Карълайн Елисън, бившият изпълнителен директор на Alameda Research, осъдена на две години затвор

Във вторник федерален съдия осъди бившия изпълнителен директор на Alameda Research Карълайн Елисън на две години затвор.

Съдията посочи, че 29-годишната Елисън може да изтърпи присъдата си в затвор с минимална сигурност близо до Бостън, където живее семейството ѝ. Тя ще трябва също да върне близо 11 милиарда долара. След като изтърпи присъдата си, Елисън ще бъде под надзор в продължение на три години.

Съдия Луис А. Каплан изрази съчувствие към Елисън, въпреки присъдата. Елисън беше ключов свидетел в делото на правителството срещу Сам Банкман-Фрийд, основател и главен изпълнителен директор на FTX, който също е бил неин бивш приятел. Няколко минути преди да обяви присъдата, съдията заяви: „Бяхте уязвима и бяхте използвана.“ „Вие наистина се разкайвате.“

„През 30-те години, в които съм тук, съм виждал много сътрудничещи свидетели, но никога не съм виждал някой като госпожица Елисън“, отбеляза Каплан, като призна сътрудничеството на Елисън.

Въпреки това той подчерта, че FTX е била сред най-големите финансови измами, извършвани някога в тази страна, и помощта на Елисън не е била достатъчна, за да я спаси от затвора. Каплан заяви: „При толкова сериозен случай, предоставянето на „карта за излизане от затвора“ не е нещо, което мога да приема“, преди да поиска Елисън да се изправи и да приеме своята 24-месечна присъда. Елисън ще трябва да изтърпи поне 75% от присъдата си, преди да бъде допустима за освобождаване, тъй като престъплението е федерално.

По време на съдебния процес срещу Банкман-Фрийд миналата година Елисън свидетелства срещу него, твърдейки, че той е опитал да подкупи чуждестранни служители и умишлено е предоставял на кредиторите фалшива финансова информация.

В меморандум, представен преди изслушването във вторник, прокуратурата посочи, че показанията на Елисън са били „основен елемент“ за осъждането на Банкман-Фрийд. По-рано тази година Банкман-Фрийд беше признат за виновен по всичките седем обвинения за измама и заговор и получи присъда от 25 години затвор. В момента той обжалва присъдата. В своите изказвания преди изслушването във вторник помощник-прокурорът на САЩ Даниел Сасун, който ръководеше делото срещу Банкман-Фрийд, повтори този меморандум.

Анжан Сахни, управляващ партньор в Wilmer Hale, представляваше Елисън в съда, като заяви, че клиентката му е била подведена от Банкман-Фрийд, с когото е имала интимна връзка. Елисън е участвала в измамата, защото е искала да угоди на Банкман-Фрийд, но след краха на FTX, адвокатът ѝ заяви, че „тя е възвърнала своя морален компас“.

Преди да бъде обявена присъдата, Елисън направи кратко изказване, в което изрази желание да се извини на бившите клиенти на FTX и Alameda, както и на своите бивши колеги, приятели и семейство.

Треперейки, тя каза:

„Човешкият мозък трудно осмисля големи числа.“
„Дори не мога да си представя болката, която съм причинила.“

Елисън има около 45 дни, за да се предаде доброволно на Федералното бюро на затворите, за да започне изтърпяване на присъдата си.

Запознайте се с Яна, нашия експерт по криптовалути с повече от седем години опит. Тя има обширни познания в областта на технологиите, особено в иновативните области на блокчейн и децентрализираните финанси. Яна умее отлично да пише подробни ръководства, известни като бели книги, и да дава съвети по токеномика, които помагат на хората да разберат ..