Топ крипто

  Продажбите на NFT спадат с 44% през второто тримесечие, тъй като memecoins привличат вниманието на пазара

  Въпреки широкия пазарен спад, мемекоините PolitiFi и тези с животинска тематика отбелязаха големи печалби през второто тримесечие. Този скок се случи, дори когато продажбите на нефунционални токени (NFT) отбелязаха рязък спад.

  Според Хенрик Андершон, главен инвестиционен директор на Apollo Crypto, този наплив, съчетан с общия спад на криптопазара, е допринесъл за 44% спад в продажбите на NFT през второто тримесечие. Данните от CryptoSlam разкриват, че продажбите на НФТ са спаднали рязко от 4,14 млрд. долара през първото тримесечие до 2,32 млрд. долара през второто тримесечие.

  Хенрик Андершон коментира спада на продажбите на NFT през второто тримесечие.

  Предизвикателства на пазара

  „Второто тримесечие беше трудно, като Биткойн спадна с 15%, а много алткойни се представиха още по-зле“, каза Андершон пред Cointelegraph. Той също така отбеляза, че мемекоините вероятно привличат част от вниманието на пазара, което иначе би могло да отиде при НФТ.

  Докато продажбите на НФТ се забавиха, мемекоините продължават да процъфтяват, като само за последните 24 часа обемът на търговията е 3,4 млрд. долара, според CoinGecko. Ръстът на мемекоините PolitiFi, свързани с президентските избори в САЩ, и новите токени на известни личности в Етериум и Солана подхраниха тази тенденция. Известни мемекойни като MAGA (TRUMP) и Pepe отбелязаха увеличение на цените през второто тримесечие.

  Разработките в базираните на Биткойн ордери също биха могли да изместят фокуса от традиционните НФТ през следващите месеци, отбеляза Андерсън. Въпреки това активността при ординатите и руните напоследък е намаляла, като трансакциите с руни са спаднали с 88% спрямо пика им през юни.

  През последната седмица трансакциите в Ordinals и Runes са допринесли за по-малко от 2 биткойна (BTC) на ден под формата на такси за добив.

  Надежда за възраждане на NFT

  През последното тримесечие на 2023 г. НФТ все пак отбелязаха леко възраждане, като продажбите надхвърлиха 3 млрд. долара. Това включва месец на продажби за 1,77 млрд. долара през декември 2023 г., най-високата стойност, откакто НФТ лятото започна да намалява през юни 2022 г.

  Основните колекции от НФТ като CryptoPunks и Bored Ape Yacht Club все още притежават значителни пазарни капитали от съответно 994,9 млн. долара и 345,9 млн. долара, според данни на CoinGecko.

  Възраждане на продажбите на NFT в края на 2023 г.

  Най-големите проекти на Ordinals, NodeMonkes и Bitcoin Puppets, имат пазарни капитали от 121,1 млн. долара и 94,2 млн. долара.

  Въпреки неотдавнашните предизвикателства, има надежда, че НФТ могат да видят възраждане през втората половина на 2024 г.

  Запознайте се с Яна, нашия експерт по криптовалути с повече от седем години опит. Тя има обширни познания в областта на технологиите, особено в иновативните области на блокчейн и децентрализираните финанси. Яна умее отлично да пише подробни ръководства, известни като бели книги, и да дава съвети по токеномика, които помагат на хората да разберат ..

  Свързани статии