Как да премахнете вирус от телефона си

Могат ли смартфоните да получат зловреден софтуер?

Да. Подобно на компютрите, смартфоните могат да се заразят със злонамерен софтуер. Той може да влезе в системата чрез заразени приложения, прикачени файлове към имейли и подозрителни връзки.

Коя антивирусна програма е най-добрата за смартфони?

Съществуват много добри антивирусни приложения за мобилни телефони. Ако искате най-добрата възможна защита от зловреден софтуер, можете да изтеглите TotalAV.

Какъв вид зловреден софтуер може да получи един телефон?

Обикновено смартфоните се заразяват с рекламен софтуер, шпионски софтуер, троянски коне, софтуер за откуп и червеи.

Може ли възстановяването на фабричните настройки да премахне зловреден софтуер?

Да. Извършването на нулиране на фабричните настройки на телефона ви ще ви отърве от почти всички видове зловреден софтуер. Съществуват обаче няколко усъвършенствани вида инфекции, като троянския кон xHelper, които могат да оцелеят след възстановяване на фабричните настройки.

Вирусите за смартфони могат да бъдат кошмарни, независимо дали крадат данните ви, използват телефона ви за добив на криптовалути или изтеглят пари от банковата ви сметка. Думата „вирус“ технически се отнася за специфичен вид зловреден софтуер, който се разпространява чрез заразени файлове. Повечето хора обаче използват „вирус“, за да обозначат зловреден софтуер като цяло, така че тук ще използваме термините взаимозаменяемо.

За щастие можете да премахнете вируса от телефона си доста лесно с помощта на антивирусен софтуер, като например TotalAV. Има обаче и други начини да се отървете от киберзаплахите, включително деинсталиране на злонамерени приложения или възстановяване на фабричните настройки.

В тази статия ще получите пълна представа за това как зловредният софтуер се озовава в телефона ви, какво прави, как да премахнете вируса от Android или iPhone и как да го избегнете в бъдеще.

Като начало нека разгледаме как да разберем дали телефонът ви е заразен с вирус.

Как да премахнете вирус от телефона си

Премахване на вирус от телефона с TotalAV

Ако се борите с вируси в телефона си, TotalAV е най-добрият начин да разрешите проблема. С неговата защита в реално време мобилният ви телефон е защитен по всяко време от зловреден софтуер, рекламен софтуер и други заплахи.

Съдържание

Най-добрата антивирусна програма за премахване на вирус от телефона

Съставихме кратък списък с най-добрия антивирусен софтуер, който ще ви помогне да премахнете за нула време дори най-новите вируси и злонамерени файлове или приложения. Всички те са одобрени от независими лаборатории, разполагат с богати функции и предлагат чудесни мобилни приложения.

Как мога да разбера дали телефонът ми е заразен с вирус?
 1. TotalAV – най-добрата антивирусна програма с отлични показатели за отстраняване на вируси
 2. Bitdefender – антивирусна програма, одобрена от независима лаборатория, за премахване на вируси
 3. Norton – мобилен антивирус за премахване на зловреден софтуер от типа „нулев ден

Как да се отървете от вирус в телефона си

Процесът на премахване на вирус е подобен при телефоните с Android и iOS, но не е напълно еднакъв. За да ви помогнем, направихме подробни обяснения за това как да се отървете от киберзаплахите, без значение какъв телефон имате. Можете да използвате връзките за прескачане по-долу, за да преминете към правилното ръководство:

Как да премахна вирус ръчно?
 • Премахване на вирус от Android
 • Премахване на вирус от iPhone

Как да премахнете вирус от телефон с Android

Има няколко начина за премахване на мобилен зловреден софтуер от вашия Android. Стъпките за премахване зависят най-вече от това какъв тип вирус е заразил вашия смартфон.

Някои злонамерени програми се маскират като обикновени приложения, например фенерче, и можете да се отървете от тях, като просто деинсталирате приложението. Много е важно да предприемете незабавни действия, защото тези злонамерени програми могат да компрометират както сигурността на устройството ви, така и да превземат вашите акаунти в Google и други акаунти.

Как да премахна напълно вирус от моя iPhone?

Тъй като невинаги е лесно да се открие какъв тип зловреден софтуер е заразил телефона ви и къде се крият основните му компоненти, горещо ви съветвам да се сдобиете с един от най-добрите антивируси за Android, който да сканира устройството ви за заплахи за сигурността и да премахне идентифицирания зловреден софтуер.

Невинаги е лесно да откриете какъв тип зловреден софтуер е заразил телефона ви и къде се крият основните му компоненти, затова ви съветваме да изпробвате TotalAV, който сканира устройството ви за заплахи за сигурността и премахва идентифицирания зловреден софтуер.

Как да премахна вирус от?

Вземете TotalAV

Ако обаче сте извършили антивирусно сканиране и все още забелязвате симптоми, подобни на злонамерен софтуер, следвайте това ръководство за ръчно премахване на вируси от телефона:

Стъпка 1: Премахване на неразпознати приложения

Ако наскоро сте забелязали приложение, което не сте инсталирали, има голяма вероятност то да е зловреден софтуер. Ще трябва да почистите телефона си, за да сте сигурни, че не са останали непознати и потенциално вредни приложения.

Можете да премахнете неразпознатото приложение, като следвате тези прости стъпки: Отидете в Настройки > Приложения и известия > Вижте всички приложения > намерете подозрителното приложение и го деинсталирайте.

Как да почистите телефона си с Android от

Стъпка 2: Опитайте с друга мрежа или метод на свързване

Понякога може да се появят симптоми, които приличат на действия, свързани със зловреден софтуер, ако сте свързани към несигурна мрежа, например обществена Wi-Fi.

Можете да опитате да се свържете с друга мрежа, като отидете в Настройки > Мрежа и интернет > Wi-Fi или да превключите на Клетъчни данни, за да разрешите този проблем.

Как да премахнете вирус от телефона си

Стъпка 3: Променете паролата на профила си в Google

Има голяма вероятност хакерите да са използвали зловреден софтуер, за да превземат профила ви в Google и да компрометират допълнително сигурността ви.

Трябва да промените паролата на профила, като отидете в Настройки > Google > Управление на профила в Google.

След това отворете раздела Сигурност > Парола > Промяна на паролата.

Уверете се, че използвате напълно уникална парола. За тази цел можете да използвате генератор на пароли, който предоставя силни пароли със символи, главни букви и цифри.

Най-добрата антивирусна програма за премахване

Стъпка 4: Добавяне на двуфакторно удостоверяване (2FA)

Можете също така да увеличите защитата на Android, като използвате 2FA, което прави почти невъзможно за хакерите да получат достъп до профила ви в Google.

Можете да го активирате, като отворите приложението Настройки > Google > Управление на профила в Google. Щракнете върху раздела Security (Сигурност) и изберете 2-Step Verification (Проверка в две стъпки) в раздела Signing into Google (Влизане в Google).

Как да се отървете от вирус в телефона си

Допълнителна стъпка: Изтрийте телефона си с Android

Ако нито един от горепосочените методи за почистване на злонамерен софтуер от телефона не е помогнал, е възможно да се наложи да изтриете Android и да го върнете в първоначално състояние. В случай че злонамерените програми са направили определени промени в настройките на устройството, те ще бъдат отменени.

Ето едно ръководство, което показва как да изтриете телефона си с Android:

 1. Направете резервно копие на данните си на доверен компютър. Не разчитайте на функциите за архивиране на Google, в случай че и те са компрометирани. Включете устройството си към компютъра с помощта на USB кабел. В изскачащия прозорец изберете File transfer/Android Auto и продължете с прехвърлянето на файлове на компютъра. Най-важните файлове за прехвърляне ще бъдат снимките и видеоклиповете, намиращи се в папката DCIM, обаче помислете за всичко друго, което имате на телефона си и което бихте искали да запазите.
Кой антивирус може да премахне вируса?
 1. Възстановете фабричните настройки на телефона. Въпреки че тези настройки може да се намират на различни места в зависимост от вашето устройство с Android, най-общите стъпки са да отидете в приложението Настройки > Система > Опции за нулиране > Изтриване на всички данни (нулиране на фабричните настройки).

Как да премахнете вирус от iPhone

Най-ефективният начин да почистите iPhone от вируси е да използвате надеждни антивирусни решения за iOS. Пакетите за сигурност могат не само да премахнат вирусите, но и да ви помогнат да защитите устройството си от бъдещи инфекции.

Понякога обаче е разумно да предприемете някои ръчни действия, за да сте сигурни, че телефонът ви е напълно свободен от зловреден софтуер. Тук са представени указания стъпка по стъпка, показващи как да премахнете вирус от вашия iPhone:

Достатъчна ли е антивирусната програма за премахване на вируса?

Стъпка 1: Рестартиране на телефона

Обикновените, несложни вируси, известни като непостоянни зловредни програми, могат да бъдат премахнати с рестартиране.

Натиснете и бързо освободете бутона за увеличаване на звука, натиснете и бързо освободете бутона за намаляване на звука и след това натиснете и задръжте бутона за захранване, докато се появи логото на Apple.

Стъпка 2: Свързване към друга мрежа

Някои видове злонамерени програми могат да проникнат в iPhone, ако сте свързани към незащитена мрежа.

Отидете в Настройки > Wi-Fi и се свържете с друга мрежа, за която знаете, че е сигурна. Също така можете да опитате да използвате клетъчна мрежа, за да проверите дали симптомите, подобни на злонамерен софтуер, продължават.

Кой антивирус ще премахне шпионския софтуер?

Стъпка 3: Промяна на паролата за Apple ID

Понякога хакерите успяват да влязат в акаунтите ви с помощта на зловреден софтуер. Ако смятате, че случаят е такъв, трябва да отидете в Настройки > [Вашето име] > Парола и сигурност > Промяна на паролата.

Имайте предвид, че е важно да използвате уникални пароли. Някои първокласни мениджъри на пароли предлагат инструмент за генериране на пароли, който може да ви помогне да създадете силна парола и да избегнете бъдещо превземане на акаунти.

Стъпка 4: Активиране на двуфакторното удостоверяване (2FA)

Тази стъпка добавя допълнителен слой на сигурност към вашия Apple ID и го прави почти невъзможен за хакване.

Кой е най-добрият начин за премахване на вируси?

Отидете в Настройки > [Вашето име] > Парола и сигурност > Двуфакторно удостоверяване и въведете телефонния си номер, който ще се използва за потвърждаване на самоличността ви, когато вие или някой друг се опита да влезе в системата.

Допълнителна стъпка: Извършване на пълно изтриване на iPhone

Ако сте изпробвали всички дадени методи за премахване на зловреден софтуер и той все още продължава, трябва да помислите за изтриване на iPhone. Най-лесният начин да направите това е като преминете през Настройки > Общи > Нулиране > Изтриване на цялото съдържание и настройки.

В някои случаи обаче това не е достатъчно, тъй като усъвършенстваната инфекция със зловреден софтуер често е много устойчива и дори може да се преинсталира в iOS.

Затова трябва да следвате тези насоки, за да извършите пълно изтриване на iPhone:

Как да премахнете вирус от iPhone
 1. Направете пълно резервно копие на важните си данни на компютър. Не използвайте iCloud Backup, тъй като възстановяването на резервно копие от iCloud по-късно може да върне зловредния софтуер. Вместо това свържете своя iPhone към компютъра с помощта на USB, Lightning кабел или Wi-Fi връзка. Ако използвате Windows, просто ще трябва да изберете Import photos and videos (Импортиране на снимки и видеоклипове) в изскачащия прозорец. Що се отнася до потребителите на Mac, можете да намерите свързания iPhone във Finder > Locations > your iPhone > Back Up Now.
 2. Превключете устройството си вРежим на възстановяване. За тази стъпка трябва да следвате официалните инструкции на Apple, тъй като процесът е малко по-различен в зависимост от поколението iPhone, което използвате.
 3. Възстановете вашия iPhone в началния етап. Включете отново устройството си към компютъра и отворете iTunes. След това щракнете върху бутона на устройството в горния ляв ъгъл на прозореца и изберете Summary (Обобщение) > Restore (Възстановяване). Следвайте инструкциите на екрана и изчакайте, докато вашият iPhone завърши инсталирането и настройката на iOS. Като алтернатива можете да отидете в Търсачка > Местоположения > вашия iPhone > Възстановяване на iPhone.
 4. Възстановете данните си от направеното резервно копие. След като iPhone е настроен наново, включете го към компютъра си и прехвърлете всички важни файлове от направеното резервно копие обратно в iPhone.

Могат ли телефоните да се заразяват с вируси?

Как да разбера дали в моя iPhone има вирус?

Да, телефоните могат лесно да се сдобият с вируси. Телефоните с Android са по-податливи на зловреден софтуер от iPhone, но и двата могат да се заразят. Ето някои от начините, по които зловреден софтуер и потенциално нежелани приложения/програми могат да проникнат в телефона ви:

 • Бягство от затвора. Когато разбивате телефона си, за да инсталирате приложения и настройки, които не са одобрени от Apple, можете по погрешка да инсталирате и злонамерен софтуер. Джейлбрейкът по своята същност включва заобикаляне на ограниченията за сигурност на iPhone.
 • Вкореняване. Подобно на джейлбрейка в iOS, рутирането на устройство с Android дава на потребителя по-голям контрол – за сметка на функциите за сигурност. Същото важи и за персонализираните ROM-ове, които дават на потребителите още по-пълен контрол.
 • Злонамерени приложения в Google Play Store. Въпреки че и App Store на Apple, и Play Store на Google понякога съдържат зловреден софтуер, Play Store съдържа повече общи приложения и по-малко човешки проверки. Google бързо премахва всички злонамерени приложения от Play Store веднага след откриването им, но милиони хора вече са инсталирали злонамерени приложения.
Нулирането на iPhone премахва ли вируса?
 • Магазини за приложения на трети страни. Понякога потребителите избират да получат приложения извън Google Play Store. Това може да бъде опасно, тъй като тези алтернативни магазини не подлежат на проверката за зловреден софтуер от страна на Google.
 • Компрометирани мрежи. Въпреки че технически този проблем не е зловреден софтуер, той има подобни симптоми. Изскачащите прозорци и неочакваните реклами в несигурни сайтове (HTTP, а не HTTPS) са симптоми на компрометирана мрежа.
 • Откраднати данни за Apple ID. Този проблем отново не е непременно свързан със злонамерен софтуер. Ако обаче хакер открадне вашите идентификационни данни за Apple ID, той може да прави различни неща с вашите устройства и акаунти, така че това е също толкова опасно, колкото и действителният зловреден софтуер.
 • Заобикаляне на сигурността поради стар софтуер. Новите версии на iOS почти винаги включват поправки на критични проблеми със сигурността. В миналото много iOS устройства са били компрометирани чрез известни уязвимости, които вече са били поправени в по-новите актуализации на iOS.
 • Компрометирането на акаунт в Google, заобикалянето на сигурността поради стар софтуер и хакерските атаки на национално ниво – всички те работят по същия начин в Android, както и в iOS.
Може ли iPhone да бъде заразен с вируси?

Как да разбера дали телефонът ми е заразен с вирус?

Най-бързият начин да разберете дали в телефона ви има вирус е да стартирате пълно сканиране на системата със силна антивирусна програма, като например TotalAV. Тя е съвместима с устройства с Android и iOS и може да открива дори най-напредналите киберзаплахи.

Има обаче и други начини да разберете дали телефонът ви е заразен с вирус. Обикновено трябва да следите внимателно активността на устройството си и да търсите подозрително поведение. Ето списък на симптомите, които може да забележите, ако телефонът ви е заразен с вирус:

Може ли Apple да премахва вируси?

1. Прегряване или изтощаване на батерията

Някои видове зловреден софтуер добиват криптовалута, например Bitcoin, кликат върху реклами или изпълняват други злонамерени задачи във фонов режим, които водят до загряване на телефона. Причината за това е, че зловредните програми обикновено използват всички ресурси на устройствата ви и непрекъснато ги експлоатират без прекъсване.

Въпреки че не всяко прегряване на телефона е свързано със зловреден софтуер, това е доста често срещан симптом, който не бива да пренебрегвате. Ако не сте сигурни дали телефонът ви се нагрява заради зловреден софтуер, трябва да знаете, че криптоминьорите и червеите също могат да изтощават батерията на телефона ви.

Как да разбера дали телефонът ми е заразен с вирус?

Можете да проверите състоянието на батерията си, като отидете в Настройки > Батерия > Състояние на батерията в iOS или в приложението Настройки > Батерия > Използване на батерията в Android. По същия начин в този раздел ще разберете кои приложения използват най-много енергия от батерията ви.

Ако приложенията, които изразходват много батерия, са легитимни и сте ги инсталирали сами, не бива да се притеснявате. И все пак, ако забележите подозрително приложение, което изтощава батерията ви, има голяма вероятност то да е зловреден софтуер.

Трябва незабавно да премахнете приложението в раздела с настройки на телефона. Следвайте това ръководство, за да деинсталирате приложение от Android, или това, за да деинсталирате приложение от iPhone.

Прегряване или изтощаване на батерията

2. Неочаквани реклами, пренасочвания или изскачащи прозорци

Натрапчивите реклами са резултат от рекламен софтуер, който не е строго класифициран като зловреден софтуер, а вместо това се нарича потенциално нежелано приложение/програма (PUA/PUP). Ако сайтовете или приложенията, които обикновено са без реклами или са леки, изведнъж се изпълнят с реклами, изскачащи прозорци и пренасочвания към съмнителни сайтове, ето някои възможности:

 • Услугата е сменила собственика си или е била компрометирана.
 • Вашата мрежа инжектира реклами в несигурни (HTTP) връзки.
 • В телефона ви има рекламен софтуер.
Неочаквани реклами, пренасочвания или изскачащи прозорци

Въпреки че този конкретен симптом е малко по-рядък в iOS, в Android той се срещаше доста често. В повечето случаи – особено когато доверено приложение е покрито с реклама – проблемът е причинен от рекламен софтуер. Ако сте потребител на Android и в момента имате проблеми с нежелани реклами, следвайте това ръководство за премахване на изскачащи реклами в Android.

3. Нежелани, подозрителни нови приложения

Намирането на приложения, които не помните да сте инсталирали, е голям сигнал за тревога.

Преди да започнете да се притеснявате за зловреден софтуер, проверете дали не сте влезли в споделен акаунт в iCloud или Google. Както iOS, така и Android разполагат с функции, които могат да синхронизират приложения между устройствата, така че е възможно да споделяте акаунт с някой друг и той да е инсталирал приложението.

Нежелани, подозрителни нови приложения

За да проверите дали използвате Family Sharing в iPhone, отидете на Settings > [вашето име] > Family Sharing.

В Android отидете в Google Play > Акаунт > Семейство.

Ако случаят не е такъв, вероятното обяснение за самостоятелното появяване на нежеланите приложения е зловреден софтуер. За да се отървете от този проблем, стартирайте сканиране за вируси. За тази цел препоръчвам да използвате TotalAV, тъй като има несравними показатели за отстраняване на зловреден софтуер и страхотни функции за сигурност.

Ако антивирусният софтуер не помогне, ще трябва да създадете резервно копие и да възстановите Android или iPhone.

4. Екстремно използване на данни

За разлика от легитимните приложения зловредният софтуер за телефони не се интересува от плана ви за пренос на данни. Ако приложение, което почти не използвате, изразходва тонове данни или още по-лошо, получите огромна сметка за телефон от използването на данни, но не можете да откриете виновника – може би имате вирус.

Екстремно използване на данни

Всичко, което трябва да направите, за да се отървете от този проблем, е да се сдобиете с приложение за мобилна сигурност, като например TotalAV. Това е най-простият начин за премахване на вирус, тъй като всичко, което трябва да направите, е да сканирате устройството си и да предприемете предложените действия.

Как да защитите телефона си от вируси

Със зловредния софтуер на телефона е точно така, както с физическото ви здраве: унция превенция струва килограм лечение. Защитата от зловреден софтуер не е много трудна за повечето хора, които не са високопоставени мишени, но изисква известна доза мисъл:

Как да защитите телефона си от вируси
 • Помислете за инсталиране на надеждна антивирусна програма, като TotalAV, в телефона си.
 • Не инсталирайте приложения от магазини за приложения на трети страни
 • Не използвайте джейлбрейк или руут на телефона си
 • Поддържайте телефона си актуализиран; ако вече не получавате навременни актуализации на софтуера, закупете нов телефон.
 • Бъдете внимателни и предпазливи, когато инсталирате приложения, сърфирате в интернет и следвате инструкции.

Заключение

Как да разбера дали в смартфона ми има зловреден софтуер?

Без значение колко внимателни сте, докато сърфирате в телефона, вероятността да се заразите с вирус все още е достатъчно голяма, за да се замислите за допълнителен слой за сигурност. В края на краищата, самостоятелното премахване на вируси е едновременно досадно и не толкова безопасно, колкото би било със специализирана антивирусна услуга.

Използването на надежден антивирус, като TotalAV, ви помага да сте винаги в безопасност. С многобройните функции за сигурност, като защита в реално време, сканиране за вируси, блокиране на реклами и други, заплахата от зловреден софтуер и други инфекции става невъзможна.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии