Планът MiCA на Ирландия: Пробив за криптовалутите и финансите

Европейският съюз (ЕС) беше един от първите региони в света, който въведе всеобхватен набор от регулации, насочени към развитието на криптовалутите както за разработчиците, така и за инвеститорите.

През юни 2023 г. официално влезе в сила Регулацията за пазарите на криптоактиви (MiCA) на ЕС. Оттогава 27-те държави-членки на ЕС активно работят върху своите стратегии за най-доброто прилагане на тези регулации в своите страни.

На годишната конференция на Асоциацията на финансовите пазари в Европа (AFME) за съответствие и правни въпроси, проведена на 23 септември, Дервил Роуланд, заместник-губернатор на Централната банка на Ирландия, подчерта, че Ирландия е ангажирана да остане лидер в областта на безопасните иновации чрез MiCA.

Управител на Централната банка на Ирландия Дервил Роуланд
Съдържание

Перспективата на Ирландия за MiCA

В своето изказване Роуланд описва блокчейн технологиите като една от най-забележителните и трансформиращи иновации във финансовия сектор през последните години.

Тя подчерта, че вече има много „положителни примери“, които показват как блокчейнът оказва влияние върху различни индустрии, по-специално чрез токенизация на инвестиционни продукти, подобряване на пост-търговската инфраструктура и увеличаване на интероперативността между различни финансови системи.

Според Роуланд MiCA представлява важна стъпка за Европа по пътя ѝ към това да стане световен лидер в приемането на тези нови и развиващи се технологии. Регулаторната рамка ще предостави на местните финансови институции необходимите насоки за насърчаване на „финансова инклузивност“ и ще помогне за „демократизирането на финансите“.

С други думи, MiCA има за цел да направи финансовите услуги по-достъпни за по-широк кръг хора, като гарантира, че ползите от тези иновации ще бъдат споделени по-широко в обществото.

За първи път MiCA въвежда хармонизирана регулаторна рамка за целия сектор на криптоактивите в ЕС. Това включва пруденциални и поведенчески изисквания за емитентите на електронни пари и активи, както и за доставчиците на услуги с криптоактиви. Има и конкретни правила, които се прилагат към публични предложения на криптоактиви, които не са електронни пари или активи, обвързани с активи.

Приоритетите на Ирландия за прилагането на MiCA

Роуланд очерта два основни приоритета за Ирландия в процеса на прилагане на MiCA. Първият приоритет е тясното сътрудничество с другите държави-членки на ЕС и Европейските надзорни органи (ESA), за да се гарантира последователно прилагане на MiCA във всички страни.

Тя подчерта, че MiCA, като първата голяма регулаторна рамка за този сектор, е важна възможност за гарантиране, че различните държави няма да възприемат различни подходи, които могат да доведат до регулаторни несъответствия в цяла Европа.

Вторият приоритет е подобряване на процеса на разрешаване чрез насърчаване на ангажименти с индустрията. Този подход ще помогне за изясняване на очакванията на Централната банка за компаниите, които искат да се съобразят с регулациите на MiCA.

Тя добави, че този фокус вече е довел до забележими подобрения, като по-добри оценки на риска, по-ясна комуникация и по-ефективни надзорни практики.

Ролята на финансовата стабилност и глобалната конкурентоспособност

Роуланд също подчерта необходимостта от поддържане на финансова стабилност и устойчивост в по-широкия финансов сектор. Тя обясни, че това е от решаващо значение за осигуряването на дългосрочен устойчив икономически растеж както в Ирландия, така и в цяла Европа. Според Роуланд Европа трябва да съсредоточи колективните си усилия върху намаляването на иновационната разлика със САЩ и Китай, особено в областта на напредналите технологии.

Напредък в Европа

Въпреки че MiCA е обширна регулация на ниво ЕС, държавите-членки вече започнаха да полагат основите за спазването на новите правила в своите страни.

Например през октомври 2023 г. Испания обяви, че възнамерява да започне прилагането на MiCA шест месеца преди официалния срок през юли 2026 г. Регулациите за криптовалути в Испания ще влязат в сила през декември 2025 г., което демонстрира проактивния ѝ подход към този въпрос.

По подобен начин Централната банка на Латвия предприе собствени стъпки за съобразяване с новите крипторегулации, като отвори безплатни консултации за предварително лицензиране на криптокомпании, позволявайки им да се подготвят за спазването на MiCA преди крайния срок.

Този проактивен подход ще помогне на компаниите да разберат и навигират в новия регулаторен пейзаж, като гарантира по-плавното приемане на новите насоки.

В заключение, регулацията MiCA на ЕС ще играе ключова роля в оформянето на бъдещето на криптовалутите и блокчейн технологиите в Европа. Съсредоточавайки се върху финансовата инклузивност, стабилността и глобалната конкурентоспособност, MiCA има за цел да постави Европа начело на безопасните и отговорни иновации.

С държави-членки като Ирландия, Испания и Латвия, които вече предприемат решителни стъпки към прилагането на регулациите, бъдещето на крипторегулацията в Европа изглежда обещаващо и добре структурирано.

Запознайте се с Яна, нашия експерт по криптовалути с повече от седем години опит. Тя има обширни познания в областта на технологиите, особено в иновативните области на блокчейн и децентрализираните финанси. Яна умее отлично да пише подробни ръководства, известни като бели книги, и да дава съвети по токеномика, които помагат на хората да разберат ..