 20% до 48 000 долара, ще ви трябват още 2 000 долара, за да изкупите обратно 0,25 BTC. Но тъй като в този момент в сметката ви са останали само 1000 долара, вместо това позицията ви ще бъде принудително закрита.

Какви са плюсовете и минусите на използването на ливъридж за търговия с криптовалути?

Както предимствата, така и недостатъците са присъщи на всяка стратегия за търговия, включително маржин търговията с криптовалути. До голяма степен плюсовете и минусите на този метод са склонни да се неутрализират взаимно.

Дали ливъриджът е кредит?
Какъв лост трябва да използва начинаещият?

Потенциалният ви марж на печалба е по-висок, но също така е свързан с по-голям риск от загуба на пари, ако сделката се обърне срещу вас. По същия начин можете лесно и бързо да диверсифицирате портфейла си за сметка на значително по-голям риск, отколкото позволяват други стратегии за търговия. В таблицата по-долу са дадени допълнителни примери:

Предимства

 • ✔️ Увеличени печалби
 • ✔️ Диверсификация
 • ✔️ Предвид ограниченото количество пари можете да си позволите да спекулирате само с нискорискови начинания.
 • ✔️ Той ви учи да бъдете търпеливи и предпазливи.
Кой брокер дава най-висок ливъридж?
Изгодно ли е да се използва маржин търговия?

Недостатъци

 • ❌ Екстремни загуби
 • ❌ Търговия с висок риск
 • ❌ силно волатилни Пазарите могат бързо да изчерпят активите ви.
 • ❌ за начинаещите е много по-трудно

Стратегии за маржин търговия с криптовалути

Съществуват няколко метода за маржин и кредитна търговия с криптовалута. Ето някои от тях, които трябва да разгледате:

Възможно ли е да се печели от маржин търговия?
Какво се случва, ако загубя маржин сделка?
 • Възможен начин за ограничаване на риска, когато тепърва започвате, е да започнете с малки позиции и след това да увеличите ливъриджа, когато натрупате опит.
 • Практикувайте търговия с демо сметка. Можете да се запознаете с тънкостите на търговията с ливъридж, като използвате така наречената демо сметка, например тази на eToro, която ви позволява да се упражнявате, без да рискувате истински пари.
 • Определете ясно целите и сведете до минимум риска. Наличието на солиден план за управление на риска, както и ясни цели за печалба, могат да ви помогнат да избегнете емоционални решения, които могат да доведат до загуби.
 • Разделете залозите си. Предприемането на стъпки за намаляване на риска е друг подход за неговото минимизиране. Можете например да направите поредица от поръчки за печалба, за да вземете печалбата постепенно, а не наведнъж, когато е достигнат единният праг на печалба.
 • Ограничаване на времето, през което търгувате – Помислете за ограничаване на времето, през което държите дадена позиция, за да се предпазите от неочаквани спадове на цените и дългосрочни корекции на пазара.

РЪКОВОДСТВО ЗА ВИДОВЕТЕ ПОРЪЧКИ ЗА КРИПТОВАЛУТА

Как се плаща за маржин търговия?
Ливъридж, определение и значение

6 неща, които трябва да знаете, преди да инвестирате в токени с ливъридж

Трябва да се чувствате комфортно да придобивате криптовалути само когато стойността им е около 4200 USD. Въпреки това високорисковите активи като токените с ливъридж не трябва да се приемат с лека ръка – преди да ги разгледате, се запознайте с най-важните факти.

С навлизането на инвестициите в криптовалути се появиха нови видове търгуеми активи. Инвеститорите с висока толерантност към риска се интересуват от токени с ливъридж ftx.

Какво се разбира под ливъридж?
Какво означава ливъридж в бизнеса?

1. Ребалансиране на токените с ливъридж, за да се запази целевият ливъридж постоянен

Токените с ливъридж имат определен размер на ливъридж, например три пъти стойността на базовия актив. Токенът автоматично се регулира, за да запази това ниво на ливъридж. Например, ако започне да печели пари, той ще реинвестира тези печалби. От друга страна, ако започне да губи пари, ще продаде част от активите си.

Какъв е примерът за използване?
Как управлявате риска с маржин?

Обикновено токените с ливъридж се ребалансират всеки ден. В периоди на висока волатилност борсата, която издава токена, може да има механизми, които изискват той да бъде ребалансиран възможно най-скоро.

Най-големият риск за инвестиция под водата е, когато дадена компания фалира. Това е така, защото е трудно да се предвиди дали стойността на предишните им активи ще бъде възстановена от пазара, и ако да, колко. От друга страна, токените с ливъридж в Binance функционират по различен начин (и по-безопасно). Вместо да имат конкретен

2. Те са популярни, защото са лесни за използване.

Маржин търговията обикновено е сложна и се нуждае от постоянно внимание от страна на търговеца. От друга страна, жетоните с ливъридж са проста алтернатива, която не изисква никакви усилия от ваша страна.

Какви са рисковете при маржин търговията?
Крипто токени с ливъридж

Не е нужно да се притеснявате за обезпечение или маржин (средства, взети назаем от брокер или криптоборса). Ребалансирането гарантира, че на компанията ви няма да се наложи да ликвидира активите си, дори ако стойността на токена спадне. Ако цената на токените спадне, продажбата на част от тях ще набере достатъчно парични средства за покриване на оперативните разходи.

3. те са обект на намаляваща променливост.

Една от най-сериозните опасности при използването на токени с ливъридж е намаляването на волатилността, което може да окаже пагубно влияние върху инвестициите. Най-добрият начин да схванете тази идея е чрез сравнение.

Да предположим, че се опитвате да закупите биткойни. Похарчвате 100 USD, за да ги придобиете. На следващия ден цената се е повишила с 10%, което дава на инвестицията ви стойност от 110 USD. На следващия ден обаче цената спада с 10%, което намалява залога ви с $11. Стойността на инвестицията ви ще бъде $99.

Какво представлява правилото за 2% в търговията?
Какво е маржин и ливъридж при търговията с криптовалути?

Ако инвестирате 100 долара в криптовалута с ливъридж, инвестицията ви ще нарасне с 300%, ако цената на биткойна се повиши с 10%. Ако обаче цената спадне с 30%, ще загубите $39 от инвестицията си, оставяйки само $91. Следователно малка промяна в цената може да има голямо въздействие върху инвестицията ви, когато тя е с ливъридж.

Дори ако цените за покупка и продажба се колебаят значително, падането на волатилността унищожава инвестицията ви.

4. Някои криптоборси не ги продават.

Купуването на токени с ливъридж може да се окаже дълъг процес, особено за жителите на САЩ. Те са налични само на няколко борси за криптовалути, а някои от тези борси не позволяват депозити в брой.

Какво представлява токен с ливъридж?
Как да търгувам с ливъридж в Binance?

И така, как можете да се сдобиете с токени с ливъридж? Използването на друга борса за криптовалути като “вход” за депозиране на пари и след това изпращане на средствата на борса, която продава токени с ливъридж, е популярна стратегия. Ето как би работила тя:

 • Направете сделка на борса, която поддържа това, като например Coinbase.
 • За да ви помогна с преместването, съм включил връзка към Coinbase, където можете да закупите криптовалутата, която ще изпратите. Често се избират стабилни монети, като например USD Coin (USDC), тъй като стойността им е стабилна.
 • Борси като KuCoin и Gate.io могат да ви позволят да превърнете криптовалутата си в токен с ливъридж, което ще ви позволи да се възползвате от повишаването на стойността на една от двете.
 • Ще трябва да изтеглите изпратената криптовалута, преди да стартирате този процес.

5. Възможно е да има допълнителни разходи.

Крипто токени с ливъридж
Как се търгува с ливъридж?

Съществуват няколко риска, свързани с притежаването на токени с ливъридж, като например по-висока волатилност и допълнителни такси за управление. Ето например текущите разходи за управление за два често срещани вида токени с ливъридж:

 • Binance начислява такса за всеки ден, в който потребителят поддържа авоари в някой от шестте криптовалутни токена с ливъридж.
 • Разходите за поддържане на токени FTX с ливъридж и дневна такса от 0,03% са една стотна от цената на управлението на обикновени фондове.

Тъй като това са месечни такси, те може да не изглеждат значителни. Помислете колко пари ще загубите, ако продължите да използвате една и съща банкова сметка в продължение на година. Токените с ливъридж на Binance ще струват 3,65%, а таксите за управление на FTX ще бъдат по-високи от 10%.

6. Това са краткосрочни инвестиции за напреднали търговци.

Какво представляват токените с ливъридж
Как да търгуваме дълго?

Токените с ливъридж са неподходящи за дългосрочни инвестиции както поради намалената им волатилност, така и поради разходите за управление. Като се има предвид, че криптовалутата е нестабилна, ако поддържате токени с ливъридж, има вероятност в крайна сметка да загубите пари.

Това е високорискова инвестиция, която трябва да правите само ако сте сигурни, че стойността на базовата криптовалута скоро ще се повиши или понижи. Закупуването на токен с ливъридж може значително да увеличи приходите ви, но това е краткосрочна стратегия за напреднали трейдъри.

Кой е най-добрият начин за инвестиране на пари в краткосрочен план?
Какво представляват токените с ливъридж

Комбинираната опасност означава, че токените с ливъридж не са за начинаещи. Може да загубите по-голямата част от парите си за кратък период от време.

В повечето случаи криптовалутите са за предпочитане за инвеститорите като покупка и държане. Те и без това са достатъчно волатилни, а добавянето на ливъридж само засилва волатилността им. Ако се интересувате от токени с ливъридж, направете много проучвания и инвестирайте само пари, които сте готови да загубите.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти