Топ крипто

  Покупка на биткойни за 400 млн. йени от Metaplanet: Азиатската MicroStrategy нанася нов удар

  Metaplanet, публична компания в Япония, която първоначално стартира като хотелски оператор, наскоро обяви, че е закупила допълнителни 400 млн. йени (2,5 млн. долара) в биткойни. Това придобиване е продължение на стратегията на компанията за приемане на Биткойн като резервен съкровищен актив.

  Въпреки спада на пазара на Биткойн, Metaplanet разкри, че на 8 юли е придобила още 42 466 Биткойна. С тази последна покупка общият размер на притежаваните от нея активи достига приблизително 203 BTC. Компанията е инвестирала общо 2,05 млрд. йени (12,7 млн. долара) в тези монети, като средната покупна цена е 10 млн. йени (62 000 долара) на монета.

  Metaplanet подражава на MicroStrategy, американска софтуерна фирма, призната за значителното си натрупване на биткойни. От 2020 г. насам MicroStrategy е натрупала над 200 000 Биткойна, които понастоящем се оценяват на 15 млрд. долара, което я прави най-големият корпоративен притежател на Биткойн.

  Цената на акциите на Metaplanet често отразява колебанията в цената на Биткойн, тъй като инвеститорите я разглеждат като заместител на експозицията към Биткойн. Тази корелация подчертава силната връзка между резултатите на компанията и пазара на криптовалути.

  Японската фирма смята, че придобиването на Биткойн помага за намаляване на риска, свързан с отслабването на йената, особено на фона на продължителните ниски лихвени проценти в Япония. Освен това този подход предоставя на местните инвеститори възможността да придобият експозиция към Биткойн чрез публично търгувана компания, което е свързано с по-благоприятно данъчно третиране.

  През 2022 г. йената преживя драматичен спад, достигайки невиждани от десетилетия дъна спрямо долара и еврото. Японската централна банка поддържаше разхлабена парична политика, за разлика от политиката на затягане, възприета от други големи икономики.

  Макар че на този етап покупките на биткойни от Metaplanet са сравнително малки, текущите инвестиции на компанията показват силен ангажимент към тази стратегия, дори и в условията на нестабилен пазар.

  Известна като „азиатската микростратегия“, Metaplanet се позиционира така, че да се възползва от бъдещите вълни в приемането на биткойн. Това стратегическо позициониране може да позволи на компанията да извлече значителни ползи, тъй като приемането и стойността на Биткойн потенциално се увеличават през следващите години.

  Запознайте се с Яна, нашия експерт по криптовалути с повече от седем години опит. Тя има обширни познания в областта на технологиите, особено в иновативните области на блокчейн и децентрализираните финанси. Яна умее отлично да пише подробни ръководства, известни като бели книги, и да дава съвети по токеномика, които помагат на хората да разберат ..

  Свързани статии