Топ крипто

  Как да инсталирате VPN услуга на маршрутизатора си

  Съдържание

  ⚡ Трябва ли да инсталирам VPN услуга на маршрутизатора си?

  Това е компромис. Инсталирането на VPN услуга на маршрутизатора ви насочва целия трафик на мрежата ви през VPN услугата. Това в някои случаи подобрява поверителността на личните ви данни, тъй като доставчикът на интернет услуги вече не може да вижда трафика ви. По този начин обаче може да е по-трудно да се правят малки корекции.

  ⚡ Има ли маршрутизатори с вградени VPN мрежи?

  Да. През последните години производителите на маршрутизатори започнаха да включват в комплекта повече функционални възможности за потребителите, включително клиенти за VPN. Все пак бъдете внимателни, когато пазарувате рутери: някои от тях предлагат функционалност на VPN сървър, но не могат да действат като клиенти.

  ⚡ Поддържат ли всички маршрутизатори VPN?

  Не. Въпреки че редица маршрутизатори поддържат VPN още в комплекта (а още повече работят с фърмуери на трети страни, които го правят), много маршрутизатори не могат да използват VPN. Проверете уебсайта на производителя на вашия маршрутизатор или направете бързо търсене в Google за “ vpn“.

  ⚡ Лесно ли е да настроите VPN услуга на маршрутизатора си?

  Зависи от маршрутизатора, който имате. Ако рутерът ви има вградена поддръжка за работа като VPN клиент, използването на тази функция ще бъде също толкова лесно, колкото и промяната на всяка друга настройка. От друга страна, рутерът ви може да не я поддържа без фърмуер на трета страна. В такъв случай ще трябва първо да инсталирате фърмуера, което може да се окаже предизвикателство в зависимост от модела.

  https://youtu.be/m03BQnxDvpY

  Използването на виртуална частна мрежа, или накратко VPN, може да бъде добър начин за защита на личните ви данни. Повечето потребители на VPN инсталират приложение или създават профил на своя компютър и смартфон. Макар че това решение защитава интернет трафика на най-важните ви устройства, то може да не обхваща вашия смарт телевизор, свързан принтер или игрова конзола. Поради тази причина е разумно да инсталирате VPN услуга на вашия маршрутизатор.

  В тази статия ще научите как да настроите маршрутизатора си с функцията VPN, за да осигурите защита на цялата къща.

  Как работи VPN услугата на вашия маршрутизатор?

  Сигурна връзка с NordVPN

  Ако планирате да защитите домашната си мрежа с VPN услуга, NordVPN е една от най-надеждните опции. Тя поддържа различни платформи, включително рутери. Можете да настроите NordVPN на рутера си ръчно и лесно да защитите цялата си домашна мрежа.

  4.9 /5

  • Функция SmartPlay
  • Партньорство с FlashRouters
  • Бърза мрежова връзка

  Какво представлява VPN маршрутизаторът?

  Как да проверите дали VPN услугата работи на вашия маршрутизатор

  Много по-нови или по-сложни домашни безжични маршрутизатори имат възможност да действат като VPN клиент. С други думи, самият маршрутизатор се свързва с доставчика на VPN и насочва целия трафик на мрежата през тази връзка.

  Въпреки че много видове маршрутизатори нямат възможност да се превърнат в клиенти на VPN, използването на вашия маршрутизатор за VPN не изисква различен вид хардуер от обикновения маршрутизатор. Ако рутерът ви има вградена функционалност или поддържа фърмуер от трети страни, който я включва, той може да работи за използване на VPN.

  Инсталиране на VPN услуга в маршрутизатора

  Най-добрите VPN рутери за дома

  Преди да настроите VPN услугата в рутера си, трябва да проверите няколко неща:

  • Вашият маршрутизатор трябва да поддържа работа като VPN клиент. Проверете уебсайта на производителя, потърсете в Google или разгледайте интерфейса за конфигуриране, за да разберете дали ще работи.
   • Ако това не се случи, ще трябва да инсталирате фърмуер от трети страни. OpenWrt е популярна опция с множество полезни функции, включително поддръжка на VPN. Инсталирането му може да бъде задълбочен процес, така че отделете известно време за това.
   • Ако маршрутизаторът ви не работи с VPN в естествен вид и не поддържа друг фърмуер, ще трябва да закупите друг.
  Как се настройва VPN?
  • Вашият маршрутизатор и доставчик на VPN услуги трябва да поддържат правилните протоколи. Ако маршрутизаторът ви поддържа само OpenVPN, а доставчикът ви на VPN услуги не предлага тази опция, нямате късмет.
  • Горната граница за данни на VPN услугата трябва да е достатъчно висока, за да поддържа всичките ви устройства. Цялата домашна мрежа може да използва хиляди гигабайти данни на месец. Услугите за стрийминг на видео са особено интензивни по отношение на честотната лента.

  Процесът на конфигуриране на VPN връзката в рутера се различава в зависимост от марката и софтуера за конфигуриране. Потърсете конкретни инструкции в ръководството за експлоатация или на уебсайта на производителя. Вероятно обаче тя ще изглежда по следния начин:

  Забавя ли VPN интернет?
  1. Отворете интерфейса за конфигуриране на маршрутизатора в уеб браузъра си. Обикновено можете да го намерите на първия IP адрес в интернет мрежата си. За начало опитайте с 10.0.0.1 и 192.168.0.1; това са често срещани опции.
  1. Намерете опцията VPN в настройките. Това може да се счита за разширена опция.
  • Ако рутерът ви изисква фърмуер от трети страни, ще трябва да го инсталирате сега. В противен случай, ако OpenWrt работи на вашия маршрутизатор, следвайте тяхното ръководство за инсталиране за първи път.
  • Ако не можете да я откриете, но сте сигурни, че фърмуерът по подразбиране на рутера ви предлага тази опция, може да се наложи да актуализирате софтуера на рутера си.
  1. Изберете опцията за VPN клиент, а не за VPN сървър. Вашият маршрутизатор ще се свързва с отделна VPN услуга, а няма да хоства своя собствена услуга.
  Какво е VPN маршрутизатор?
  1. Въведете правилните настройки. Обикновено можете да намерите тези опции от вашия VPN доставчик. Ако вашият доставчик предлага конфигурационен файл на OpenVPN, качете го, вместо да въвеждате данните ръчно.
  2. Изпълнете всички необходими стъпки след конфигурирането. Например може да се наложи да направите промяна в конфигурацията на защитната стена на маршрутизатора.

  След като приключите с настройките, се уверете, че обичайните уебсайтове се зареждат на устройство, свързано към маршрутизатора, като например компютър или смартфон. След това преминете към следващия раздел, където ще се уверим, че VPN услугата ви работи.

  Инсталиране на VPN на вашия маршрутизатор

  Предимства и недостатъци на настройката на VPN услуга на вашия рутер

  В сравнение с конфигурирането на VPN услуга само на някои от устройствата ви, конфигурирането на такава услуга на рутера може да бъде изгодно:

  1. Цялата ви домашна мрежа е защитена, включително интернет на нещата (IoT) и интелигентните домашни устройства. Всяко устройство, което може да се свърже с вашата мрежа, може да се свърже с VPN.
   1. Едно от последствията от това е, че можете да получите достъп до блокирано в даден регион стрийминг съдържание на вашето устройство за стрийминг, което иначе не поддържа VPN услуга.
  2. Не е необходимо да настройвате отделни устройства, за да получат VPN достъп. Просто се свържете с мрежата и можете да работите.
  3. Животът на батерията на устройствата ви може да е по-дълъг, тъй като не е необходимо да поддържат постоянно включена VPN връзка във фонов режим.
  Предимства и недостатъци на настройката на VPN на вашия маршрутизатор

  Съществуват обаче и някои недостатъци при използването на VPN услуги, базирани на маршрутизатор:

  • Прецизните корекции са трудни. Вместо да изключите VPN услугата на лаптопа си, ако даден сайт не работи, трябва да я изключите в цялата си мрежа.
  • Можете да изразходвате по-бързо предоставените ви VPN данни, тъй като повече устройства използват VPN услугата. В зависимост от това как работи вашият VPN план, това може да ви принуди да преминете към по-скъпа опция.
  • Възможно е рутерът ви да не го поддържа. Ако нямате рутер, който да включва тази опция или да поддържа фърмуер на трети страни, ще трябва да си купите нов.
  • Игрите за няколко играчи и други дейности, чувствителни към латентността, са по-бавни. С VPN мрежа за цялата мрежа ще ви е трудно да позволите на конзолата за игри или компютъра си директен достъп до интернет. Въпреки че съвременните VPN мрежи имат много по-добра латентност, отколкото в миналото, времето за пинг на игрите ви със сигурност ще се увеличи въпреки това.
  VPN услуги, които препоръчваме за маршрутизатори

  Трябва да балансирате положителните и отрицателните страни на използването на VPN услуга на вашия рутер в конкретната ситуация. Ако разполагате с много устройства и маршрутизаторът ви работи от самото начало, VPN услугата, базирана на маршрутизатор, може да е чудесен избор. В същото време, ако имате ограничение на данните и неподдържан маршрутизатор, трябва да се придържате към VPN за всяко устройство.

  VPN услуги, които препоръчваме за рутери

  Използването на VPN услуга на вашия рутер не означава, че трябва да изберете която и да е от тях. Въпреки че функциите на приложението няма да са решаващият фактор тук, някои VPN мрежи ще направят настройката ви много по-лесна. Повечето първокласни VPN услуги разполагат с подробни ръководства по темата. Дори ако нещо не успее, агентите по поддръжка на клиенти трябва да ви подадат ръка за помощ. Ето няколко от най-добрите VPN услуги за домашни рутери.

  NordVPN

  NordVPN
  Базирано в:Панама
  Едновременни връзки:6
  Сървъри/страни:5500 сървъра в 60 държави
  Отблокира Netflix:Да

  Посетете NordVPN

  NordVPN е водещият доставчик на VPN услуги. Тя поддържа повечето платформи, включително рутери. Ще можете да настроите NordVPN ръчно на вашия рутер. Ако използвате модели на Asus, Synology или QNAP, има вероятност да нямате никакви проблеми с тях, тъй като има доста подробни ръководства за това как да ги настроите.

  NordVPN е водещ доставчик на VPN услуги

  Дори да използвате друг модел, те имат ръководства за това как да флашнете фърмуера му. Това ще ви позволи да добавяте VPN конфигурации, дори ако те не се поддържат в естествен вид. С ръка на сърцето, това е една от най-добрите VPN услуги за маршрутизатори.

  За повече функции на NordVPN вижте нашето ревю за NordVPN.

  Surfshark

  Surfshark
  Базирано в:Нидерландия
  Едновременни връзки:Неограничен
  Сървъри/страни:3200 сървъра в 100 държави
  Отблокира Netflix:Да

  Посетете Surfshark

  Surfshark е евтин и високоефективен доставчик на VPN услуги. Тя е изключителна по отношение на скоростите си, което я прави перфектна VPN услуга за домашен рутер. Ако имате маршрутизатор Asus, DD-WRT или Tomato, те имат ясни указания за настройката му на вашето устройство.

  Surfshark е евтин и високоефективен доставчик на VPN услуги

  Това ще защити всяко устройство, свързано към домашната ви мрежа. Освен това заобикалянето на географските ограничения ще стане възможно дори с типове устройства, с които досега това беше невъзможно. Това е перфектната VPN услуга за домашен рутер.

  За повече информация прочетете нашия преглед на Surfshark VPN.

  ExpressVPN

  ExpressVPN
  Базирано в:Британски Вирджински острови
  Едновременни връзки:5
  Сървъри/страни:3000 сървъра в 94 държави
  Отблокира Netflix:Да

  ExpressVPN е една от най-добрите VPN услуги за маршрутизатори, които понастоящем са налични на пазара. Тя заслужава допълнителна похвала за приложението си за рутер. Докато повечето други услуги разчитат на фърмуер за рутери от трети страни, ExpressVPN е измислила свой собствен. След като го инсталирате, изживяването е по-скоро подобно на настолните им приложения, отколкото на ръчното конфигуриране на рутера.

  ExpressVPN е една от най-добрите VPN услуги за рутери

  Можете да персонализирате настройките на протокола и местата за размяна. В същото време са налични и всички други функционалности на маршрутизатора: можете да настройвате маршрутизатора и други настройки за връзка.

  Ако искате да получите повече информация, не забравяйте да разгледате нашето ръководство за най-добрите VPN услуги за маршрутизатори.

  Как работи VPN услугата във вашия маршрутизатор?

  Всеки вид домашен безжичен маршрутизатор, продаван днес, съчетава няколко функции, които преди се продаваха поотделно:

  • Безжичната точка за достъп или AP създава Wi-Fi мрежа от Ethernet мрежа.
  • Маршрутизаторът препраща пакетите по интернет протокол (IP) към правилните дестинации.
  • Софтуерът за защитна стена предотвратява достъпа на неоторизирани входящи връзки до вътрешните устройства.
  • Комбинациите маршрутизатор/модем на доставчиците на интернет услуги включват и кабелен модем, който комуникира по телевизионните кабели с помощта на протокол, наречен DOCSIS.
  • Интерфейсът за конфигуриране или контролният панел, обикновено уеб базиран, позволява да променяте настройките на всички останали компоненти.
  Забавя ли VPN интернет?

  Когато конфигурирате функцията VPN клиент на безжичния си рутер, той установява връзка с вашия доставчик на VPN услуги. Вашият маршрутизатор продължава да работи с безжичната си мрежа, да изключва трафика чрез защитна стена и да се свързва с мрежата на вашия доставчик на интернет услуги. Той обаче се грижи целият ви трафик да преминава през VPN тунела, а не директно към интернет.

  Как да проверите дали VPN услугата работи на вашия маршрутизатор

  За да се уверите, че трафикът ви действително излиза от VPN услугата, а не директно към интернет, опитайте някой от следните тестове:

  Как се настройва VPN?
  • Потърсете в Google „какъв е моят IP адрес“ и проверете дали показаният резултат не е домашният ви IP адрес.
  • Променете местоположението на VPN услугата си и проверете дали блокираното в даден регион стрийминг съдържание вече е достъпно.
  • Изпълнете командата traceroute на компютъра си, за да видите „скоковете“, които правят връзките ви, преди да стигнат до местоназначението си. По този начин можете да разберете кои са посредниците между вас и местоназначението ви, включително вашата VPN услуга.

  Най-добрите VPN маршрутизатори за дома

  Въпреки че можете да закупите маршрутизатори с включена VPN функционалност, може би е по-добре да си купите маршрутизатор с добра поддръжка на фърмуер от трети страни. Конфигурирането на този фърмуер може да изисква малко техническа подготовка, но ви дава пълен контрол върху функционалността на рутера.

  По-добър ли е VPN маршрутизатор от VPN?

  Използването на опция за фърмуер от трета страна ви дава много предимства:

  • Вашият маршрутизатор ще получи огромен набор от функции, които производителят обикновено не включва.
  • Можете да инсталирате допълнителна функционалност чрез пакети.
  • Ще можете да актуализирате маршрутизатора си, като отстранявате проблеми със сигурността, дълго след като производителят спре да го поддържа.
  • Ако не желаете сами да извършвате процеса на мигане, има дори специализирана индустрия за предоставяне на предварително мигащи маршрутизатори.

  Сериозно безжично захранване: Linksys WRT3200ACM

  Този бърз и функционален маршрутизатор включва гарантирана поддръжка на OpenWrt и DD-WRT. Ще получите страхотна безжична производителност и функционалност за години напред. Въпреки това цената му може да се окаже малко висока за много домакинства.

  Работи ли VPN на всеки рутер?

  Максимално улеснена настройка: FlashRouters Netgear R6700

  За разлика от предишния рутер, който може да бъде закупен от Amazon, този модел идва от компания, наречена FlashRouters. Те закупуват съществуващи продукти и извършват вместо вас потенциално сложния и продължителен процес на проблясване. В резултат на това ще получите рутер с всички функции, които искате, без да инвестирате време.

  Мога ли да инсталирам VPN услуга в моя WIFI рутер?

  Ако желаете, можете да разгледате нашия списък с най-добрите VPN услуги за рутер Netgear.

  Долна линия

  Ако вече използвате VPN услуга, знаете колко полезна може да бъде тя. Защитата на личните ви данни, заобикалянето на ограниченията на доставчиците на интернет услуги и достъпът до съдържание, блокирано в даден регион, са все добри приложения за VPN.

  Как да инсталирам VPN услуга на моя маршрутизатор?

  Въпреки че е чудесно да използвате VPN услуга на телефона или компютъра си, можете да пренесете предимствата й на други устройства, като я използвате на рутера си. По този начин цялата ви мрежа ще се възползва от предимствата.

  Някои маршрутизатори включват поддръжка на VPN мрежи още в кутията, но за повечето от тях е необходимо да им инсталирате специален фърмуер. Може би е по-добре да закупите специален рутер, който е предназначен за този фърмуер.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии