Топ крипто

  Тайната инвестиция на черногорския премиер в Terraform Labs на Do Kwon

  Близо седмица след като Terraform Labs постигна споразумение с Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC), нови подробности от съдебен документ от април отново разпалиха поредния спор около проваления криптопроект.

  SEC разкрива черногорския премиер като ранен инвеститор в Terraform

  Доклад на черногорската медия Vijesti разкрива, че министър-председателят Милойко Спаич, който встъпва в длъжност през октомври 2023 г., е инвестирал 75 000 долара в базираната в Сингапур Terraform Labs през април 2018 г. Тази инвестиция е била използвана за закупуването на 750 000 токена Terra (LUNA).

  Министър-председателят на Черна гора Милойко Спаич инвестира 75 000 долара в Terraform Labs

  Според доклада Спаич е бил сред първоначалните инвеститори, като е направил инвестицията си само няколко дни преди Terraform Labs да бъде официално регистрирана в Сингапур на 23 април 2018 г.

  Разкритието идва от съдебен документ, подаден от Комисията по ценните книжа и борсите. Преди да бъдат разкрити тези документи, черногорският министър-председател твърдеше, че никога не е инвестирал лично в Terraform Labs.

  Вместо това той твърдеше, че инвестицията е направена от Das Capital SG – сингапурска фирма, за която той е работил от 2017 г. до 2020 г. В съдебните документи на SEC обаче Спаич е посочен като един от първите инвеститори, като е показан договор от 17 април 2018 г. с неговото име.

  Спаич е един от първоначалните инвеститори в Terraform Labs

  Terraform Labs’ 40 милиарда долара се стопиха

  Terraform Labs създаде крипто токените LUNA и TerraUSD (UST), които някога достигнаха пазарна капитализация от 2 млрд. долара. Сривът на токените през май 2022 г. обаче изтри близо 40 млрд. долара от криптопазара. Този срив не само опустоши криптоекосистемата, но и доведе до фалита на няколко криптохедж фонда, които бяха използвали тези токени като обезпечение.

  През април 2024 г. съдебно жури призна Terraform Labs и нейния съосновател До Квон за виновни за измама на инвеститорите по гражданско дело, заведено от SEC. Квон е арестуван през март 2023 г. от международни правоприлагащи органи, след като избягва залавяне в продължение на няколко месеца.

  Появата на нови документи, установяващи договор за директна инвестиция между Спаич и Terraform Labs, може да създаде сериозни проблеми за министър-председателя. Преди това той не беше разкрил личното си финансово участие в проекта, което повдига въпроси за неговата прозрачност и потенциални конфликти на интереси.

  Тези констатации вероятно ще предизвикат допълнителни проверки и дебати както в Черна гора, така и в по-широката криптообщност. С разкриването на повече информация последиците за политическата кариера на Спаич и за продължаващите разследвания на Terraform Labs може да станат по-дълбоки.

  Запознайте се с Яна, нашия експерт по криптовалути с повече от седем години опит. Тя има обширни познания в областта на технологиите, особено в иновативните области на блокчейн и децентрализираните финанси. Яна умее отлично да пише подробни ръководства, известни като бели книги, и да дава съвети по токеномика, които помагат на хората да разберат ..

  Свързани статии