Топ крипто

  Остават само 3 седмици: Започва обратното броене на 2024 г.

  Очакваното с нетърпение събитие за половинчато намаляване на Биткойн през 2024 г., което е важен етап в сферата на криптовалутите, е на хоризонта и е насрочено за 19 април. Тази прогноза се основава на изчислението на средното време на блока през последните 20 160 блока, което поставя събитието точно след три седмици или 21 дни. Очаква се предстоящото намаляване наполовина да се осъществи в блок 840 000, отбелязвайки ключов момент за Биткойн. Струва си обаче да се отбележи, че според някои пазарни анализатори има вероятност действителната дата на халвинга да се измести леко, като потенциално може да се случи около 20 април, предвид присъщата променливост на изчисленията на времето на блока.

  Процесът на половинчатост на Биткойн е основен механизъм на Биткойн мрежата, предназначен да намалява възнаграждението за добив на нови блокове наполовина приблизително на всеки четири години или след всеки 210 000 добити блока. При това предстоящо намаляване наполовина възнаграждението за миньорите ще намалее от 6,25 БТК на 3,125 БТК, продължавайки подхода на протокола за намаляване на новото предлагане на Биткойн и по този начин налагайки неговата цифрова ограниченост.

  В очакване на това събитие миньорите на Биткойн по целия свят активно се подготвят за промените, които то ще въведе. Забелязваща се тенденция сред миньорите е ликвидирането на техните биткойн авоари през последните месеци, което им позволи да реинвестират приходите в модернизиране на инфраструктурата си за добив, за да останат конкурентоспособни след халвинга.

  Исторически погледнато, събитията, свързани с намаляването на цената на Биткойн наполовина, са били от полза за инвеститорите в BTC, най-вече защото намаляването на предлагането обикновено води до повишаване на цената с течение на времето. Тази оптимистична перспектива се споделя от мнозина в общността, като някои анализатори прогнозират амбициозни цели за цената на Биткойн, като например достигане на 200 000 USD до края на 2025 г.

  Понижаването на цената на биткойна наполовина може да доведе до ръст на ETF през 2024 г.

  Неотдавна известната брокерска компания Canaccord Genuity публикува доклад, в който хвърли светлина върху впечатляващото 60% увеличение на цената на Биткойн през първото тримесечие. Фирмата приписва този скок на няколко фактора, включително стартирането на спот борсово търгувани фондове (ETF), очакването около събитието за половинчатост и подновения апетит за риск сред инвеститорите на финансовите пазари.

  Ръководени от Майкъл Греъм, анализаторите на Canaccord предполагат, че въпреки несигурния макроикономически климат, предстоящото halving може значително да подкрепи импулса за Bitcoin ETFs. В доклада се отбелязва и съживяване на активността в екосистемата на криптовалутите, отскачайки от най-ниските нива, регистрирани през 2023 г.
  Canaccord изрази оптимизъм след одобрението на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на 11 спот Биткойн ETF в САЩ през тримесечието, разглеждайки го като положително развитие за инвеститорите на дребно, които се стремят да включат криптовалутата в инвестиционните си портфейли чрез данъчно облекчени сметки като IRA.

  Освен това в доклада се обсъжда слабото представяне на публично търгуваните миньори на биткойн спрямо самия BTC през първото тримесечие, като се подчертава отделянето им от динамиката на цените на криптовалутата. Тази констатация доведе до спекулации относно бъдещата рентабилност на тези миньори след намаляването на цената наполовина.

  Спот Биткойн ETF-ите, както подчертава Canaccord, предлагат на инвеститорите в акции нов начин за придобиване на експозиция към Биткойн. Фирмата изказва предположението, че ако моделите, наблюдавани след предишни случаи на намаляване на половината от стойността, се окажат верни, пазарът на криптовалути може да навлезе в особено бича фаза след предстоящото намаляване на половината от стойността, което ще благоприятства по-благоприятна среда за растежа и по-широкото приемане на Биткойн.

  Запознайте се с Яна, нашия експерт по криптовалути с повече от седем години опит. Тя има обширни познания в областта на технологиите, особено в иновативните области на блокчейн и децентрализираните финанси. Яна умее отлично да пише подробни ръководства, известни като бели книги, и да дава съвети по токеномика, които помагат на хората да разберат ..

  Свързани статии