Топ крипто

  Какво можете да купите с Bitcoin: ръководство за начинаещи за харчене на BTC

  През последното десетилетие биткойнът се разви като средство за съхранение на стойност и претърпя подобрения, за да подобри възможностите си за обработка на трансакции. Различни бизнеси вече приемат Биткойн (BTC) като метод за плащане, както на място, така и онлайн.

  Можете ли да превърнете биткойн в пари в брой?

  Въпреки че таксите са по-високи от тези на много други криптовалути, BTC може да бъде полезен за по-големи транзакции – особено като се има предвид впечатляващата му сигурност. През голяма част от своето съществуване общността на Биткойн вярваше много в това, че криптовалутата ще се превърне в жизнеспособна алтернатива на много от съществуващите на пазара централизирани платежни системи. Понастоящем обаче BTC се използва предимно като дългосрочна инвестиция – актив, подобно на златото или акциите.

  Основният проблем е броят на транзакциите, които мрежата може да обработва: Абсолютният максимален капацитет на Биткойн е едва седем транзакции в секунда. В същото време през 2019 г. Visa е обработила повече от 185 млрд. трансакции.

  Можете ли да използвате Bitcoin в Amazon?

  Трябва да се отбележи, че транзакциите с кредитни карти не се уреждат веднага. В някои случаи тези трансакции се чакат на опашка с дни, докато Биткойн е критикуван, че чака на опашка за трансакции с часове по време на претоварване. Подобно на кредитните карти, при Биткойн има чакащи транзакции и завършени транзакции; хората често ги смесват.

  Тъй като все повече хора започват да използват биткойн и да изпращат транзакции, мрежата се раздува. Заедно с броя на транзакциите се увеличава времето за изчакване и – най-важното – таксите за транзакциите, които се покачват по време на претоварване на мрежата и намаляват, когато използването намалява. 

  Можете ли да си купите кола с биткойн?

  Класически пример за това е, че таксите за транзакции на BTC се повишиха поради увеличеното използване и търговия през 2017 г. – период, в който цената на токена скочи до небето. Това накара хората да поставят под въпрос жизнеспособността на биткойн и няколко големи компании спряха да го приемат като метод за плащане.

  Биткойн разполага с решение за мащабиране, което има за цел да промени това: то се нарича Светкавична мрежа и използва държавни канали за извършване на транзакции почти мигновено, с номинални такси. Тази мрежа актуализира състоянието на блокчейна на Биткойн след приключване на трансакциите. 

  Липсата на удобство за потребителя ограничава приемането на Lightning Network. Понастоящем потребителите трябва да създадат и депозират в своите канали Lightning, преди да могат да извършат транзакция. Освен това те трябва да държат канала отворен, докато транзакцията приключи.

  Защо хората купуват биткойн?

  Мрежата Lightning ще се възползва от Taproot – актуализация на Биткойн, която подобрява поверителността, като прави транзакциите Lightning неразличими от обикновените транзакции с BTC. Ще има и портфейли, които ще имат за цел да улеснят хората да купуват неща с BTC, използвайки Lightning, което е обещаваща перспектива за бъдещето на Биткойн.

  Най-важният проблем, който Lightning решава, е да направи BTC жизнеспособна за малки транзакции, като например чаша кафе. Ако Lightning не се използва за тези малки, чести транзакции, високите такси за Биткойн могат да увеличат цените многократно.

  Вторият най-важен проблем е времето за извършване на транзакциите в магазините от типа „тухла и мортал“. Например, да стоиш зад потребител на биткойн на опашката на касата и да чакаш повече от 10 минути, за да мине транзакцията, би било много досадно.

  Как мога да купя нещо с биткойн?

  Lightning може потенциално да премахне и двата горепосочени проблема, ако стане по-удобна за използване. След като бъде напълно въведена, нейните поддръжници се надяват, че Биткойн може действително да даде шанс на Visa да спечели парите си.

  От друга страна, трансакциите, извършвани онлайн, все още се извършват лесно с биткойн поради липсата на чакане на опашка – особено ако плащате чрез QR код с помощта на мобилния си портфейл. Ръстът на онлайн пазаруването може да повлияе на жизнеспособността на плащанията с BTC, особено след като броят на магазините от типа „тухла и хоросан“ намалява.

  Съдържание

  Онлайн магазини, които приемат Bitcoin

  Мога ли да правя покупки в Amazon с биткойн?
  • Overstock – известен онлайн търговец на дребно, който приема и напълно поддържа плащания с биткойн.
  • Home Depot – верига магазини за домашни потреби, най-голямата в Съединените щати.
  • Newegg – гигант в търговията на дребно с електроника, който приема плащания с биткойн за повечето си акции.
  • Shopify – платформа за електронна търговия, която позволява на потребителите да създават свои собствени онлайн магазини, подобно на Etsy и eBay.
  • Microsoft – една от най-големите компании в света, позволява на потребителите да добавят пари към сметките си с Bitcoin.

  Повечето големи онлайн търговци на дребно все още не приемат BTC като форма на плащане, но има начин да закупите продукти от тях, използвайки цифрова валута: Можете да пазарувате с Биткойн, като използвате карти за подаръци.

  Какво всъщност може да се купи с биткойни?

  Всъщност значителна част от трансакциите, свързани с биткойн, са покупки на карти за подаръци. Картите за подаръци са най-простият начин за използване на криптовалутата за закупуване на продукти от глобални компании и малки местни предприятия, онлайн и офлайн.

  Доставчици на услуги, които приемат Bitcoin

  Приемането на биткойн като начин на плащане е различно в различните компании. Следователно няма конкретни пазари, на които BTC да се приема универсално. Вместо това има различни компании в различни сектори, които се стремят да разширят клиентските си бази, като въведат цифровите валути като нов начин на плащане:

  Кои уебсайтове приемат биткойни като плащане?
  • AT&T – доставчик на клетъчни услуги.
  • Twitch – платформа за стрийминг на живо.
  • Dish Network – американски доставчик на сателитни услуги за директно излъчване.
  • ExpressVPN – високоскоростна и сигурна VPN мрежа.
  • NordVPN – доставчик на VPN услуги от Малта, при който не се извършва запис.
  • ProtonMail – доставчик на криптирана електронна поща от край до край.
  • Vultr – компания за уеб хостинг.
  • WordPress – система за управление на съдържанието с отворен код, която позволява на потребителите да създават уебсайтове и блогове.
  • Reddit – можете да закупите премиум функции с Bitcoin.
  • Namecheap – доставчик на уеб хостинг и имена на домейни.
  • Bloomberg, Chicago Sun-Times – използвайте Bitcoin, за да се абонирате за онлайн новинарски канал.
  Можете ли да пазарувате онлайн с биткойни?

  Купуване на видеоигри с Bitcoin

  В миналото, за да си купите видеоигра, трябваше да посетите физически магазин. В наши дни обаче повечето геймъри пазаруват онлайн. Видеоигрите се превръщат в цифрово притежание, подобно на самите цифрови валути. Затова е съвсем естествено, че все повече водещи платформи за продажба на игри приемат Биткойн.

  • Xbox – използвайте Bitcoin, за да плащате за игри, добавки и абонаменти за Xbox Live.
  • Humble Bundle – дигитален магазин, който предоставя част от приходите си за благотворителност.
  • Big Fish Games – компания за случайни игри, базирана в Сиатъл, Вашингтон.
  Кои сайтове приемат биткойни като плащане?

  Туристически компании, които приемат Bitcoin

  Съществуват много конкурентни услуги, свързани с пътувания, и повечето от тях предлагат много сходни набори от инструменти. Предоставянето на алтернативни начини на плащане е чудесен начин за привличане на нови клиенти. Някои услуги, при които можете да резервирате мечтаната почивка и да платите за нея с биткойн, включват:

  • Expedia – една от най-големите онлайн агенции за резервации на пътувания в света, понастоящем приема BTC за хотелски резервации и планира да го въведе като опция за плащане за полети, дейности и др.
  • AirBaltic – първата авиокомпания, която приема плащания с биткойн за различни полети.
  • Virgin Galactic – първият в света търговски космически кораб, собственост на милиардера Ричард Брансън, приема биткойн.
  Колко компании приемат BTC?

  Организации с нестопанска цел, които приемат Bitcoin

  • Фондация „Уикимедия“ – организация с нестопанска цел, посветена на насърчаването на растежа, развитието и разпространението на безплатно многоезично образователно съдържание.
  • Wikileaks – международна организация с нестопанска цел, която публикува секретна информация, изтичане на новини и класифицирани медии, предоставени от анонимни източници.
  • The Giving Block – платформа, която улеснява организациите с нестопанска цел и дарителите да приемат и съответно да предоставят дарения в криптовалута.

  Даряването на пари за благотворителност често е свързано с огромни такси. Освен това някои хора предпочитат да запазят анонимността на даренията си по една или друга причина. Даряването на пари с помощта на биткойн е начин да се избегнат и двете тези опасения.

  Хазартните компании приемат ли биткойни

  Ресторанти и супермаркети, които приемат Bitcoin

  • Subway – можете да си купите сандвичи с биткойн на различни места по света.
  • Burger King – голяма мултинационална верига ресторанти за бързо хранене, която продава бургери, пържени картофи и др.
  • Whole Foods – верига супермаркети, в която се продават органични хранителни продукти.

  Таксита

  Мога ли да си купя PS5 с криптовалути?

  Няколко таксиметрови диспечерски и летищни транспортни услуги в различни части на света приемат биткойн като метод на плащане.

  Образование

  • Treehouse – специалист по интерактивно образование, който приема Bitcoin за различни курсове.
  • Curtin University – голям университет в Австралия, в който се изучават архитектура, бизнес, инженерство, информационни технологии и др.
  • The King's College – християнски колеж за свободни изкуства в Ню Йорк.
  • European School of Management and Technology (ESMT) – германски университет с много чуждестранни студенти.

  През 2013 г. Университетът в Никозия, частно училище в Кипър, стана първият университет, който предлага магистърска програма по блокчейн и цифрова валута. Естествено, можете да платите таксите си за обучение в биткойн.

  Агрегатори на магазини за биткойни

  Агрегатори на биткойн магазини

  • Къде да похарчим биткойни Великобритания – указател на магазини, заведения, уебсайтове и други места в Обединеното кралство, които приемат биткойни.
  • useBitcoins – платформа с над 5 000 изброени предприятия, които приемат BTC.
  • Coinmap – карта на фирмите по света, които приемат биткойн.
  • Spendabit – търсачка за намиране на конкретни стоки, които могат да се купят с биткойн.

  Луксозни начини за харчене на Bitcoin

  Луксозни начини за харчене на Bitcoin
  • BitCars – онлайн пазар за продажба на автомобили с помощта на Bitcoin.
  • AutoCoinCars – онлайн пазар, който продава автомобили и обявява цените им в BTC, както и в други криптовалути и фиатни валути.
  • Bithome – онлайн пазар за недвижими имоти в Швейцария, където можете да купувате и продавате недвижими имоти с биткойн.
  • Prestige Cars Kent – дилърство, което позволява на клиентите да купуват автомобили с Bitcoin.
  • Prestige Time – магазин, който ви позволява да купувате луксозни часовници с Bitcoin.
  • Denison Yacht Sales – компания, която ви позволява да купувате яхти с Bitcoin.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии