Най-добър антивирусен софтуер през 2023 г.

Коя е най-добрата антивирусна програма за 2023 г.?

Най-добрият антивирусен софтуер, който тествахме, е Bitdefender Antivirus. Това е нашият най-добре оценен софтуер, който има отлични отзиви от много експерти по киберсигурност. Bitdefender има отлична защита и е лесен за използване.

Коя е най-добрата антивирусна програма за Mac?

Най-добрите антивирусни програми за Mac са TotalAV, Norton и Intego. Всички те получиха най-високи оценки в различни тестове, а последните две дори предлагат ексклузивна клиентска поддръжка за потребителите на Mac. Ето нашия списък на най-добрия антивирусен софтуер за Mac.

Антивирусният софтуер премахва ли вирусите?

Да, антивирусната програма може да премахне дори съществуващи вируси. Просто стартирайте пълно сканиране на устройството си и програмата ще ви уведоми в случай на зловреден софтуер. След това можете да изберете дали да изтриете заразения файл, или да премахнете самия вирус.

Коя антивирусна програма е най-добрата за защита от рансъмуер?

Bitdefender, Norton и TotalAV се предлагат със солидна защита от ransomware за всички ваши данни. Блокирайки атаките и автоматично възстановявайки данните ви в случай на атака, те помагат да защитите информацията и парите си.

Ще ви защити ли антивирусната програма на 100%?

Добрият антивирусен софтуер ще ви осигури отлична защита от зловреден софтуер. Въпреки това никой софтуер не може да ви даде 100% гаранция за защита. Не забравяйте да наблюдавате действията си онлайн, за да защитите личните си данни.

Защо Kaspersky не е в списъка?

Накратко, Kaspersky не е в списъка, защото не препоръчваме да го използвате. Продуктите за онлайн сигурност са чувствителен пазар, на който нищо друго освен пълна прозрачност не е приемливо. Предполагаемите връзки на Kaspersky с руското разузнаване излагат на риск тях и вашите лични данни, а това не е риск, който предлагаме да поемете.

Коя е най-надеждната антивирусна програма?

На пазара има различни надеждни антивирусни услуги. Нашата най-добра препоръка е Bitdefender. Резултатите от независими лабораторни тестове показват, че тя може да блокира 100% от заплахите от типа „нулев ден“, а нашите вътрешни тестове показват перфектни нива на откриване на зловреден софтуер.

Колко струва антивирусната програма?

Средно началната цена на реномиран антивирус е между 20 и 40 долара годишно. Например нашият най-добре оценен антивирусен софтуер – Bitdefender – струва от 23,99 долара на година. Цената обаче може да бъде по-висока или по-ниска в зависимост от избрания от вас абонаментен план, от това дали има отстъпки за антивируси и от други аспекти.

Тъй като всеки ден се появяват нови киберзаплахи, като например зловреден софтуер и вируси, антивирусната защита на вашето устройство е от решаващо значение. Дори нещо толкова просто като изтеглянето на приложение или файл, изпратен от ваши познати по имейл, може да доведе до заразяване на устройството ви.

Въпреки че най-новите операционни системи, като Windows или macOS, имат вградени решения за защита на компютъра, те не са достатъчно изчерпателни, за да осигурят цялостна защита от вируси.

Освен че предпазва устройствата ви от заплахи, висококачественият антивирус може да направи много повече. Независимо дали става въпрос за запазване на анонимността на данните ви с VPN услуга, защита на данните за вход с мениджър на пароли или ограничаване на някои уебсайтове с родителски контрол, можете да получите всичко това с един пакет за сигурност.

Кои са най-ефективните антивирусни програми?

В тази статия ще ви помогнем да изберете най-добрия антивирусен софтуер за 2023 г. Тези избори са комбинация от препоръки на независими лаборатории, включително AV-TEST, AV-Comparatives и SE Labs. Ние също така проведохме вътрешни тестове с тези антивирусни програми, за да ви предоставим опит от първа ръка.

Забележка: Редовно тестваме и изследваме антивирусен софтуер, за да актуализираме този списък с продукти с най-високо качество.

Съдържание

Топ 7 на най-добрите антивирусни програми през 2023 г.

 1. Bitdefender Antivirus Plus – най-добрата антивирусна защита през 2023 г.
 2. Norton 360 Antivirus – функционален антивирусен пакет
 3. TotalAV Pro Antivirus – оптимален антивирус с включени VPN и мениджър на пароли
 4. Surfshark Antivirus – отлична антивирусна програма за напълно лично сърфиране
 5. NordVPN Защита от заплахи – чудесна антивирусна програма за автоматична фонова защита от зловреден софтуер
 6. ESET NOD32 – чудесна лека антивирусна защита
 7. McAfee Total Protection – инструмент за премахване на вируси за всичките ви устройства
Кой антивирусен софтуер е класиран на първо място тази година?

📢 ОГРАНИЧЕНА ОФЕРТА: Само сега, получавате 1 година на TotalAV на 84% OFF!

Как да избера най-добрата антивирусна програма?

Изборът на най-добрата антивирусна програма може да изглежда труден в началото. Има толкова много възможности, които предлагат разнообразни функции. И така, как да решите кой от тях отговаря на вашите нужди?

Ето няколко прости фактора, които трябва да вземете предвид, преди да изберете антивирусна програма:

 • Потърсете постоянно актуализираща се база данни за зловреден софтуер. Непрекъснато се разработват нови киберзаплахи, за да се гарантира, че антивирусните програми не могат да ги открият. Поради тази причина включихме само доставчици, които са известни с редовното актуализиране на базата данни за зловреден софтуер.
 • Проверете функциите за сигурност. Най-добрите антивирусни решения трябва да включват не само защита от зловреден софтуер. То трябва да ви предоставя и други функции, от които може да имате нужда, например VPN, мениджър на пароли или други мерки за защита. Освен ако вече не разполагате с такива инструменти, можете да изберете по-богати на функции услуги.
Кой е по-добър McAfee или Norton?
 • Потърсете цялостна антивирусна защита. Ако не сте единственият, който използва компютър или мобилно устройство, трябва да помислите за антивирусна защита, която да осигури допълнителна защита. Някои доставчици разполагат със солидни функции за родителски контрол, докато други защитават цялата ви домашна мрежа и предупреждават за възможни опасности.
 • Помислете за бюджета си. Не всички антивирусни програми предлагат еднакво съотношение между цена и качество. Ето защо, като похарчите по-малко (или повече), понякога можете да получите много повече функции.
 • Първо изпробвайте софтуера. Винаги можете да се възползвате от гаранцията за връщане на парите, която предлагат антивирусните услуги, за да изпробвате продукта. По този начин ще го изпробвате сами и ще видите дали си заслужава парите, които плащате.

Как тествахме най-добрия антивирусен софтуер

За да изберем само най-добрите доставчици на антивирусни програми за нашия списък, извършваме вътрешно тестване на софтуера за сигурност и вземаме предвид резултатите от независими лабораторни тестове. Основните моменти, които трябва да се отбележат, са производителността на антивирусния софтуер, степента на откриване на зловреден софтуер с вече известни заплахи и заплахи от нулев ден, както и различните функции за сигурност, които доставчиците предлагат.

Кой е най-ефективният безплатен антивирусен софтуер?

Освен това потърсихме доставчици с лесни за използване приложения, съвместимост с различни устройства и съотношение стойност/цена. Тези критерии са важни за потребителите, така че гарантираме, че доставчиците в нашия списък с най-добър антивирусен софтуер през 2023 г. предлагат цялостни пакети за сигурност.

Тествани доставчици:25
Използвани операционни системи:Windows, macOS, Android
Минимална степен на откриване на вируси:80%
Тествани функции:Защита в реално време, опции за сканиране, уеб защита, филтри за спам, защитна стена, родителски контрол, бонус функции

Извършихме тестовете на виртуална машина Virtualbox с Windows 11, инсталирана на устройство Lenovo ThinkPad T14s Gen 2 с процесор AMD Ryzen 5 PRO 5650U, 16 GB RAM, 256 GB SSD, с операционна система Windows 11 Pro.

По време на вътрешното тестване използвахме различни популярни образци на зловреден софтуер, включително рансъмуер, кийлогъри, шпионски софтуер, рекламен софтуер и други. Тези онлайн заплахи се намират в предварително подготвени злонамерени файлове, създадени в контролирана среда, която имитира световната мрежа.

Кой е най-добрият и най-бърз антивирусен софтуер?

За да изпробваме антивирусната програма, изтеглихме десет зловредни файла и проверихме колко от тях софтуерът успя да идентифицира и премахне. За да постигнем успешна работа, се стремяхме да постигнем минимум 80% степен на откриване.

В допълнение към вътрешното тестване, ние вземаме предвид и независимите лаборатории за антивирусно тестване, като AV-Test Insititute, SE Labs и AV-Comparatives. Те непрекъснато подлагат антивирусните софтуери на изпитания и следят тяхната ефективност, фалшивите положителни резултати и начина, по който откриват зловреден софтуер и други заплахи.

10 най-добър антивирусен софтуер през 2023 г.

Всички наши доставчици разполагат с необходимите инструменти за осигуряване на максимална защита от зловреден софтуер и бонусни функции, които може да ви бъдат полезни. Без да се бавим повече, нека се потопим в подробните описания на всички 10 най-добри антивирусни програми.

1. Bitdefender Antivirus Plus

Най-добрият цялостен софтуер за антивирусна защита през 2023 г.

Добър ли е Bitdefender?
Максимален брой едновременни връзки:5 устройства
Безплатна версия:Да
Платформи:Windows, macOS, Android, iOS
Текуща сделка:🔥Получете Bitdefender с до 62% отстъпка!🔥

Bitdefender е най-добрата антивирусна програма за 2023 г., тъй като предлага изключителни нива на защита от зловреден софтуер и защита от всички видове зловреден софтуер. В зависимост от плана, който изберете, Bitdefender може да се превърне във вашия универсален пакет за киберсигурност с VPN и мениджър на пароли.

По време на независими лабораторни тестове Bitdefender блокира 100% от зловредния софтуер от 0-дневен и 4-седмичен период. Сами се опитахме да го тестваме и той блокира всичките 10 заплахи от типа „нулев ден“, с които го изпитахме. Бързото сканиране отне 2 минути, а пълното – 14 минути.

Можете да използвате Bitdefender за различни операционни системи, включително за компютри с Windows и macOS или за iOS и Android. Всяко приложение е прегледно организирано и удобно за начинаещи, което гарантира, че лесно ще се адаптирате към него бързо.

Какви са предимствата на Bitdefender Antivirus Plus?

Пълният пакет за киберсигурност на Bitdefender включва усъвършенствана защита от зловреден софтуер, софтуер за изнудване, уебкамера и микрофон. Ще получите и мениджър на пароли и дори виртуална частна мрежа (VPN) с дневен лимит за данни от 200 MB, за да запазите анонимността си онлайн.

С цени, започващи от 23,99 долара на година, Bitdefender предлага бюджетни абонаментни опции за всеки. Има дори безплатно издание на антивирусната програма Bitdefender и 30-дневен безплатен пробен период за премиум услуги, които могат да ви помогнат да вземете решение, преди да се ангажирате.

Посетете нашия преглед на Bitdefender, за да прочетете повече за функциите.

Руска компания ли е Bitdefender?

Плюсове

 • Най-добра защита от зловреден софтуер
 • Отлично ядро
 • Богата функционалност
 • Страхотна безплатна версия
 • Отлично съотношение цена-качество
 • Чести актуализации
 • Изключителни резултати на независими тестове

Против

 • Пълният VPN достъп изисква допълнително заплащане

2. Антивирусна програма Norton 360

Премиум антивирусна програма с най-добрите функции за сигурност за всичките ви устройства

Добър антивирусен софтуер ли е Norton 360?
Максимален брой едновременни връзки:10 устройства
Безплатна версия:Не
Платформи:Windows, macOS, iOS, Android
Текуща сделка:🔥Получете до 66% OFF Norton Antivirus🔥

Друг оптимален избор на антивирус е антивирусът Norton 360. Неговите показатели за откриване на зловреден софтуер са също толкова високи, колкото и тези на Bitdefender, а приложенията са много лесни за използване. Norton 360 е удобен за тези, които желаят безпроблемно антивирусно изживяване.

Резултатите от независими лабораторни тестове показват, че антивирусът улавя 100% от зловредния софтуер от типа „нулев ден“, има минимално въздействие върху скоростта и не открива фалшиви положителни резултати. Нашите собствени тестове показаха подобни резултати. Функцията за защита в реално време незабавно блокира всички заплахи веднага след като ги пуснем. Пълното сканиране обаче беше доста тежко за системните ресурси.

Кой е по-добър Norton 360 или Norton Antivirus?

Що се отнася до функциите, получавате такива допълнителни мерки за сигурност като интелигентна защитна стена, сигурно архивиране в облака, VPN и мениджър на пароли. Наистина силен конкурент на Bitdefender.

Изпробвахме всички налични приложения (Windows, macOS, Android и iOS) – интерфейсът е организиран и лесен за навигация във всички тях. Някои от допълнителните функции обаче се отварят в различни раздели. Неудобство за някои, нищо важно за други – това е ваша преценка.

С цени, започващи от 19,99 долара на година, този антивирус е чудесен избор за надеждна защита от зловреден софтуер. Освен това има безплатна 7-дневна пробна версия дори за плановете Norton 360 Deluxe и Premium.

Посетете нашия преглед на антивирусната програма Norton 360, за да прочетете повече за функциите.

Кой е по-добър Norton 360 или McAfee?

Плюсове

 • Отлична защита
 • Изобилие от екстри
 • Мощен пакет за кражба на самоличност
 • Основна безплатна версия
 • Лесен за използване
 • Инструменти за оптимизация

Против

 • По-скъпи продукти

3. TotalAV

Основният безплатен антивирусен пакет и отличен премиум софтуер за множество устройства

Мога ли да използвам TotalAV с друг антивирусен софтуер?
Максимален брой едновременни връзки:6 устройства
Безплатна версия:Да
Платформи:Windows, Mac, iOS, Android, Linux
Текуща сделка:🔥Получете TotalAV, сега 84% OFF!🔥

С отличните си показатели за откриване на зловреден софтуер TotalAV печели едно от първите места в нашия списък с най-добрите антивирусни програми. Той успешно блокира 97% от атаките от типа „нулев ден“ и 100% от 4-седмичните атаки със зловреден софтуер, като гарантира изключителна защита срещу различни киберзаплахи.

При вътрешно тестване TotalAV откри 7 от 10 зловредни файла по време на пълното сканиране. То беше доста тежко за ресурсите, но сканираше само за около 7 минути. Бързото сканиране беше… бързо. То отне 14 секунди и практически нямаше видими ефекти върху ресурсите: това беше наистина впечатляващо да се види.

Що се отнася до приложенията, интерфейсът на специалните приложения за мобилни устройства (Android и iOS) и за настолни компютри (Windows и macOS) е добре организиран и прост, както и самият процес на инсталиране.

Как мога да откажа TotalAV?

Антивирусната програма има и полезни функции за сигурност, които са безплатни. Без да похарчите нито един долар, получавате скенер за зловреден софтуер и антифишинг защита.

Ако се възползвате от платен абонамент, обхватът на сигурността ви се разширява значително със защита в реално време и щитове за рансъмуер. Освен това тя включва и облачен скенер, програма за почистване на дискове и инструменти за оптимизация. Те ще ви помогнат да освободите малко място на твърдия диск и да направите стартирането си по-ефективно.

TotalAV предлага също така VPN услуга с неограничени данни, мениджър на пароли и блокер за реклами, за да гарантира безопасно сърфиране онлайн.

Освен безплатния план, има и три други плана с цени, започващи от 19,00 долара на година. Също така имате право на пълно възстановяване на сумата, тъй като всеки план се предлага с 30-дневна гаранция за връщане на парите.

Посетете нашия преглед на TotalAV Antivirus, за да прочетете повече за характеристиките.

TotalAV

Плюсове

 • Надежден пакет за интернет сигурност
 • Интуитивни приложения
 • Бързо време за реакция на клиентската поддръжка
 • Защита в реално време и в облака
 • Включва инструменти за оптимизация

Против

 • Обхваща само шест устройства
 • Разширението на браузъра не е особено удобно за потребителя
 • Безопасното търсене не винаги работи

4. Антивирусна програма Surfshark

Страхотна цялостна антивирусна защита с най-добра VPN услуга на изгодна цена

Достатъчна ли е антивирусната програма Surfshark?
Максимален брой едновременни връзки:5
Безплатна версия:Не
Платформи:Windows, macOS, Android
Текуща сделка:🔥Набавете си антивирусна програма Surfshark – 76% OFF!🔥

Surfshark е известен предимно като доставчик на VPN услуги, но отличният му антивирусен пакет го прави много повече. Това е страхотен набор от функции за интернет сигурност за всички ваши нужди, свързани с онлайн безопасността.

Напълно сертифициран от независими лаборатории за антивирусни тестове, Surfshark Antivirus може да блокира 100% от заплахите. При нашите тестове пълното сканиране беше изключително бързо, като обхвана над 100 000 файла само за 90 секунди и откри 7 от 10 потенциално зловредни файла.

Що се отнася до функциите, налице е защита в реално време, която защитава системата ви по всяко време. Има и защита от нарушаване на сигурността на данните, която проверява за изтичане на лични данни в различни интернет бази данни. Има дори защитена търсачка, в която всичко остава строго поверително и не се събират нито история на търсенията, нито логове на дейността.

Предпазва ли Surfshark от вируси?

И, разбира се, има също така и „уайлдкард“: Surfshark разполага с една от най-добрите VPN услуги в бранша, която запазва неприкосновеността на личния ви живот при сърфиране онлайн, като същевременно предлага едни от най-добрите скорости в индустрията.

Антивирусната програма е налична за компютри с Windows, macOS и устройства с Android. Всички приложения са много добре организирани и лесни за използване.

Можете да получите антивирусна програма Surfshark за 5 устройства само за 41,88 USD/година. Налична е и стандартна 30-дневна гаранция за връщане на парите.

Посетете нашия преглед на Surfshark Antivirus, за да прочетете повече за характеристиките.

Трябва ли ми Mcafee, ако имам Surfshark?

Плюсове

 • Удобен за ползване
 • Включена е първокласна VPN услуга
 • Частна търсачка
 • Защита в реално време
 • Персонализирано сканиране

Против

 • Няма защитна стена
 • Сканирането отнема повече време от обикновено
 • Проверката на самоличността не е налична във всички страни

5. Защита от заплахи на NordVPN

Най-добра защита от заплахи в реално време и отлична VPN услуга за мобилни устройства

Всъщност добър ли е NordVPN?
Максимален брой едновременни връзки:6 устройства
Безплатна версия:Не
Платформи:Windows, Mac, Linux, Android, iOS, Chrome, Firefox
Текуща сделка:🔥 Вземете NordVPN Защита от заплахи – 63% ОТСТЪПКА + 3 месеца БЕЗПЛАТНО! 🔥

NordVPN е един от най-популярните доставчици на VPN услуги в света. Но през последните години компанията непрекъснато се стреми да се превърне в универсално решение за защита на личните данни. Сега NordVPN е отличен пакет за сигурност. Той не само скрива вашия IP адрес, но и предлага защита в реално време срещу различни онлайн заплахи.

Новата защита от заплахи на NordVPN е допълнително ниво на защита. Тази функция гарантира, че вашето сърфиране няма да бъде засегнато от различни заплахи, открити в мрежата. Това означава защита на вашите устройства от зловреден софтуер, проследяване, злонамерени реклами и като цяло от хакери.

Функцията за защита от заплахи идентифицира файловете, които изтегляте, засегнати от зловреден софтуер, и проактивно ви предпазва от влизане в заразени уебсайтове. Тя също така блокира досадните реклами и тракери, открити в много уебсайтове.

Какви са предимствата и недостатъците на NordVPN?

Всички тези функции не изискват активна VPN връзка, за да работят: докато приложението NordVPN е включено и функцията Защита от заплахи е активирана, тя ще продължи да работи във фонов режим, осигурявайки допълнителна защита, докато сърфирате.

И разбира се, не можем да пренебрегнем факта, че NordVPN е VPN услуга: и то най-добрата в своя клас, която ви позволява да получавате достъп до стрийминг съдържание в цял свят и да останете защитени, когато сте свързани с незащитени Wi-Fi мрежи. С новите функции за защита това е отлично универсално решение, ако просто искате да сте в по-голяма безопасност всеки път, когато сърфирате.

Защитата от заплахи е налична във всички приложения на NordVPN и се предлага безплатно с всеки план на NordVPN, което превръща този антивирус в универсален пакет за интернет сигурност. Цените на плановете започват от 3,29 долара на месец.

Посетете нашия преглед на NordVPN, за да научите повече за този продукт.

100% сигурна ли е мрежата NordVPN?

Плюсове

 • Мощен блокер на реклами
 • Скенер за изтегляне в реално време
 • Включена е VPN услуга от най-висок клас
 • Солидна защита от проследяващи устройства
 • Лесен за използване пакет „всичко в едно

Против

 • Без сканиране на системата в реално време
 • Няма разширени функции за сканиране

6. ESET NOD32

Най-добрият лек антивирусен софтуер за защита на всичките ви устройства

ESET NOD32
Максимален брой едновременни връзки:10 устройства
Безплатна версия:Не
Платформи:Windows, Linux, Mac, Android
Текуща сделка:🔥Изберете ESET, спестете до 33%🔥

ESET NOD32 е водещият словашки продукт за киберсигурност и предлага много солиден и надежден антивирусен пакет – заслужаващ място в нашия списък с най-добър антивирусен софтуер. Резултатите от независимите тестови лаборатории не разочароват – антивирусът е категоризиран като Топ продукт, който блокира 100% от опитите за атаки.

За да се уверим в това, сами проведохме няколко теста. Въпреки че опциите за сканиране бяха объркващи в началото, персонализираното сканиране (което изглежда е смесица от бързо и пълно сканиране) откри всички заплахи, които му зададохме. Системните ресурси също бяха разпределени добре: другите приложения, които бяха включени, не изпитваха сериозни проблеми с производителността по време на сканиранията.

Можете да получите ESET за Windows, Linux, macOS и Android. За съжаление, тя не е налична за iOS, но другите приложения са изчистени и удобни за ползване. Като се има предвид сигурността на екосистемата на Apple, това може да не е голям проблем.

Най-добрият лек антивирусен софтуер за защита на всичките ви устройства

С основния пакет получавате защита в реално време срещу зловреден софтуер и рансъмуер. Но ако се притеснявате, че основната защита на NOD32 може да не е достатъчна, можете да изберете разширената защита на ESET, която включва функцията за безопасно сърфиране за предотвратяване на вредни JavaScript инжекции и инструмент за наблюдение на мрежата.

За тези, които искат да се включат изцяло, има възможност да изберат пакета ESET Ultimate Protection. Той ще добави мениджър на пароли и криптиране на лични файлове.

Това, което е наистина изключително за ESET NOD32, е, че е базиран на облак и прехвърля по-голямата част от тежката обработка на своите сървъри. Това означава много по-малко работа за вашето устройство и по-добра производителност.

По отношение на цените основният план започва от 39,99 долара на година. Цената на всеки пакет се увеличава с броя на устройствата, които трябва да защитите.

Посетете нашия преглед на ESET Antivirus, за да прочетете повече за характеристиките.

Преглед на антивирусната програма на ESET

Плюсове

 • Базиран на облак
 • Не изисква много системни ресурси
 • Големи резултати от тестовете на лабораториите за злонамерен софтуер
 • Възможност за дистанционно управление на устройството
 • Криптиране на файлове срещу рансъмуер

Против

 • Доста скъпо
 • Само ръчни актуализации
 • Липсват допълнителни функции

7. McAfee Total Protection

Голяма междуплатформена поддръжка с основен план за защита от заплахи от зловреден софтуер

100% надежден ли е McAfee?
Максимален брой едновременни връзки:10 устройства
Безплатна версия:Да
Платформи:Windows, Mac, Android, iOS
Текуща сделка:🔥Намерете McAfee и спестете до 67%🔥

McAfee попада в категорията на нашите най-добри пакети антивирусен софтуер, тъй като предлага не само защита срещу най-новите киберзаплахи, но и допълнителни функции за сигурност, които правят повече от основна защита от зловреден софтуер.

Независими лаборатории за тестване провериха възможностите за сигурност на тази антивирусна програма и показаха, че тя улавя 100% от киберзаплахите от 0-дневен и 4-седмичен период. Те са оценили неговата производителност, защита и използваемост с 6 от 6 точки.

Сами тествахме McAfee и му предложихме да открие 10 злонамерени файла. Докато бързото сканиране не откри нито един от тях, пълното сканиране блокира всички заплахи още по средата на сканирането. Това е рядко срещана гледка дори при най-добрите антивирусни програми. Така че, въпреки че системните ресурси могат да се отразят на производителността на устройството ви, крайните резултати си заслужават чакането.

Струва ли си да се купи McAfee Total Protection?

Заслужава да се отбележи също, че McAfee поддържа операционни системи Windows, macOS, iOS и Android и предлага доста лесни за използване приложения.

Основният пакет на McAfee включва VPN услуга, мениджър на пароли, криптиране на файлове и унищожител на файлове, както и други функции.

Освен това антивирусната програма осигурява защита от кражба на самоличност и сигурност за вашата мрежа. Системата за сигурност на домашната мрежа позволява управление на всички устройства, свързани към Wi-Fi, и ви предупреждава за всякакви опити за проникване.

Цените на McAfee започват от 39,99 долара на година и има както евтини, така и по-скъпи опции за ниво. Въпреки това има 30-дневна гаранция за връщане на парите, за да можете да тествате всички функции, без да рискувате да се обвържете с незадоволителна услуга.

Посетете нашия преглед на McAfee Antivirus, за да прочетете повече за функциите.

Каква е разликата между McAfee и Total Protection?

Плюсове

 • Всички планове поддържат основните платформи
 • Щедри ограничения на устройствата
 • Основният пакет е богат на функции
 • Солидна защитна стена
 • Функцията за сигурност на домашната мрежа е дар от Бога

Против

 • Резултатите от някои независими тестове са слаби
 • Изпълнението може да бъде по-добро
 • Продуктите на Apple имат по-малко функции

8. Антивирусна програма на Avira

Най-добрият антивирус с безплатен план и надеждни функции за сигурност

Добра антивирусна програма ли е Avira?
Максимален брой едновременни връзки:25 устройства
Безплатна версия:Да
Платформи:Windows, Mac, Android, iOS
Текуща сделка:🔥Получете 1 година Avira с 40% отстъпка!🔥

Avira Antivirus е един от най-добрите антивирусни софтуерни пакети, налични както в безплатния, така и в първокласния сегмент, който предлага изключителна защита. Той показва впечатляващи резултати от независими тестови лаборатории, като успешно блокира 99,2% от киберзаплахите.

Що се отнася до инициираните от нас тестове, Avira се отличи с изключително бързо пълно сканиране – то отне само 3 минути и 30 секунди. Но разберете това – тя успя да блокира и всичките 10 злонамерени файла. Въпреки че процесорът беше натоварен през цялото време, това не бива да се смята за недостатък, тъй като отнема само няколко минути.

Антивирусната програма на Avira е съвместима с най-популярните операционни системи (Windows, macOS, Android и iOS). Не всички функции обаче са налични за macOS – защитата на имейли и сканирането на изтегляния са само за потребителите на Windows.

Що се отнася до функциите, без да отваряте портфейла си, можете да получите VPN услуга, защитна стена и генератор на пароли, докато в повечето случаи ще плащате допълнително, за да получите някои или всички от тях.

Най-добрият безплатен антивирус ли е Avira?

Освен това тази антивирусна програма има усъвършенствана защита от рансъмуер, уеб защита за безопасно онлайн пазаруване, защита на имейли и унищожител на файлове. Има също така функция за автоматично актуализиране на софтуера, инструмент за безопасност на браузъра и мениджър на пароли заедно с редовните решения за защита от зловреден софтуер.

Освен това това, което отличава Avira от другите антивируси, са нейните инструменти за оптимизация на компютъра. Например, можете да ускорите стартирането на устройството си.

Цените на Avira започват от 30,99 долара на година, но ако се окаже, че не сте доволни от услугата, има и 30-дневна гаранция за връщане на парите.

Посетете нашия преглед на антивирусната програма Avira, за да прочетете повече за характеристиките.

Какви са недостатъците на Avira?

Плюсове

 • Богата на функции безплатна версия
 • Съвместимост с всички основни платформи
 • Защита в реално време
 • Функции за защита на онлайн сърфирането
 • Включва VPN услуги

Против

 • Някои функции са налични само в Windows
 • Необходимо е разширение на браузъра, за да използвате всички негови функции
 • Закъснял отговор от страна на отдела за поддръжка на клиенти

9. Trend Micro

Опростен и сигурен антивирус за защита от онлайн заплахи на достъпна цена

Колко надеждна е Trend Micro?
Максимален брой едновременни връзки:10 устройства
Безплатна версия:Да (за Android и iOS)
Платформи:Windows, Linux, Mac, Android, iOS
Текуща сделка:🔥Набавете си Trend Micro, сега 54% OFF!🔥

Trend Micro е друг надежден антивирусен софтуер, който може да ви помогне да защитите устройствата си от киберзаплахи. По време на независими лабораторни тестове тази антивирусна програма показа, че е в състояние да улови 100% от най-новите зловредни програми по време на изследването.

Тестовете ни показаха, че макар и да имаше няколко скока, антивирусната програма не натоварваше системните ресурси като цяло. Антивирусният скенер успя да изтрие 8 от 10 заплахи за по-малко от 9 минути.

Trend Micro е съвместима с всички основни операционни системи (включително Windows, macOS, Android и iOS), така че можете да я използвате както на настолни, така и на мобилни устройства, и е идеална за начинаещи. Въпреки това деинсталирането на приложението отнема цяла вечност.

По-добър ли е McAfee или Trend Micro?

Що се отнася до функциите, тази антивирусна програма използва технологии с изкуствен интелект за сканиране за зловреден софтуер. Освен това Trend Micro предлага PayGuard и Folder Shield за безопасно пазаруване и защита на документите от ransomware. Можете също така да се насладите на използването на функциите Social Media Privacy Protection, Fraud Buster, Dark Web Monitoring и VPN, за да добавите допълнително ниво на сигурност, когато сърфирате онлайн.

Но тези функции не са всичко. Trend Micro също така дава възможност да използвате инструменти за оптимизация на системата и мениджър на пароли, за да подобрите производителността на устройството си и да запазите всички свои данни в безопасност.

При този доставчик можете да изпробвате безплатната му версия, за да видите как се чувствате. А ако искате да изпробвате Trend Micro Maximum Security или други премиум планове (които започват от 19,95 USD/година), те включват и 30-дневна гаранция за връщане на парите.

Посетете нашия преглед на Trend Micro, за да прочетете повече за функциите.

Trend Micro от Китай ли е?

Плюсове

 • Силна защита срещу онлайн заплахи
 • Защита в реално време
 • 30-дневен безплатен пробен период
 • Страхотно приложение за настолни компютри
 • До 10 устройства с планове Premium

Против

 • Няма защита на уеб камерата за компютър с Windows
 • Ограничени възможности за лицензиране
 • Няма вградена защитна стена

10. Malwarebytes

Лесна и интуитивна антивирусна платформа за всички ваши устройства

Malwarebytes
Максимален брой едновременни връзки:5 устройства
Безплатна версия:Да
Платформи:Windows, Android, macOS, ChromeOS, iOS
Текуща сделка:🔥Набавете си Malwarebytes, сега 25% OFF🔥

Malwarebytes е друга солидна програма за борба със зловреден софтуер, която върши работа наистина добре. Тя се представя отлично в независими лабораторни тестове, особено когато става въпрос за откриване на зловреден софтуер. Независимо дали става въпрос за неотдавнашна заплаха от типа „нулев ден“, или за такава, която съществува от повече от 4 седмици, тя спира 100% от тях.

По време на нашия вътрешен тест Malwarebytes оказа доста голямо въздействие върху системните ресурси. Затова не препоръчваме да стартирате приложения по време на пълно сканиране. Освен това тя откри 7 от 10 заплахи по време на 6-минутното сканиране.

Можете да инсталирате Malwarebytes на платформите Windows, macOS, iOS и Android. Те са много прости и ви позволяват да задавате различни сканирания, включително ежедневно сканиране за заплахи.

Malwarebytes на платформите Windows, macOS, iOS

Malwarebytes използва защита от зловреден софтуер в реално време, за да следи активността на устройството ви и да спира потенциални киберзаплахи, преди да са проникнали в системата. Освен това има функция за предотвратяване на рансъмуер, която ви помага да избегнете атаката на вируси, криптиращи файлове, към вашето устройство.

Струва си да се отбележи също, че Malwarebytes включва защита от експлойти, която е полезна при спирането на злонамерен софтуер както от заразяване на устройството, така и от по-нататъшно разпространение.

Що се отнася до допълнителните функции, Malwarebytes предлага VPN услуга, която ви помага да криптирате интернет трафика си и да защитавате личната си информация, когато сърфирате онлайн. Вашите устройства ще бъдат защитени не само от вируси, но и от входящия и изходящия интернет трафик и други данни.

Струва си да се спомене, че има безплатна версия на Malwarebytes, но тя предлага само сканиране за вируси. Ако искате пълна защита от зловреден софтуер, премиум плановете започват от 33,74 USD/година.

Посетете нашия преглед на Malwarebytes, за да прочетете повече за функциите.

Malwarebytes плюсове

Плюсове

 • Добри показатели за защита от вируси
 • Страхотен потребителски интерфейс
 • Минимално използване на процесора
 • Разширение за сигурност на браузъра
 • План с налична VPN услуга

Против

 • Няма поддръжка в чата на живо
 • Добавянето на допълнителни устройства струва повече
 • Липсват някои премиум функции

Сравняване на най-добрия антивирусен софтуер

Сравнение на най-добрите антивирусни програми
BitdefenderNorton 360TotalAVSurfsharkAVNordVPN TPESET NOD32McAfeeAviraTrend MicroMalwarebytes
Марка
Рейтинг4.9★★★★★4.7★★★★★4.6★★★★★4.4★★★★☆4.3★★★★☆4.3★★★★☆4.2★★★★☆4.2★★★★☆4.2★★★★☆4.1★★★★☆
Безплатна версияДаНеДаНеНеНеДа (Android, iOS)ДаДа (за Android и iOS)Да
ЦенаОт 23,99 долара/годинаОт 19,99 долара/годинаОт 19,00 USD/годинаОт $41,88/годинаОт 3,29 долара/месецОт 39,99 долара/годинаОт 39,99 долара/годинаОт $30.99/годинаОт 19,95 долара/годинаОт $33,74/година
Поддръжка на устройстваWindows, macOS, Android, iOSWindows, macOS, iOS, AndroidWindows, Mac, iOS, Android, LinuxWindows, macOS, AndroidWindows, Mac, Linux, Android, iOS, Chrome, FirefoxWindows, Linux, Mac, AndroidWindows, Mac, Android, iOSWindows, Mac, Android, iOSWindows, Linux, Mac, Android, iOSWindows, Android, macOS, ChromeOS, iOS
ХарактеристикиУсъвършенствана защита от заплахиПрофилиВъзстановяване на рансъмуерAntiSpamЗащита от проследяванеШредер за файловеОтвличане на анти-уеб камераVPNМениджър на паролиЗащита от заплахи в реално времеVPNИнтелигентна защитна стенаМениджър на паролиАрхивиране в облакSafeCamБезопасно сърфиране (VPN)Разширение WebShieldСигурно хранилище за паролиБлокиране на рекламиНастройка на систематаCleanWebМониторинг на нарушения на даннитеВключена VPN услуга SurfsharkЧастна търсачкаЗащита в реално времеБлокиране на рекламиАвтоматичен скенер за изтеглянеVPNЗащита на проследяващото устройствоИнструменти за защита от кражбаМениджър на паролиРежим на защита на превключвателяСигурен браузърЗащита от рансъмуерQuickCleanШредерСкенер за уязвимостиMcAfee WebAdvisorУскоряване на McAfeeМениджър на паролиМениджър на паролиVPNКомплект за безопасно пазаруванеЗащита на електронната пощаЗащитна стенаЗащита от рансъмуерЗащита на поверителността в социалните медииИзмама BusterМониторинг на тъмната мрежаVPNМениджър на паролиИнструменти за оптимизацияЗащита в реално времеЗащита от експлоатиранеОхрана на браузъра
Преглед наПреглед на BitdefenderПреглед на Norton 360Преглед на TotalAVПреглед на Surfshark AVПреглед на NordVPNПреглед на ESET NOD32Преглед на McAfeeПреглед на AviraПреглед на Trend MicroПреглед на Malwarebytes

Победител

Bitdefender Antivirus winner logo

Как работи антивирусният софтуер?

Работата на антивирусните програми се състои в това, че те сканират устройството ви, откриват известни злонамерени заплахи и ги премахват или поставят под карантина. Освен това те редовно се актуализират, за да могат да откриват и новопоявили се заплахи. Така нареченото евристично сканиране се опитва да открие неизвестен зловреден софтуер, като разглежда начина, по който се държат вашите програми.

Как работи антивирусният софтуер?

Обикновено се предлагат два вида сканирания. Фоновото сканиране осигурява защита в реално време, като активно проверява програмите, които са отворени в момента.

За разлика от това при пълното сканиране на системата се проверява всеки файл на твърдия диск. Препоръчително е да се стартира след инсталиране на антивирусната програма и след като сканирането в реално време открие инфекция.

Видео преглед: Най-добрата антивирусна програма за 2023 г.

Най-добрият антивирусен софтуер през 2023 г.

Най-добрата антивирусна програма в зависимост от операционната система

Различните антивирусни програми поддържат различни операционни системи (ОС). Въпреки това всяка операционна система работи най-добре със специално персонализиран антивирусен софтуер. Затова след различни тестове избрахме Bitdefender като най-добрата опция за най-популярните операционни системи. Тя е богата на функции и предлага отлични показатели за откриване на зловреден софтуер в допълнение към безплатната версия.

По-долу можете да намерите нашите пълни списъци с най-добрите антивирусни услуги за различни операционни системи:

Най-добрият антивирусен софтуер за вашата операционна система
 • Антивирусна програма за Windows. Много доставчици се фокусират най-много върху разработването на приложения за Windows, като ги зареждат с функции. Тествахме различни доставчици, за да ви помогнем да намерите най-добрите антивирусни програми за Windows 10 или Windows 11 за вас.
 • Антивирусен софтуер за Mac. Много антивирусни програми за лаптопи Mac са пренесени от антивирусни програми за защита на компютри с Windows. Естествено, в много от тях липсват персонализирани функции. Затова тествахме и подбрахме най-добрите антивирусни програми, напълно персонализирани за Mac.
 • Антивирусна програма за Chrome. Твърди се, че хромбуците са изключително сигурни, но не са напълно защитени от зловреден софтуер. Ето защо проучихме най-подходящите антивирусни програми за Chrome OS.
Наистина ли се нуждаете от антивирусен софтуер?
 • Антивирусен софтуер за Android. Въпреки че устройствата с Android имат вграден софтуер за сигурност на Google, те не са толкова защитени, колкото би трябвало да бъдат. За да защитите мобилния си телефон още по-добре, можете да изберете най-добрия антивирусен софтуер, който работи за Android, от нашия списък.
 • Антивирусна програма за iOS. Жалко е, че много доставчици на антивирусни програми пропускат да разработват приложения за iOS. За да ви помогнем да направите подходящ избор, направихме списък на най-добрите антивирусни опции специално за iOS устройства.
Безплатен и платен антивирусен софтуер

Наистина ли ви е необходим антивирусен софтуер?

Без значение от нивото на ИТ умения и навиците ви за сърфиране онлайн, антивирусната програма е необходимо допълнение към вашата киберсигурност.

Ето някои от причините, поради които е полезно да инвестирате в антивирусна програма:

 • Често попадате на подозрителни уебсайтове. Ненадеждните уебсайтове са основният източник на различни киберзаплахи, които могат да заразят устройствата ви. Премиум антивирусните инструменти могат да блокират злонамерени сайтове и натрапчиви реклами, за да ви помогнат да избегнете зловреден софтуер.
 • Редовно пазарувате онлайн. Ако почти всеки ден въвеждате данни за кредитната си карта, би било разумно да използвате антивирусна програма, която поставя транзакциите ви в криптиран защитен екран на браузъра.
 • Децата ви използват вашето устройство. Ако имате деца, е още по-важно да се уверите, че те са в безопасност. С функциите за родителски контрол, като например блокиране на уебкамера, можете да защитите децата си, дори когато не са у дома. Има вероятност към домашната ви Wi-Fi мрежа да са свързани повече от няколко устройства. Домашната антивирусна програма може да защити всички тях едновременно, като спести грижите за всяко от тях поотделно.
Наистина ли ви е необходим антивирусен софтуер?
 • Не разполагате с цялостна защита. Независимо дали използвате мениджър на пароли, VPN услуга или защитена електронна поща като отделни продукти или не, можете да се възползвате от качествен антивирусен пакет. В днешно време те включват повечето от тези инструменти за киберсигурност, така че е значително по-лесно да ги използвате и да осигурите цялостна сигурност на устройството си.

С течение на годините става дума не толкова за вируси и зловреден софтуер, колкото за киберсигурността като цяло. Имайте предвид, че отличните антивирусни решения са с богати функции и излизат по-евтино, отколкото да си купите отделно криптираща програма за файлове или VPN услуга.

Безплатен срещу платен антивирус: трябва ли да плащате?

Безплатен срещу платен антивирус: трябва ли да плащате?

Въпреки че безплатните антивирусни решения могат да осигурят основна защита срещу зловреден софтуер и да задоволят обикновени нужди, трябва да платите, ако искате надеждна и цялостна защита.

Трябва да запомните едно нещо – антивирусните компании трябва да печелят пари: или от премиум планове, или от личните ви данни. Това означава, че ненадеждна антивирусна компания може да продаде информацията ви на хакери или други трети страни.

Да не говорим, че някои безплатни антивирусни програми могат да включват изскачащи реклами или дори злонамерени програми, които могат да ви заразяват със зловреден софтуер (последното нещо, което искате от антивирус).

Кои са най-ефективните антивирусни програми?

Така че, ако все пак искате да получите безплатна услуга, обърнете внимание на сериозни и легитимни компании, които предлагат най-добрите и тествани безплатни антивирусни услуги, например TotalAV. Те все още са заинтересовани в крайна сметка да платите за премиум планове, но поне няма да ви навредят.

Въпреки това очаквайте по-малко функции и сериозни ограничения в хода на работа. Често безплатните планове ви позволяват да извършвате прости сканирания на системата. Но функции като персонализирано сканиране, защита от рансъмуер и усъвършенствани защитни стени обикновено са достъпни само при закупуване на премиум план.

Заключение

Най-добрата ни препоръка е Bitdefender

Участниците в заплахите се крият в различни краища на киберпространството. Една грешна стъпка, независимо дали става дума за кликване върху грешна връзка или посещение на подозрителен сайт, може да зарази компютъра ви или друго устройство със зловреден софтуер. Поради тази причина използването на антивирусна програма, особено ако тя има функция за защита в реално време, е от решаващо значение.

Само чрез редовно сканиране на устройството си можете да се предпазите от кражба на лични данни, включително банкови данни. Най-добрата ни препоръка е Bitdefender. Той гарантира 100% степен на защита от зловреден софтуер, както и широк набор от функции, включително защита в реално време и VPN.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии