„Малкият“ хак на BingX доведе до загуби от 52 милиона долара!

Сингапурската криптовалутна борса BingX претърпя значителни загуби на стойност над 52 милиона долара след предполагаем хак на 20 септември. Тази сума вече се е удвоила спрямо първоначалната оценка от 26 милиона долара, тъй като се появяват нови данни.

Първоначално компанията за блокчейн сигурност PeckShield идентифицира Ethereum портфейл, свързан с атаката. В този портфейл бяха преведени активи на стойност 26,7 милиона долара от BingX. Въпреки това, с напредването на разследването стана ясно, че мащабът на нарушението е по-голям от първоначалните очаквания, като значителни щети са нанесени в няколко блокчейн мрежи.

„Докато продължаваме да откриваме повече компрометирани портфейли, общите загуби продължават да нарастват. Ранните оценки, като тези от 13 милиона долара, вероятно бяха непълни. Но актуализираните доклади от съдебни разследвания сега показват суми, по-близки до 43 милиона долара“, обясни Хакан Унал, ръководител на операциите по сигурността в Cyvers Alerts.

Унал също добави: „Нашата система за разузнаване на заплахите внимателно обобщи загубите във всички засегнати блокчейн мрежи, което доведе до по-точна оценка от общо 52 милиона долара.“

Въпреки големите суми, BingX омаловажи сериозността на инцидента, наричайки хакването „незначителни“ финансови загуби.

В изявление Вивиен Лин, главен продуктов директор на BingX, увери потребителите, че всички загуби ще бъдат напълно покрити от собствения капиталов резерв на компанията. Лин също така разкри, че фирмите за сигурност вече са успели да замразят около 1 милион долара от откраднатите активи, въпреки че BingX все още изчислява пълния мащаб на нарушението.

Ръст на кибератаките срещу азиатски криптовалутни борси

Тази кибератака срещу BingX е само една от нарастващата вълна хакерски атаки, насочени срещу централизирани криптовалутни борси в Азия. Тези инциденти повдигнаха въпроси относно сигурността на тези платформи, тъй като нападателите се възползват от уязвимости.

На 10 септември индонезийската криптовалутна борса Indodax също стана жертва на хак, което доведе до загуба от 20,58 милиона долара. По-рано тази година, на 18 юли, индийската борса WazirX претърпя сериозно нарушение на сигурността, при което хакери откраднаха 234,9 милиона долара. Най-голямата атака през 2024 г. се случи на японската борса DMM Bitcoin, където хакери отмъкнаха зашеметяващите 305 милиона долара на 31 май.

Експерти по сигурността посочват хакерската група Lazarus, подкрепяна от Северна Корея, като вероятни извършители на няколко от тези атаки. Групата е обвинена в насочване към Indodax, WazirX и DMM Bitcoin, като се възползва от слабостите в системите за сигурност на тези платформи.

Нарастващата честота и мащаб на тези атаки подчертава нуждата от засилени мерки за сигурност в криптовалутната индустрия, особено в централизирани борси в азиатския регион.

Запознайте се с Яна, нашия експерт по криптовалути с повече от седем години опит. Тя има обширни познания в областта на технологиите, особено в иновативните области на блокчейн и децентрализираните финанси. Яна умее отлично да пише подробни ръководства, известни като бели книги, и да дава съвети по токеномика, които помагат на хората да разберат ..

Свързани статии