Worldcoin представя световната верига: Следващото голямо нещо в блокчейн на ниво 2

Worldcoin, инициативата за криптовалута, съоснована от Сам Алтман от OpenAI, разкри днес въвеждането на нова блокчейн система, „предназначена да интегрира всички хора в блокчейн“.

Според съобщението за пресата прясно въведената World Chain е проектирана така, че да разшири капацитета както на Worldcoin, така и на по-голямата мрежа Ethereum, за да може да поеме над 1 млрд. потребители.
Екипът на разработчиците очаква, че предварителната версия за разработчици на World Chain ще бъде пусната „много скоро“, а цялостното пускане е предвидено за по-късно през годината.

Съдържание

‘Дипломиране’ от ОП Mainnet

В прессъобщението се подчертава, че понастоящем транзакциите на потребителите на Worldcoin представляват приблизително 44% от транзакциите в Optimism, решение за мащабиране на слой 2 за Ethereum. Това прави Worldcoin най-значимото приложение в мрежата.

Тази цифра обаче често се повишава над 80% по време на пиковите периоди, като понякога надхвърля границите на капацитета. „Като се има предвид мащабът и разширяването на общността, преминаването към специализирана мрежа е логична следваща стъпка“, заяви екипът на Worldcoin.

Очаква се преминаването към тази специализирана мрежа да донесе „значителни ползи“, обясниха още те.

Приоритет се дава на проверените лица

Разглеждайки автоматизираните транзакции, екипът на Worldcoin посочи, че около 80% от блокчейн транзакциите могат потенциално да бъдат автоматизирани, като много от тях служат за легитимни цели. Някои автоматизирани ботове обаче, като например ботовете за отглеждане на добиви, допринасят за претоварване на мрежата и повишаване на таксите за транзакции.

За да противодейства на това, World ID има за цел да улесни новата верига в управлението на тези предизвикателства.

В тази отворена и неограничена мрежа всеки може да инициира трансакции, но трансакциите от проверени хора ще получават приоритет, което ще гарантира по-бързо потвърждение.

Тази инициатива е част от по-широката стратегия за облекчаване на претоварването и намаляване на таксите в мрежата.

Планът включва предоставяне на проверените хора на „някои“ безплатни квоти за газ за рутинни трансакции и приоритетна обработка спрямо ботовете. Тази стратегия има за цел да намали първоначалните бариери за потребителите и първоначално ще бъде финансирана от Worldcoin Foundation.

В дългосрочен план „протоколът ще се стреми да постигне баланс, при който разходите за газ за обикновените потребители се компенсират от таксите, генерирани от ботовете и тежките потребители“.

Освен това, въпреки че ETH ще продължи да бъде основната валута, таксите могат да се плащат и с помощта на WLD. Тази настройка позволява на верифицираните хора да използват незабавно двуседмичните си грантове WLD за транзакции в различни приложения.

Освен това екипът се ангажира да даде възможност на разработчиците да се свържат с милиони истински потребители по света чрез приложения, които осигуряват осезаеми реални ползи.

Приложения за ежедневен живот

World Chain умишлено няма да обхване всички възможни блокчейн приложения. Вместо това тя има за цел да създаде мрежа от децентрализирани приложения за финанси и идентичност, които са „насочени към практическа употреба в ежедневието“.

Това ще бъде постигнато чрез интегриране на функциите за борба с измамите на World ID, като мрежата ще поддържа редица услуги, включително Worldcoin, stablecoins, плащания, стимули, рампи, кредитиране, суапове и др.

World Chain ще бъде тясно интегрирана с протокола Worldcoin, за да се ускори неговият растеж, и ще включва доказателството за личност на World ID, за да се насърчи разработването на устойчиви на сибили приложения.

Освен това блокчейнът ще бъде без разрешения и с отворен код, като евентуалното управление и собственост ще бъдат поверени на общността.

Веригата ще бъде защитена като решение от второ ниво в рамките на екосистемата Ethereum, проектирано за мащабируемост във връзка с мрежата Superchain.

Освен това както World ID, така и WLD ще останат неутрални публични ресурси, достъпни за използване и внедряване в мрежи, различни от тази на Световната верига.

Worldcoin е официално пуснат в експлоатация през юли 2023 г. Към днешна дата инициативата е привлякла 10 млн. лица в 160 държави, които са създали World ID и съвместим портфейл, извършвайки над 75 млн. трансакции.

Запознайте се с Яна, нашия експерт по криптовалути с повече от седем години опит. Тя има обширни познания в областта на технологиите, особено в иновативните области на блокчейн и децентрализираните финанси. Яна умее отлично да пише подробни ръководства, известни като бели книги, и да дава съвети по токеномика, които помагат на хората да разберат ..

Свързани статии